Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan ejtsünk foglyul minden gondolatot?

2024. január 21. 03:00 - Mapetso

admiral-nelson-1253687_640.jpg"Ha hagyjátok, hogy bűnös természetetek irányítsa elméteket, az halálhoz vezet. De ha hagyjátok, hogy a Lélek irányítsa elméteket, az élethez és békességhez vezet." Róm 8,6 (NLT)

Észrevetted, hogy az elméd nem mindig azt teszi, amit mondasz neki?

Néha az elmédnek saját akarata van. Néha a gondolataid olyan irányba mennek el, amerre nem akarod. Amikor imádkoznod kellene, a gondolataid elkalandoznak. Amikor Isten Igéjén akarsz elmélkedni, a gondolataid másfelé terelődnek.

A Biblia azt mondja, hogy amikor ez történik, minden gondolatot foglyul kell ejtened (2Kor 10,5). Mit jelent ez? Az ebben a versben használt görög kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy rabul ejted a gondolatokat. Leigázod őket. Irányításod alá vonod őket.

Ez csak akkor lehetséges, ha a hívők rendelkezésére álló két fegyvert használod: a Szentlelket és Isten Igéjét.

Először is fel kell ismerned magadban Isten Szentlelkének erejét. Nélküle védtelen vagy. A Római levél 8. fejezet 6. versében ez áll: "Ha hagyjátok, hogy bűnös természetetek irányítsa elméteket, az halálhoz vezet. De ha hagyjátok, hogy a Lélek irányítsa elméteket, az élethez és békességhez vezet." (NLT)

Szükséged van Jézusra az életedben, mert a Szentlélek nélkül a bűnös természeted irányítja az elmédet, és az mindig rossz irányba fogja terelni. De amikor a Szentlélek irányít téged, akkor megvan az erőd, amire szükséged van ahhoz, hogy minden gondolatot foglyul ejts.

Másodszor: Isten Igéjére van szükséged. Jézus azt mondja: "Ha engedelmeskedtek tanításomnak, akkor valóban az én tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket" (Ján 8,31-32 GNT).

Az emberek ennek a szakasznak a második részét szeretik idézni. Ki is van függesztve sok egyetem épületében a világ minden részén. De nagyon kevesen idézik az első részt, amiben az áll, hogy meg kell ismerni Isten Igéjét, és engedelmeskedni kell neki. Az emberek a szabadságot akarják, de Isten igazsága nélkül.

Pedig valójában nincs szabadság igazság nélkül. És nincs igazság Isten Igéje nélkül. Isten megadta neked az életedhez szükséges irányt, és bízhatsz a Biblia minden szavában. Minél jobban megismered Isten Igéjét, és minél jobban megtöltöd elmédet az ő igazságával, annál könnyebb lesz a gondolataidat oda irányítani, ahová szeretnéd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor kapod magad a leggyakrabban azon, hogy foglyul kell ejtened egy gondolatot?
  • Számodra milyen érzés tudni azt, hogy ha Isten hatalmát akarod, akkor át kell adnod az irányítást a Szentléleknek?
  • Mit gondolsz, miért akarják sokan figyelmen kívül hagyni Istennek azt a parancsát, hogy engedelmeskedjenek az Ő Igének? Miért akarják az emberek a szabadságot az igazság nélkül?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.14.)

Szólj hozzá!

Ha kóstolgatod a bűnt, horogra akadsz

2024. január 20. 03:00 - csmsdvd

gyj-ezgif_com-added-text.jpg

„Mert mindenkit saját kívánságai csalogatnak és vonnak kísértésbe.” (Jak 1,14)

Apámnak minden olyan nap, amikor nem fogott halat, egy elvesztegetett nap volt. Bármi is történt, ő minden nap legalább 30 percet horgászott. Néztem apámat, ahogy egyik halat a másik után fogja ki (mialatt én semmit se fogtam), és nagyon gyorsan megtanultam, hogy egyetlen hal se harap rá a csupasz horogra.

Ha csak egy üres horgot dobsz a vízbe, várhatod, hogy halat fogsz, de hiába. Csalit kell tenned a horogra, és minden jó horgász tudja, hogy a különböző halak különböző csalit szeretnek.

Ahogy a horgász tudja, milyen csali kell a különböző halaknak, úgy a Sátán is tudja, mi az a csali, amire te ráharapsz. Tudja, mit szeretsz és mi kelti fel a figyelmedet. Pontosan tudja, mi a gyenge pontod – egy kielégítetlen érzelmi szükséglet, egy üres érzelmi tartály, vagy egy benned mélyen élő vágy.

Ezért oda kell figyelned arra, hogy milyen gondolatok járnak a fejedben. A horog a bűn, a csali pedig bármi olyan hazugság, amit a Sátán el akar veled hitetni. Tudja, hogy fogékony vagy az olyan gondolatokra, mint például a "ha ezt teszed, jobban fogod érezni magad", "ha ezt csinálod, majd elégedett leszel", "ha ezt megteszed, akkor minden rendben lesz".

Még ha tudod is, hogy a csaliban ott van a horog, akkor is csemegézni akarsz egy kicsit a csaliból, kóstolgatni akarod azt. Miért? Mert elhiszed a hazugságot, amivel Sátán éppen megetet. De ha azt hiszed, tudod kóstolgatni a csalit anélkül, hogy horogra akadnál, csak magadat áltatod. Az a gondolat, hogy nem okoz ez rosszat neked, szintén Sátán egyik hazugsága.

Az egyik legáltalánosabban elterjedt hazugság a következő: Amikor kísértést érzünk, akkor valami rajtunk kívül álló dolog kísért bennünket.

De az igazság az, hogy ez nem kívülről jön.

Jakab, a levele első fejezetének 14. versében, ezt mondja: „Mert mindenkit saját kívánságai csalogatnak és vonnak kísértésbe.” 

A kísértés a belső vágyainkból indul ki, azokból a gyenge pontjainkból, amit a Sátán csalinak használ. Ezek a vágyak bűnös tettekhez vezetnek, ezek a tettek pedig halálhoz. Amit gondolsz, az határozza meg, hogy mit érzel, és az érzéseid határozzák meg a cselekedeteidet.

Ne váljon szokásoddá az, hogy a körülményeket hibáztatod. Ha kísértést érzel, azt gondolhatod, hogy nem tudsz mit tenni. Pedig tudsz! Azzal kell kezdened, hogy megváltoztatod, ahogy gondolkozol.

Amikor kísértésbe kerülsz, állj meg és tedd fel a kérdést: „Milyen hazugságot hiszek most el?”

Aztán cseréld le ezt Isten igazságával. Ez mindig az élethez fog vezetni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, milyen hazugságokról tudja Sátán, hogy azokkal sebezhető vagy?
  • Mikor volt olyan eset, hogy úgy gondoltad, hogy a kísértés csalijának kóstolgatása közben is tudsz uralkodni magadon? Mi történt végül?
  • Hogyan tudod magadat emlékeztetni Isten igazságára, amikor kísértéssel nézel szembe?

Isten szeret téged, függetlenül attól, hogy mit tettél.

Mivel emberek vagyunk, számtalanszor előfordult már velünk, hogy bekaptuk Sátán csaliját és a bűn horgára akadtunk. De nem számít, hogy mit tettél vagy honnan jössz, Isten örökkévaló családjában van a helyed, amely készen áll és vár rád. A meghívás érvényes, az ajtó tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el. Készen állsz? Akkor kezdd ezzel az imádsággal:

"Drága Istenem! Tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Bevallom, hogy eddig nem vettem tudomást rólad. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy mostantól kezdve ez megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok tekinteni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért a rosszért és bűnért, amit tettem, hogy ne nekem kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Kérlek, ments meg azoktól a bűnöktől és szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, és most azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.13.)

 

Szólj hozzá!

El kell gondolkoznod arról, hogy mire gondolsz

2024. január 19. 03:00 - Lencsés Tamás

„A bolondok bármit elhisznek, de a bölcsek meggondolják, hogy mit tesznek.”

(Péld 14,15 NCV fordítás)

Minden viselkedés egy meggyőződésen alapul.

Ha megijedsz, az azért van, mert abban a pillanatban elhiszed az ijesztő gondolatokat, ami eszedbe jut. Ha megsértődsz, az azért van, mert elhiszed, hogy lebecsültek, ezért védekezel. Ha arrogáns vagy, az azért lehet, mert azt hiszed, hogy nem vagy elég jó, és ezért kérkedéssel próbálsz kompenzálni.

Ha van olyan viselkedésforma az életedben, ami nem tetszik, menj le a forrásához, és változtasd meg a mögötte álló gondolatot. Isten ezt mondja Haggeus próféta könyvének 1. fejezetében található 5. versben: „Fontold meg gondosan az utadat!”. (GW fordítás).

Kérdezd meg magadtól: Miért viselkedem így ezzel a személlyel? Miért viselkedem így a munkahelyemen (vagy az iskolában)? Miért viselkedem így a szomszédommal? Milyen gondolat váltotta ki belőlem ezt a reakciót? Milyen feltételezés áll a cselekedetem mögött? Milyen meggyőződés rejlik a viselkedésem mögött?

Voltál már a házastársaddal vagy egy számodra fontos személlyel olyan konfliktusban, ami elég egyszerűen kezdődik, de mielőtt észrevennéd, a vita során valami olyan erősen hat az érzelmeidre, hogy két másodperc alatt nulláról 100-ra emelkedik az érzelmi intenzitásod? Aztán elveszted a fejed, feldúlt vagy, ideges leszel, vagy félsz. Lehet, hogy elkezdesz izzadni, vagy felemeled a hangod. Talán könnyek is csorognak az arcodon.

Ami ekkor történt veled, az egy ki nem mondott meggyőződésből fakadt. Lehet, hogy azt hitted, hogy az a másik személy el fog hagyni téged. Talán azt hitted, hogy nem hallgatnak meg. Talán azt, hogy az ötletedet nem értékelik, nem kapsz elfogadást és nem bánnak veled tisztelettel. Elhittél valamit, ami hirtelen érzelmi reakciót váltott ki belőled.

Ha valaha is ilyen helyzetbe kerülsz, tedd fel magadnak ezt a kérdést: Mit hiszek el most? Meg kell vizsgálnod mi a viselkedésed mögött rejlő gondolatot, amit elhiszel.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek könyvének 14. fejezetében található 15. versben: „A bolondok bármit elhisznek, de a bölcsek meggondolják, hogy mit tesznek.” (NCV fordítás)

Ahhoz, hogy az élet bármely területén fejlődni tudj, vizsgáld meg, mi zajlik az elmédben. Gondolkodj el azon, hogy mire gondolsz, hogy a gondolataid egészséges és céltudatos cselekedetekhez vezessenek.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj egy olyan viselkedésedre, amit az évek során megpróbáltál megváltoztatni. Mi az, amit elhiszel, ami miatt így viselkedsz?
  • Miért fontos, hogy elgondolkodj a viselkedésed mögött álló feltételezésedről, mielőtt cselekednél?
  • Amikor egy nehéz beszélgetésben vagy egy hozzád közel álló személlyel, mennyiben segít neked, ha átgondolod, hogy milyen feltételezések állnak az érzelmi reakcióid mögött?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.12.)

Szólj hozzá!

Hogyan tanulunk a fájdalomból

2024. január 18. 03:00 - gerbeaud

"Isten az embereket a szenvedésen keresztül tanítja, és a bajt arra használja, hogy felnyissa szemüket." (Jób könyve 36,15)

Vannak dolgok, amelyeket csak fájdalmon keresztül tanulhatunk meg – és ez néha más emberek fájdalmán keresztül történik.

Bölcs dolog a saját tapasztalatainkból tanulni, de még bölcsebb másokéból, és hagyni, hogy mások is tanuljanak a mi fájdalmunkból. Nincs időd arra, hogy minden hibát te magad kövess el! Ezért fontos, hogy tanuljunk egymás hibáiból – de csak akkor, ha őszinték vagyunk azzal kapcsolatban, hogy Isten hogyan használja fel a fájdalmat arra, hogy felhívja a figyelmünket és tanítson minket.

A Jób könyve (36,15) szerint: "Isten az embereket a szenvedésen keresztül tanítja, és a bajt arra használja, hogy felnyissa szemüket."

Mit akar Isten megértetni veled azzal a problémával kapcsolatban, amin most mész keresztül? Mit tanulsz belőle? Ha tanultál belőle, Isten azt akarja, hogy amit tanultál, add át másoknak.

Mindannyian átmegyünk nehézségeken. Függetlenül attól, hogy milyen konkrét problémád van most, Isten azt akarja, hogy ezt a három dolgot tanuld meg belőle:

Először is, a fájdalmadon keresztül megtanulhatod, hogy jobban függj Istentől. Isten önmagáról akar tanítani téged - az ő erejéről a te erőtlenségeden keresztül, az ő szeretetéről, amikor úgy érzed, hogy nem szeretnek, az ő kegyelméről, amikor úgy érzed, hogy nem bocsátottak meg neked, és az ő bölcsességéről, amikor nem tudod, merre tovább.

Másodszor, megtanulhatsz bízni és engedelmeskedni Isten Igéjének, amikor szenvedsz. Könnyű bízni Istenben, amikor jól mennek a dolgok, viszont ez nem könnyű, amikor problémákkal nézünk szemben.

Dávid király ezt mondta a Zsoltárokban (119,67): "Mielőtt nyomorúság ért, tévelyegtem, de most megtartom beszédedet". A kudarcokon és a fájdalmas hibáinkon keresztül szerzett tanulságok arra ösztönöznek, hogy elvegyük Isten ígéreteit és higgyünk azokban. Az Ő Igéje reményt ad neked, hogy Ő veled van és továbbra is munkálkodik érted és benned. 

Harmadszor, a fájdalom által megtanulhatod, hogy szükséged van másokra. Ha soha nem lenne fájdalom az életedben, nem gondolnád, hogy szükséged van valakire. Csak a fájdalomban ismerik be egyesek, hogy szükségük van mások segítségére. A fájdalom az egyik legerősebb emlékeztető arra, hogy nem kell egyedül lenned az életben.

Ha most éppen fájdalmon mész keresztül, bízz abban, hogy amit Isten tanít neked, az másoknak is hasznára lesz, amikor majd átadod, amit megtanultál a barátaidnak, a családodnak vagy a következő generációnak.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az egyik legnagyobb lecke, amit valaki más fájdalmas hibájából tanultál meg?
  • Miért kell alázat ahhoz, hogy nyíltan beszélj a fájdalmadról?
  • Eszedbe jut valaki, akinek hasznára válnának azok a leckék, amelyeket a fájdalmas tapasztalataidból tanultál? Mit fogsz tenni, hogy ezen a héten megoszd ezt vele?

Isten szeret téged, nem számít, hogy mit tettél.

Mivel emberek vagyunk, már számtalanszor megtörtént velünk, hogy a Sátán csapdájába és bűnbe estünk. De nem számít, hogy mit tettél vagy milyen a múltad, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. Az ajtó tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz erre? Ha igen, akkor mondd el ezt az imát:

"Drága Istenem! Tudom, hogy ha meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Megvallom, hogy eddig figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy bűnöket követtem el ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tiéd szerint. Ezen most változtatni akarok. El akarok fordulni a bűneimtől és rád akarok figyelni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghalljon minden bűnért és rosszért, amit tettem, és köszönöm, hogy nem nekem kell megfizetni ezekért az árat. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy az összes bűnömet magadra vállaltad, és így elfogadhatóvá váltam a mennyország számára! Alázatosan kérlek, hogy ments meg! Kérlek, ments meg bűneimtől és azoktól a rossz szokásaimtól, amik összezavarják az életemet! Hiszek benned, Jézus! Hiszem, hogy megtartod az ígéretedet és engem most azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében, Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.11.)

Szólj hozzá!

Nem mindig napfényre van szükség a növekedéshez

2024. január 17. 03:00 - Erika1832

arnyekban.jpg

Amikor a hited próbára van téve, a kitartásodnak lehetősége van növekedni. Hagyjátok hát, hogy növekedjen, mert amikor a kitartásotok teljesen kifejlődik, tökéletesek és teljesek lesztek, és semmiben nem láttok szükséget.

(Jakab 1,3-4. NLT)

A napfényes, szép idő segít a növekedésben, de az élet sötét napjaiban mélyebbre eresztjük a gyökereinket.

Lelkipásztorként számtalan embertől hallottam, azt az állítást, hogy a szakítás, betegség, munkahely elvesztése vagy tragédia következtében többet fejlődtek, mint a nyugalmas időszakokban. Felismerték, hogy Isten hogyan használta fel a nehézségeket arra, hogy közelebb vonja őket magához és, hogy éretebbé formálja őket.

A Biblia ezt így mondja: "Amikor a hited próbára van téve, a kitartásodnak lehetősége van növekedni. Hagyjátok hát növekedni, mert amikor a kitartásotok teljesen kifejlődik, tökéletesek és teljesek lesztek, és semminek nem lesztek hiányában." (Jakab 1:3-4 NLT).

Ha megengeded, hogy Isten beavatkozzon a problémáidba, és nem zárod ki Őt onnan, akkor olyan kitartásra teszel szert, amely felkészít mindenre - erős jellemű, és önbizalommal teljes leszel.

A növekedésnek nagy ára a fájdalom. Igaz a régi közhely: fájdalom nélkül nincs nyereség. Mi viszont sokszor gyors és egyszerű megoldást szeretnénk. Olyan tablettát, szemináriumot vagy könyvet keresünk, amely mindent fájdalom nélkül változtat meg. Olyan terméket akarunk, amely az érettséget fájdalmas folyamat nélkül adja meg. De ez nem fog megtörténni!

J. I. Packer teológus azt mondta: "Isten a krónikus fájdalmat és gyengeséget, minden más gyötrelemmel együtt, vésőként használja életünk megformálásához. Ez minden nap elmélyíti a Krisztustól való függőségünket, hogy erőt meríthessünk belőle. És minél gyengébbnek érezzük magunkat, annál erősebben támaszkodunk rá, és minél erősebben támaszkodunk, annál erősebbek leszünk lelkileg".

Pontosan az a dolog, ami most elbátortalanít, ugyanaz az, amit Isten arra használ, hogy formáljon téged.

Hogyan volt képes Dávid olyan gyönyörű és erőteljes zsoltárokat írni? Mert a magány, a mellőzöttség és az igazságtalanság ellenére, amin fiatal pásztorként és még királyként is keresztülment, Dávid tudta, hogy Isten mindvégig vele volt. Dávid a legmélyebb fájdalmában írta a legszebb szavait.

Van olyan érettség, melyet az élet fájdalmas szakaszain átmenve lehet csak megszerezni. A folyamat nem tesz tökéletessé, de közelebb visz ahhoz, hogy egyre jobban hasonlít Krisztusra. És ha bízol Istenben, hogy megtart és veled jár a fájdalmadban is, akkor mindeközben kimunkálja benned az állhatatosságot, és békét és nyugalmat ad neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hiszel abban, hogy van választásod a szellemi növekedésedben? Miért vagy miért nem?
  • Mi az egyik módja annak, hogy egy fájdalmas élményen keresztül jobban hasonlíts Jézushoz?
  • Miért fontos a kitartás fejlesztése?

(*Daily Hope by Rick Warren 2024.01.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása