Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Te csak gazdálkodsz a pénzeddel

2018. augusztus 26. 03:00 - csmsdvd

„Egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet” (Mt 25:14-15) 

managing-money-growth-830x553.jpg

Jézus azt  mondja a Mt 25:14-15 versekben: „Egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet.”

Azokban az időkben nem voltak bankok, ezért amikor a gazdag ember hosszabb időre elhagyta otthonát, hívta szolgáit, és megbízta őket vagyona, pénze kezelésével. Amikor visszatért, elszámolásra kérte a szolgáit, hogy lássa, mi történt a pénzével.

A gazda szó (újabban az angol manager szó) összekapcsolódik a pénzügyi gazdálkodással. A birtoklás törvénye elsődlegesen határozza meg a pénzügyi szabadságot. Mindened, amid van, az az Istené. Te csak gazdája, menedzsere vagy.

Arra hívattunk, hogy időgazdák legyünk. Arra is elhívattunk, hogy a befolyásunkkal gazdálkodjunk, valamint arra is, hogy az egészségünket, a kapcsolatainkat, a lehetőségeinket is menedzseljük. Isten arra hív el, hogy minden, ami rendelkezésedre áll, gazdálkodj vele.

Mondhatod: „Állunk meg egy szóra. Azt akarod mondani, hogy az a pénz, amiért megdolgoztam, nem az enyém?” Mit gondolsz, honnan van a tested, amivel dolgozol a pénzedért? Honnan van az eszed hozzá? Kitől kapod az energiát hozzá? Honnan van az intelligenciád? Mindened, valóban mindened, ajándék Istentől. Az életben semmit sem tulajdonolsz, mindent csak megbízásként kaptál.

Isten pénzét csak itt a Földön használhatod. Ő csak néhány évtizedre bízta rád. Előtted valaki másra bízta, és utánad is, miután meghalsz, valaki másra fogja bízni. Nem te tulajdonlod, hanem a Mester. Minden gazdálkodás alatt van.

Tudod mi a jele annak, hogy elfelejtetted a birtoklás törvényét? Amikor azt hiszed, hogy a te pénzed a tiéd, és félted. Nyugtalan vagy és izgulsz, viszont erre nincs semmi okod.

A pénzügyi gazdálkodás egy lelki foglalkozás. Isten azt figyeli, hogyan kezeled az ő pénzét, hogy meglássa, hogy a Mennyországban milyen lelki gyümölcsökkel tud megajándékozni. Emiatt aggódhatsz is, de tulajdonképpen ebben a birtoklási törvényben szabadság van.

Amikor tudod, hogy Isten a tulajdonos és te a gazda, a menedzser vagy csak, sokkal kevesebbet izgulsz, és többet foglalkozol Isten vagyonának kezelésével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha egy céget te magad vezetnél, aggódnál-e annyit, mint a tulajdonos? Szeretnéd-e ugyanúgy a sikert, mint a tulajdonos? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogyan lehet gyakorolni lelki foglalkozásként a pénzügyi menedzsmentet?
  • Milyen szerepe van az imának a pénzügyi döntéseidben? Miért olyan fontos az ima a pénzügyi gazdálkodásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.19.)

Szólj hozzá!

Isten megjutalmazza a bölcs pénzkezelést

2018. augusztus 25. 03:00 - magyarosijulia

Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" (Máté 25:21)

nature-grass-branch-plant-leaf-flower-599843-pxhere_com.jpg

A pénz a hűséged döntőpróbája. Isten sokkal inkább használja ezt a hited felméréséhez, mint bármi egyebet az életedben. Miért? Mert ezzel van a legtöbb bajunk.

Nézd csak, hogy miként jutalmazza meg Isten a bölcs pénzkezelést: „Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" (Máté 25:21).

Íme, a viszonzás törvénye: Isten megjutalmazza a bölcs pénzkezelést. A Máté 25:21 alapján három lépésben zajlik ez a jutalom: elismerés, előléptetés és ünneplés.

Isten elismerése a következő: „Jó munkát végeztél! Próbára tettelek, hogy meglássam, hűen kezelted-e azt, amit neked adtam, te pedig átmentél a próbán. Jól van, jó és hű szolga vagy!

A második lépés az előléptetés. Ha kevesen hűséges vagy, Isten még nagyobb felelősséget bíz rád.

És amint megmutatod a felelősségtudatodat, Isten együtt fog ünnepelni veled. Isten örömében fogsz osztozni!

Jézus ezt mondta: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Máté 6:24).

Figyeld meg, hogy nem azt írja, hogy nem kellene Istent is és a pénzt is szolgálni, hanem azt, hogy nem szolgálhatod mindkettőt. Az lehetetlen. Senki sem szolgálhat két úrnak. Tehát el kell döntened, hogy mi lesz az első helyen az életedben: Isten, vagy az, hogy minél több pénzt keress.

A pénz nagyon príma szolga, de nagyon borzalmas úr. Amikor a pénz uralkodik feletted, akkor folyamatosan stressz alatt tart, mindig aggódsz érte, folyton feszült vagy miatta. Amikor te uralkodsz a pénzed felett, és téged szolgál a pénz, akkor a hasznodra van. Amikor a pénz neked dolgozik, és nem te a pénzért, akkor békességed van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Isten átvizsgálná a pénzügyeidet, milyen jegyet adna neked, és miért?
  • Miért szeretnéd, hogy Isten nagyobb felelősséget adjon neked?
  • Hogyan tudnád bölcsebben kezelni a pénzügyeidet, hogy a pénz a javadra váljon, és ne irányítód legyen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.18.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Jézus átvegye az irányítást!

2018. augusztus 24. 03:00 - K. Juc

„Aki velem akar jönni, annak engednie kell, hogy én vezessek. Nem te vagy a vezetői ülésben, hanem én.” (Máté 16:24, The Message fordítás)

auto2.jpg

Hogyan tudod átengedni az irányítást Istennek? Először is: Jézust kell az életed vezetőjévé tenned.

Az a gond, hogy általában mi akarjuk irányítani az életünket. Ebből adódóan vitázunk Istennel, és gyakran ellenkezünk vele. Azt hisszük, hogy tudjuk mi a legjobb nekünk. Azért gyülemlik fel egy csomó feszültség benned, mert az elmédben állandóan harcban állsz Istennel, valahogy így: „Tudom, hogy Isten arra kért, hogy ezt tegyem, de én helyette inkább azt akarom.”

Minden reggel, amikor felébredsz, választanod kell, hogy kinek a gondjaira bízod az életed. Ki fog irányítani: te vagy Isten? Ki fogja meghozni a döntéseket: te vagy Isten? Minden napod, minden pillanatában ugyanezt a választást kell meg tenned. Amikor azt választod, hogy te leszel életed irányítója, az konfliktusokat, zavarodottságot és stresszt okoz.

Jézus így szólt a Máté 16:24-ben: „Aki velem akar jönni, annak engednie kell, hogy én vezessek. Nem te vagy a vezetői ülésben, hanem én“ (Message fordítás).

Ezzel szemben a keresztények hajlamosak a következőre: amikor elkezdünk hinni Jézusban, átadjuk neki a kormányt, majd átülve a hátsó ülésre és onnan próbálunk vezetni. Állandóan ilyen, és ehhez hasonló „tanácsokat" adunk: „Ne, inkább erre fordulj! Állj meg! Várj egy kicsit! Gyorsabban! Én erre akarok menni. Ezt most meg akarom nézni!”

Pár évvel ezelőtt Kay-jel táncórákat vettünk az Arthur Murray táncstúdióban. Az oktató elmondta, hogy a pároknak mindig az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy nem hagyják a másikat vezetni. Amikor ugyanis mindketten vezetni próbálnak, állandóan egymás lábára lépnek, ami nagyon nem néz jól ki.

A te életed sem néz ki túl jól, amikor Istennel együtt próbálod azt irányítani. Egyszerűen hagynod kell, hogy Isten valóban Isten szerepében legyen életedben, és Jézust legyen életed vezetője.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területeit a legnehezebb alárendelned Istennek?
  • Hogyan vitáztál magadban Istennel mostanában? Mit árulnak el a tetteid arról, hogy ki irányítja az életedet?
  • Döntsd el ma, hogy Istennek adod az irányítást életed azon területei felett, ahol aggodalmat és stresszt tapasztalsz! Hogyan fog ez a gyakorlatban kinézni? Milyen változásokat fog jelenteni ez az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.17.)

Szólj hozzá!

Az alázat nem egyenlő a gyengeséggel

2018. augusztus 23. 03:00 - managercoach.hu

Boldogok az alázatosak, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5 (NIV. fordítás)

Ha olyan döntéseket akarsz hozni, amik erősítik egészségedet, ráadásul jól és egészségesen szeretnéd érezni magad, akkor meg kell tanulnod alázatosnak lenni. Máté 5:5 azt mondja "Boldogok az alázatosak, mert ők öröklik a földet" (NIV. fordítás).

Az alázatosság számos előnyét sorolja fel az Biblia: az alázatosak elégedettek (Zsolt. 22:26); Isten vezeti majd őket (Zsolt. 25:9); bölcsekké válnak (Péld. 11:2); mindíg új örömmel töltődnek fel (Ézsaiás 29:19).

Nagyon-nagyon sok van még. A gond az, hogy nem értjük ezt a kifejezést. Egyikünk sem tudja igazán, hogy mi az alázatosság. Gyakran összekeverjük egy másik kifejezéssel: a gyengeséggel.

Az igazság az, hogy az alázatosság és a gyengeség a skála teljesen ellentétes végein találhatók. Az alázatnak semmi kapcsolata nincs az erőtlenséggel. Valójában, a görögül az alázat, "kordában tartott erőt" jelent. Tehát, ha alázatos vagy, nem lehetsz gyenge. A betört vad csődőrt írták le ezzel a szóval. A betört csődőrnek még meg van ugyanaz, az ereje, mint amikor vad volt, de már kordában tartja ezt az erőt. Palackba zárt erő, amit csak az tud használni, aki mester ebben. Isten nem akarja, hogy gyenge légy, hanem azt akarja, hogy gyakorold az alázatot. Az Ige azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének.

Az alázat szó egyszerű magyarázata: engedd el, és hagyd az Úrra. Ez az alázat lényege. Ez az, amikor átadod magad, engedelmeskedsz és beleegyezel abba, amit Isten véghez akar vinni az életedben. Ez az, amikor hagyod, hogy Isten tényleg Isten legyen az életedben. Engedd el és engedd át az Úrnak!

Nem tudok jobb kifejezést, ami többet tehetne a fizikai és érzelmi egészségedért, mint ez. Ha elkezded gyakorolni, enyhíti a stresszed és megszünteti az aggódást. Ha elengeded, és az Úrra hagyod, eloszlik a haragod, megszünteti fájdalmad és nehezteléseidet.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az éledet milyen területein kell átadnod magad, hogy Isten át tudja venni a vezetést?
  • Mi tarthat vissza attól, hogy alázatot mutass és alávesd magad az Úrnak?
  • Hogyan oszlatja el a haragot és a neheztelést, ha a vezetést átadod az Úrnak?

* (Daily Hope by Rick Warren 2018.08.16.)

Szólj hozzá!

Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon!

2018. augusztus 22. 03:00 - managercoach.hu

"Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat." (Efézus 4:23, NLT fordítás)

A változáshoz újfajta gondolkodásmódra van szükség. Ahhoz, hogy változzunk, meg kell ismerjük az igazságot, el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, de az is kell, hogy megváltoztassuk azt, ahogyan gondolkozunk.

A gondolkozásod meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogy érzel meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha változtatni akarsz azon, ahogyan cselekszel, azzal kell kezdened, hogy változtatsz azon, ahogy gondolkozol. Ha változtatni akarsz azon, ahogyan érzel, azt is a gondolkodásoddal kell kezdened.

Például, mondhatod azt: "Jobban kell szeretnem a férjemet.", de ez így nem működik. Az érzést nem lehet magunkra erőszakolni. Azon kell változtatnod, ahogyan a férjedről, gyerekeidről, feleségedről gondolkodsz. Ez majd változtat azon, ahogyan érzel, ami pedig majd változást fog hozni cselekedeteidben. "Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Efézus 4:23, NLT fordítás).

A bűn elleni harc, a harc, hogy megbirkózz azokkal a hibákkal az életedben, amiket nem szeretsz, az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy az érzéseidben,a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kell kezdened.

Az elméd megújítása összefüggésben van a "bűnbánat" szóval. Tudom, hogy a bűnbánat rosszul hangzó szó sok ember számára. Azt hiszik, hogy valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarnak megtenni, valami fájdalmasat. Egy olyan valakire gondolnak, aki az utcasarkon áll egy táblával, ami azt mondja: "Tanúsítsatok bűnbánatot! A világ vége közeledik!"

A bűnbánat sokkal több mint viselkedésed megváltoztatása. Ez a gondolkozásmódod megváltozásáról szól, és arról, hogy megtanulsz másként gondolkodni. Bűnbánat egyszerűen mentális hátrafordulást jelent.

Hátat fordítasz a bűntudatnak és a megbocsátás felé fordulsz. A frusztrációtól a szabadság felé, a sötétségből a világosság felé, az utálatból és keserűségből a szeretet felé fordulsz.

Lehet, hogy abban is változnod kell, ahogyan Istenre gondolsz. Ő nem mérges rád, miattad mérges! Nagyon bűnös lehetsz, de nagyon szeretett is.

Kezd az elméddel, és változtass azon, ahogyan gondolsz a kapcsolataidról, a gazdaságról, a világról, a múltadról, a jelenedről, és a jövődről. Ha változtatsz azon, ahogyan gondolkozol, az hatással lesz az érzéseidre és a viselkedésedre is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan vehetsz erőt ahhoz, hogy változtass olyan dolgokon, amikről azt gondolod, hogy egyedül nem tudsz rajtuk változtatni?
  • Szerinted miért kell bűnbánat az elméd megújulásához?
  • Hogyan kell változtatnod azon, ahogyan a legfontosabb kapcsolataidról gondolkozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.15.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása