Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tartsd szem előtt Isten tervét az életedre

2018. október 07. 03:00 - Anika Enikő

„Aki hagyja magát eltántorítani attól a munkától, amit én tervezek a számára, az nem alkalmas arra, hogy Isten királyságában éljen!” (Lukács 9:62, TLB fordítás)

Képtalálat a következőre: „Stay Focused on God’s Plan for Your Life”

 

Emberek ezreivel találkoztam, akik azt mondták, hogy szeretnék, ha Isten használná őket, ám Isten soha nem fogja őket használni. Hogy miért? Mert túl elfoglaltak. Megvannak a napi saját teendőik; saját terveik, álmaik és törekvéseik vannak,  és nincs már másra idejük! Elfoglaltságaik közepette megpróbálnak kimetszeni egy kis szeletet életük tortájából és ezt mondják: “Ezt Istennek adom.” De ez így nem működik.

Ha komolyan szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor meg kell kérdezned Istentől: “Uram, mi az, amit el kell engednem? Mi az, amit el kell hagynom? Milyen akadályok tartanak vissza engem attól, hogy azt a pályát fussam, amire te elhívtál?"

Számtalan különböző akadály fog visszatartani attól, hogy Isten terve megvalósuljon az életedben. Az egyik legnagyobb az, hogy a figyelmedet más dolgok vonják el. Jézus ezt mondja a Lukács 9:62-ben: „Aki hagyja magát eltántorítani attól a munkától, amit én tervezek a számára, az nem alkalmas arra, hogy Isten királyságában éljen!” (GNT fordítás)

Íme néhány azok közül, amik esetlegesen el tudnak téríteni életed küldetésétől:

Mások elvárásai. El kell döntened, hogy az életben elsődlegesen kinek akarsz a kedvében járni. Csupán egyetlen egy valaki lehet az első helyen.

Hobbik. Semmi rossz nincs ezekkel, ám ha elvonnak és visszatartanak a legfontosabb dolgoktól, akkor el kell engedned ezeket.

A múltad. Lehet, hogy nem vagy hajlandó elengedni a múltad – például egy bűnt vagy neheztelést vagy a gyászt.  De ha a múltban leragadsz, akkor nem tudsz továbblépni a jelenben, sőt nem fogod tudni megtenni azt sem, amit Isten számodra tartogat a jövőben. A múltad már a múlt. Vége van! El kell engedned.

Mit kell elengedned? A Biblia az 1Korinthus 10:23-ban ezt mondja: “Minden megengedett, de nem minden segít." (HCSB fordítás). Mit jelent ez? A következőt: nagyon sok dolog van, ami nem feltétlenül rossz, hanem csak egyszerűen felesleges. Az élet gyakran választás elé állít, hogy azt tegyük, ami jó, vagy azt, ami a legjobb.

Ha Sátán nem tud rábírni a rosszra, akkor elfoglalttá tesz. Annyira elfoglalttá tesz, hogy nem lesz időd a fontos dolgokra – hogy időt tölts Istennel, hogy a szolgálj vagy misszionáriusként dolgozz.

Egyszerűsítened kell az életed és el kell távolítanod a zavaró tényezőket ahhoz, hogy Isten használni tudjon. Ne próbálj meg mindent csinálni. Inkább azt tedd, ami a leginkább számít!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a legfontosabb dolgok az életedben?
  • Azok a jó dolgok, amiket első helyre tettél az életedben, mi módon vonnak el a legfontosabb dolgoktól és attól a küldetéstől, amit Isten számodra tervezett?
  • Miért vonják el a figyelmünket olyan könnyen azok a dolgok, amelyek jók ugyan, de mégsem Isten legjobb tervei a számunkra?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.30.)

Szólj hozzá!

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon

2018. október 06. 03:00 - Anika Enikő

“Ha tisztán tartod magad, tiszteletre méltó célokra használt, különleges edény leszel. Az életed tiszta lesz és készen állsz arra, hogy a Mester  minden jó munkára használjon.” (2Timóteus 2:21, NLT fordítás)

 

Képtalálat a következőre: „You Don’t Have to Be Perfect to Be Used By God”

 

Ha szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor tisztítsd meg a szívedet.

Nem kell, hogy tökéletes ember legyél, de a szíved tiszta kell, hogy legyen. A Biblia a 2Timóteus 2:21-ben ezt mondja: “Ha tisztán tartod magad, tiszteletre méltó célokra használt, különleges edény leszel. Az életed tiszta lesz és készen állsz arra, hogy a Mester  minden jó munkára használjon.” (NLT ford.).

Isten mindenféle embereket használ: félénkeket, társaságkedvelőket, különböző fajú, korú, élethelyzetű és hátterű embereket, férfiakat és nőket egyaránt. Isten használni fog egyszerű és díszes, nagy és kicsi edényeket is. Egy fajta edényt azonban nem fog használni: a piszkos edényt. Ezért tisztának kell lenned belül.

Hogyan valósítható ez meg? Hogyan tisztíthatod meg magad? Egyszerűen: megvallással.

Augusztinusz mondta, hogy “A rossz cselekedetek beismerése a jó cselekedetek kezdete.” A Biblia az 1János 1:9-ben ezt mondja: Ha megvalljuk bűneinket Istennek, Ő megtartja ígéretét és megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden rossztól, ami tettünk.” (GNT ford.).

A megvallani, beismerni szó görög megfelelője a homologeo. A homo azt jelenti, hogy “ugyanaz”, a logeo pedig azt, hogy “beszélni”. Tehát a homologeo szó jelentése az, hogy “ugyanazt mondani a bűneimről, amit Isten.” Azt jelenti, hogy egyetértesz Istennel: “Istenem, igazad van. Nem ballépés volt, nem hiba, hanem bűn, és helytelen, hogy ezt tettem.” Nem azt jelenti, hogy megpróbálsz alkudozni Istennel (“Soha többet nem teszem meg!”), és azt sem, hogy megpróbálod megvesztegetni Istent (“Megígérem, hogy minden nap olvasom a Bibliámat, ha megbocsátasz nekem.”).

Egyszerűen csak elismered, amit tettél.

Elképzelhető, hogy ez túl egyszerűnek tűnik neked. Lehet, hogy még fel is teszed a kérdést: “Csak azt kell tennem, hogy megvallom a bűnt és Isten meg fog bocsátani nekem?“  Igen! Ez a kegyelem!

A következőket javaslom neked, ha igazán szeretnéd, hogy Isten használjon: Szánj időt  ezen a héten arra, hogy leülsz egy tollal és papírral a kezedben és ezt mondod: “Istenem, mi az, ami rossz az életemben? Mutasd meg nekem, és én leírom és megvallom neked azokat.” És amikor Isten eszedbe juttat valamit, akkor azt jegyezd le.

Amikor én először csináltam ezt, azt gondoltam, hogy egy egész könyvet fogok írni! És azóta is többször megteszem ezt. Készíts te is egy listát és aztán írd fölé az 1János 1:9-et és mondd a következőket:” Istenem, megvallom neked mindezeket. Ezek rossz dolgok és nem akarom, hogy ezek továbbra is jelen legyenek az életemben.” Utána kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet. És Isten meg fog bocsátani neked!

Ez a kezdő lépés ahhoz, hogy Isten elkezdjen használni. Meg kell tisztítanod a szíved.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kellene az időbeosztásodon változtatnod ahhoz, hogy a héten minden nap tudj szánni időt arra, hogy leírd, amit meg akarsz vallani Istennek?
  • Lehet, hogy életed minden egyes napján nem fogod tudni leírni majd, amit meg szeretnél vallani Istennek, de mégis milyen egészséges szokás kialakítását tudnád ezáltal elkezdeni?
  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018. 09. 29.)

 

Szólj hozzá!

Isten türelmes marad a világunkkal

2018. október 05. 03:00 - gabormel

„Az Úr nem késlekedik ígéreteinek teljesítésében, ahogyan azt némelyek gondolják. Türelemmel viseltetik az érdekedben, hiszen nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem több időt ad arra, hogy mindenki megbánja bűneit.”(2 Péter 3:9, NLT fordítás)

egg-timer.jpg

A történelem a tetőpontjához közeledik. Isten miért nem vet véget csak úgy a földi életünknek? Mert meg akarja mutatni kegyelmét.

A Biblia Péter 2. levelének 3:9-es igeversében a következőt mondja: „Az Úr nem késlekedik ígéreteinek teljesítésében, ahogyan azt némelyek gondolják. Türelemmel viseltetik az érdekedben, hiszen nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem több időt ad arra, hogy mindenki megbánja bűneit.” (NLT fordítás)

Isten a türelme miatt nyugszik bele mindabba a szenvedésbe, fájdalomba, amit a földi létünk során megtapasztalunk. És várja, hogy még több ember átlépje a tőle elválasztó határvonalat és kapcsolatot alakítson ki vele.

Amikor valaki odajön hozzád és ezt mondja: „Nem tudok egy olyan Istenben hinni, aki tétlenül nézi az emberek szenvedését”, akkor mondd ezt: „Én sem ilyen Istenben hiszek. Isten nem ilyen. Valójában fogalmad sincs, hogy mennyire fáj neki látni a Föld összes bűnét. Sokkal jobban fáj Őneki, mint bárki másnak! Mérhetetlenül elszomorítja, amikor látja, hogy a teremtményei mit művelnek egymással."

Én olyan Istenben hiszek, aki egy napon véget vet minden gonoszságnak. Eljön majd a számadás napja. Egy nap ítélkezni fog az összes gonosztevő felett, és a családjába tartozókat összegyűjti mind, hogy örökre együtt éljenek Vele egy tökéletes helyen.

Ha még eddig soha nem fordítottad az életed Jézus felé, biztosan tudom, hogy a mai üzenetet azért kaptad, mert Isten azt akarja, hogy halld ezt. Jézus azt mondja a János evangéliuma 10:10 részében, hogy Ő azért jött, hogy teljes és bőséges életünk legyen, amit csak akkor érünk el, ha követjük Őt.

Készen állsz arra, hogy behívd Jézust a szívedbe? Készen állsz, hogy átvedd Isten kegyelmének ajándékát? Ha elmondod ezt az egyszerű imát, Isten meghallja és tudni fogja, hogy elfogadod Jézust mint az Ő ajándékát.

Ima:

Istenem! Félek, de szeretnélek megismerni. Nem értek mindent, de köszönöm, hogy szeretsz engem. Köszönöm, hogy velem voltál még akkor is, amikor azt nem ismertem fel. Köszönöm, hogy jót akarsz nekem – hogy nem azért küldted Jézust, hogy elítéljen, hanem hogy megmentsen engem.

Bevallom, hogy sohasem voltam tudatában annak, hogy szükségem van egy Megváltóra, de ma szeretném elfogadni Fiadat mint a Te ajándékodat. Arra kérlek, ments meg a múltamtól, a hibáimtól, a bűneimtől, a szokásaimtól, a fájdalmaimtól és gátlásaimtól. Szükségem van Rád, hogy megszabadíts a stressztől és betöltsd az életem a te szereteteddel. Békében szeretnék élni Veled, és szükségem van arra, hogy a szívembe helyezd a Te békességedet!

Kérlek, ments meg engem, hogy megvalósíthassam a tervedet! Tudni szeretném, hogy milyen célból rendeltél engem erre a bolygóra. Szeretném mindazt megvalósítani, amiért megteremtettél engem. Meg akarom tanulni, hogy szeresselek, hogy bízzak Benned és személyes kapcsolatban legyek Veled. Jézus nevében kérlek Téged. Ámen.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.28.)

Szólj hozzá!

A pénzedet inkább a jellemed fejlesztésére fordítsd, ne a kényelmedre

2018. október 04. 03:00 - Lilla:)

"Növekedjetek a lelki erőben és ismerjétek meg még jobban Urunkat és Megmentőnket, Jézus Krisztust." (2. Péter 3:18., TLB fordítás)

Isten azt szeretné, ha felnőnél lelkileg és még inkább hasonlítanál Jézus Krisztusra. Hogyan is tedd ezt? Úgy, hogy a pénzed egy részét magadra, illetve a személyes növekedésedre fordítod.

A Biblia azt mondja a 2. Péter 3:18. szerint: "Növekedjetek a lelki erőben és ismerjétek meg még jobban Urunkat és Megmentőnket, Jézus Krisztust." (TLB fordítás)

Növekedhetsz lelkileg azáltal, hogy a pénzeddel fejleszted a készségeidet és tanulsz, hogy jobb vezető, szónok és hívő légy, vagy egyszerűen csak jobb ember.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a kocsidat nem viheted magaddal a mennybe. Nem viheted magaddal a lakásodat, a bútoraidat, a ruháidat és a porcelánjaidat sem.

A jellemed viszont veled marad. Talán csábító, hogy a pénzed inkább a kényelmedre fordítsd, de Isten azt szeretné, ha inkább olyan dologba ruháznád azt be, ami veled megy a mennybe: a jellemedbe.

Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor egy keresztény könyvet veszel, az segít a növekedésben; olyan dologba invesztálsz, amit én úgy hívok: Isten "Növekedési Alapja". Bármikor, amikor kifizetsz egy részvételi díjat egy gyülekezeti hétvégére vagy egy konferenciára, ami segíti az életed javulását, ebbe a Növekedési Alapba fektetsz. Bármikor, amikor befizeted magad egy órára, ami segít megismerni Isten rád vonatkozó akaratát, Isten mosolyog és azt mondja, hogy jól gazdálkodtál.

Sosem felejtem el, amikor megvettem az első Bibliámat. Még tinédzser voltam és azt gondoltam, hogy "Ez életem legfontosabb könyve, úgyhogy a legjobbat veszem meg, amit csak találok." Kutakodtam egy kicsit és ráakadtam arra, amit szeretek úgy emlegetni, mint a Thompson Chain Magyarázó Biblia. Aztán azt mondtam: "Időtálló kötést szeretnék, szóval a legszebb bőrkötésben fogom beszerezni, amit csak találok." 60 dollárba került ezt a Biblia - két havi zsebpénzem. Két hónapra feladtam a nasikat, a filmeket és azokat a dolgokat, amiket szerettem, viszont szereztem egy értékes Bibliát, amiről tudtam, hogy életem hátralévő részében használhatom.

Még mindig meg van a Biblia. Ez a legértékesebb tárgyam, hiszen sok mindenen mentem vele keresztül, rengeteg dolgot bejelöltem benne.

A Biblia azt mondja: "Miért költitek olyan dologra a pénzeteket, ami nem igazi táplálék?...Jól figyeljetek rám és azt fogjátok enni, ami igazán jó; a lelketek élvezni fogja a gazdag ételt és megelégszik" (Ézsaiás 55:2., NCV fordítás).

Költheted a pénzed "műkajára, vagy "lelki eledelre". Inkább amellett tedd le a voksod, hogy olyan ételre költöd a pénzed, ami a lelked táplálja, és segíti a lelki növekedésed.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan próbál a társadalmunk meggyőzni minket arról, hogy a kényelmünk még a jellemünknél is fontosabb?
  • Miért elégít ki minket szellemileg inkább a "lelki étek" mint a "műkaja"?
  • Milyen kényelmi cikket tudnál feladni, hogy a pénzed inkább a jellemed fejlesztésére fordíthasd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.27.)

Szólj hozzá!

Használd készleteid Isten családjának bátorítására

2018. október 03. 03:00 - csmsdvd

 „A testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek” (Róm 12:10)

Isten szeretné, ha az Ő családjának tagjait támogatnád. Ezek a befizetések az általam elnevezett „befektetési alapba” érkeznek. A Biblia azt mondja a Róm 12:10 versében „a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek.”

Hogyan támogathatod a befektetési alapot? Úgy, hogy saját pénzed egy részét arra szánod, hogy biztatod közösséged, új kapcsolatok létrejöttét támogatod, alkalmat keresel, hogy szereteted kimutathasd.

Valahányszor Istennek adsz a pénzedből, közelebb kerülsz Hozzá. Valahányszor pénzt adsz valakinek, közelebb kerülsz az illetőhöz. Amikor egy kisebb közösségnek adsz, akkor azok tagjaihoz kerülsz közelebb. Amikor biztató szavakat írsz, ige-kártyákat készítesz, valahányszor főzöl vagy ételt veszel valakinek, és elviszed annak, aki beteg, szintén ezt a közös befektetési alapot gyarapítod.

Amikor vendégül látsz egy kisebb csoportot és a megvendégelésnek költségei vannak, szintén az alapba fizetsz be. Akkor is, amikor valaki gyerekére vigyázol, hogy a szülő eljusson egy konferenciára, vagy kezelésre menjen, amikor egy hívő reményvesztett lesz és szüksége van valakire, akivel beszélgethet, elmész hozzá, vagy meghívod egy ebédre, mind-mind befektetés az alapba.

Adakozhatsz Istennek, Ő látja ezt és tudatja, kincsed lesz a Mennyországban. Más embereknek is adhatsz. Amikor ezt szeretettel teszed, akkor Isten azt mondja, mennyei kincseket gyűjtesz. Amikor vagyonodat arra használod, hogy Isten családja iránt szeretet mutass, akkor abba a bizonyos befektetési alapba adakozol.

Miért is szükséges ez? Miért kell bátorítanod, támogatnod a közösséget? A Biblia azt mondja: Mert ez az Isten előtti szolgálat nemcsak enyhít a szentek nyomorúságán, hanem sokakat hálaadásra is indít Isten iránt. Mert e szolgálat eredményességéért dicsőítik majd Istent, azért az engedelmességért, amellyel Krisztus evangéliumáról vallást tesztek, és azért a jószívűségetekért, amely irántunk és mindenki iránt megnyilvánul.”

Adhatsz szeretetlenül, de nem vagy szeretetteljes adakozás nélkül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Isten családjából, hogyan támogattak eddig téged? Milyen hatással voltak életedre?
  • Milyen módon szeretné Isten, ha másokat bíztatnál, olyankor is amikor nem tudsz pénzt adni?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan válaszol arra, mikor szeretetlenül adakozol?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.26.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása