Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Akiknek megbocsátott Isten, azok megbocsátanak

2023. november 12. 03:00 - Anika Enikő

 „Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbánt benneteket. Ne feledjétek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak." (Kolossé 3,13 NLT fordítás)

Sokan azt hiszik, hogy Isten haragos természetű. Úgy képzelik, hogy Ő fent a mennyben csak arra vár, hogy valakire lecsaphasson azon nyomban, ahogy rosszat tesz.

Pedig Isten valójában ilyen: „Én az az Isten vagyok, aki megbocsátja a bűneidet, és ezt azért teszem, aki vagyok. Nem hozom fel ellened a bűneidet” (Ézsaiás 43,25 GNT). Isten meg akar bocsátani, és mindent megtett, hogy megbocsássa bűneidet Krisztusban.

Isten már a világ teremtése előtt azt tervezte, hogy Krisztusban megbocsátja bűneidet. Tud minden rosszról, amit meg fogsz tenni, és egyik sem lepi meg Őt! Még mielőtt megszülettél, Isten már eltervezte, hogy felajánlja neked a megbocsátást minden bűnödért, amit az életedben el fogsz követni.

Ezért mondhatja Isten, hogy „tehát nincs már semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8,1 NIV). Az elítélés és a kárhoztatás megszűnt azáltal, hogy Jézus Krisztus meghalt értünk a kereszten. Mindannyiunk számára feltétel nélküli, teljes, következetes, örökkévaló és kegyelemből fakadó megbocsátást kínál. Micsoda megkönnyebbülés! Nem kell szenvedned vagy fizetned a bűneidért sem most, sem az örökkévalóságban. Jézus Krisztus kifizette már azokért az árat. Megbocsátást nyersz, ha elfogadod a megváltás ajándékát Jézustól.

És ha felismered, hogy megbocsátást nyertél, akkor megerősödsz és képessé válsz arra, hogy megbocsáss másoknak te is.

Hogyan teheted ez meg? A következőképpen: „Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbánt benneteket. Ne feledjétek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak." (Kolossé 3,13 NLT fordítás)

Ha mélyen magadba nézel, akkor csúfságot, önzést és bűnt fogsz látni. De az a fontos, amilyennek Isten lát téged. Te az Ő alkotása vagy, egy remekmű, akit arra tervezett, hogy neki éljen és megáldjon másokat.

Ha Isten szemével nézel magadra, akkor a megbocsátást látod, amit csak Ő adhat. Ha elfogadod a megbocsátását az életedben, akkor te is képes leszel felajánlani azt másoknak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek kell ma megbocsátanod?
  • Van valaki körülötted, aki azért szenved, mert bűntudata van? Hogyan tudnál reményt ébreszteni benne azzal, hogy elmondod neki, hogy Jézus elfedte a bűneit és a megbocsátás ajándékát kínálja neki?
  • Miért nehéz elfogadnunk azt, amit mi nem vagyunk hajlandóak másoknak megadni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.05.)

Szólj hozzá!

Jöjj Istenhez úgy, ahogy vagy!

2023. november 11. 03:00 - Mapetso

yosemite.jpg"Isten azzal mutatta meg irántunk való nagy szeretetét, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk." Róm 5,8 (NLT)

Mindent, amit Jézus érted tett, szeretetből tette. A Biblia azt mondja, hogy Isten téged azért teremtett, hogy szeressen. Az egyetlen ok, amiért létezel az, hogy Isten szeretni akar.

Ha Isten nem akarná, hogy élj, a szíved azonnal megállna és már nem is lélegeznél. Isten azért teremtett és azért akarja, hogy élj, hogy szeretni tudjon téged, és hogy te is viszontszerethesd Őt.

Isten nem csak mondta, hogy szeret téged, hanem meg is mutatta ezt. A Biblia azt mondja: "Isten azzal mutatta meg irántunk való nagy szeretetét, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk" (Róm 5,8 NLT). Nézzük csak meg ezt!  Azt mondja, "amíg még bűnösök voltunk". Azelőtt, hogy megismerted volna Istent, vagy tudtad volna, hogy szükséged van Istenre az életedben, Jézus meghalt érted.

Van egy tévhit, miszerint rendezni kell a dolgainkat mielőtt Istenhez jöhetnénk. Sokan úgy hiszik, mindennek rendben kell lennie. Azt mondják, "Van néhány dolog, amit előbb rendbe kell tennem az életemben, és csak utána jövök Istenhez." De ez nem így van! Istenhez a problémáiddal együtt is jöhetsz – a jó, a rossz és a csúf dolgaiddal együtt!

Olyan ez, mintha mi magunk akarnánk kezelni a fogunkat azelőtt, hogy elmennénk a fogorvoshoz a kezelésre, vagy mintha alaposan el akarnánk mosogatni a tányérokat mielőtt betennénk azokat a mosogatógépbe. Miért tesszük ezt?

Isten ezt üzeni: "Nem, nem kell rendbe tenned a dolgaidat! Csak hozz mindent hozzám! Hozd az összes problémádat! Nekem mindenre van válaszom. Gyere úgy, ahogy vagy!"

A Biblia azt mondja, "Segítséget küld le az égből, hogy megmentsen engem az ő szeretete miatt" (Zsolt 57,3 TLB). Ezt tette Jézus az életével, a halálával és a feltámadásával. Eljött a mennyből, hogy megmentsen minket a szeretete által.

Ha nem ez alapján a jó hír alapján cselekszel, akkor Jézus Krisztus halála és feltámadása a te számodra kárba veszett és nem jelent semmit az életedben, amikor az üdvösségedről van szó. Olyan, mint egy ajándék, amit látsz ugyan, de nem vagy hajlandó kinyitni.

A Biblia ezt ígéri: "Megmenekülsz, ha őszintén kimondod: Jézus az Úr, és ha teljes szívedből hiszed, hogy Isten feltámasztotta Őt a halálból. Isten elfogad és megment téged, ha ezt őszintén hiszed és elmondod másoknak is" (Róm 10,9-10 CEV).

Isten nem kér tőled olyan ígéretet, amit nem tudsz betartani. Isten azt kéri tőled, hogy higgy egy olyan ígéretben, amelyet csak Ő tud megtartani.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Életed melyik részét próbáltad eddig rendbe tenni, mielőtt Istenhez fordultál volna? Hogyan tudod ezt ma elengedni? 
  • Isten a kereszten megmutatta az irántad érzett szeretetét. Milyen más módon mutatta még meg számodra ezt?
  • Hogyan tükrözi az életed Isten irántad tanúsított hatalmas szeretetét?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.04.)

Szólj hozzá!

Ha fejlődni akarsz, néha nemet kell mondanod

2023. november 10. 03:00 - Mapetso


sayno.jpg"Ezért, mivel a hit életének ilyen hatalmas tanúságtevő tömege vesz körül minket, vetkőzzünk le minden terhet, ami lelassít bennünket, különösen a bűnt, amibe oly könnyen elesünk. És fussuk meg kitartóan azt a versenyt, amelyet Isten kitűzött elénk." Zsid 12,1 (NLT)

Meglepő lehet, hogy a "nem" az a szó, ami a legfontosabb a szellemi növekedésed útján. 

A hit útja igen hosszú. Sokan kezdik nagy erővel, de kifulladnak mielőtt az út végéhez érnek. Isten azt akarja, hogy eljuss egészen az út legvégéig.

A szellemi életed olyan, mint egy maraton - és ugye nem akarsz maratont futni súlyzókkal a kezedben? Az emberek sokszor azért hagyják abba idő előtt a hit útján való járást, mert kifárasztja őket az a sok minden, amit magukkal cipelnek.

Ahhoz tehát, hogy jól fussuk meg a szellemi versenyt, lomtalanításra van szükségünk.

Képzeld el például a következőket:

  • Az óceán közepén egy tengerjáró hajó meglehetősen jó tempóval tud haladni. De ha száz mentőcsónakot akasztunk rá, lelassul.
  • Ha csak egy izzót csatlakoztatunk egy akkumulátorra, az sokáig fog égni. Ha 15-öt csatlakoztatunk rá, gyorsan lemerül. Ha 100-at, akkor még gyorsabban. 

Ez történik veled is, ha túl sok mindent akarsz csinálni. Tanulj meg nemet mondani néhány dologra, ami jó, mert ezek megakadályoznak abban, hogy a tőled telhető legjobbat nyújtsd.

A Zsidókhoz írt levél 12,1 azt mondja, hogy "dobjunk le minden súlyt, ami lelassít minket" (NLT). Ezek a súlyok nem rossz vagy bűnös dolgok, csak egyszerűen feleslegesek. Ilyen túlsúly lehet az életedben egy munkahely, egy kapcsolat vagy egy hobbi, illetve bármi, ami lelassít annak elérésében, amit Isten szeretne tenni az életedben. És ez nem éri meg.

Gondold végig, milyen fölösleges súlyok lassítanak le, és kezdd el ledobni őket még ma!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a fölösleges súlyok, amelyek lelassítanak? Melyek azok a jó dolgok, amik esetleg visszatartanak attól a legjobbtól, amit Isten tartogat számodra?
  • Mit gondolsz, miért érzünk akkora nyomást, hogy igent mondjunk mindenre, ami az utunkba kerül?
  • Próbálj meg ezen a héten nemet mondani egy olyan dologra, amibe normális esetben beleegyeznél. Mit gondolsz, milyen változást fog ez eredményezni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.03)

Szólj hozzá!

A mennyország szurkol érted

2023. november 09. 03:00 - csmsdvd

felho.jpg

„Ezért tehát, mivel a hitbizonyosságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden terhet, ami lelassít bennünket, különösen a bűnt, ami annyira megakaszt. És állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát, amelyet Isten állított elénk” (Zsid 12,1 NLT fordítás).

A hazai pálya előnye sokat jelent a sportban. Azok a csapatok, amelyek „otthon” játszanak, gyakran sokkal jobb eredményeket érnek el, mint az idegenben játszók. Amikor egy csapatnak a drukkerek erősen szurkolnak, akkor azok gyakran felülmúlják saját normális képességeiket.

A Biblia azt mondja, hogy neked is szükséged van egy olyan közönségre, akik neked szurkolnak. A zsidókhoz írt levél 12. fejezetének első verse szerint: „Ezért tehát, mivel a hitbizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden terhet, ami lelassít bennünket, különösen a bűnt, ami annyira megakaszt. És állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát, amelyet Isten elénk állított”(NLT fordítás).

Bármit teszel, az nem a magánügy. Közönség előtt élsz. A mennyország lát téged. De nem azért, hogy félelemben tartson, hanem bíztatásként, hogy tudd, vannak szurkolóid. A Biblia azt mondja, hogy a mennyben mindenki szurkol neked.

Talán már rádöbbentél, hogy Isten mindent tud. A Biblia azt is mondja: „az Úr szemei forognak az egész földön” (2Kron 16,9). Az Úr semmiről sem marad le. Ő tudja a jó és rossz dolgaidat, ő ismeri minden gondolatodat, minden kérdésedet, minden győzelmedet, mindent.

Rajta kívül „hitbizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül”. Mózes figyel téged. Ábrahám is figyel téged. Minden hívő, aki valaha is élt, ott van a lelátón és látja, hogyan éled meg a hitedet.

És neked szurkolnak. Amikor félsz, szurkolnak érted, hogy bátor légy. Amikor fel akarod adni, akkor ők buzdítanak, hogy menj tovább. Amikor jelentéktelennek és elfeledettnek érzed magad, ők drukkolnak neked.

Valamikor mindenki érzi úgy, hogy senki sem hisz benne, nem tud sikert elérni, vagy semmit sem csinál jól. Amikor így érzed magad, ne feledd, hogy sosem vagy egyedül! A mennyei szurkolótáborod hisz abban, hogy Isten segítségével legnehezebb dolgokra is képes vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, milyen dolgokat tudnál még megtenni, ha igazán elhinnéd, hogy egy hatalmas tömeg szurkol neked?
  • Isten mindent tud rólad. Ez megijeszt vagy vigasztal? Miért?
  • Kik azok a hívők a te életedből, akik már eltávoztak az életből, és, akik talán részei a te mennyei szurkolótáborodnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ne add fel!

2023. november 08. 03:00 - Lencsés Tamás

Mindezek az emberek jó hírnevet szereztek hitük miatt, mégsem kapta meg egyikük sem mindazt, amit Isten megígért. Isten ugyanis valami jobbat szánt nekünk, hogy ők ne nélkülünk jussanak el a teljességre." (Zsid 11,39-40 NLT fordítás)

Nem könnyű hitből élni. Egy megtört világban élünk. Az időjárás nem működik megfelelően. A testünk nem működik rendesen. A kapcsolataink nem működnek rendesen.

Amikor Ádám elhagyta az Édenkertet, Isten azt mondta neki, hogy az élet nehéz lesz, és ez tényleg így is van. Egy kozmikus harc folyik az életedért benned és rajtad kívül is. Harcolsz a saját bűnös természeteddel. És magával a Sátánnal is harcolsz, aki nem akar mást, mint „lopni, ölni és pusztítani” (Jn 10,10 NLT fordítás).

És ezek néha elérnek hozzád is. És akkor fel akarod adni.

Azonban a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetében Isten arra biztat, hogy tarts ki hittel, mert nem felejtett el téged, és be fogja teljesíteni a neked tett ígéreteit. Azt ígéri, hogy jövőt és reményt ad neked (Jeremiás 29:11). Megígéri, hogy elveszi a könnyeidet (Jelenések 7:17). És Isten sok más ígéretet is ad neked az Igében.

A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetében hosszú lista van olyan bibliai hősökről, akik bizonyították Isten ígéreteibe vetett hitüket: Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, Dávid, Ráháb, Gedeon, Sámson és mások. Habár nehézségeket kellett elviselniük, mégis továbbmentek a lelki úton.

A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 39. és 40. vers szerint: Mindezek az emberek jó hírnevet szereztek hitük miatt, mégsem kapta meg egyikük sem mindazt, amit Isten megígért. Isten számunkra valami különbről gondoskodott, hogy ők ne nélkülünk jussanak el a teljességre. (NLT fordítás).

Amikor úgy érzed, hogy feladnád, tégy többet annál, hogy kitartasz! Higgy és bízz Isten hűségében és abban, hogy megtartja ígéreteit. Ne feledd, Istent nem korlátozza a földi időd, hogy beteljesítse igéreteit. Számára rendelkezésre áll az egész örökkévalóság, hogy megtartsa az Igéjében írtakat.

Ezek az ígéretek adjanak reményt mindarra, amit Isten tesz benned és érted, még akkor is, amikor ez nehéz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A hitből való élet fájdalommal jár. Ha feladod, amikor az élet nem megy jól, soha nem tanulsz meg bízni Istenben. Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Könnyű szeretni Istent és szolgálni őt, amikor jól megy az életed. Mi segíthet abban, hogy bízz benne, amikor nem megy jól?
  • Milyen ígéretei vannak Istennek, amelyek bátoríthatnak téged, különösen akkor, amikor nehézségekkel teli időszakon mész keresztül? Dolgozz azon, hogy ezen a héten megjegyezz egyet ezek közül a bibliai szakaszok közül!

Követni fogod Jézust ma?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.(Jn 3,16).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozzátok ezt az egyszerű imát:
„Kedves Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt és ezzel elvette a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Öt, mint Uramat követni. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus Krisztus nevében. Ámen.”

 (Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.01.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása