Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne halogasd az újrakezdést!

2023. szeptember 17. 03:00 - csmsdvd

cselekves.jpg

„Jézus mondta: >>Ne halogass! Ne nézz hátra! Az Isten országát nem lehet holnapra halasztani. Ragadd meg a napot!<<” (Lk 9,62 MSG fordítás)

Márk evangéliumának 10. fejezetében Jézust nagy sokaság követte, amikor elhagyta Jerikót. Egy vak férfi, akit Bartimeusnak hívtak, az út mellett koldult. Amikor Bartimeus meghallotta, hogy Jézus a közelben van, kiabálni kezdett: „Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam!” (Mk 10,47)

Aznap reggel, amikor Bartimeus felkelt, fogalma sem volt arról, hogy aznap Jézussal fog találkozni. Valószínűleg azt gondolta, hogy ez is egy olyan átlagos nap mint a többi, ugyanazon a helyen, ugyanúgy könyörög segítségért, ugyanaz a helyzet.

Azonban, egyszer csak ott volt Jézus. Bartimeusnak nem volt ideje felkészülni erre, vagy átgondolni reakcióját. Egyetlenegy esélye volt. Úgy döntött megragadja a pillanatot. Úgy döntött nem késlekedik, nem halogat. Megteszi - azonnal.

Ez így, nálad is egy új élet kezdésének mintája lehet: bármit is akarsz megtenni, tedd meg most. Ne mondd azt: „Jövőre kezdem”, vagy „Jövő hónaptól változtatok a dolgokon”, vagy „Majd holnaptól ez a dolog fontos lesz számomra.” Most vagy soha! Ragadd meg a pillanatot!

Minden nap kapunk egy lehetőséget egy új kezdésre, de nem élünk vele. Miért? Mert halogatunk.

A halogatás egy érdekes jelenség. Azt gondolod, könnyebbé teszi életed, miközben épp az ellenkező történik. A halogatás egy stresszgenerátor!

Amikor tudod, hogy mi a helyes és azt meg is tudod tenni, akkor eljött a cselekvés ideje. Ne feltételezd, hogy várhatsz holnapig.

A Biblia újra és újra figyelmeztet, ne várjunk a holnapra. Nekem nem garantált a holnap és neked sem. Jézus mondta: „Ne halogass! Ne nézz hátra! Az Isten országát nem lehet holnapra halasztani. Ragadd meg a napot!” (Lk 9,62 MSG fordítás)

Semmi garancia nincs arra, hogy holnap is élni fogsz. Amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra!

Ma Jézus egy újrakezdésre hív téged? Ne késlekedj! Kövesd Bartimeus példáját, ragadd meg a pillanatot, és élj a lehetőséggel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Életed melyik területén, illetve milyen helyzetben van szükséged arra, hogy abbahagyd a halogatást, és megragadd a pillanatot?
  • Ha tudnád, hogy nem éred meg a holnapot, mit szeretnél ma elérni?
  • Milyen újrakezdésre hív ma téged Jézus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Csak egy kis hitre van szükséged

2023. szeptember 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: menj innen oda – akkor odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.” (Mt 17,20)

Íme egy meglepő igazság: lehet egyszerre hinni és kételkedni.

Márk evangéliumának 9. fejezetében egy férfi elvitte beteg fiát Jézushoz. Jézus azt mondta az apának, hogy meg tudja gyógyítani a fiút, ha az apa hisz benne. A férfi így válaszolt: „Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!” (Mk 9,24).

Hihetsz Istenben, ugyanakkor lehetsz ideges, sőt retteghetsz is attól, amit Ő akar, hogy megtegyél. A bátorság nem a félelem hiánya. A bátorság az, amikor a félelmed ellenére nekivágsz és megteszel valamit. Ez az ember tele volt hittel - és kétséggel. Őszinte kételyeivel is elment Jézushoz, és Jézus csodát tett.

Nem kell hatalmas hit ahhoz, hogy jó keresztény légy, mert nem a hited nagysága a döntő. Ami számít, az az, hogy miben hiszel. Elég egy kis hit is -, de egy hatalmas Istenben.

Egyszer valaki megkérdezte tőlem: „Meg akarok keresztelkedni és csatlakozni az egyházhoz, de nem gondolod, hogy minden kérdésemet és kételyemet meg kellene oldanom, mielőtt megkeresztelkedem?”. Természetesen nem. Közel 60 éve vagyok keresztény, és még mindig sok mindenről vannak kérdéseim. Nem kell mindent előre megoldani. Kezd azzal a hittel, ami benned van!

A Máté evangéliumának 17. fejezetben található 20. vers azt mondja: „ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: menj innen oda – akkor odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.”.

Nem számít, mennyire kevésnek vagy gyengének gondolod a hitedet, az is elég! Miért? Mert Isten sokkal többre képes, mint amit valaha is el tudnál képzelni. Egyébként sem rajtad múlik! Isten azt akarja, hogy legyen hited. De azt is akarja, hogy bízz benne.

Minden kis lépés, amit Krisztus felé teszel, eltávolít a kétségektől, a csüggedéstől és a kétségbeeséstől. Már ma tedd meg ezt a hitbeli kis lépést!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen cselekedetet vagy imát halogattál eddig, mert azt gondoltad, hogy nincs elég hited?
  • Van valami, amiben jobban hiszel mint Istenben?
  • Milyen lépést tehetsz ma, hogy megmutasd Istennek, bízol benne, függetlenül attól, hogy milyen nehéz helyzetben vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.09.)

Szólj hozzá!

A kétely a képzelőerő ellensége

2023. szeptember 15. 03:00 - gerbeaud

"Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól." (Jak 1,5-7)

A kétely a képzelőerő ellensége.

Amikor gyerek voltál, nagyszerű képzelőerőd volt. De minél idősebb leszel, a képzelőerőd annál inkább berozsdásodik. Már nem képzeled el, hogy a dolgok milyenek lehetnek, csak elkezdesz úgy élni, ahogy vannak. Megrekedsz a régi állapotban.

A kétely és a félelem semlegesíti azt, amit Isten tenni akar az életedben. Bátorság kell dolgok elképzeléséhez. Tudod, hogy a legtöbb ember miért nem használja a képzelőerejét? Mert félnek a kudarctól.

A bátorság az, hogy megteszed, amitől a legjobban félsz. Ha nem félsz, nincs szükséged bátorságra. A bátorság az, amikor halálra rémültél, de mégis azt mondod: "Akkor is megcsinálom".

Minden nagyszerű dolgot, amit a Saddleback gyülekezetben tettünk, halálosan féltem megtenni. De azt mondtam: "Akkor is megcsináljuk." Miért? Mert nem hagyom, hogy a félelem uralja az életemet. Így hát a reszketésem ellenére is megyek előre.

A bátorság az, amikor a helyes dolgot teszed miközben félsz. Talán azon töprengsz: "várnom kellene, amíg minden kétségem elszáll?". De a félelmeid ellenére lépned kell. Figyelmen kívül kell hagynod az összes bizonytalanságot, amit érzel, és csak menni előre.

A Jakab levele (1,5-7) szerint: "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól."

A képzeletedet vagy a félelem vagy a hit fogja irányítani. Ez a te választásod.Ha hagyod, hogy a félelem irányítsa a képzeletedet, akkor a végén állandóan ki fogsz borulni, folyton stresszelni és aggódni fogsz. Amikor hagyod, hogy a félelem irányítsa a képzeletedet, nyomorúságos életet élsz.

Ehelyett döntsd el, hogy nem engeded, hogy a félelem uralkodjon rajtad. Hagyd, hogy a hited uralkodjon. Bízz Istenben. Akkor hitben haladhatsz előre, és megengedheted, hogy a képzeletedet mindenféle lehetőségek betöltsék - mert Istennél minden lehetséges.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Mi az a nagy dolog, amiről hiszed, hogy Isten meg akar tenni az életedben, de hagytad, hogy a kétségek visszatartsanak?
  • Félnél valóban megnyitni az elmédet és az életedet Isten minden lehetősége előtt? Miért vagy miért nem?
  • Amikor imádságban kérsz valamit Istentől, miért akarja, hogy higgy abban, hogy válaszolni fog?

Mit fogsz tenni, amikor Jézus visszatér?

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Ef 2,8-9). 

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy ezt az imát imádkozod:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve őt mint Urat követem. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.08.)

Szólj hozzá!

Isten mindig időben érkezik

2023. szeptember 14. 03:00 - Erika1832

c551132ba7281188335c45cd50418dc9.jpg„A látomás mégis meg fog történni a kijelölt időben. A célja felé siet. Nem hazugság. Ha késik is, várj rá! Biztosan meg fog történni. Nem fog elkésni.” (Hab 2,3 GW fordítás)

Isten soha nem siet, és soha nem késik.

Mindig időben érkezik.

Isten időzítése tökéletes, még akkor is, ha mi nem értjük azt. Igazából soha sem fogjuk megérteni, mert Isten egy másik hullámhosszon létezik. Másféle nézőpontból látja az időt, mivel ő időtlen.

A Biblia Péter 2. levelében, a 3. fejezet 8. versében beszél arról, hogyan értelmezi Isten az időt. Azt mondja: „Ne felejtsetek el egy dolgot, kedves barátaim: Istennel egy nap olyan, mint ezer év, és ezer év, akár egy nap." (NIV fordítás).

Úgy hangzik ez, mint ahogy te bánsz az idővel? Néha ezer évnek tűnik, amikor éppen egy ételre várok, de mi emberek nem ilyen fogalmakban gondolkodunk.

Isten időtlensége nagy hatással van az életedre. Amikor Isten megteremtett téged, egy álmot helyezett a szívedbe. A legtöbb ember nagy elképzelésekkel és célkitűzésekkel indul. Van valamilyen álmuk, vagy tervük, vagy elképzelésük az életükre vonatkozóan.

Neked Isten milyen látomást adott? Az évek során felfedeztem, hogy élete korai szakaszában mindenki az álmait hajszolja. Viszont ahogyan telik az idő, egyre többen feladják az álmaikat, mielőtt megvalósulnának. Ennek gyakori oka az, hogy az álmaik nem elég gyorsan teljesülnek be.

Talán az álmod már megkopott. Lehet, hogy darabokra hullott. Vagy lehet, hogy a bátortalanságod vagy csalódottságod miatt eltemetted azt. Már lemondtál róla.

Isten nem akarja, hogy így tégy. Ha ő egy álmot adott az életedre vonatkozóan, akkor az valóra fog válni. Csak éppen Isten időzítése szerint kell megtörténnie, nem a tiéd szerint.

Isten ezt mondja az álmodról: „A látomás mégis meg fog történni a kijelölt időben. A célja felé siet. Nem hazugság. Ha késik is, várj rá! Biztosan meg fog történni. Nem fog elkésni.” (Hab 2,3 GW fordítás)

Amikor megalapítottam a Saddleback gyülekezetet közel 40 éve, 25 éves voltam. Azt akartam, hogy minden gyorsan történjen. De Isten azt mondta nekem, amit neked is mondani fog az álmoddal kapcsolatban: „Nem, nem minden most fog megtörténni. De lassan, fokozatosan a látomás be fog teljesülni.”

Szeretném, ha emlékeznél egy hatalmas igazságra: Isten soha nem érkezik korán az életedben. Ő soha nem is késik el az életedben.

Isten mindig időben érkezik.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért akarja azt Isten, hogy az álmod az ő időzítése szerint teljesüljön be, ne a tiéd szerint?
  • Feladtál-e már egy álmot azért, mert késett a beteljesülése? Hiszed-e azt, hogy az az álom Istentől van?
  • Miért olyan nehéz fegyelmezettnek maradni, amikor az álmaidról és céljaidról van szó?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.09.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan használja Isten a nehéz időket

2023. szeptember 13. 03:00 - Anita.B

pexels-elijah-o_donnell-7654802.jpg“Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt, ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk!” 
2Kor 4,16-17

Nem vagy kudarc, amíg fel nem adod és mindig túl korai feladni. Isten a nehéz időket használja, hogy próbára tegye a kitartásodat.

A hűséges és a hűtlen emberek közötti különbség az, hogy a hűtlen emberek a nehézségek első jelére feladják. A hűséges emberek kitartanak.

A hűséges emberek elszántak. A hűséges emberek szorgalmasak. A hűséges emberek kitartóak. A hűséges emberek nem tudják, hogy kell feladni. Tudod, hogyan lesz egy kis makkból tölgyfa? A tölgyfa csak egy makk, amely nem volt hajlandó feladni.

Amikor elindítottuk a Saddleback gyülekezetet, azt hittem, gyorsan hozzájutunk egy épülethez. De 15 évig működtünk nélküle. A gyülekezet első 13 évében 79 különböző létesítményt használtunk. Tudod, hányszor éreztem úgy, hogy feladom? Csupán minden hétfő reggel!

A Saddleback több, mint 10 000 fősre nőtt, mielőtt felépítettük az első épületünket. Hogyan szeretnél hetente felállítani és lebontani egy 10 000 fős templomot? Ebben nem sok dicsőség van. Ez kőkemény munka. Isten nehéz időket használ arra, hogy próbára tegye a kitartásunkat.

Ha most nehéz időket élsz át, akkor ez a vers neked szól: “Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt, ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk!” (2Kor 4,16-17).

Istent jobban érdekli az, amivé válsz, mint az, ami veled történik. Gyakran megengedi, hogy a bajok, gondok, megpróbáltatások és a problémák az életedben szorgalmat, elszántságot és jellemet tanítsanak neked. Mi a helyzet azokkal a problémákkal, amelyeken most mész keresztül? Ezek a hűséged próbái. Továbbra is szolgálni fogod Istent, akkor is, ha bűzlik valami az életben?

A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk” (Galata 6,9).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen helyzetekben vagy kész feladni?
  • Hogyan tudod megújítani a lelkedet, hogy legyen erőd kitartani abban a helyzetben?
  • Mit tanulsz Istentől önmagáról és saját magadról a megpróbáltatások közepette? Hogyan fejleszti a személyiségedet?

Mit fogsz tenni, ha Jézus visszatér?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten fiában, Jézus Krisztusban. Nem tudod kiérdemelni a mennybe vezető utat: “Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által—és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez—nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

“Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha hibáztam, megbocsáttatik, megismerem életem célját és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.

“Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet és, hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha imádkoztál, hogy befogadd Jézust, kérlek írj nekem a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek elindulni a Jézussal közös utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.09.06.) 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása