Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi fordulhat rosszra?

2018. december 09. 03:00 - Lilla:)

"A megfontolt ember előrelátóan néz szembe a nehézségekkel és felkészül rájuk. Az együgyű vakon halad és szenved a következményektől." (Példabeszédek 22:3., TLB fordítás)

Okos dolog a legjobbra számítani, viszont a legrosszabbra készülni.

Salamon ezt a gondolatot fejti ki a Bibliában: "A megfontolt ember előrelátóan néz szembe a nehézségekkel és felkészül rájuk. Az együgyű vakon halad és szenved a következményektől" (Példabeszédek 22:3., TLB fordítás). A bölcs ember felismeri, hogy bármely döntése bonyodalommal járhat és felkészül rájuk.

Még a Biblia is ismeri Murphy törvényét: ha valami tönkremehet, az tönkre is megy. Nem hagyhatod figyelmen kívül a problémákat, hiszen ők sem ignorálnak téged! A gondok elkerülhetetlenek. Az életünk részei. A bölcs ember nem tagadja a szükségszerűségüket. A bölcs ember a következő kérdéssel készül fel rájuk: "Mi fordulhat rosszra és mi történik, ha ez bekövetkezik?"

Ez egyébként azt is jelenti, hogy nem kell előre megküzdened a kereszténységet és Krisztust érintő összes kétségeddel még azelőtt, hogy eldöntenéd, őt fogod követni. Ha valaki ezt elmondta volna nekem, akkor valószínű, hogy már sokkal, de sokkal hamarabb is döntöttem volna Krisztus mellett. Ugyanakkor még számomra is rengeteg dolog van a Bibliában, amit nem értek. Az életünk hátralevő részében ezeken a problémákon és kétségeken fogunk hitben dolgozni.

Nem kell minden problémádat megoldani. Nem kell minden gondodra megoldást találnod még a döntés meghozatala előtt. Azonban, hogy bölcs lehess, hittel kell meghoznod a döntést, tudva, hogy jöhetnek problémák, amikre már előre készülsz - bízva Istenben, hogy megad számodra mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy szembe tudj velük nézni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért bénít meg, hogy úgy érzed, minden problémát meg kell oldanod mielőtt döntést hoznál? Milyen módon viszed ezt véghez az életedben - a nagy és kis döntéseknél?
  • Hogyan teszi lehetővé a hit, hogy haladj tovább előre egy döntéssel, tudva, hogy gondok is származhatnak belőle?
  • Miért várja el tőled Isten, hogy a legjobbra számíts még akkor is, amikor a problémákra készülsz fel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.02.)  

Szólj hozzá!

Minden döntésnek ára van

2018. december 08. 03:00 - Anika Enikő

“Csapdába esel, ha elhamarkodottan fogadsz valamit és csak utána gondolod át, tudod-e teljesíteni.” ( Példabeszédek 20:25, NIV fordítás)

Egy bizonyos számú nap áll a rendelkezésedre az életben. Minden alkalommal, amikor egy percet szánsz valamire, akkor azt az egy percet az életedből odaadod és sosem kapod vissza. Amikor odaadod valamire az idődet, akkor az életedből adsz oda egy darabot. Ezért minden döntésnek ára van. Minden döntés kerül valamibe: időbe, pénzbe, energiába, hírnévbe, tehetségbe vagy erőforrásokba. Mindig kell belefektetni valamit.

A Példabeszédek 20:25 ezt mondja: “Csapdába esel, ha elhamarkodottan fogadsz valamit és csak utána gondolod át, tudod-e teljesíteni.” Csapdába eshetünk, ha megfontolás nélkül döntünk, ha meggondolatlan ígéretet teszünk vagy ha elköteleződünk anélkül, hogy átgondolnánk, milyen árat kell majd fizetnünk érte.

Ezt el is mondjuk azoknak, akik a Saddleback Gyülekezetbe jönnek és azon gondolkodnak, hogy átadják az életüket Krisztusnak. Bátorítjuk őket, hogy hagyjanak időt a helyes döntés meghozására. Meg vagyok győződve, hogy ha alaposan átgondolják, hogy milyen sok áldás és jó dolog származik abból, ha valaki hisz Krisztusban, akkor helyesen fognak dönteni.

Az élet egyik szabálya az, hogy mindig könnyebb belépni, mint kilépni. Könnyebb belépni egy kapcsolatba, mint kilépni abból. Könnyebb adósságba keveredni, mint kimászni belőle. Könnyebb programokkal telepakolni a naptáradat, mint teljesíteni vagy elvégezni azokat.

Minden döntésen ott lóg egy árcédula. Vedd figyelembe, hogy mibe kerül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Minden döntésnek van ára. Hogyan láttad megvalósulni ezt a saját életedben?
  • Miért nehéz néha azt mondani valakinek, hogy  “Kereslek majd.”?
  • Hogyan és miként óvott meg egy rossz döntéstől az, hogy számoltál azzal, hogy az adott dolog mibe fog kerülni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.01.)

Szólj hozzá!
Címkék: döntés idő ár

Három lépés, hogy bölcs döntéseket hozz...

2018. december 07. 03:00 - Anika Enikő

“Aki önmagában bízik, az ostoba, de aki Isten bölcsességét használja, biztonságban van.” (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

 

 

 

Hajlamosak vagyunk felületesen döntéseket hozni, ám a Biblia egy egyszerű és működő tervet kínál arra nézve, hogy ne így tegyünk. Legyen szó akár a munkában való előmenetelünkről, akár az anyagiakról, az egészségünkről, a gyerekeinkről vagy a jövőnkről, a következő három elv Isten Igéjéből segít, hogy bölcs döntéseket hozzunk:

1. Imádkozz vezetésért

Mielőtt bárminek nekikezdesz, nézd meg, hogy mi Isten nézőpontja az adott dologgal kapcsolatban. A Példabeszédek 28:26-ban ez áll: “Aki önmagában bízik, az ostoba, de aki Isten bölcsességét használja, biztonságban van.” (TLB ford.). Hoztál már valaha úgy rossz döntést, hogy a döntéshozás pillanatában meg voltál győződve arról, hogy ez a legjobb döntés? Mindannyiunknak vannak megérzéseink, benyomásaink, ám ezek csupán benyomások, és nem Istentől valók. Attól is függhetnek például, hogy mit ettél előző este, vagy lehet csak egy egyszerű ötlet, ami "beugrik". Valami sokkal jobbra van szükséged, ami több, mint csak egy megérzés, egy gondolat vagy egy ötlet. Szükséged van egy abszolút igazságra, amelyre a döntéseidet alapozhatod. Szükséged van Isten útmutatására, amelyet úgy kaphatsz meg, hogy imádkozol és kéred Istent, hogy adjon vezetést.

2. Nézd a tényeket

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium szerint az új vállalkozások 90 százaléka az első évben megbukik vagy becsődöl, és azok közül, amelyek valahogy mégis képesek fennmaradni, 90 százalék a következő öt évben dől be. Hogy miért? Azért, mert ezek a vállalkozások üres lelkesedésen alapszanak. Van egy nagyszerű ötletük, ám mielőtt döntéseket hoznak, nem veszik számba a tényeket. Nincs ellentmondás hit és tény között, és bölcs dolog a tényeket megtudni mielőtt meghozol egy döntést. A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 13:16-ban: “Minden körültekintő ember tudás birtokában cselekszik.” (ESV fordítás), a Példabeszédek 18:13-ban pedig ez áll: “Milyen kár – és, igen, ostoba dolog! – döntést hozni azelőtt, hogy ismernénk a tényeket."( TLB fordítás).

3. Kérj tanácsot

Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést. Beszélj egy barátoddal, aki ismeri a gyengeségeidet. Tanulj meg tanácsot kérni! A Példabeszédek 24:6-ban ez áll: “Minél több tanácsot kapsz, annál valószínűbb, hogy győzni fogsz." (GNT fordítás). Bölcs dolog tapasztalatból tanulni, ám még bölcsebb dolog mások tapasztalatából tanulni. Nincs időd mindent személyes tapasztalatok alapján megtanulni, és nincs időd elkövetni az összes hibát az életben. Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindent próbálkozások és hibák által tanulj meg. Ám tanulhatsz mások sikereiből és mások kudarcaiból is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  A fenti 3 elv közül melyik az, amit a legvalószínűbb, hogy kihagysz, amikor meghozol egy döntést? Miért?
  • Kik azok a barátaid, akik a legjobban ismerik a gyengeségeidet és nem tartanak attól, hogy meg is mondják neked?
  • Gondolj vissza egy nagy döntésre, amit mostanában hoztál. Honnan tudtad, hogy a megérzés vagy benyomás, amit éreztél, Istentől volt, és nem saját magadtól?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.30.)

Szólj hozzá!

Van egy álmod? Most hozz döntést!

2018. december 06. 03:00 - gabormel

„Az ilyen ember, aki nem képes kitartani semmiben és bizonytalan mindabban, amit tesz, ne higgye, hogy bármit is kap majd az Úrtól.” (Jak 1:7-8, GNT-fordítás)

tudatos_alom_almodas-meditacio-2-uj_vilagtudat.jpg

Amikor Isten ad egy álmot az életedre vonatkozóan, a szemeid hirtelen megnyílnak és látod, hogy Ő mit szeretne tenni benned és rajtad keresztül. Elkezded megérteni, hogy nem csak véletlenül kerültél ide a Földre, és kezded meglátni az Ő tervét és célját.

Azonban az álom mindaddig nem sokat ér, amíg nem ébredsz fel és nem kezdesz el dolgozni azon. Neked kell megtenned a hitedből fakadó következő lépést, a döntéshozatalt.

Hajlamosak vagyunk azokat a vezetőket szeretni, akik gyorsan tudnak döntéseket hozni. Azonban nem a gyorsaság a legfontosabb. Könnyebb gyorsan dönteni, mint jól. Gyors döntést nem nehéz hozni, viszont nagy bölcsességet igényel az, hogy döntést hozzunk.

A Biblia sokszor szól a döntéshozatalról. Jakab levelének 1:7-8 igeverse így szól: „Az ilyen ember, aki nem képes kitartani semmiben és bizonytalan mindabban, amit tesz, ne higgye, hogy bármit is kap majd az Úrtól.” (GNT-fordítás). A Biblia szerint a két úton járás, a kettős gondolkodás végzetes, a határozatlanság pedig távol tart Isten legnagyobb áldásaitól. Az, akinek a döntéshozatalára ezek jellemzők, nehezen tud bölcs döntéseket hozni.

Ha nem tudod eldönteni, hogy mi is az igazán fontos az életedben, az katasztrófához vezethet. Elmulasztod azokat a jó dolgokat, amit Isten tervez az életedben, és soha nem fogsz jellemben növekedni.

A döntéseink határozzák meg a sorsunkat és azt, hogy a jellemünk fejlődik vagy rosszabb lesz.

Soha nem fogsz tudni szembenézni Isten életedre vonatkozó tervével és álmával, amíg nem győzedelmeskedsz a döntéshozatalnak ezen szakasza felett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen álma van Istennek az életedre nézve, amelyet számodra felfedett?
  • Milyen döntés meghozatalában voltál határozatlan, bár tudtad, hogy ez előrelépést jelentene az Istentől kapott álmodat illetően?
  • A jelenlegi döntéseid fejlesztik vagy rombolják a jellemedet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.29.)

 

Szólj hozzá!

Isten megáldja azokat, akik megosztják a hitüket

2018. december 05. 03:00 - csmsdvd

 „Imádkozom azért, hogy légy aktív abban, hogy megosztod a hitedet másokkal, hogy teljesen megérts minden olyan jó dolgot, ami a miénk Krisztusban.” (Filem 1:6, NIV fordítás)

Image result for sharing the gospel

Ha tudnám a rák ellenszerét de nem osztanám meg senkivel, azzal bűncselekményt követnék el. És ha tudnék gyógymódot az AIDS-re, de nem mondanám el másoknak, megérdemelném, hogy lecsukjanak.

Azoknak, akik Jézust követik, van egy nagyon fontos feladatuk.

Tudjuk, hogy az emberek hogyan nyerhetnek bűnbocsánatot a múltban elkövetett bűneikre, hogyan lehet életcéljuk és hogyan juthatnak a Mennybe.

Isten az mondja, akik az ő áldását szeretnék, azoknak ezt az üzenetet tovább kell adniuk.

Pál azt írja Filemonnak a 1:6 igerészben: „Imádkozom azért, hogy légy aktív abban, hogy megosztod a hited másokkal, hogy teljesen megérts minden olyan jó dolgot, ami a miénk Krisztusban.” (NIV fordítás).

Más szóval, ne tartsd titokban, hogy hiszel Jézus Krisztusban. Mondd el másoknak is, hívd el őket a gyülekezetbe, ajándékozz nekik egy Bibliát, adj a kezükbe egy olyan könyvet, amiből megtudhatják, mit jelent Jézust követni.

Isten megáld, amikor ezeket teszed.

Mindannyiunknak más a szerepünk. Lehet, hogy nem vagy prédikátor vagy misszionárius, viszont te is részt vehetsz az Evangélium hirdetésében, és bármilyen formában teszed is azt, a jutalmad nem marad el.

A Biblia azt mondja „annak, aki ültet és annak, aki öntöz, ugyanaz a célja, és mindegyik a maga jutalmát kapja majd fáradozása szerint.” (1Kor 3:8, NIV fordítás).

Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy ha hűségesen megosztod a Jézusról való üzenetet az emberekkel, akkor tulajdonképpen arra a csodálatos napra készülsz, amikor majd a Mennybe mész. El tudod képzelni, milyen lesz az, hogy azokat az embereket látod ott, akik miattad kerültek oda, mert te megosztottad velük a hitedet?

Ez egy olyan áldás, ami semmi máshoz nem hasonlítható!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Számodra mi a legnehezebb abban, hogy megoszd másokkal a hitedet?
  • Mi gátol leginkább abban, hogy rendszeresen és következetesen megoszd másokkal a hitedet?
  • Ki az, aki miattad lesz ott a Mennyben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása