Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nincs jó emberi kapcsolat elköteleződés nélkül

2023. szeptember 03. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-landscape-mountains-cloudy-sky.png

„Akinek sok ismerőse van, könnyen romlásra juthat, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” Péld. 18,24 (ESV ford)

A jó kapcsolatok nem véletlenszerűen jönnek létre. Ápolást, rájuk fordított munkát és sok időt igényelnek. Elköteleződés kell hozzájuk!

Nem tudom megszámolni, hányszor éreztük úgy a feleségemmel, Kay-el, hogy ki akarunk lépni a házasságunkból, különösen az első években. Gyakran gondoltuk úgy, hogy „hát, ez nem megy... annyira mások vagyunk... ez a házasság soha nem fog működni.”

De nem hátráltunk meg. Miért? Mert elkötelezettséget vállaltunk. Esküt tettünk, hogy „amíg a halál el nem választ”, és nemcsak egymásnak, hanem Istennek is. Így hát azt mondtuk, „betartjuk ezt az ígéretet, még ha belehalunk is" (és ez majdnem meg is történt).

Voltak idők a házasságunkban, amikor az egyetlen dolog, ami összetartott minket, az az eskünk, a fogadalmunk volt – nem  a szeretet és nem egy érdek, hanem egyszerűen az elköteleződés, amit egymásnak és Istennek tettünk. És nagyon örülök, hogy nem adtuk fel. Ma a feleségem a legjobb barátom, és el sem tudom képzelni az életem nélküle.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 18,24-ben: „Akinek sok ismerőse van, könnyen romlásra juthat, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” (ESV)

Tudtad, hogy ha túl sok emberrel akarsz kapcsolatot kiépíteni, az megakadályozhatja, hogy mély kapcsolataid legyenek? Annyira lefoglal a sok-sok felszínes kapcsolat kiépítése, az ismerkedés, hogy nem tudsz elég időt, energiát és erőfeszítést fordítani arra, hogy valakivel jó és mély baráti vagy házastársi kapcsolatot tarts fenn. Nem baj, ha sok ismerősöd van, de ezek annyira lefoglalhatnak, hogy nem tudsz kialakítani fontos és szoros kapcsolatokat.

Nem kell sok barát ahhoz, hogy boldogulj ebben a világban, de néhány igazi jó barát mindenképp kell. Tehát a minőséget tartsd szem előtt, ne a mennyiséget. Az ismerőseid – a több száz „barátod” a közösségi médiában – nem feltétlenül lesznek ott, amikor szükséged van arra. De azok a barátaid, akikkel igazi jó kapcsolatban vagy és akik iránt elköteleződtél, azok ott lesznek.

Minden fontos és szoros kapcsolat az elköteleződéssel kezdődik. Ha többet akarsz a sekélyes, felületes kapcsolatoknál, akkor hajlandónak kell lenned elkötelezettséget vállalni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Kikkel szemben vagy elkötelezett? Milyen módon mutatjátok ki ebben a kapcsolatban az elköteleződést egymás iránt?
  • Hogyan befolyásolja a közösségi hálókon való kapcsolatépítésed a barátaiddal, a családoddal, a házastársaddal való kapcsolatodat?
  • Milyen gyakorlati lépést tudnál tenni annak érdekében, hogy egy adott kapcsolatod fejlődjön és elmélyüljön?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.27.)

Szólj hozzá!

Tönkreteszi a pletyka a kapcsolatokat?

2023. szeptember 02. 03:00 - Olajfa

"Aki pletykál, elárulja a bizalmat, de a megbízható ember megőrzi a titkot." Példabeszédek 11,13 (NIV fordítás)

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a pletykára, mint a "kis" bűnök egyikére. De amikor Isten a pletykáról beszél, ugyanazon a listán említi, mint a szexuális erkölcstelenséget vagy a gyilkosságot. Miért? Mert rendkívül romboló hatással van a kapcsolatokra. A pletyka szétszakíthat barátságokat, családokat és gyülekezeteket.

Amikor pletykálsz, akkor egy adott helyzetről beszélsz egy olyan valakivel, aki se a problémának, se a megoldásnak nem a részese. Ha őszinték vagyunk, a pletykálkodással gyakran fontosabbnak érezzük magunkat – mások rovására. Azért beszélünk egy másik ember sérelmeiről és problémáiról, mert akkor azt érezzük, erkölcsileg felsőbbrendűek vagyunk nála. Ezért veszélyes és ártalmas a pletyka.

Az Ószövetségben van egy történet egy családról, akik esetében a pletyka komoly problémákat okozott. Mózesnek volt két testvére, Mirjám és Áron, akiket rajta kaptak, hogy Mózesről pletykáltak. Isten mindhármukat maga elé hívta. Először Mirjámmal és Áronnal beszélt. Elmondta nekik, hogy Mózes az ő prófétája és amit tettek, az rossz. Isten ott helyben leprával sújtotta Mirjámot, mert ő szította a pletykát, majd rábeszélte az öccsét, Áront, hogy ő is vegyen ebben részt.

Talán most azt gondolod, "ez így szörnyen hangzik, de azért én szeretném, ha történne valami azzal, aki rólam pletykált.. na jó, ne legyen leprás, de egy jó kis hasfájós vírus nem ártana neki, hogy megtudja, mennyire megbántott engem."

Tudod, mi történt ezután? Áron elismerte a Mózes elleni bűnüket, majd kérte Mózest, hogy imádkozzon Mirjám gyógyulásáért. Mózes tehát kérte Istent, hogy gyógyítsa meg a húgát. Mózes azért a személyért imádkozott, aki rossz pletykát terjesztett róla. És hét nap múlva Isten meggyógyította Mirjámot. 

Lehet, hogy mélyen megbántódtál valamilyen pletyka miatt, például valami miatt, ami a munkahelyeden vagy a (bizalmaddal visszaélő) barátaid, esetleg családtagjaid körében hangzott el. De Isten ezzel kapcsolatban ezt mondja neked: "Imádkozz azért, aki ellened pletykált, hogy szabad legyen az életed a pletykák okozta sebektől!"

Vagy talán épp te vagy az, aki pletykálsz valaki másról. Mirjám, Áron és Mózes története az Ószövetségben felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire komoly dolog a pletykák terjesztése, és hogy milyen sokat árthat a másik embernek – függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll.

Másrészt azt is fontos tudnunk, hogy ha megőrizzük mások bizalmát, akkor gyümölcsöző, egészséges és őszinte kapcsolataink lesznek.

A Példabeszédek 11,13 ezt mondja: "Aki pletykál, elárulja a bizalmat, de a megbízható ember megőrzi a titkot." (NIV fordítás)

Te milyen ember vagy ennek az igeversnek a tükrében? Pletykás ember, aki elárulod mások bizalmát? Vagy olyan, akiben meg lehet bízni?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj valakire, aki pletykált rólad. Mit gondolsz, hogyan, vagy konkrétan milyen dologgal kapcsolatban akarja Isten, hogy imádkozz ezért a személyért?
  • Mit szoktál csinálni, ha a környezetedben az emberek elkezdenek pletykálni? Mennyire van ez összhangban azzal, ahogyan Isten szeretné, hogy reagálj?
  • Miért segít elmélyíteni a kapcsolataidat az, ha megbízható vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.26.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Mások építésére használd a szavaidat!

2023. szeptember 01. 03:00 - managercoach.hu

„Semmilyen ártó beszéd ne hagyja el a szádat, hanem csak olyat szólj, ami mások építésére szolgál, hogy hasznára váljon azoknak, akik hallgatják.” (Ef 4,29  NIV fordítás)

Néha olyanok a szavaink, mint a kalapács. Gondolkodás nélkül odacsapunk velük, aztán amikor körülnézünk, döbbenten látjuk, hogy egy halom törött kapcsolat vesz körül bennünket. Ha meggondolatlanul használod a szavaidat és ezzel tönkreteszed az embereket, a kapcsolataid is tönkremennek.

Isten azt akarja, hogy szavaidat mások építésére használd. Az Efézusbeliekhez írt levél 4. fejezetének 29. verse ezt mondja: „Semmilyen ártó beszéd ne hagyja el a szádat, hanem csak olyat szólj, ami mások építésére szolgál, hogy hasznára váljon azoknak, akik hallgatják” (NIV fordítás).

Azért nem tudunk bánni a szavainkkal, mert nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen erőteljes eszközök a szánk és a szavaink, amiket Istentől kaptunk. Gondolkodás nélkül mondunk ki dolgokat. Az emberek azonban emlékeznek rá.

Talán még mindig emlékszel te is bizonyos dolgokra, amit mások meggondolatlanul mondtak neked – lehet, hogy még az általános iskolában. Ilyen erősek a szavak. Tehát amikor beszélsz, gondolj arra, hogy a szavaidban óriási erő van, ezért rendkívül óvatosan használd azokat.

Egyszer otthon elővettem és megnéztem az elektromos fűrész használati utasítását. Ahogy azt olvasgattam, nagyon megdöbbentem, hogy egy elektromos fűrész használata és a beszédünk között milyen sok a közös pont. Ez állt a fűrész kezelési útmutatójában:

  1. Ismerje meg, hogyan működik az eszköz.
  2. Mindig óvatosan használja.
  3. Használja nagy körültekintéssel gyermekek közelében.
  4. Gondosan zárja el, amikor nem használja.
  5. Ne lépje túl az eszköz használatának korlátait, ne erőltesse túl.
  6. Soha ne használja robbanásveszélyes környezetben.

Hogyan használhatnád óvatosabban a szádat, hogy a kapcsolataidat építsd, és ne rombold?

  1. Hagyd abba a mentegetőzést. Ne mondd, hogy „Ó, én nem ezt akartam mondani...” vagy „Hát, én ilyen vagyok az első csésze kávé előtt...” Vedd észre, hogy amit mondasz, az mindenkire hatással van körülötted. 
  2. Beszélj kevesebbet. Gyakran azért kerülünk bajba, mert egyszerűen nem tudjuk abbahagyni a beszédet. Ha egy elektromos kéziszerszámról lenne szó, akkor azt sem szabad túl sokat használni, igaz?
  3. Hallgass többet. Ha többet hallgatsz, jobban megértheted, mire van szüksége a másik embernek.
  4. Kezdd el az építkezést. Legyen az első gondolatod ez: „Vajon mire van szüksége ennek az embernek? Hogyan tudnám egy bátorító szóval építeni őt? Mit mondhatnék, ami segítené őt az életében?"

Legyen része a reggeli imáidnak ez is: „A számmal kimondott szavak és a szívem gondolatai legyenek kedvesek a te szemedben, Uram, én Kősziklám és Megváltóm” (Zsolt 19,14 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért kell különösen óvatosnak lennünk a szavainkkal, amikor „robbanásveszélyes környezetben” vagyunk?
  • Mi az a konkrét dolog, amit gyakorolhatsz a kapcsolataidban és ami segít abban, hogy kevesebbet beszélj és többet hallgass?
  • Milyen bibliai verseket jó megtanulni, amelyek segítenek igazságot és bátorítást mondani mások életére vonatkozóan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A világ nem körülötted forog

2023. augusztus 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét.”  (Fil 2,4 GNT fordítás) 

280e3e9882f10f80efc7d37b51b58fd9.jpgTársadalmunkban minden arra késztet bennünket, hogy először magunkra gondoljunk. De a Biblia ezt mondja: „Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét” (Fil 2,4 GNT fordítás).

Ez az igevers nagyon ellentmond napjaink kultúrájának. Alapvetően nem gondolunk mások szükségleteire. Ezt meg kell tanulnunk. Leginkább saját szükségleteinkről, vágyainkról, céljainkról és ambícióinkról gondolkodunk. Ennek eredményeként emberek milliói között nincs kapcsolat, mivel csak magukra gondolnak, és nem mások szükségleteire.

Nemrég, amikor tévét néztem, három reklámot láttam egymás után, és mindnek ugyanaz volt a szlogenje: „Megérdemled.” „Vásárold meg ezt a sampont! Megérdemled.” „Vedd meg ezt a drága autót, mert megérdemled!”

De hadd mondjak el két alapvető igazságot az életről. Először is, a világ nem körülötted forog. Hihetetlenül különleges vagy Isten szemében, és Ő egy meghatározott célra teremtett – de a világ nem körülötted forog.

A második igazság a következő: Isten megígérte, hogy amikor mások szükségleteinek betöltését helyezed előtérbe, ő betölti a te szükségeidet. Ő azt akarja, hogy tanulj meg önzetlennek lenni. Azt akarja, hogy megtanulj olyan szerető és nagylelkű lenni, mint Ő.

Ha figyelembe veszed mások szükségleteit, akkor azt sem várod el, hogy tökéletesek legyenek. A Biblia azt mondja: „Nézzétek el egymás hibáit” (Kol 3,13 NLT). Te sem vagy tökéletes, akkor miért követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17. fejezetének 9. verse ezt mondja: „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB). Amikor megpróbálsz kapcsolatot teremteni valakivel, nem kell vaknak lenned az illető hibáival szemben, de dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a hibáit és a tökéletlenségeit.

Az igazán jó barátok tudnak felejteni. Nem a másik hibáira néznek, hanem a másik szükségleteit veszik figyelembe.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az, ami miatt állandóan magadra figyelsz és nem másokra?
  • Miért olyan fontos része a szellemi-lelki fejlődésünknek az, hogy Jézushoz hasonlóvá váljunk?
  • Mi a különbség aközött, hogy valakinek a hibáit elnézzük, és aközött, hogy felelősségre vonjuk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.24.)

Szólj hozzá!

Három dolog, amit a félelem művel a kapcsolatokkal!

2023. augusztus 30. 03:00 - Anika Enikő

  

“Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket és élvezzétek a velük való együttlétet.”

2 Tim 1,7 (TLB fordítás)

Ha szeretnél valakivel kapcsolatot teremteni, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy megtedd az első lépést. Ehhez azonban bátorságra van szükség. Hogy miért? Azért, mert a félelem az, ami elválasztja egymástól az embereket.

Amikor tele vagy félelmekkel és szorongással, akkor nehéz közel kerülni másokhoz; és tulajdonképpen ilyenkor meghátrálunk. Meghátrálunk, mert félünk az elutasítástól, félünk attól, hogy befolyásolni akaranak bennünket, hogy megsértenek, és nem akarunk sérülekenynek látszani. Mindezek a félelmek arra késztethetnek bennünket, hogy elszakadjunk az élettől.

Az Édenkertben Ádám és Éva példát adott nekünk arra, hogy sokan mit teszünk, akkor amikor félünk. Miután vétkeztek, Isten kereste Ádámot és Ádám a következőt mondta Istennek: “Féltem, és ezért rejtőztem el.” (1Móz 3,10 NIV) Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk és ezért elbújunk. Rejtegetjük a bűneinket és rejtegetjük igazi valónkat. Nem mutatjuk meg az embereknek az igazi arcunkat mert, ha esetleg megtesszük, és az nekik nem tetszik, akkor elutasítással találjuk szembe magunkat; ezért tehát megjátszuk magunkat.

A félelem három borzalmas dolgot művel a kapcsolatokkal:

A félelem védekezővé tesz bennünket. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, megtoroljuk és megvédjük magunkat.

A félelem távol tart minket. Nem engedjük közel magunkhoz az embereket. Visszavonulunk és elrejtjük az érzelmeinket.

A félelem követelőzővé tesz bennünket. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább megpróbáljuk irányítani a dolgokat. Próbáljuk kimondani az utolsó szót egy kapcsolatban. Igyekszünk uralkodni.

Szóval honnan veszed a bátorságot, hogy megtedd az első lépést, hogy kapcsolatba kerülj valakivel, és a belsőségesség illetve bizalmasság mélyebb szintjére juss?

Az életedben lakó Szentlélek adja meg neked ezt a bátorságot. A Biblia azt mondja: “Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket és élvezzétek a velük való együttlétet.” 2 Tim 1,7 (TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy megtelsz Isten Szellemével? Onnan, hogy bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket. Élvezed, hogy velük lehetsz. Nem félsz tőlük, mert Isten Lelke ott van az életedben.

A Biblia azt mondja, hogy „Isten a szeretet” 1János 4,8 (ESV fordítás) és hogy „a szeretet kiűz minden félelmet” 1János 4,18 TLB fordítás). A félelem aláássa a kapcsolataidat? Minél inkább betölti Isten a szívedet önmagával, annál kevésbé lesz úrrá a félelem az életeden.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen kapcsolatnak kell jobban elmélyülnie az életedben? Kérj Istentől bátorságot, hogy még ma meg tudd tenni az első lépést a növekedés felé ezzel a személlyel.
  • Milyen bizonyítékot látsz a Szentlélek munkájára a kapcsolataidban?
  • Milyen új szokás segíthet közelebb kerülnöd Jézushoz?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.23.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása