Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istent ismerni a legfontosabb.

2019. május 05. 03:00 - Lilla:)

"Minden más értéktelen ahhoz a határtalanul nagy értékhez képest, hogy  ismerem az én Uramat, Jézus Krisztust. Érte elhagytam mindent, minden mást szemétnek ítéltem, hogy megszerezhessem Krisztust." (Filippi 3:8., NLT fordítás)

Sosem válhatsz Isten barátjává, ha csak a szabadidődben foglalkozol vele. A fontossági sorrended első helyén kell, hogy álljon Isten megismerése.

Pál azt mondja ezzel kapcsolatban: "Minden más értéktelen ahhoz a határtalanul nagy értékhez képest, hogy  ismerem az én Uramat, Jézus Krisztust. Érte elhagytam mindent, minden mást szemétnek ítéltem, hogy megszerezhessem Krisztust." (Filippi 3:8., NLT fordítás)

Te is ezt teszed? Minden nap teljes szíveddel Istent keresed?

Jegyezd meg: rajtad múlik, milyen közel kerülsz Istenhez. Isten barátjává akkor válhatsz, amikor a barátja akarsz lenni. Ez nem múlik senki máson. Nem hibáztathatod a feleséged, a férjed, a szüleid vagy a gyermekeid. Rajtad áll, hogy milyen közel vagy Istenhez. Ha pedig távol érzed magad tőle, tippelj, vajon ki távolodott el ... Ez esetben nem Őt tetted az első helyre az életedben.

Az, hogy ismerhetjük és szerethetjük Istent, életünk legnagyobb kiváltsága. Az pedig, hogy Ő is ismer és szeret bennünket, a legnagyobb öröm az életünkben.

Észrevettem, hogy megtudhatjuk, kinek mi fontos az alapján, hogy megfigyeljük, mivel dicsekszik. Ha valakinek a gyermekei a legfontosabbak az életben, akkor velük dicsekszik, ha a munkája, akkor azzal, ha az utazás vagy az, hogy minél több élményt szerezzen, akkor erről beszél folyton. Ha te a bulizásról, a szórakozásról vagy a ruhákról beszélsz a legtöbbet, akkor szerinted mi a legfontosabb számodra? ... Arról beszélsz és azzal dicsekszel, ami a legtöbbet ér számodra.

Isten azt mondja a Jeremiás 9:23-24-ben: "A bölcs nem kérkedik a bölcsességével, ahogy az erős sem az erejével vagy a gazdag a vagyonával. Ha bárki dicsekedni akar, akkor azzal tegye, hogy engem ismer és megért" (GNT fordítás).

Miért? Mert erről szól az élet. A legfontosabb dolog, hogy Istent ismerjük. Az univerzum Istene szeret téged és kapcsolatba akar veled kerülni. Ha közelebb kerülsz Istenhez, békességed lesz és egészen más perspektívából fogod látni az életedet. Ez igazán jó hír!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan kell átalakítanod a fontossági sorrendedet, hogy Isten megismerése kerüljön az első helyre?
  • Az alapján, hogy miről beszélsz a legtöbbet, mit mondanának az emberek, mi a legfontosabb az életedben?
  • Hogyan tudnál a mindennapi beszélgetéseidben az Istennel való kapcsolatoddal büszkélkedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.28.)

Szólj hozzá!

Az alázatosság építi a kapcsolatokat.

2019. május 04. 03:00 - gabormel

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)

images_3.jpg

A büszkeség tönkreteszi a kapcsolatokat. Különböző megnyilvánulási módjai lehetnek, például a kritika,  a versengés, az akaratosság vagy a felszínesség.

Az a probléma a büszkeséggel, hogy saját magunkat tévesztjük meg vele. Rajtunk kívül mindenki más észreveheti ezt bennünk, csak mi nem. Ha bajod van a büszkeséggel, azt te nem látod meg a saját életedben.

A Példabeszédek könyvének 16:18-as igeverse szerint "Pusztulást hoz a büszkeség, az öntelt viselkedés romba dönt." (NCV-fordítás). Szeretem ennek az igeversnek a Message-fordítás szerinti kifejtését: „Először a büszkeség, azután az összeomlás – minél nagyobb az ego, annál nagyobb a zuhanás."

A büszkeség mérgezi a kapcsolatokat.  Van azonban egy ellenszere: az alázat, ami építi a kapcsolatokat. Péter I. levelének 3:8-as igeversében a Biblia a következőt mondja: „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat.”

Hogyan tudunk növekedni az alázatban? Ez úgy valósul meg, hogy hagyjuk, hogy Jézus Krisztus elkezdje átvenni az irányítást a gondolataink, a szívünk, a magatartásunk és reakcióink felett. Ő része kell, hogy legyen ennek. Az Efezusiakhoz írt levél 4:23-24 része így szól: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat és új emberré tegyen!” (CEV-fordítás)

Hogyan válhatsz új emberré? Hogyan kezdesz el másképp gondolkodni? A kapcsolatoknak van egy alaptörvénye: olyanná válsz, amilyen emberekkel töltöd az idődet. Ha mogorva emberekkel töltesz időt, magad is zsémbesebbé válsz. Ha vidám emberekkel, akkor te is vidámabb leszel. Ha alázatosabb szeretnél lenni, tölts több időt Jézus Krisztussal! Ő alázatos, és kapcsolatban szeretne állni veled. Azt akarja, hogy több időt tölts el Vele imádságban, az Igéjének az olvasásával, és hogy beszélj Hozzá. Ő alázatos, és ahogy egyre jobban megismered, egyre inkább Hozzá hasonlóvá válsz.

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál… Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban is megvolt. Bár Ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodnia kellene.” (Filippi 2:3, 5-6 NCV/NLT-fordítás)

Senki nem volt alázatosabb, mint Jézus, aki azért jött az mennyből a Földre, hogy emberré váljon, köztünk éljen, életét adja értünk és feltámadjon értünk. Amikor az idődet Vele töltöd, alázatosabbá válsz, és ez építi a kapcsolataidat.

Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen közös szokásaik és jellemvonásaik vannak azoknak az embereknek, akiket alázatosnak tartasz?
  • Hogyan kellene változtatni azon, ahogy más emberekről gondolkodsz, hogy te is azt gondold róluk, amit Jézus?
  • Mit jelent többre tartani mást magadnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.27.)

Szólj hozzá!

Egy egészséges kapcsolathoz kevesebb „én" és több „te" szükséges

2019. május 03. 03:00 - magyarosijulia

„Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyommal telt termést fog aratni. Minden, amit az életéből felmutathat, csak a gyom lesz! De az, aki Istennek válaszolva vet, és engedi, hogy Isten Lelke elvégezze a növekedés munkáját benne, az az ember a valódi élet, az örökélet termését fogja aratni.” (Galáta 6:7-8 The Message fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat. Ez az első számú oka a konfliktusoknak, vitáknak, válásoknak és még a háborúknak is.

A Jakab 4:1 ezt írja: Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?" Minden probléma gyökere az énközpontúságunk.

Az önzés nagyon könnyen bekúszik a kapcsolatokba. Amikor elkezdesz egy kapcsolatot, nagyon törekszel arra, hogy önzetlen legyél, de amint telik az idő, az önzés is lassan megjelenik a kapcsolatban. Hajlamosak vagyunk több energiát fektetni egy kapcsolat elkezdésébe és felépítésébe mint annak a fenntartásába.

Ha az önzés az, ami tönkreteszi a kapcsolatokat, akkor az önzetlenség az, amitől növekedni tud egy kapcsolat. De mit jelent az önzetlenség? Azt jelenti, hogy sokkal kevesebb az „én" és sokkal több a „te". Ez azt jelenti, hogy többet gondolsz másokra, mint magadra, és mások szükségeit a magad szükségei elé helyezed (Filippi 2:4).

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki másokból. Felépíti a bizalmat a kapcsolatokban. Igazából, ha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, az arra indítja a másik személyt, hogy megváltozzon, mert te már nem vagy ugyanaz az ember, és már másképp kell viszonyulnia hozzád. Tulajdonképpen számtalanszor láttam már ezt – a legkevésbé szeretetre méltó emberek, akik mellett senki sem akar lenni, megváltoznak, amikor valaki kedves és önzetlen velük, amikor azt kapják meg, amire szükségük van, és nem azt, amit érdemelnek.

A Biblia ezt írja a Galáta 6:7-8-ban: „Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyommal telt termést fog aratni. Minden, amit az életéből felmutathat, csak a gyom lesz! De az, aki Istennek válaszolva vet, és engedi, hogy Isten Lelke elvégezze a növekedés munkáját benne, az az ember a valódi élet, az örökélet termését fogja aratni.” (The Message fordítás)

Ez a vetés és aratás bibliai elve. Amit vetsz, azt fogod aratni. Isten örök élettel jutalmazza meg az önzetlenségedet. Ő úgy építette fel az univerzumot, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld téged! Miért? Mert Ő azt akarja, hogy minél inkább hasonlíts hozzá, Isten pedig önzetlen! Mindened, amid az életben van, Istentől kapott ajándék, mert Ő ennyire önzetlen veled szemben!

Akkor vagy a leginkább beteljesedett ebben az életben, amikor teljesen odaadod magad. Jézus ezt mondta: „Azok, akik oda adják az életüket énértem és az evangéliumért, csak ők tudják meg, hogy mit is jelent valóban élni." (Márk 8:35 TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit a legnehezebb számodra átadni másoknak?
  • Hogyan tudod ezen a héten gyakorolni, hogy átadd ezt a dolgot?
  • Szerinted hogyan áld meg Isten téged, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.26.)

Szólj hozzá!

Ameddig nem figyelsz az emberekre, nem tudod szeretni őket.

2019. május 02. 03:00 - csmsdvd

„A mások kételyei és félelmei iránti odafigyelésnek terhét el kell viselnünk.” (Róm 15:2 TLB)

Ahhoz, hogy emberi kapcsolatokra, barátságra találjunk, olyan fontos képességet kell elsajátítanunk, mint a másokra való odafigyelés. Nem tudjuk embertársainkat addig szeretni, ameddig nem figyelünk rájuk.

Nagy különbség van, ha csak hallgatsz valakit, vagy ha figyelsz valakire. Hallgathatsz valakit, úgy is, hogy nem figyelsz rá igazán. Számtalanszor vitatkoztunk a gyerekeimmel és a feleségemmel, mert én csak a szavaikat hallottam meg, de nem vettem figyelembe az érzéseiket. Néha a szavak nem is számítanak. Valaki mondhatja neked „jól vagyok”, de ahogyan kimondják, abból tudod, hogy nincs minden jól. Figyelni valakire azt is jelenti, hogy meghallod azt is, amit nem mond ki.

Ezt hívják empátiának. Az empátia az, amikor a másik helyzetébe képzelem magam, az ő nézőpontjába helyezem magam. Azt kérdezed magadtól: „Hogyan érezném én magam az ő helyében?”

Amikor empátiával hallgatsz valakit, akkor megszakítás nélkül rá figyelsz és a félelmeit, az érzéseit is „meghallod”. Arra figyelsz, amit nem mond ki. Nem akarod megoldani a helyzetet. Egy gyógyulás abból is eredhet, amikor valakit csak meghallgatnak.

Rómaiakhoz írt levél 15:2 (TLB fordítás) szerint: „A mások kételyei és félelmei iránti odafigyelésnek terhét el kell viselnünk.”

Mit jelent, hogy figyeljünk oda mások kételyeire és félelmeire, és az odafigyelésnek terhét viseljük el? Van olyan helyzet, amikor az emberek, annyira szenvednek és annyira sérültek, hogy azt sem tudják, miben hisznek, és ilyenkor szükségük van egy hűséges barát odaszánására, olyan valakire, aki jelen van és empátiával figyel rájuk.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen testbeszéddel adod tudtára valakinek, hogy figyelsz rá?
  • Mi a haszna annak, ha azt kérdezed: ”Hogyan éreznék én, ha abban a helyzetben lennék?”
  • Milyen módon tudod a megszakításokat, a figyelem eltereléseket csökkenti, amikor próbálsz valakire figyelni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.25)

Szólj hozzá!

Ne engedd, hogy a félelem gátoljon a barátságok mélyítésében

2019. május 01. 03:00 - FAmelita

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Timóteus 1:7)

Amikor tele vagyunk félelemmel és aggódással, akkor nem tudunk közel kerülni egymáshoz. Sőt inkább még hátrálunk is egy lépést a másiktól. Félünk attól, hogy elutasítanak, manipulálnak, megsebeznek, bántanak vagy kihasználnak minket. Ezek azok a félelmek, amelyek szétválasztanak bennünket.

A félelem maga egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva vétkeztek és Isten kereste őket, Ádám így válaszolt neki 'Féltem és elrejtőztem.' Az emberek ősidők óta ezt teszik. Félnek, ezért elrejtőznek. Elrejtjük az igazi énünket. 

Nem engedjük az embereknek megismerni milyenek is vagyunk igazán. Nem engedjük, hogy belénk lássanak. Miért? Mert ha megmutatjuk, milyenek is vagyunk igazából és ez nem tetszik a többi embernek, akkor egy csónakba kerülünk evező nélkül, a nyílt vízen. Balszerencse. Miért félek elmondani neked ki is vagyok? Mert ha elmondom neked ki is vagyok és neked nem tetszik, attól én még benne maradok a szituációban. Számomra nincs alternatíva. Tehát maszkokat viselünk és tettetünk.

Ez a félelem három rettenetes dolgot tesz a kapcsolatainkkal:

  • Védekezővé tesz minket. Félünk felfedni magunkat. Védjük azt, akik vagyunk. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, akkor megvédjük magunkat és megtoroljuk a 'támadásukat'.
  • A félelmeink miatt távolságot tartunk. Nem engedjük az embereket közel kerülni hozzánk. Vissza akarunk bújni a csigaházunkba. El akarjuk rejteni az érzelmeinket. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni. Távolság tartóak és védekezőek leszünk.
  • A félelmeink nagy igényeket támasztanak. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább megpróbálunk irányítás alatt tartani mindent. Tehát megpróbáljuk megszerezni az utolsó szót egy kapcsolatban. Megpróbálunk dominálni. Ez mindig a félelem és a bizonytalanság tünete.

Honnan tudnánk bátorságot szerezni ahhoz, hogy mi tegyük meg az első lépést egy kapcsolatban és mélyebbé tegyük benne az intimitást? Honnan tudnánk ennyi bátorságot szerezni?

Isten Lelkétől kaphatod meg. Pál azt mondja nekünk az 2Tim. 1:7-ben "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

Azon is látszik, hogy Isten Lelkével vagy telve, hogy sokkal bátrabb vagy a kapcsolataidban is. Hogy szereted az embereket. Hogy szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert Isten lelke van veled.  A Biblia azt mondja 'Isten a szeretet' és 'a SZERETET elűzi a félelmet'. Minél több van az életedben Istenből, annál kevesebb hely jut a félelmeknek benne.

Szóval ha kapcsolatot akarsz teremteni valakivel, akkor állj meg, imádkozz és mondd azt 'Istenem, adj erőt az első lépéshez.' Ezt most kell megtenned azzal az emberrel, akihez közel akarsz kerülni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik kapcsolatodban kell kérned Istentől bátorságot, hogy megtedd az első lépést az intimitás felé?
  • Hogyan tudod úgy jobban megismerni Istent, hogy minél kevesebb helye maradjon a félelmeknek?
  • Miből gondolod, hogy a sebezhetőség fontos egy kapcsolat mélyítésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.24.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása