Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az önzetlenséged a legjobbat hozza ki másokból

2016. május 23. 03:00 - hofgartekesnoemi

"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a maga testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.(Pál levele a Galatákhoz 6:7-8)

Az önzőség romba dönti a kapcsolatokat: első számú előidézője a konfliktusoknak, vitáknak, a válásoknak, sőt, még a háborúknak is. 

"Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?" (Jakab 4:1) Minden baj okozója az énközpontúságunk. 

Az önzés nagyon egyszerű úton tör be a kapcsolatainkba: kezdetben, a kapcsolataink épülésének időszakában mindent megteszünk azért, hogy önzetlenek legyünk. Ahogy azonban telik az idő, egyre több és több tör be az egóból. Úgy fest, több energiát fektetünk a kapcsolataink építésére, mint a fenntartásukra. 

Ha az önzőség rombolja a kapcsolatokat, az önzetlenségtől növekedni kezdenek. Mit is jelent az önzetlenség? Kevesebb belőlem, több belőled. Hogy hamarabb gondolsz másokra, mint magadra, és az ő szükségüket helyezed a sajátod elé. (Filippibeliekhez írott levél 2:4)

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki belőlünk. Bizalmat épít a kapcsolatainkban. A te önzetlen viselkedésed másokat is változásra ösztönöz: te ugyanis nem vagy többé ugyanaz az ember, másként kell tehát hozzád fordulniuk. Sokszor láttam már ezt - a legkevésbé szeretetreméltó ember is képes változni, ha kedvesen és önzetlenül fordul felé valaki: amikor azt kapják, amire szükségük van, nem azt, amit érdemelnek. 

A Bibliában ez áll: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a maga testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.(Pál levele a Galatákhoz 6:7-8)

Ez a vetés és aratás bibliai példázata. Amit vetsz, azt fogod aratni. Isten az önzetlenséget az örökléttel jutalmazza. Úgy alkotta az univerzumot, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáldhasson. Miért? Mert azt akarja, hogy hasonlatos légy hozzá, és ő önzetlen. Minden, amid van az életben, Isten ajándéka, az ő önzetlenségének jelképe. 

Akkor lehetsz a leggazdagabb ebben az életben, ha mindened elajándékozod. Ahogy Jézus mondja: "Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt." (Márk 8:35). 

Beszéljetek róla

  • Mit adsz a legnehezebben másoknak? 
  • Hogyan gyakorolhatod ezt a héten? 
  • Hogyan áld meg Isten, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása