Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem csak akartak téged, szükség van rád!

2024. május 26. 03:00 - Szíj Melinda

 ai-generated-8063802_1920.jpg

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” Ef 2,10 (NLT fordítás)

Azért vagy értékes, amit Isten mond rólad, nem azért, amit a többi ember.

Sok ember van híján az önbecsülésnek. Nincsenek jóban önmagukkal, ezért folyton próbálják magukat jobb színben feltüntetni a ruházkodásukkal, a kocsijukkal és a mondanivalójukkal. Örökösen azért küszködnek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, mert igazából nem fogadják el önmagukat – ami valójában lázadás Istennel szemben.

Ha Isten azt akarná, hogy valaki más légy, akkor nem léteznél. De Isten téged akart! Azért teremtett, hogy te te legyél. Mi hívőként tudjuk, hogy a valódi önbecsülés három tényből táplálkozik:

  1. Isten teremtett.
  2. Jézus meghalt érted.
  3. Isten Lelke él benned.


A Biblia így fogalmaz: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk” (Ef 2,10, NLT fordítás). Az Újszövetséget eredetileg görögül írták. A „remekmű” kifejezés görög megfelelője a „poema” szó. Ebből a szóból származtatjuk a „költemény” (poéma) szavunkat. „Te az én költeményem vagy! Az én remekművem! Nem akarom, hogy valaki mást utánozz! Lelki ajándékokat helyeztem el benned – szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatokat -, és azt akarom, hogy használd őket!” Értékes vagy annak okán, amit Isten mond rólad, és tett érted.

Nemcsak akart téged, hanem szükség is van rád! A Biblia így ír az első Korinthusi levél 12. fejezetének 4-6. versében: „A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz.”(GW fordítás)

Szükség van rád! Szükség van rád a gyülekezetedben. Szükség van rád a lakóközösségedben. Szükség van rád ezen a világon. Ha nem lenne rád szükség, Isten nem teremtett volna meg. Azért küldött ide, hogy az életeddel hozzájárulj a világhoz.

Isten családjában nem léteznek „kisemberek”. Minden egyes személyre - Isten családjának minden tagjára - szükség van! Tudod, hogy a házamban melyik a legfontosabb fényforrás? Nem a hatalmas csillár az étkezőben, hanem a picinyke kis éjszakai lámpa, amit felkapcsolok, hogy amikor az éjszaka közepén felkelek, és kimegyek a fürdőbe, ne üssem be a lábujjamat.

Minden szerepkör fontos. Te is fontos vagy. Értékes vagy, mert Isten ezt kijelentette, és mert olyan hatalmas árat fizetett az életedért, amikor elküldte Fiát, Jézust, hogy meghaljon érted a kereszten. Isten mesterműve vagy! Élj úgy, hogy ezt hidd is el!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vagy hajlamos arra összpontosítani, hogy mit mondanak rólad más emberek, ahelyett, hogy Isten kijelentését tartanád szem előtt?  
  • Hogyan növekedett az önbecsülésed, ahogy közelebb kerültél Jézushoz?
  • Mi a te feladatköröd a gyülekezetedben és a környezetedben, illetve mi a világban betöltött szereped? Hogyan látod el feladataidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Minden hívőnek vannak lelki ajándékai

2024. május 25. 03:00 - papk

 hands-3753417_640.jpg

„Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten adja hozzá a tehetséget minden embernek.”

1 Korinthus 12,4-6 (GW fordítás)

Ha megérted, hogy Isten milyen egyedivé formált téged, akkor megtudod, hogy milyen célra teremtett. Ennek a célnak a megismerése segít összpontosítani, így jobban ki tudod használni azt az időt, amit Isten adott neked ezen a földön.

Abban a pillanatban, amikor átléped a határt lelkileg, és elkezded követni Jézust, azt mondod: „Isten útját fogom járni, nem a saját utamat. Hagyom, hogy Ő irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem az én célomat. Azt fogom tenni, amire engem teremtett és felkészített."

Amikor megteszed ezt a lépést, Isten először is négy fontos ajándékot ad neked:

Megbocsátás
A Római levél 5. fejezete 15. versében ez áll: „Mert ennek az egy embernek, Ádámnak a bűne sokakra halált hozott. De még nagyobb Isten csodálatos kegyelme és a megbocsátás ajándéka sokaknak e másik ember, Jézus Krisztus által” (NLT fordítás). Az első dolog, amit Jézus tett, hogy eltörölt mindent, amit valaha is rosszul tettél. Meg van bocsátva! Többé nem hibáztat!

Örök élet
Istennek hosszútávú tervei vannak veled! A Biblia azt mondja a Római levél 6. fejezetének 23. versében: „Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. Soha nem fogod kiérdemelni a mennybe jutást! Az egyetlen módja annak, hogy valaha is a mennybe kerülj, az Isten ingyenes ajándéka, amelyet hit által fogadhatsz el.

A Szentlélek
A Római levél 5. fejezetének 5. verse szerint Isten „Szentlelket adott nekünk, hogy betöltse szívünket az Ő szeretetével” (NLT fordítás). Miből veszed majd észre, ha engeded Istent élni az életeden keresztül? Abból, hogy megtermed a Lélek gyümölcseit, amelyek a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom.

Különleges képességek
A Bibliában ezeket a különleges képességeket lelki ajándékoknak nevezik, s a „lelki” szó különbözteti meg őket az anyagi vagy fizikai ajándékoktól. Ezek azok a képességek, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy elvégezd azt a munkát, amit Isten neked szánt. A legtöbb hívő ember nem is tudja, hogy vannak lelki ajándékai, nemhogy azt, hogy mik azok. Pedig vannak!

A Biblia azt mondja az első Korinthusi levél 12. fejezetének 4-6. versében: „Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten adja hozzá a tehetséget minden embernek”(GW fordítás).

Mi az a lelki ajándék? Istennek célja van az életeddel, és a lelki ajándékaid azok az eszközök, amelyekkel felszerel téged, hogy megtedd, amire kér. Isten soha nem fog olyasmit kérni tőled, amihez nem ad neked képességeket. Ezt abban a pillanatban kapod meg, amikor elfogadod Krisztust.

Az ajándékaidat nem választhatod meg, nem tudod kiérdemelni, és nem is a te hasznodra vannak. A lelki ajándékaidat azért kapod, hogy másoknak segíts. A gyülekezeti családod tagjai pedig azért, hogy neked segítsenek.

Vannak például, akiknek a szolgálat az ajándékuk, másoknak a nagylelkűség. Vannak emberek, akik tanítói, mások pedig vezetői ajándékkal rendelkeznek. Ez csak néhány példa a lelki ajándékokra.

Amikor a tanítás lelki ajándékát használom, az áldás számotokra. Amikor te használod a lelki ajándékodat, az a gyülekezetedben lévő emberek számára áldás. Ez olyan, mint egy kirakós játék. Ha hiányzik a kirakós egy darabja, mi az első dolog, amit észreveszel? A hiányzó darab! Amikor fejlesztjük és használjuk a lelki ajándékainkat, az mindannyiunk számára áldás.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtatta meg a fent említett négy alapvető ajándék - a megbocsátás, az örök élet, a Szentlélek és a különleges képességek - a keresztény életedet?
  • Mit gondolsz, milyen más lelki ajándékokat adott neked Isten? Például tanítói tehetséged van, vagy talán olyan vezetői képességekkel rendelkezel, hogy embereket és projekteket tudsz szervezni? Esetleg azt mondják, hogy szolgáló szíved van? Olvasd el a Római levél 12. fejezete 6-8. verseit,  az első Korinthusi levél 12. fejezetének 8-10. verseit, a 28-30. verseket és az Efézusi levél 4. fejezete 11. versét.
  • Hogyan használod a lelki ajándékaidat arra, hogy áldás légy mások számára a gyülekezetedben?

Készen állsz elfogadni Isten ingyenes ajándékait?

Először is, Isten a megbocsátás és az üdvösség ajándékait kínálja fel. És ha ezeket elfogadod, akkor lelki ajándékokat ad neked, hogy szolgáld őt és más embereket. Ha készen állsz mindezen ajándékok elfogadására, imádkozd el ma ezt az imát:

„Köszönöm, Istenem, hogy megbocsátottál nekem mindent, amit valaha rosszul tettem. A saját utamat jártam, de most a te kegyelmedbe vetem a bizalmamat. Kérlek, hogy bocsásd meg bűneimet.

Ma elfogadom az örök élet ingyenes ajándékát Jézus Krisztusban, azért, amit értem tett. Tudom, hogy nem érdemelhetem ki a mennybe jutást. Elfogadom Lelkednek ezt az ingyenes ajándékát. Élj általam, és tölts el szereteteddel, örömöddel, békességeddel és türelmeddel!

Istenem, elfogadom a különleges, lelki képességek ajándékát, amelyet az életembe helyeztél. Segíts, hogy felfedezzem, neked szenteljem, fejlesszem és használjam őket, hogy azzá váljak, akinek teremtettél. Jézus nevében. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.18.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezek a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Még a gyengeségeid is Isten dicsőségét szolgálják!

2024. május 24. 03:00 - R.K.A.

"Barátom, kérdem én: 'Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kérdőre vonod Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekast, hogy miért olyanra formálta őt?” Róma 9,20 (CEV fordítás)

2024_05_17_kep.jpg

Lelki ajándékok, szív, képességek, személyiség, tapasztalatok - ez az öt dolog tesz téged önmagaddá. Ezek a lényed összetevői.

Ha elfogadod azt, amilyen vagy - azt az egyedi módot, ahogyan Isten téged megalkotott az Ő dicsőségére - ez azt jelenti, hogy hiszel abban, hogy Istennek mindig igaza van. Minden a bizalmon múlik. Úgy gondolod, hogy Isten hibázott, amikor téged teremtett? Vagy bízol Őbenne, abban a tudatban, hogy terve van az életeddel?

Sokan tesznek ilyen kijelentéseket: Istenem, vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Bárcsak más lenne a hajam vagy a bőrszínem! Bárcsak magasabb, alacsonyabb, soványabb lennék! Bárcsak több tehetségem lenne! Bárcsak értenék ahhoz! Bárcsak úgy néznék ki, mint ő! Bárcsak olyan okos lennék, mint ő!

És így tovább, a lista folytatódik. Ez a fajta gondolkodás alapvetően azt jelenti, hogy közöljük Istennel: „Ezt jól elszúrtad! Mindenki más jól sikerült, de akkor nagyot hibáztál, amikor engem teremtettél!”

Amikor elutasítod önmagad, lényegében Istent utasítod el, mert Ő a Teremtőd. Amikor nem fogadod el magad, az lázadás Isten ellen. Ezzel azt mondod: „Istenem, én jobban tudom, mint te! Másképp kellett volna megteremtened engem, más erősségekkel és más gyengeségekkel!”

Isten azonban azt mondja: „Nem, én azért teremtettelek pontosan olyannak, amilyen vagy, mert azt akarom, hogy önmagad légy - az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Mindez dicsőséget szerezhet nekem - ha elkezded azt tenni, amire teremtettelek, ahelyett, hogy olyan próbálnál lenni, mint valaki más.”

Ráadásul elég arrogáns dolog elutasítani önmagadat. A Bibliában azt olvassuk a Római levél 9. fejezete 20. versében: „Barátom, kérdem én: „Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kérdőre vonod Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekast, hogy miért olyanra formálta őt?” (CEV fordítás)

Amikor megkérdőjelezzük Isten szeretetét és bölcsességét, mindig bajba kerülünk. A kétségeink gyökere az, hogy nem bízunk Istenben. Nem hiszed, hogy Isten valóban szeret téged. Nem hiszed, hogy valóban a te érdekeidet tartja szem előtt. Azt kívánod, bárcsak másmilyenné teremtett volna téged. Mindez keserűséget eredményez, amely frusztrációt szül, és megakadályoz abban, hogy azzá válj, akivé Isten akarja, hogy légy.

De nem kell így élned, van remény! A Jób könyve 10. fejezet 10. verse szerint: „Te irányítottad a fogantatásomat, és te formáltál engem az anyaméhben” (NLT fordítás). Isten akart téged, és szeret! Hidd el, és bízz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtathatja meg az önmagadról alkotott képedet, ha hiszel abban, hogy Isten valóban szeret téged?
  • Mi az, amit mindig is meg akartál változtatni magadon? Mit gondolsz, hogyan akarja Isten éppen ezt a tulajdonságodat arra használni, hogy dicsőséget szerezzen neki?
  • Hogyan használta Isten a gyengeségeidet arra, hogy dicsőséget szerezzenek neki?

 

Követed-e még ma Jézust?

Isten bebizonyította a jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (János 3,16, CSB fordítás).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad Őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Őt követni, mint Uramat. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy befogadd Jézust a szívedbe, kérlek, írj nekem egy e-mailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mi olyan fontos a saját FORMA?

2024. május 23. 03:00 - Antal Péter Dávid

transfagarasan-mountain-road.png"Hozzátok hozzám mindazokat az embereket, akik az enyémek, akiket dicsőségemre alkottam, akiket én formáltam és én alkottam" (Ézsaiás 43,7, NCV fordítás).

 

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem használni a FORMA betűszót, hogy arról az öt dologról beszéljek, amitől te TE vagy. A FORMA az, ahogyan Isten előkészített az életedre. Az életed minden területét befolyásolja az, ahogyan Ő megformált.

Lelki ajándékok, szív, képességek, személyiség és tapasztalatok – ez az az öt dolog, amitől te TE vagy. (Angol eredeti: SHAPE - Spiritual gifts, Heart, Abilities, Personality, Experiences)

A lelki ajándékok kombinációjában szíved, szenvedélyed és érdeklődésed van. Szerinted miért léteznek ezek? Mert Isten neked adta őket. Ha mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk csinálni, sokkal szegényebb lenne a világ. Tehát Isten egyedivé teremtett téged, és nincs még egy olyan ember, mint te. Miért számít ez?

  1. Mert a FORMÁD felfedi Isten szándékát veled.

Ahogy megérted, mit akar Isten az életeddel, ugyanúgy felfedezed azt is, hogyan formált téged. De van egy fontos dolog: Isten nem kényszerít rá, hogy beteljesítsd az Ő tervét. Elpazarolhatod az életedet. Használhatod mindenféle személyes, önközpontú dologra, miközben teljesen lemaradsz Isten tervéről és életed céljáról. Valójában a legtöbb ember így él. Ez egy tragédia! Ezért olyan frusztráltak az emberek! Megpróbálnak olyanok lenni, amilyennek valaki más szeretné látni őket, nem pedig olyanok, amilyennek Isten tervezte őket.

  1. Mert a FORMÁD felkészít Isten szolgálatára.

Istennek olyan életküldetése van számodra, amelyet senki más ezen a bolygón nem tud betölteni. Lehet, hogy eddig nem töltötted be ezt a küldetést. Talán eddig nem szolgáltad Istent. De még ma elkezdődhet valami új, és az életed hátralévő része az életed legjobb részévé válhat. Isten soha nem fog olyat kérni tőled, amihez nem adott meg minden szükségeset.

  1. Mert az élet egy próba.

Ha Jézus követője vagy, ez az élet felkészülés a következő életre a mennyben. Isten azt mondja: „Ez egy próba. Tesztellek téged, hogy meglássam, mit fogsz kezdeni azzal, amit a földön kapsz. Ez alapján határozom meg, mit adok neked a mennyben egy örökkévalóságnyi időre.

  1. Mert Isten dicsőségét mutatja.

Amikor a FORMÁDAT arra használod, hogy azt tedd, amire Isten késztetett, az nem csak neked jó érzés, hanem Istent is mosolyra fakasztja. Iréneusz, egy a második századi nagy keresztény vezető azt mondta: " Isten dicsősége az élettel teli ember." Tudod, mi fakasztja mosolyra Istent? Ha lenéz, és lát téged és engem, ahogy használjuk azokat a tehetségeket, amelyeket az Ő dicsőségére adott nekünk. Az Ézsaiás könyve 43. fejezet 7. verse ezt mondja: "Hozzátok hozzám mindazokat az embereket, akik az enyémek, akiket dicsőségemre alkottam, akiket én formáltam és én alkottam" (NCV fordítás). Ha nem hoznál dicsőséget Istenre, nem is élnél. Isten azért teremtett téged, mert örülni akar neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a lelki ajándékaid? Hogyan használod őket mások szolgálatára?
  • Milyen egyedi személyiségjegyeket és képességeket adott Isten mások szolgálatához?
  • Isten olyasmit kér tőled, amire szerinted nem vagy képes? Mit gondolsz, Isten hogyan készített fel téged erre?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Értékes vagy, függetlenül attól, hogy ki vagy!

2024. május 22. 03:00 - Olajfa

"Az Úr nem azt nézi, amit az ember. Mert az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van." 1Sámuel 16,7

Az emberi élet feltárja Isten célját és megmutatja Isten dicsőségét - ezért mindig védenünk kell az élet szentségét!

Nem számít, hogy honnan jöttél, vagy hogy ki vagy, mert  értékes vagy! És ugyanez igaz minden gyermekre, függetlenül attól, hogy a társadalom ma mit próbál bebeszélni neked.

Egyikünk sem tökéletes, de a Biblia azt mondja, hogy Isten vállalja a felelősséget minden genetikai tökéletlenségünkért. Tudtad ezt? Ez nem jelenti azt, hogy felelősséget vállal az életünkben felmerülő problémákért, amelyeket mi magunknak okoztunk rossz döntéseinkkel, például a túlevéssel, a dohányzással vagy a túl sok alkoholfogyasztással. De a genetikád - minden olyan dolog, amibe nem volt beleszólásod, még azok a dolgok is, amelyeket az emberek „defektnek” vagy „gyengeségeknek” neveznek - mind részei a lényed teljességének.

A Biblia azt mondja Sámuel első könyvében a 16. fejezet 7. versében: "Az Úr nem azt nézi, amit az ember. Mert az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van."

Isten vállalja a felelősséget, mert nagyobb perspektívája van, mint bármely embernek. Ő látja azt is, amit mi nem. Mindannyiunkat szeret, mert fogyatékosságaink, tökéletlenségeink vagy gyengeségeink ellenére látja bennünk, hogy meg tudjuk tenni azokat a nagyszerű dolgokat, amiket Ő eltervezett számunkra.

Isten nem fog összehasonlítani téged senki mással. Ő arra teremtett téged, hogy te önmagad légy. Te az Isten mesterműve vagy. Segíteni fog neked, hogy kibontakoztasd egyedülálló lehetőségeidet.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Van valaki, akihez gyakran hasonlítod magad?
  • Mi az, ami miatt azt gondolod, hogy az illető jobb (vagy rosszabb) nálad, vagy hogy Isten jobban (vagy kevésbé) szereti őt?
  • Elég neked az a tudat, hogy Isten szentnek tartja az életedet? Miért vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.15.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása