Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A sátán valóságos

2024. március 10. 03:00 - Anita.B

photo-1499509599374-00853a315a10.webp

“Mert mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.”

Efézus 6,12

Van egy ellenséged – és valószínűleg nem az, akire elsőre gondolsz. Nem az, akivel a munkahelyeden versenyzel. Nem a bosszantó szomszéd. Nem a volt házastársad.

Az ellenséged egyáltalán nem ember.

Mert mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak” (Efézus 6:12).

A te harcod a Sátánnal folyik.

Az egyik ok, amiért oly gyakran elbátortalanodva és legyőzve sétálunk, az az, hogy nem igazán értjük, kivel küzdünk. Nem értjük, ki az igazi ellenségünk. A gazdaságot, egy politikai pártot, az emberek egy részét vagy azt a személyt hibáztatjuk, aki mellett még az utcán sem szívesen megyünk el.

Mindenkit hibáztatunk, kivéve azt, akit a Biblia tolvajnak és hazugnak nevez, aki el akar pusztítani mindenkit, aki szereti és követi Jézust.

Ahhoz, hogy győzelmet arass az életedben azon, ami lehúz, először a megfelelő ellenséget kell megtámadnod.

Amikor megteszed, tartsd észben ezeket az igazságokat, miközben igazi ellenséged, a Sátán ellen harcolsz.

Először is, nem versenyezhetsz a sátánnal. Mintha gumiszalaggal lövöldöznénk egy csatahajót. Jézuson kívül nincs reményed arra, hogy legyőzd a sátán befolyását az életedre nézve.

Másodszor, a sátán mindenkit felhasznál. A sátán a keresztények és a nem keresztények elméjébe is elhelyezi a gondolatokat. Időnként mindannyian a sátán gyalogjai vagyunk. Meg kell védened magad Isten fegyverével (Efézus 6,10-17).

Harmadszor, nem minden jó, ami spirituális. Van lelki fény és lelki sötétség. Ne dőlj be annak a hazugságnak, hogy minden Istenhez vezető út egyenlő. Jézus azt mondta: “Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az atyához, csakis én általam” (János 14,6).

Végül, a sátán nem harcol tisztességesen. A sátán soha nem pihen, hanem ehelyett elbátortalanító és lehangoló gondolatokat tölt az elmédbe. El kell kapnod őt eközben és tudatnod vele, hogy tudod, honnan ered az ötlet és kérned kell a Szentlélek segítségét.

A sátán valóságos. Ő az ellenség, aki megzavarja életedet — de esélye sincs Isten hatalmával szemben, amikor az életedben segítségül hívod Jézus nevét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kit tartasz ellenségednek? Mit hagyhatsz abba, amikor megérted, ki az igazi ellenséged?
  • Honnan tudhatod, hogy egy gondolat a sátántól származik-e vagy sem?
  • Mik azokat a gondolatok, amelyek mostanában a fejedben játnak és tudod, hogy a sátántól származnak? Mit fogsz tenni ezen gondolatok ellen, hogy megvédd az elmédet?

(*Daily Hope by Rick Warren 2024.03.03.)

Szólj hozzá!

A csata, aminek a megnyerésére születtél

2024. március 09. 03:00 - ReveSz

 

close-up photography of gold-colored and black sword

"nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van"

(1 János 4, 4.)

Te egy csatába születtél. Ezt nem te akartad. De egy világméretű csata zajlik az egész világegyetemben, amely már a születésed előtt elkezdődött, és még jóval a halálod után is folytatódni fog. Az Isten és a Sátán, a jó és a rossz közötti harc elől nem menekülhetsz. Még azok sem menekülhetnek előle, akik nem tudnak a létezéséről!

De, mivel Istenről beszélünk, van jó hír.
Fontos tudni, hogy Isten és a Sátán nem egyenlő felek. Nem kell azon gondolkodni, hogy ki fogja megnyerni ezt a háborút. Nincs miért aggódni, nem kell azon töprengeni, hogy ki fog állva maradni a végén. Isten minden tekintetben messze felülkerekedik. És a Biblia azt mondja nekünk, hogy ennek a világnak a végén Istené lesz az utolsó szó. Egy napon Isten teljesen el fogja pusztítani a Sátánt.

Addig is lehetővé teszi számunkra, hogy választhassunk, kinek az oldalán állunk.

Az emberek gyakran csak bábuk ebben a kozmikus csatában. Miért? Mert a Sátán nem tud ártani Istennek. Mit teszel, ha nem tudsz bántani valakit? Bántod a gyermekeit - ezért zaklat Sátán téged is.

A rossz hír az, hogy szellemi csatára születtél. De arra is születtél, hogy megnyerd a csatát. A Biblia azt mondja: "Nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van." (1János 4:4).

A Sátán nem fél tőled. Attól fél, aki benned van: Istentől.

Amikor kereszténnyé válsz, Isten a Szentlelket adja neked, hogy benned éljen. A Szentlélekkel telve nem kell félned a Sátántól. Mert a Szentlélekkel megadja neked azt az erőt, amely feltámasztotta Jézust a halálból. Ez az erő, ez a hatalom, ami garantálja számodra a győzelmet nemcsak a háború felett, hanem minden harc felett, amivel az életedben szembesülsz - minden kísértés, minden bánat, minden fájdalom felett, amit megtapasztalsz.

Mindössze annyit kell tenned, hogy segítségül hívod a Szentlelket. Isten készen áll arra, hogy megadja neked a segítséget, a vigaszt és az erőt, amire szükséged van az élethez.

Ebben a háborúban a győztes oldalon állsz. Most itt az ideje, hogy úgy is élj.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kellene megváltoztatni a lelki gyakorlataidat, ha tudod, hogy lelki harcban állsz?
  • Milyen harc előtt állsz ma? Mire kell emlékeztetned magad, hogy félelem nélkül nézz szembe vele?
  • Miért nevezik a Sátánt "annak, aki a világban van"?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.02)

Szólj hozzá!

Van egy dolog, amin változtathatsz

2024. március 08. 03:00 - FodorImi

woman-1869001_1280.jpg

„Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz.”

Jeremiás Siralmai 3:40 (GNT)

Amikor úgy érzed, hogy az életed szétesőben van, akkor sokat számít, ha tudod, hogy min tudsz változtatni - és min nem.

A múltadon nem tudsz változtatni. Nem változtathatod meg a szüleidet. Nem változtathatod meg azokat az ajándékokat és tehetségeket, amelyeket Isten adott vagy nem adott neked. Nem változtathatod meg a fogyatékosságaidat. Nem hozhatod vissza meghalt szeretteidet.

Akár el is fogadhatod mindezeket a dolgokat. Akkor kezdesz békére lelni a bajok közepette, ha elfogadod azt, amin nem tudsz változtatni. Ellenkező esetben magadat és a szeretteidet is szerencsétlenné teszed.

Sok mindent nem tudsz megváltoztatni, de van valami fontos dolog, amit megváltoztathatsz: megváltoztathatod saját magadat.

Amikor Jeremiás világa összeomlott, a Jeremiás siralmai 3. fejezet 40. versben ezt írta: „Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz” (GNT).

Mi van az életedben, ami nem egyezik Isten akaratával? Attól függően, hogy hogyan reagálunk rá, a válságok segíthetnek nekünk, amikor megtanuljuk, hogy a szemünket arra irányítsuk, ami számít: Jézusra.

Ahhoz, hogy életedet átrendezd Isten szerint, szükséged lesz mély, őszinte önvizsgálatra. Leltárt kell készítened az életed minden területéről. Meg kell vizsgálnod az Istennel, a házastársaddal, a gyerekeiddel, a barátaiddal és a munkatársaiddal való kapcsolatodat. Meg kell vizsgálnod azokat a sérelmeket és függőségeket, amelyek esetleg fogva tartanak. Fel kell mérned, hogy milyen szokások visznek közelebb a Krisztushoz való hasonlósághoz, és melyek távolítanak el tőle. Őszintének kell lenned a saját hibáiddal kapcsolatban - nem pedig valaki máséval -,  amelyek oda juttattak, ahol most vagy. Semmit sem hagyhatsz ki.

Ez nem könnyű. Mindig nehéz elfordulni a bűntől, még akkor is, ha az tönkretesz minket.

De nem találhatsz gyógyulást anélkül, hogy ne mondanád el magadnak az igazságot önmagadról. A gyógyulás a bűnbánat nélkül nem lehetséges. Amikor a világod darabokra hullik, kísértésbe esel, hogy életed minden területével kapcsolatban siránkozz.

Ez azonban csak időpocsékolás. Nem változtathatsz meg mindent - de ne feledd, magadat meg tudod változtatni.

És amikor a világod szétesőben van, ez mindent jelenthet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az életed mely területét tudnád most azonnal megváltoztatni, ami pozitív hatást gyakorolna rád és másokra?
  • Hogyan hat rád fizikailag és mentálisan az, hogy olyan dolgokon próbálsz változtatni, amelyeket nem tudsz irányítani?
  • Ki segíthet neked feltenni a nehéz kérdéseket a prioritásaiddal, kapcsolataiddal és titkos bűneiddel kapcsolatban, miközben lelki leltárt készítesz az életedről?

(*Daily Hope by Rick Warren – 2024.03.01.)

Szólj hozzá!

Vigyázz, kész - várj!

2024. március 07. 03:00 - Besther

woman-792818_1280.jpg

"Jó az Úr azokhoz, akik benne reménykednek, akik hozzá folyamodnak. Jó csendben várni az Úr szabadítására." (Jsir 3,25-26.)

Amikor úgy tűnik, hogy az élet szétesik, a legjobb és leginkább "lelki" válasz meglepő lehet: maradj egyedül Istennel és várj.

A Biblia ezt mondja nekünk a Jeremiás siralmai 3,28-ban, "Üljön hát magányosan, és maradjon néma, amikor ráteszik!" 

A legtöbben nem tudják hogyan "lépjenek be a csendbe". Mindig aggódunk, szorongunk. Nem szeretünk várni Istenre, mert ez stresszel bennünket. Szeretünk irányítani.

Mit jelent Istenre várni? Leülsz, becsukod a szádat és csak hallgatsz. Olvashatod a Bibliádat. Imádkozhatsz. De legfőképpen, csendben vagy Isten előtt.  

A szorongás akkor érkezik, amikor nem „várjuk a remény megjelenését”, ahogy Jeremiás mondja. Isten beszélni akar velünk. Meg akarja adni nekünk azt a reményt, amire vágyunk. Viszont mi túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy meghalljuk őt.

Ha hallgatni akarunk Istenre és megtapasztalni a reményt, amit nekünk tartogat, akkor egyedül kell maradnunk vele. Be kell "lépnünk a csendbe" és készen állni arra, hogy meghalljuk.

Jézus ezt mondta a Máté 6,6-ban, "Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged.

Légy őszinte Istennel és figyelmed a problémáidról- nem számít, milyen nyomasztónak tűnnek- átkerül Isten kegyelmére.  

Jeremiás siralmai 3,25-26 ezt mondja, "Jó az Úr azokhoz, akik benne reménykednek, akik hozzá folyamodnak. Jó csendben várni az Úr szabadítására."

Mielőtt elindulnál és egyedül próbálnád megoldani a problémádat, engedd, hogy Isten megmentsen. Nem számít, hogy milyen akadállyal nézel szembe, várnod kell az ő időzítésére. Ő tökéletesen fogja időzíteni a következő lépésed.

Csendesedj el és figyelj! Ezután várj a remény megjelenésére.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Tudsz olyan időszakot az életedben, amikor a túl gyors cselekvés katasztrofális eredményhez vezetett?
  • Miért nehéz Istenre várni, amikor nehéz időkön mész keresztül?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodon és a prioritásaidon, hogy Isten elé kerülhess, csendben maradhass és várhass?

Készen állsz arra, hogy megnyugvást találj Istenben?

Az első lépés az, hogy békét kötsz Istennel, elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Kezdheted ezzel az egyszerű imával:

„Drága Istenem! Nem akarom, hogy a bűnöm többé tőled elszakítson. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, akkor megbocsátasz mindent, amit valaha rosszul cselekedtem. Megmutatod életem célját és befogadsz a családodba, hogy egy nap majd a mennybe vigyél, hogy veled éljek az örökkévalóságig."

„Jézusom, megvallom a bűnömet és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem bármi olyan által, amit teszek. Kérlek, jöjj az életembe Uramként, neked ajánlom ma az életem."

„Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél -békében- , és hogy életem hátralévő részét arra használjam, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében, ámen."

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.29.)

 

Szólj hozzá!

Adj ki mindent magadból!

2024. március 06. 03:00 - daniella_89

27752-suffering-man_1200w_tn.jpg

"Elsorvasztotta bőröm és húsom. Összetörte a csontjaimat. Ostrom alá vett, körbekerített gyötrelemmel és szorongással. Sötétségbe temetett, mint a régen meghaltakat... Bár sírok és kiáltok, Ő elzárkózik imádságom elől." (Jeremiás siralmai 3,4-6,8 NLT fordítás)

 Mindannyian keresztülmegyünk olyan időszakon, mikor úgy tűnik, darabokra hullik az életünk. Elveszítjük a munkánkat. Egy kapcsolatunk szétesik. Valaki meghal. Az egészségi állapotunk romlik. Ezekben az időkben megkísért minket a gondolat, hogy Isten magunkra hagyott minket - de ez nem így van! Jeremiás próféta ugyanebben a cipőben járt, mikor a Jeremiás Siralmait megírta. Országa, Júda átvészelt egy gazdasági válságot, és idegen ellenség tartotta terrorban. Elképesztő embertelenségeket látott, amelyeket népe ellen követtek el. Az embereknek nem volt munkájuk, s ő látta őket éhen halni.

Hogyan kezdte Jeremiás? Elmondta Istennek, mit érez:  "(Isten) elsorvasztotta bőröm és húsom. Összetörte a csontjaimat. Ostrom alá vett, körbekerített gyötrelemmel és szorongással. Sötétségbe temetett, mint a régen meghaltakat... Bár sírok és kiáltok, Ő elzárkózik imádságom elől." (Jeremiás siralmai 3,4-6,8 NLT fordítás) Jeremiás úgy érezte, Isten elfelejtette őt, és nem hagyta figyelmen kívül ezt az érzést. Nem szépítette a helyzetet. Elmondta Istennek, mi van a szívében. Jeremiás öt fejezetet szentelt annak, hogy feltárja Isten előtt, mit gondol a helyzetről. Azt mondta Istennek: „Ez így nagyon nincs rendben!" Miért akarta Isten, hogy ilyesmit olvassunk a Bibliában? Azt akarja, hogy tudd: ő tudja kezelni a haragod, a panaszkodásod és a szomorúságod. Jeremiás egy egész könyvet írt, így engedve ki magából a gőzt. Ha Isten elég hatalmas ahhoz, hogy kezelje Jeremiás fájdalmát, akkor elég hatalmas arra is, hogy a tiédet kezelni tudja. Ha elfojtod az érzelmeidet, azzal csak magadnak ártasz. Tönkreteszi a gyomrodat. Öntsd ki inkább a szívedet Istennek!

Mikor a gyermekeim kicsik voltak, hisztiztek olykor, de emiatt egy kicsit sem szerettem őket kevésbé. Arra gondoltam, hogy még éretlenek. Még nem tudják, amit én már igen. Isten nem szeret téged kevésbé, mikor dührohamot kapsz. Ő nem tartozik neked magyarázattal, de sosem ijed meg attól, amit mondasz neki. Mondd el neki, hogy érzel! Az őszinteséged és a felé való alázatod lesz a gyógyulásod kezdete.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyasmi az életedben, amiről félsz Istennel beszélni?
  • Miért nehéz néha őszintének lenni Istennel a küzdelmeinkkel kapcsolatban?
  • Próbálj meg írni egy levelet Istennek a küzdelmeidről. Hogyan segít neked az, hogy ezeket papírra veted? Mit tudsz elmondani Istennek könnyebben írásban, mint szóban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.28)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása