Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készíts grafikont a szellemi növekedésről

2018. szeptember 09. 03:00 - Anika Enikő

“Figyeljünk oda és ragadjuk meg, amit hallunk, hogy el ne sodródjunk.“ (Zsidók 2:1) 

audit-chart-graph-hand-writing-finance-1446811-pxhere_com.jpg

A szellemi érettségre jutás folyamatában együtt kell működnöd Istennel. Ennek egyik módja az, hogy elhiszed, Isten munkálkodik az életedben - még akkor is, ha nem így érzed. A szellemi érettségre jutás néha fárasztó és lépésről lépésre történő munka, és a fejlődés fokozatosan történik. A Biblia ezt mondja: “Mindennek megvan a kijelölt ideje; minden dolognak az ég alatt.” (Prédikátor 3:1, GNT fordítás)

A szellemi életünknek is vannak évszakjai, időszakai. Néha egy rövid, intenzív növekedési időszak van (tavasz), amit egy stabilizáló és próbákkal teli időszak követ (ősz és tél).

Hogy mi van azokkal a problémákkal, szokásokkal és sérülésekkel, amiktől csodával határos módon szeretnél megszabadulni? Lehet csodáért imádkozni, ám ne légy csalódott, ha az imamegválaszolás egy fokozatos változáson keresztül valósul meg. Idővel a lassú, állandó vízfolyás a legkeményebb sziklát is lecsiszolja, a nagy szikladarabokat kavicsokká változtatja. Idővel egy kis hajtás óriási, 107 méter magas vörösfenyővé tornyosul.

Vezess naplót a megtanultakról, vagy írd fel egy jegyzetfüzetbe a tanulságokat. Ne az eseményeket írd le, hanem azt, amit tanultál azokból. Írd le az ösztönös megérzéseidet és azt, amit Isten önmagáról, saját magadról, az életről, emberi kapcsolatokról vagy más egyébről tanít neked. Jegyzed fel ezeket, hogy később majd át tudd nézni, vissza tudj emlékezni és át tudd adni a következő nemzedéknek (lásd: Zsoltárok 102:18 és 2 Timóteus 3:14).

Azért kell újra és újra tanulnunk a leckéket, mert elfelejtjük őket. Ha rendszeresen átolvasod a szellemi növekedéseddel kapcsolatos feljegyzéseidet, az segíthet, hogy ne menj keresztül sok szükségtelen fájdalmon és bánaton. A Biblia azt mondja: “Figyeljünk oda és ragadjuk meg, amit hallunk, hogy el ne sodródjunk. “ (Zsidók 2:1)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az elmúlt hónapban tapasztaltad, hogy érettebb lettél szellemileg? És az elmúlt évben?
  • A szellemi növekedés melyik időszakában, évszakában vagy jelenleg?
  • Papír és toll használatán kívül milyen más lehetőségek vannak arra, hogy fel tudd jegyezni a szellemi növekedéseddel kapcsolatos dolgokat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.02.)

Szólj hozzá!

Hogyan vetkőzheted le és változtathatod meg régi szokásaidat

2018. szeptember 08. 03:00 - gabormel

„Gyakorold ezeket és tarts ki ezekben a dolgokban, hogy mindenki láthassa az előrehaladásodat.” (1 Tim 4:15, GW fordítás)

remeny.jpg

A megtérésed pillanatában egy teljesen új természetre tettél szert, azonban még mindig vannak olyan régi szokásaid és beidegződéseid, amelyektől meg kell szabadulnod és újakra kell cserélned.

Szabadulj meg a növekedésedet akadályozó félelmeidtől! Az igazság felszabadít, de ezt megelőzően gyakran nyomorultul érezzük magunkat. A saját jellemhibáinkkal való szembesülés olyan félelmet válthat ki, ami a tagadás börtönébe taszíthat bennünket. Csak akkor lehetséges a változás, ha megengedjük Istennek, hogy az igazság fényét rávetítse a hibáinkra, kudarcainkra és gyarlóságainkra. Ha nincs benned alázat és nem vagy tanítható, képtelen vagy a fejlődésre is.

Ne azonosulj a hibáiddal! Néha azt mondjuk, „én már csak ilyen vagyok…, „ez vagyok, már nem változom”. A tudatod alatt valójában azon aggódsz, hogy a szokásaid, sérelmeid, szorongásaid elhagyásával mi marad majd belőled. Az ettől való félelem mindenképp lassítja a növekedésedet.

Ahogy tegnap írtam, a jó szokások kialakulásához időre van szükség. Ne felejtsd el, hogy a jellemed nem más, mint a szokásaid összessége. Nem mondhatod magadról, hogy tisztességes vagy, hacsak nem szokásod az, hogy mindig becsületes vagy. Az a férj sem nevezhető hűségesnek, aki csak többnyire hűséges a feleségéhez. A szokásaid határozzák meg a jellemedet.

Ne felejtsd el, hogy minden nap gyakorolni kell azokat a szokásokat, amelyek Krisztushoz hasonlóvá tesznek!

„Gyakorold ezeket és tarts ki ezekben a dolgokban, hogy mindenki láthassa az előrehaladásodat.” (1 Tim 4:15, GW fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen rossz szokásaidnak hagyod, hogy meghatározzanak téged?
  • Hogyan tudsz alázatos lenni és kimutatni, hogy készen állsz szembenézni a szorongásaiddal?
  • Mit tartasz szükségesnek megváltoztatni az életedben, például az időbeosztásoddal, a baráti társaságoddal vagy a szabadidőd eltöltésével kapcsolatosan, hogy minden nap jobb szokások kialakításán dolgozz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.01.)

Szólj hozzá!

Isten apró lépésenként nevel minket

2018. szeptember 07. 03:00 - Lilla:)

"Szabaduljatok meg régi önmagatoktól, ami arra késztet titeket, hogy úgy éljetek, ahogy egykor megszoktátok - a régi önmagatoktól, ami elpusztult hamis vágyai által. Szíveteknek és elméteknek teljesen meg kell újulnia, és fel kell vennetek új természeteteket, mely Istenhez hasonlónak lett alkotva, és amely az igaz életben fedi fel magát, mely szent és becsületes." (Efézus 4:22-24., GNT fordítás)

boy-1916204_1920.jpg

Ugyan Isten képes lenne gyorsan is megváltoztatni minket, mégis úgy döntött, hogy lassan teszi ezt. Jézus szándékosan nevelte lassan tanítványait, és Isten is csak apránként engedte a zsidó népnek, hogy megszerezzék az Ígéret Földjét - azért, hogy ez ne legyen túl nagy teher számukra (lásd: V. Mózes 7:22.). Isten lépésről lépésre szeret  munkálkodni az életünkben.

Miért tart olyan sokáig, hogy megváltozzunk és felnőjünk? Ennek több oka van:

  • Lassan tanulunk. Gyakran akár 40-50 alkalommal is történnie kell valaminek ahhoz, hogy végre tanuljunk az esetből. A problémák újra és újra visszatérnek, mi pedig azt gondoljuk, "Nem lehet igaz, hogy már megint ez történik!  Isten viszont jobban tudja. Izrael történelme jól szemlélteti, hogy milyen gyorsan elfelejtjük Isten tanítását és milyen könnyen visszatérünk a régi viselkedésünkhöz. Folyamatos ismétlésre van szükségünk.
  • Sok szokást fel kell adnunk. Problémáink többsége - és az összes rossz szokásunk - nem egyik napról a másikra alakult ki, így aztán nem is érdemes arra számítani, hogy azok azonnal eltűnnek majd. Nincs az a pirula, ima vagy tanítás, ami képes azonnal megszüntetni az évek alatt létrejött károkat. Csak kemény munkával lehet megszüntetni és helyettesíteni ezeket. A Biblia ezt úgy mondja: "vessétek le régi önmagatokat" és "vegyétek fel új természeteteket" (Róma 13:12., Efézus 4:22-24., Kolossé 3:7-10, 14.).
  • A növekedés gyakran fájdalmas és félelmetes. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás félelem és veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül. Minden változás maga után von valamilyen veszteséget is. Ezektől a változásoktól pedig félünk - még akkor is, ha a régi életmódunkkal csak ártottunk magunknak - , mert ahogy egy elnyűtt cipő is, ezek kényelmesek és megszokottak voltak számunkra.
  • A jó szokások kialakításához idő kell. Emlékezz arra, hogy jellemedet a szokásaid összessége alkotja. Nem mondhatod, hogy kedves vagy, hacsak nem szokásod a kedvesség. A szokásaid határozzák meg, milyen a jellemed.

Egyetlen módon lehet Krisztusi jellemet és szokásokat kialakítani: gyakorolnod kell őket - ez pedig időbe telik! Nincsenek azonnal kialakítható, "instant" szokások. Pál arra buzdítja Timóteust, hogy "Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld nekik az életed, hogy mindenki láthassa fejlődésedet." (1. Timóteus 4:15., GW fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy fájdalmakon és veszteségeken menjünk keresztül, amikor szellemileg növekszünk?
  • Milyen rossz szokásod van, amit meg kell változtatnod, de csak nehezen sikerül? Hogyan segít neked ezzel kapcsolatban Isten?
  • Mi az az egy dolog, amit minden nap gyakorolnod kell, hogy fejlődhessen a jellemed és jobban hasonlíts Krisztushoz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.31.)

Szólj hozzá!

Add át, amit Jézus felfed

2018. szeptember 06. 03:00 - csmsdvd

 “És meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, folytatni fogja azt addig, amíg az be nem lesz fejezve végleg azon a napon, amikor Krisztus Jézus visszatér.” (Fil 1:6, NLT ford.) 

Évekre van szükségünk, hogy a gyerekkorból felnőjünk, és a gyümölcs is egy teljes évszakon keresztül érlelődik, amíg teljesen beérik. A krisztusi karakter kialakulását sem lehet sürgetni. Ahogy a fizikai növekedéshez idő kell, úgy a szellemihez is. 

Megtérésünk előtt, mielőtt Krisztus belép az életünkbe, gyakran megengedi, hogy különböző problémákkal szembesüljünk, hogy azok őrá irányítsák a figyelmünket és meglássuk, életünk milyen bizonytalan alapokon nyugszik. Tulajdonképpen ez a bizonytalan alap az okozója életünk legtöbb problémájának. 

Jézus azt kéri, a teljes életünket adjuk át neki, minden részletével együtt, ne csak egy darabját vagy egy részét. Amikor valaki egy folyóból ki szeretne jutni, először egy kis stabil helyre teszi le a lábát, hogy aztán tovább tudjon mászni, majd feljutva a folyó magas partján tovább tudjon menni.  

Néhányan közülünk amikor behívtuk életünkbe Krisztust, engedtük, hogy Ő betegye életünkbe egy kis helyre a lábát, de sokszor nem engedjük, hogy tovább menjen és eljusson az életünk minden területére. Pedig Ő nem szeretne egy helyben maradni - Ő az életünk minden részéhez el szeretne jutni. 

Most esetleg azt gondolod, te már az életed minden területét átadtad neki, de a valóság az, hogy bizonyos részeit te tartod kézben. Jézus azonban nem haragszik rád. Ő csak azt szeretné, hogy vele együtt tárjátok fel azokat a területeket, amiket még nem adtál át neki.

Mindez vívódásokkal és küzdelmekkel jár, de nem férhet semmi kétség ahhoz, hogy jó eredményhez vezet. Isten megígérte, hogy “Ő, aki elkezdte bennetek a jó munkát, folytatni fogja azt addig, amíg az be nem lesz fejezve végleg azon a napon, amikor Krisztus Jézus visszatér.” (Fil 1:6, NLT ford.) .

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Neked milyen tapasztalatod volt az Úrral a megtérésed előtt? Mit engedett meg az életedben, ami segített, hogy ráébredj arra, hogy szükséged van rá? És mit tettél?
  • Az életednek milyen részeit nem adtad még át az Úrnak?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.30.)

Szólj hozzá!

A döntéseid határozzák meg az időbeosztásod

2018. szeptember 05. 03:00 - magyarosijulia

„Mindannyian felelősek vagyunk a saját életvitelünkért." (Galáta 6:5, NLT fordítás)

A döntéseid jóval hatalmasabbak, mint a körülményeid. Lehet, hogy nem tetszik, hogy mennyire bonyolult most az életed, de egy pár dolog kivételével, semmi sem kényszerít arra, hogy ennyire bonyolult életet élj.

Megvan a hatalmad, hogy leegyszerűsítsd az életed. Valójában, Isten azt szeretné, hogy felelősséget vállaljunk az életünkért, és gondosan megválogassuk, hogy mivel töltjük el az időnket.

Pont elég időd van arra, hogy megcselekedd az Isten akaratát amíg itt vagy a Földön. Pontosan elég idő adatott neked, hogy betöltsd a célodat. Amikor te többet akarsz, mint amennyit Isten eltervezett számodra, természetes, hogy folyamatosan azt érzed, hogy nincs időd vagy állandóan a teendőid felett aggódsz.

Az az imádságom érted, hogy lelj nyugalomra és szabadulj meg a stressztől, és találj egy új megelégedést, amint csak azokat a dolgokat teszed meg, amelyekre Isten megalkotott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Írj egy listát azokról a teendőkről és feladatokról, amelyek stresszet okoznak. Kérd Isten segítségét, hogy megmutassa, melyek azok a dolgok az időbeosztásodban, amelyeket Ő sosem szánt neked.
  • Szerinted mire akarja irányítani Isten az idődet és energiádat?
  • Milyen döntéseket kell meghoznod, melyek segítenek arra fókuszálni, amit Isten eltervezett számodra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása