Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit növekedésének hat szakasza

2017. szeptember 17. 03:00 - K. Juc

cce693407c2e03764513d10e8a71573d--number-six.jpg

„Akinek van hite, annak minden lehetséges.” (Márk 9:23b, GNT fordítás)

A leggyakrabban talán a következő kérdést teszik fel nekem mint pásztornak: „Miért történik ez velem? Nem értem!” Amikor nem érted a hit hat szakaszát, amin keresztül Isten a jellemedet építi, akkor biztosan elbátortalanodsz majd. Az is lehet, hogy tele leszel nehezteléssel, és egészen biztosan aggódni fogsz. Lehet, hogy félelmeid lesznek a jövővel kapcsolatban, vagy depresszióba esel. De a lényeg, hogy ha nem érted a folyamatot, amin Isten éppen keresztülvezet, akkor nem fogsz tudni együttműködni vele. Ha viszont megérted a hit hat szakaszát, akkor képes leszel megállapítani, hogy “Most éppen a negyedik szakaszban vagyok” – vagy pedig a hatodikban, esetleg a másodikban.

A Máté 9:29-ben a Biblia ezt mondja: „Történjen veled a te hited szerint!”. Ez a kulcs a nagy kalandhoz, amit Jézus Krisztus követése jelent. Isten így szól: „Te döntöd el, mennyire áldom meg az életedet. Te hiszel, és én megteszem. Te hiszel, én pedig áldást adok."

A hit olyan, mint egy izom, tehát fejlődik. Képes megerősödni vagy elgyengülni, attól függően, hogy mennyit használod. Isten nagyon kiszámítható folyamaton keresztül építi a hitedet. Ha megérted, akkor együtt tudsz vele működni.

Isten először ad egy álmot az életedre vonatkozóan, amivel kapcsolatban azután döntést kell hoznod. A harmadik szakasz a várakozás, amikor arra vársz, hogy Isten a saját időzítése szerint cselekedjen. A következő szakasz a nehézségek szakasza, amikor Isten megpróbál. Ezután pedig lehet, hogy még zsákutcába is jutsz, ahol már szeretnéd feladni, a végén viszont Isten mindig elhozza a szabadulást, amely a hit hat szakasza közül az utolsó.

A Márk 9:23 szerint: „Akinek van hite, annak minden lehetséges.” (GNT fordítás)

Szeretnél nagyobb hitet, ahogy belevágsz ebbe a kalandba Istennel? Először meg kell értened a hit hat szakaszát, amelyen Isten keresztülvisz, hogy ne veszítsd el a bátorságodat, amikor nem látsz azonnali eredményt vagy nem kapsz azonnali választ. A következő napokban ezt a hat szakaszt fogjuk tanulmányozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Szerinted a hit különböző szakaszai közül Isten éppen melyiken visz téged keresztül?
  • Hogyan reagálsz arra, amit Isten szeretne megtanítani neked ebben a szakaszban, ill. arra, ahogyan próbára tesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.10.)   

Szólj hozzá!

Ki lesz a Mennyben általad?

2017. szeptember 16. 03:00 - csmsdvd

„Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!" (Lk 9:60)

Amikor Krisztus követőjévé vállsz, Isten eláraszt az Ő Szentlelkével. A Szentlélek megléte benned nem csak egy egyszerű érzelmi tapasztalat. A bizonyítéka, hogy Isten Szentlelke lakozik benned, ha mész. Mész-e és hirdeted-e az embereknek az Örömhírt?

Jézus azt mondja a Lukács 6:90-ben: „Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!"

Elsőre nehezen érthető, mit is akart ezzel a kijelentéssel mondani. Nem egy szeretetteljes mondat. Amit itt mond az az, hogy pótolhatatlannak, nélkülözhetetlennek kell lenned. Az életben vannak olyan munkák, amit bárki el tud látni, de vannak olyanok is, amit csak egy hívő ember tud elvégezni. Csak egy keresztyén tud Krisztusról beszélni másoknak. Csak egy keresztyén tud szólni arról, hogy miként lehet a Mennyországba jutni. Egyedül egy keresztyén tudja megmutatni Krisztus könyörületességét úgy, ahogy azt Krisztus akarja, hogy megtudja a világ.

Isten azt szeretné, hogy nélkülözhetetlen légy. Hagyd azokat a munkákat, amiket bárki meg tud tenni, hagyd ezeket a lelkileg halott emberekre! Tölts több időt azzal, amit csak te tudsz megtenni!

Nagyon sok olyan dolgot tudsz tenni, amelyek semmit sem számítanak majd az Örökkévalóságban.

De van valami, amit te tudsz tenni és örökre számítani fog. Vajon lesz-e bárki, aki általad jut a Mennybe? Milyen örökséget fogsz hátrahagyni? A legnagyobb örökség, amit hagyhatsz, ha valaki azt mondja a Mennyországban: „Én miattad vagyok itt." Így tudod értelmesen felhasználni az életedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mint Krisztus követő, mit jelent nélkülözhetetlennek lenni?
  • Milyen cselekedeteket tudsz akár mától tenni, amelyek számítanak az örökkévalóságban, és mit tudsz elhagyni, ami nem számít?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.09.)

Szólj hozzá!

Egy keresztyén „munkaköri leírása": menj, és hirdesd!

2017. szeptember 15. 03:00 - Szíj Melinda

„Menj a félreeső utcákba és a sövénykerítéseken túlra, és végy rá mindenkit, akit csak találsz, hogy jöjjön, hogy megteljék a ház. Mert senki azok közül, akiket elsőként hívtam, nem kap egy szemernyi falást sem abból, amit előre elkészítettem számukra” (Lukács 14:23b-24 TLB fordítás)

garden_party.jpg

Jézus elmesélt egy történetet, hogy szemléltesse azt az ünnepi vacsorát, melyre Isten hívott meg téged. „Egy ember nagy lakomát készített, és számos meghívót szétküldött. Amikor mindennel elkészült, elküldte szolgáját, járja végig a vendégeket, és tudassa velük, hogy elérkezett az idő, most már jöhetnek. Ám ők valamennyien elkezdtek kifogásokat keresni. Egyikük azt mondta, épp most vásárolt földet, és szeretné szemrevételezni, így felmentést kért. Egy másik arra hivatkozott, épp most vásárolt öt pár ökröt, és ki akarja őket próbálni. Egy másik épp most házasodott, és emiatt nem tudott menni.

A szolga visszatért, és jelentette urának, amit mondtak. Ura haragra gerjedt, és felszólította, hogy menjen hamarjában a város utcáira és sikátoraiba, és hívja meg a koldusokat, bénákat, sántákat és vakokat. Azonban még így is maradt hely.  

Nos, akkor – szólt az ura – menj a félreeső utcákba és a sövénykerítéseken túlra, és végy rá mindenkit, akit csak találsz, hogy jöjjön, hogy megteljék a ház. Mert senki azok közül, akiket elsőként hívtam, nem kap egy szemernyi falást sem abból, amit előre elkészítettem számukra.” (Lukács 14:16b-24 TLB-fordítás). 

Isten egy gáláns bankettet készített elő mindannyiunk számára. Ez az összejövetel a Mennyországban lesz, és örökké fog tartani! Isten azért tervezte el ezt a partit, mert ő könyörületes és nagylelkű. És ő teltházat akar!

A történetben a szolga küldetése, hogy összegyűjtsön minden vendéget. Ha te Isten szolgálója vagy, akkor a feladatod az, hogy betereld a vendégeket. 

Szeretném, ha felfigyelnél néhány kifejezésre, ami ebben az igeszakaszban található: „járja végig a vendégeket”, „menjen hamarjában”, „hívja meg”, „menj a félreeső utcákba”, és „végy rá mindenkit, akit csak találsz, hogy jöjjön”. 

Így várja tőled Isten, hogy ellásd a feladatod: menj sietve a világ minden szegletébe, beszélj az embereknek Isten meghívásáról az üdvözülésükre, hívd meg őket Isten családjába, és tedd ezt minden más egyéb elé helyezve. 

Ha Isten családjához tartozol, életed hátralevő részére, amíg itt vagy a földön, ez a „munkaköri leírásod”. Eredj, hívd a vendégeket! És menj hittel! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Szánj rá egy kis időt, és írd le, mit szándékoznál elmondani, ha Isten alkalmat kínál neked, hogy hirdesd az evangéliumot.
  • Mely pontokon esik egybe a Lukács 14 szerinti „munkaköri leírás” az általad előnyben részesített feladatkörökkel?
  • A bibliai történetre visszatérve gondolkodj el a vendégeken, akik bizonyos okokból elhárították a meghívást. Hogyan köszönnek vissza ezek az indokok mai világunkra vetítve, illetve a kifogások, melyekkel az emberek élnek, hogy elutasítsák Isten üdvözítő elhívását?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.08.)

Szólj hozzá!

Oszd meg a tapasztalataidat

2017. szeptember 14. 03:00 - Lilla:)

„Bátorítsátok és segítsétek egymást." (1Thessalonika 5:11a, GNT fordítás)

A Biblia azt mondja nekünk az 1Thessalonika 5:11a-ban: „Bátorítsátok és segítsétek egymást." (GNT fordítás). Isten azt várja tőled, hogy építs, motiválj és inspirálj más embereket. Hogyan teheted ezt meg? Háromféle módon is kivitelezheted a dolgot: reményt adhatsz az embereknek, segíthetsz másoknak elhagyni a félelmeiket és segíthetsz nekik ledönteni a korlátaikat.

Először is, reményt adhatsz az embereknek. Megmutathatod nekik, hogy te is átestél már ugyanazokon a dolgokon és biztosíthatod őket arról, hogy ők is képesek ezen is túljutni. A saját történeteden keresztül megmutathatod nekik, hogy nem megoldhatatlan a probléma.

Amikor megosztod a tapasztalataidat másokkal, segítesz nekik megszabadulni a félelmeiktől. Ez kicsit olyan, mint amikor hullámvasúton ülsz. Amikor elmész egy vidámparkba és még sosem voltál olyan hatalmas hullámvasúton, arra gondolsz: „Vajon okos döntés ez?" Aztán az előtted álló ember odafordul hozzád és azt mondja: „Nagyon jó lesz. Én már ötször mentem vele." Ezután már azon jár az eszed hogy, „Rendben, túlélem. Ő már ötször is megcsinálta. Minden rendben lesz." Nagyon inspiráló és motiváló hallani, hogy valaki más már átment azon, amivel te éppen küzdesz.

Hány és hány friss szülő érzi úgy, hogy felkészületlen, alkalmatlan és halálra van rémülve? Mindegyik! Milyen nagyszerű, amikor odamegy hozzájuk valaki és azt mondja: „A kisbabák sírnak. Ez teljesen normális." Az általuk megtapasztalt félelem már nem is olyan ijesztő amikor mások megosztják velük a saját tapasztalataikat, hogy hogyan estek át ugyanezen. Reményt ad számukra!

Végül segíthetsz az embereknek ledönteni a korlátaikat, ha a saját élményeiddel motiválod őket. 1954-ben Roger Bannister volt az első férfi, aki kevesebb, mint négy perc alatt futott le egy mérföldet. Mielőtt megtette, mindenki azt mondta, hogy lehetetlen – senki sem képes ennyire gyorsan futni. Aztán egy éven belül azután, hogy Bannister ledöntötte a korlátokat, egy tucat másik srácnak is sikerült. Hirtelen rájöttek az emberek, hogy nem is lehetetlen. Ez pedig reményt adott, hogy ők is meg tudják csinálni.

Neked is lehetnek olyan élettapasztalataid, amik képesek gátakat ledönteni, inspirálni és motiválni másokat – viszont csak akkor, ha hajlandó vagy megosztani őket. Ez is egy módja annak, hogy másokat bátoríts és reményt adj számukra.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent számodra a következő állítás: „A legerőteljesebb módja annak, hogy elmondj valamit, ha személyesen mondod el."?
  • Milyen fájdalmas vagy nehéz tapasztalat rejtőzik a múltadban, ami segíthet másoknak tanulni és reményt nyerni?
  • Hogyan imádkozol Istenhez, hogy adjon számodra lehetőségeket ezek megosztására?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.07.)

Szólj hozzá!

Két lehetőség tapasztalataid megvizsgálására

2017. szeptember 13. 03:00 - mintyovanviki

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy láthassátok vajon a hitetek valódi-e. Vizsgáljátok meg magatokat. Biztosak legyetek abban, hogy Jézus bennetek van. Ha ez mégsincs így, akkor elbuktatok a valódi hit próbáján.” (2 Korinthus 13:5 NLT fordítás)

A felülvizsgálatlan tapasztalat haszontalan.

Léteznek olyan 50 éves emberek, akik nem éltek 50 évet. Ők egyetlen évet éltek meg ötven alkalommal. Ugyanazokat a hibákat vétik, mert sohasem állnak meg és nem vonják le a tapasztalatokat. Sohasem állnak meg, hogy megkérdezzék: „Mi történt az elmúlt évben és mit kell másképpen csinálnom, hogy jobb legyen az életem?”

A Biblia a 2 Korinthus 13:5-ben ezt mondja: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy láthassátok vajon a hitetek valódi-e. Vizsgáljátok meg magatokat! Biztosak legyetek abban, hogy Jézus bennetek van. Ha ez mégsincs így, akkor elbuktatok a valódi hit próbáján.” (NLT fordítás).

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy némi időt fordítasz arra, hogy felülbíráld életed tapasztalatait és két dologra figyelj:

Figyelj az előnyökre. Mit élvezel valójában az életben? Ne csak ezt mondd: „Én valóban nagyon élvezem ezt a munkát.” Tedd fel a kérdést: „Mi ez a munka, amit én valóban nagyon élvezek?” Ne csak ezt mondd: „Én valóban szerettem ezt az osztályt.” Tedd fel a kérdést: „Pontosan mit szerettem én ebben az osztályban?” Milyen reményeket váltott valóra bennem? Ezek mögött a kérdések mögött apró nyomokat fogsz találni, amelyek megmutatják milyen irányba kell tartania az életednek.

Keress mintákat. Különösen a hibákban akarsz majd mintákat keresni. Mert amikor hibázol, akkor hajlamos vagy ugyanúgy csinálni dolgokat minden alkalommal. Körülnézel és azt mondod: „Hol hibáztam a múltban? Milyen mintákat ismétlek folytonosan?" Nem szükséges ostoroznod magadat csak mert másként szeretnél tenni. Azok, akik nem akarnak tudomást venni múltjuk hibáiról, rendszerint megismétlik őket. Ez volt a probléma a zsidókkal is. Az Ígéret földjére tett utuk mindössze néhány hetet vett volna igénybe, nem 40 évet. De ők elutasították azt, hogy a tapasztalataikból és Isten próbáiból tanuljanak. Minden kudarcba fulladt próba újabb kört jelentett a sivatag körül.

A Biblia a Jób 32:7-ben ezt mondja: „Minél több ideig élsz, annál bölcsebbé válsz.” (MSG fordítás). Ez a vers egy lehetőség, nem egy ígéret. Ismerek nagyon sok olyan embert, aki idős és csökönyös. A bölcsesség nem automatikusan jár a korral. Az érettség azt jelenti, hogy a mindennapi élet tapasztalataiból levonod a következtetéseket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Milyen elmúlt évi tapasztalataidból tudsz tanulni?
• Hogyan tettek a hibáid érettebbé lelkileg, érzelmileg és mentálisan?
• Mit gondolsz az érettség és bölcsesség bizonyítékáról az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása