Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag a szívben kezdődik

2023. október 22. 03:00 - Erika1832


szivbol_szol_a_szaj.png

"Ami a szívedben van, az határozza meg, hogy mit mondasz." (Máté 12,34 NLT fordítás).

Hogyan bánik Isten a harag rossz szokásával? Egyenesen a probléma gyökeréig hatol, mert ez a probléma a szívből származik.

A harag nem a viselkedésedből, a hátteredből vagy az érzéseidből fakad. A szívedben kezdődik.

A Biblia azt mondja: "Ami a szívedben van, az határozza meg, hogy mit mondasz." (Máté 12,34 NLT fordítás). A szánk csak elárulja, hogy belül milyenek vagyunk valójában. Néha hallom, ahogy az emberek tényleg nagyon gonoszul vagy gorombán beszélnek, majd ezt mondják: "Ó, nem is tudom, mi ütött belém. Ez nem jellemző rám.”

Ó, de még mennyire! A szád elárulja, hogy mi van a szívedben. Valakinek a kemény nyelve dühös szívről árulkodik. Ha valaki olyannal találkozol, akinek negatív a nyelve, tudod, hogy a szívében félelem lakik. A kérkedő nyelv bizonytalan szívről árulkodik. Az ítélkező nyelv leleplezi a bűnös szívet. A mocskos nyelv pedig tisztátalan szívet jelképez.

Másrészt, ha olyan valakivel találkozol, aki mindig bátorít másokat, akkor annak boldog szíve van. Ha mindig szelíden beszél, akkor tudod, hogy szerető szíve van. Ha képes kordában tartani a szavait, akkor tudod, hogy békés szíve van.

Elégedett vagy azokkal a szavakkal, amik oly természetesen jönnek ki a szádon? Ha nem, akkor szívátültetésre van szükséged. Új szívre van szükséged! Dávid ezt mondja a Zsoltárok 51,10-ben: "Teremts bennem tiszta szívet, Istenem, és újítsd meg bennem az állhatatos lelket" (NIV).

A harag kezelésének igazi titka Isten ereje, amely belülről változtat meg. A Róma 15,5 szerint: "Az Istentől származó türelem és bátorítás tegye lehetővé, hogy békességben éljetek egymással, Krisztus Jézus akarata szerint" (NCV).

Ha a szíved kiált, az azért van, mert még soha nem kaptad meg teljesen Jézus Krisztussal való kapcsolat melegségét és biztonságát. Jézus a fájó szívet a szeretetével helyettesítheti. Ő törődik a fájdalmaddal, és segíteni fog neked a gyógyulásban, hogy szavaid életre keljenek, és feltárják a Krisztusban rejlő reménységedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Melyik beszéd, - a kemény vagy a szelíd - jön a szádra a legkönnyebben?
  • Hogyan szeretnéd, hogy szavaid hatással legyenek másokra? Min kell változtatnod, hogy ez megtörténjen?
  • Gondolj azokra az emberekre az életedben, akik természetes bátorítók. Mit tanulhatsz tőlük?

Engedd, hogy Jézus meggyógyítsa a szívedet.

Nem számít, mit tettél, vagy hol vagy, Isten készen áll és várja, hogy szeretetével meggyógyítsa sérült szívedet. Csak higgy és fogadd el az üdvösségét.

Készen állsz erre? Íme egy ima, amivel ezt elkezdheted:
"Drága Istenem, azt ígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, akkor minden, amit valaha rosszul tettem, megbocsáttatik, és megismerem életem célját, és egy nap befogadsz engem örök mennyei otthonodba." 
"Megvallom, hogy bűnöket követtem el, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, Jézus meghalt, hogy a bűneimet elvegye, és hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és követni akarom őt, mint Uramat, a mai naptól fogva. Cseréld fel a fájdalmamat szereteteddel és reményeddel. Vezesd az életemet, és segíts kérlek, hogy teljesítseni tudjam a te akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*Daily Hope by Rick Warren (2023.10.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ami a legfontosabb, ha szellemben is fitt akarsz lenni

2023. október 21. 03:00 - Anita.B

 “A test edzése jó, de a krisztusi jellem kimunkálása sokkal jobb, mert ez hasznos ebben az életben is, és az elkövetkező életünkben is.” (1Tim 4,8 NIV fordítás)

Tips for Starting Regular Time with God - Lifeway Women

Korábban megnéztük, hogy milyen szokások kialakítására van szükség, hogy fizikailag, érzelmileg és szellemben regenerálódni tudjunk ahhoz, hogy képesek legyünk másokat Isten akart szerint szeretni.

A Biblia azt mondja, hogy az igazi szeretet “mindig védelmez, mindig bízik, mindig remél, mindig megőriz... a szeretet soha nem fogy el” (1Kor 13,7-8, NIV fordítás). Isten segítsége nélkül nem lehet így szeretni az embereket. És nem lehet erre erőnk, ha a szellemi tankunk üres.

Figyelned kell a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy a szellemi-lelki kiégés felé tartasz. Ilyenkor például úgy érezheted, semmi nem éri meg az erőfeszítést, túlságosan megerőltető a másik embert szeretni, vagy az is lehet, hogy elkezded Istent hibáztatni a problémáidért.

A kiégés jelei nem csak nálad mutatkozhatnak meg; a Biblia nagy hősei közül többeknél is láthatjuk ezt, például Dávidnál, Mózesnél vagy Ábrahámnál.

Hogyan őrizd meg a szellemben való fittségedet, és hogyan kerüld el a kiégést? Ez hasonló ahhoz, ahogy fizikailag fitt tudsz maradni: el kell határoznod magad, és fegyelmezettnek kell lenned.

Ha ezt teszed, a Biblia azt ígéri, hogy a szellemben való fittséged örökkévaló hasznot hoz: „A test edzése jó, de a krisztusi jellem kimunkálása sokkal jobb, mert ez hasznos ebben az életben is, és az elkövetkező életünkben is.” (1Tim 4,8 NIV fordítás)

Ha szellemben fitt akarsz lenni, akkor semmi sem fontosabb, mint az, hogy rendszeresen időt töltesz Istennel. A Biblia azt mondja a 2Korinthus 4:16-ban, hogy még ha a fizikai testünk elhasználódik is, szellemben mindig megújulhatunk, ha kettesben időt töltünk Istennel. Ez lehet csak annyi, hogy egy 10 percet leülsz a foteledbe, hogy Istennel tölts egy kis időt mielőtt elkezdődne a napod. Ilyenkor hagyd, hogy Isten szóljon hozzád a Biblián keresztül, te pedig beszélhetsz hozzá imával.

Nagy szükségünk van erre az Istennel kettesben töltött időre, mert az Istennel való kapcsolatod minősége határozza meg minden más emberi kapcsolatod minőségét.

Az emberi szeretet elfogyhat. Isten szeretete viszont soha nem fogy el! Ahhoz, hogy még inkább úgy szeresd az embereket, ahogy Jézus, legyen a legfontosabb számodra minden nap az, hogy időt tölts Istennel. Ha ezt megteszed, akkor teljesen megváltoznak a kapcsolataid Isten rajtad keresztül megnyilvánuló szeretete által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tükrözi a naptárad vagy a napi időbeosztásod azt, hogy az Istennel töltött idő fontos vagy sem az életedben?
  • Hogyan tapasztaltad azt, hogy az emberi kapcsolataidat befolyásolja, hogy mennyi időt töltesz imával és Isten Szavának a tanulmányozásával?
  • Úgy érzed, képes leszel valaha olyan szeretettel szeretni másokat, amilyennel a Biblia írja az 1Korinthus 13-ban? Miért, vagy miért nem?

 

Miért várnál tovább, hogy higgy és bízz Jézusban?

Ha eddig nem hittél és nem bíztál Jézusban, és nem kötelezted el magad, hogy követed őt, akkor miért várnál tovább? Ha készen állsz a döntésre, hogy hiszel Jézus Krisztusban mint Megváltódban és Uradban, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, Te megígérted, hogy ha hiszek benned, minden bűnt és rosszat, amit valaha tettem, Te megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy napon örökkévaló mennyei otthonodba fogadsz. Megvallom, hogy bűnös vagyok, kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, és nem a tetteim által. Mostantól fogva követni akarlak téged mint Uramat. Életem hátralévő részét annak akarom szentelni, hogy téged szolgáljalak, és ne önmagamat. Rád bízom az életem, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.14.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Túl fáradt vagy ahhoz, hogy megfelelően szeress másokat?

2023. október 20. 03:00 - ReveSz

 "Te alkottad a testemet, Uram; most adj nekem értelmet, hogy betartsam törvényeidet."

Zsoltárok 119:73 (TLB fordítás)

person covering own face

Nehéz szeretni másokat, ha fáradt vagy.

Az a helyzet, hogy a fizikai állapotunk erősen kihat a kapcsolatainkra. Ha nem vagyunk kimerültek és van energiánk, az sokat számít!

Mi történik a kapcsolataiddal, ha kimerült vagy? Az általában aprónak tűnő dolgok nagy problémává válnak. Nyűgösebb, sértődékenyebb vagy kritikusabb lehetsz, ha fáradt vagy és kevés az energiád.

Ha elkötelezted magad amellett, hogy jobban tudj szeretni másokat, akkor olyan szokásokat kell kialakítanod, amelyek fizikailag is felfrissítenek. A Biblia számos alapelvet tanít az egészségre vonatkozóan, de a három legalapvetőbb dolog a megfelelő pihenés, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.

Pihenés. A Zsoltárok 127:2 szerint "Értelmetlen, hogy kora reggeltől késő estig keményen dolgozzatok... mert Isten azt akarja, hogy szerettei kellő pihenést kapjanak" (TLB fordítás). Ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy szeresd a gyerekeidet, a házastársadat vagy egy barátodat, akkor a problémád elsősorban fizikai jellegű, nem pedig lelki. Elképesztő, mennyivel jobbnak látszanak a dolgok egy kiadós alvás után.

Kiegyensúlyozott étrend. A Biblia ezt mondja: "Te alkottad a testemet, Uram; most adj nekem értelmet, hogy betartsam törvényeidet" (Zsoltárok 119:73 TLB fordítás). Isten csodálatos finomságokat biztosít számunkra, hogy megegyük és élvezzük azokat. Úgy vagyunk teremtve, hogy élvezzük az ételt! Azonban Isten bölcsességet is adott nekünk, hogy tudjuk, mi és mennyi jó – vagy nem jó – abból, amit elfogyasztunk. Erre figyeljünk oda és étkezzünk ennek megfelelően.

Rendszeres testmozgás. "Isten nagy áron vásárolt meg téged. Használjátok hát testetek minden részét arra, hogy Istennek adjatok dicsőséget" (1Korinthus 6:20 TLB fordítás). A fáradtság leküzdéséhez el kell kötelezned magad a rendszeres testmozgás mellett. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a testmozgás nem csökkenti, hanem növeli az energiaszintünket.

Isten nem akarja, hogy kimerülten éld az életed. Amikor túl fáradt vagy ahhoz, hogy megfelelően szeress másokat, nézd meg alaposan, mennyit pihensz, mit eszel és milyen gyakran mozogsz. Aztán hozz jobb – gyakran nehezebb – döntéseket, hogy odafigyelj saját magadra.

Ez hosszútávon neked is hasznodra lesz, és azoknak is, akiket szeretsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgok élveznek gyakran elsőbbséget az életedben az elegendő pihenéssel szemben? Ezek a dolgok fontosabbak, mint az egészséged?
  • Milyen bölcsességet mutatott meg már neked Isten azzal kapcsolatban, hogy hogyan étkezz? Odafigyelsz erre, vagy elhanyagolod?
  • Ha úgy gondolod, hogy túl fáradt vagy a testmozgáshoz, hogyan tudnád visszanyerni az energiádat? Hajlandó vagy kipróbálni néhány egyszerű testmozgást – például egy 30 perces sétát, reggeli nyújtógyakorlatokat vagy biciklizést – a következő néhány napban? Utána figyeld meg, hogyan érzed magad.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.13)

Szólj hozzá!

A haragért árat kell fizetnünk

2023. október 19. 03:00 - FodorImi

fist-1148029_1920.jpg

„Aki haragra és neheztelésre ingerli a családját, az bolond, és végül semmije sem marad.” (Példabeszédek 11,29 TLB fordítás)

Ha tudod, hogy nagy árat kell fizetned azért, hogy nem tudsz uralkodni a haragodon, akkor motiváltabb leszel, hogy kezeld azt. Kevésbé valószínű, hogy dühös leszel, ha felismered, hogy a haragnak mindig ára van.

A Példabeszédek könyve sok bölcsességet tartalmaz a haragról. Hány igeverssel tudsz azonosulni ezek közül?

„A heves indulatok viszályt támasztanak.” (Példabeszédek 15,18 GNT)

„A harag hibákhoz vezet.” (Példabeszédek 14,29 TLB)

„Az indulatos ember viszályt szít, és mindenféle bajba keveredik.” (Példabeszédek 29,22 TLB)

És mit szólsz ehhez:

„Aki haragra és neheztelésre ingerli a családját, az bolond, és végül semmije sem marad.” (Példabeszédek 11,29 TLB)

Mindig veszítesz, ha dühös vagy indulatos leszel. Elveszítheted a hírnevedet, mások tiszteletét, a munkádat, egy üzletet vagy a családod szeretetét. Még az egészségedet is elveszítheted!

A testedet nem arra tervezve Isten, hogy haragot hordozzon. Ő nem akarja, hogy haragot hordozz magadban. Ha mégis ezt teszed, megbetegszel. Rengeteg olyan ember van, aki már ma elhagyhatná a kórházat, ha nem hordozna bűntudatot, neheztelést vagy haragot a szívében.

Ha haragot tartunk magunkban, azért mindig árat kell fizetnünk.

Az emberek gyakran arra használják a haragot, hogy rávegyenek más embereket valamire. Miért? Mert működik - legalábbis rövid távon. Különösen a szülők tanulják meg gyorsan, hogy a gyerekeket haraggal rá lehet venni valamire. Ennek azonban nagyon romboló és pusztító hatása lesz. Hosszútávon a kontrollálatlan haragért mindig meg kell fizetni az árat, ami az elidegenedés, a közöny és a még több harag.

Ez történik sokszor a gyermekeinkkel, különösen a tinédzserekkel. Azt gondolják: „Nem tudok megfelelni a szüleimnek, mindig dühösek rám”. Így közönyössé, fásulttá válnak. És ha újra és újra haragot tapasztalnak meg a szülők részéről, akkor eltávolodnak tőlük azért, hogy megvédjék magukat. Végül a kapcsolat megszakad. Semmi sem teszi gyorsabban tönkre a kapcsolatokat, mint a  harag vagy a manipulatív szándékú düh. 

Te döntöd el, hogy haragszol-e valakire. Mielőtt döntesz, gondold meg, milyen árat kell majd fizetned érte. Vajon megéri?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mit remélnek az emberek, amikor úgy döntenek, hogy valakire haragudni fognak?
  • Hogyan befolyásolta eddig a harag a kapcsolataidat? Mibe kerül(t) ez neked?
  • Hogyan hatott a harag az egészségedre? Milyen káros hatással van rád mentálisan, érzelmileg és fizikailag az, hogy neheztelést vagy haragot hordozol magadban valakivel szemben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.10.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A harag választás kérdése

2023. október 18. 03:00 - Besther

keep-calm-1269544_1280.jpg

"Az ostoba ember kiönti a haragját, de a bölcs csendben visszatartja azt." (Példabeszédek 29,11 - NLT fordítás)

Ha meg akarod szelídíteni a benned lévő indulatot, el kell döntened, hogy uralkodni fogsz azon.

Ne mondogasd, hogy "nem tudok uralkodni rajta", hanem ismerd fel, igenis képes vagy rá. Ahogy a szeretet, úgy a harag is választás kérdése. Amikor dühös vagy, te döntesz úgy, hogy dühös leszel - senki nem kényszerít rá, hogy az legyél.

Az emberek gyakran mondják a másiknak, hogy "Felidegesítesz!". De az az igazság, hogy csak akkor dühíthet fel valaki, ha te ezt megengeded. A harag választás eredménye, és ha másokhoz szeretettel akarsz viszonyulni, akkor uralkodnod kell a haragodon és meg kell fékezned azt.

Sokkal jobban tudsz uralkodni a haragodon, mint gondolnád. Hadd mondjak egy példát.

Tegyük fel, hogy otthon vagy és vitázol valakivel a családból. Felemeled a hangodat és egyre idegesebb leszel. Aztán már dühös vagy.  Hirtelen megcsörren a telefon, mire te kedvesen beleszólsz, "Halló! Ó, igen! Téged keresnek, édesem!"

Mi történt? Nem akartál szégyenkezni vagy magyarázkodni, ezért gyorsan "lekapcsoltad" a dühödet. A dühünkön tehát igenis tudunk uralkodni!

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 29,11-ben: "Az ostoba ember kiönti a haragját, de a bölcs csendben visszatartja azt. (NLT ford.)" 

Ostoba, vagy bölcs ember szeretnél lenni? Az, hogy miként reagálsz egy helyzetre, az a te felelősséged, csak a tiéd. A harag csak választás kérdése.

Nem akkor kell eldöntened, hogy uralkodsz a haragodon, amikor a vérnyomásod már emelkedik, az adrenalin kezd áramlani a tagjaidba, az arcod kezd kipirulni és az izmaid már megfeszülnek. 

Ezen a ponton már elveszítetted a csatát.

Ehelyett határozd el, hogy uralkodsz a haragodon és az indulataidon már azelőtt, hogy elmész arra a találkozóra vagy besétálsz a bejárati ajtón, amikor hazaérsz. Dönts így: "Ma nem leszek dühös. Nem fogom hagyni, hogy bármi felidegesítsen."

Úgy tudod kezelni a haragot, hogy már előre eldöntöd, hogy vissza fogod tartani. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen stratégiákat használtál eddig, hogy uralkodj a haragodon?
  • Gondolj egy közelmúltbeli helyzetre, ami feldühített! Hogyan lehetne jobban reagálni az ilyen helyzetekben? Hogyan tudod megértetni magad a másikkal anélkül, hogy ostobának tűnnél?
  • Hogyan lehet szeretetteljesen válaszolni annak, aki nem tud uralkodni a haragján?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása