Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanuld meg, hogyan járhatsz szelíden Jézussal!

2019. július 14. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Mt 11,2829). 

A szelídség a gyakorlatban is fontos. Konfliktusokat hárít el. Kritikákat semmisít meg. A szelídség meggyőző. Vonzó. Szeretetet kommunikál. 

A legfontosabb, hogy a szelídség olyanná tesz, mint Jézus. Máté evangéliuma 11. fejezetének 28–29. versei azt mondják: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”

Várj! Ez azt jelenti, hogy az életedben lévő stressz és nyomás felfedi, hogy nem vagy szelíd? Igen. Mivel a Biblia azt mondja, hogy minél szelídebb leszel, annál inkább hasonlóvá válsz Krisztushoz.

Szeretnél békességben élni? Szeretnél olyanná válni, mint Jézus? Nem sétálhatsz csak úgy ki az ajtón, és erőltetheted magadra, hogy szelíd legyél. A szelídséget nem tudod előállítani, hiszen legbelül még mindig stressz alatt leszel. Ennek belső „munkának” kell lennie. Ez Isten Szellemének a gyümölcse benned. (Lásd: Gal 5,22–23)

Jézus gyengéd és alázatos. Ha megosztod vele bűneidet, akkor szoros kapcsolatban fogsz járni vele. Megtanulod, hogyan légy szelídebb és alázatosabb, ő nyugalmat és békét ad neked, nem pedig stresszt és nyomást.

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy Jézus igáját magadra veszed?
  • Használtad valaha is azt a felmenést magadra, hogy te "nem vagy egy alázatos ember"? Milyen más tanult tulajdonságokat kezelünk néha úgy, mintha azok velünk születtek volna?
  • Hogyan látod a változást az életedben: alázatosabbá váltál mióta hívő lettél, és befogadtad a Szentlelket?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.07.)

Szólj hozzá!

Válaszd a szelídséget, ne a védekezést!

2019. július 13. 03:00 - ReveSz

„A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt” (Péld 15,1).

jonathan-sharp-e0rskhewqmk-unsplash.jpg

Észrevetted már, hogy az emberek hajlamosak egymás érzelmeit átvenni? Kiváltképp ha egy asztalnál ülnek egymással szemben. Ennek oka az agyunkban lévő tükör neuronok (idegsejtek), amelyen képessé tesznek bennünket arra, hogy együttérezzünk, és visszatükrözzük, amit mások éreznek.

Például, ha valaki mérges rád, te is mérges leszel rá. Ha valaki igazán boldogtalan, és elég hosszú időt töltesz a közelében, te is boldogtalan leszel.

Hasonlóképpen, ha egy ember felemeli a hangját veled szemben, erre általában te is felemeled, ezért ő még jobban felemeli, és te is még jobban. Ezek után felgyorsulnak az események, és egyszerűen elveszted az irányítást az érzelmeid felett.

A Biblia mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt” (Péld 15,1).

Engedj meg nekem egy tanácsot, ami meg fog menteni megannyi fájdalomtól és konfliktustól: mikor más felemeli a hangját, te engedd le, légy higgadt – a házasságodban, a gyerek nevelésedben, a barátságaidban és a munkádban. Ez az erő az irányításban.

A higgadtság elhárítja a konfliktust, csitítja a haragot.

Íme egy megfelelő ige amire szükséged lehet legközelebb, lehet már ezen a héten. A prédikátor könyve 10. fejezetének 4. verse mondja: „Ha a főnököd mérges rád, ne hagyd ott! A szelíd szellem akár még nagy hibákon is úrrá lehet” (NLT fordítás).

Amikor a főnököd már az őrületbe kerget, vagy a házastársad elkezd hangosabban beszélni mérgében, fel kell ismerned, hogy lehet, nem is kell, hogy ezek hatással legyenek rád. A védekezés helyett gyakorolj higgadtságot! Engedd, hogy a szelíd válasz elhárítsa a másik ember indulatát, és megoldja a helyzetet.

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az általános reakciód a felemelt hangra? Különösen akkor, amikor gyermekeid tiszteletlenek, vagy amikor veszekedtek a házastársaddal vagy egy közeli barátoddal.
  • Mit gondolsz, a harag helyett a szelíd válasz miért olyan lefegyverző? Miért ragadja meg ez az emberek figyelmét?
  • Keress rá módot ezen a héten, hogy fejleszd a szelídséged! Hogyan reagálnak az emberek, mikor szelídséggel válaszolsz nekik? Ha lehet, jegyezd fel a tapasztalataidat ezzel kapcsolatban, és oszd meg egy kis csoporttal vagy a barátaiddal.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.06.)

Szólj hozzá!

A szelíd szavak meggyőzőek

2019. július 12. 03:00 - Besther

„A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást” (Péld 16,21).

A kedvesség megnyerő. Ez különösen fontos, ha értékesítési területen szeretnél karriert építeni. Miért? Mert az agresszív eladás technikája ma már nem működik. Nem hat ránk, ha egy alak azt kiabálja, hogy az ő elképesztő ajánlata nélkül nem is élhetünk.

Manapság nem vásárolunk csak azért, mert valaki értékesít. Vásárolunk, mert valaki azt ajánlotta. Ha egy barátod ajánlott egy bizonyos autót, filmet vagy éttermet, akkor hajlandó vagy kipróbálni, vagy megvenni. Miért? Mert ő kedvesen ajánlotta, és nem valami titkolt érdeke miatt. Ez sokkal meggyőzőbb.

A Példabeszédek könyve 25. részének 15. verse azt mondja: „Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri”. Szeretnél egy családtagot vagy közeli barátot rávenni arra, hogy tegyen meg valamit? Ne légy agresszív! Még ha védekeznek is az emberek, a szelíd beszéd felkelti a figyelmüket, és összeomlik rideg védelmük.

Tehát, ha szülő vagy, tudd, hogy a kiabálás sosem működik, még a legmakacsabb gyerekkel szemben sem. Sose büntesd haragból vagy frusztrációból. Mindig szeretettel és gyengédséggel fegyelmezd. A New Century Bibliafordításában így hangzik a Példabeszédek könyve 25. részének 15. verse: „Egy szelíd szó átjuthat a kemény fejen”.

Ha meg akarom győzni az embereket a gyülekezetemben, hogy éljenek Jézus Krisztusért, akkor azt szelíden kell tennem. Állhatok minden hétvégén előttük, és mondhatom, hogy „Engedjétek meg, hogy elmondjam nektek, miket csináltok rosszul”, de ez a fajta beszéd csak érzelmi gátakat építene. Az emberek valószínűleg nem jönnének többet a templomba. Ez nem működik sem a szószéken, sem otthon, sem a főnököddel szemben. A bíráskodás sosem működik.

A szelídség viszont meggyőző. A Biblia azt mondja a Példabeszédek könyvének 16. fejezetének 21. versében: „A bölcs szívűt értelmesnek nevezik, a nyájas ajkak gyarapítják a tudást”.

Ez az érettség jele. A bölcs és megfontolt emberek kedvesek. A bolondok durvák. Soha nem vagy meggyőző, ha nyers vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért annyira szembeötlő a kedvesség a társadalmunkban?
  • Gondold át, hogy fiatalon milyen érvekkel válaszoltál testvéreidnek vagy más gyerekeknek! Hogyan változott ez, ha változott, ahogy idősebb lettél?
  • Mi a legpraktikusabb dolog, amikor fegyelmeznéd gyermeked, és azt szelídséggel tennéd, nem haraggal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.05.)

 

 

Szólj hozzá!

Hat mód, ahogy Isten segít a gyászban

2019. július 11. 03:00 - daniella_89

„Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek lelke összetört” (Zsolt 34,19 NCV fordítás).

grieve-the-living-518.jpgMindannyian élünk át veszteséget, de Isten meggyógyítja a megtört szíveket. Nem tudsz átlépni egy veszteségen, nem tudsz átmenni alatta, és nem tudod azt megkerülni. Keresztül kell menned rajta. Ha félsz kimutatni érzelmeidet, és elutasítod a keresztülhaladást, akkor beleragadsz.

De hogyan tudsz kiszabadulni a beragadásból, az elakadásból? Úgy, hogy megengeded Istennek, hogy segítsen!

Felsorolok hat módot arra, hogy hogyan áldja meg Isten az összetört szíveket.

1. Isten közelebb von magához
A 34. Zsoltár 19. verse ezt mondja: „Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek lelke összetört” (NCV fordítás). Ha szomorkodsz, talán úgy érzed, hogy Isten millió mérföldekre van tőled. De az érzéseid és az igazság nem mindig egyeznek. Isten nincs millió mérföldnyi távolságra. Valójában sosem volt ennyire közel hozzád.

2. Isten veled bánkódik
A Biblia elmondja, hogy Jézus a „fájdalmak férfia, a legmélyebb gyász ismerője” (Ézs 53,3 NLT fordítás). Ha Jézushoz jössz a bánatoddal, ő tudja, hogy min mész keresztül, és megérti fájdalmadat. Isten együttérez veled. Nem zárkózik el tőled. Nem közömbös. Nem húzódik félre. Ő együtt bánkódik veled.

3. Isten gyülekezeti családot ad neked támogatásul
Közösségben kell gyászolni. Egy csoport gyógyítani tud. Egy gyülekezet gyógyítani tud. A közösség gyógyítani tud. Együtt jobban leszünk!
„Krisztusban bár sokan vagyunk, mégis egy testet formálunk meg, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk. [...] Legyetek odaadóak egymás iránt, mint egy szerető család! [...] Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal!” (Róm 12,5.10.15 NIV, GW, NIV fordítás).

4. Isten arra használja a gyászt, hogy segítse fejlődésedet
Isten arra is tudja használni a szomorúságot és a fájdalmat, hogy segítsen Krisztushoz hasonlóbbá válni. Három módon teszi ezt:
Isten felhasználja a fájdalmat arra, hogy megkapja a figyelmed (Péld 20,30), hogy a rosszból jót hozzon ki (Róm 8,28), és hogy felkészítsen az örökkévalóságra (2Kor 4,17–18).

5. Isten a Menny reménységét adja
Sok ember remény nélkül gyászol. A földön rövid az életed, de ha hiszel Jézus Krisztusban, és bízol abban, hogy megment téged, akkor tied az a reménység, hogy az örökkévalóságot a Mennyben töltöd Istennel. Ez a reménység pedig erőt ad a veszteség idején. A Biblia ezt mondja: „Nem akarjuk, hogy tudatlanok legyetek az elhunytakkal kapcsolatban. Nem akarjuk, hogy úgy szomorkodjatok, mint más emberek, akiknek nincsen reménységük" (1Thessz 4,13 GW fordítás).

6. Isten arra is használja a fájdalmadat, hogy másokat segíthess
Ezt hívják megváltó fájdalomnak: ez a fájdalom, amin keresztülmész, a legmagasabb rendű, és ennek van a legnagyobb haszna. Isten nem akarja, hogy fájdalmad elpazarolt legyen. "[Isten] megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Mi is képesek vagyunk olyan vigasztalást adni, azoknak, akik nyomorúságban vannak, amilyet mi is megkaptunk Istentől” (2Kor 1,4 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy veszteségeket és gyászt tapasztaljunk meg?
  • Mit gondolsz, mit szeretne Isten, hogyan szolgálj olyanoknak, akik reménység nélkül gyászolnak?
  • Mi a legmélyebb fájdalom, amit valaha megtapasztaltál? Hogyan tudod ezt mások segítésére felhasználni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.04.)

Szólj hozzá!

Nem kell mindig boldognak lenned!

2019. július 10. 03:00 - Lilla:)

„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. [...] Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak” (Préd 3,1.4 Újfordítás).

nr0703.jpg

Az élet kemény. Egyetértesz ezzel? Ádám édenkerti bűne miatt a világ megtört, és már semmi sem tökéletes. A tested sem működik tökéletesen, ahogy a gazdaság és a kapcsolatok sem. Az élet tele van veszteségekkel.

Meg kell értened néhány igazságot azért, hogy más nézőpontból tudd szemlélni az elkerülhetetlen veszteségeket, és felül tudj emelkedni rajtuk.

Először is, Isten nem várja el tőled, hogy mindig boldog légy.

Van egy olyan tévhit, hogy a keresztényeknek mindig mosolyogniuk kell, mindig boldognak és mindig derűsnek kell lenniük.

Pedig a Biblia azt mondja: „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. [...] Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak” (Préd 3,1.4 Újfordítás).

Néha az egyetlen elfogadott, és logikus válasz az élethez: a gyász. A Biblia azt mondja, hogy meg kell gyászolnod a veszteségeidet, a kiábrándultságot, a bűnt, a szenvedést és a barátaidat, akik lelkileg elvesztek. Isten nem várja el tőled, hogy folyton boldog légy! Sőt, azt akarja, hogy amikor szükséges, gyászolj!

Másodszor, a gyász nélkülözhetetlen az egészséghez.

Ha sohasem szomorodsz el, annak három oka lehet: fogalmad sincs a valóságról, fogalmad sincs saját érzelmeidről, vagy nincs benned szeretet. Amikor szeretsz, és szomorú dolgot látsz, akkor a bánat és a gyász természetes reakció.

A gyász, a szomorúság fájdalmas érzés, viszont egészséges, és segít is. És Isten ajándéka is. Egy eszköz, amit Isten azért adott, hogy átsegítsen az élet nehézségein.

Talán jó pár évvel ezelőtt, mialatt felnőttél, sérüléseket szereztél. Előfordulhat, hogy elváltak a szüleid. Esetleg erőszakosak voltak veled. Talán valaki szavakkal sértett meg. Gyermekként nem tudtad, hogyan gyászolj egészséges módon, ezért bánatodat jó mélyre elnyomtad magadban.

Vissza kellene menj, hogy meggyászold, és megfelelő módon lezárd azt! Miért? Mert ha nem zárod le, akkor érzelmileg beleragadsz, és azzal töltöd életed hátra levő részét, hogy arra reagálsz, ami valamikor réges-régen történt. És ráadásul ezt átragasztod a körülötted lévő emberekre is. Ez egészségtelen.

Dávid arról beszél a Zsoltárok könyve 32. fejezetének 3. versében, hogy „Amikor magamban tartottam a dolgokat, gyengének éreztem magam legbelül. Naphosszat siránkoztam” (NCV fordítás).

Nem te döntesz arról, hogy rossz dolgok történnek veled. Azonban a gyászolásról te döntesz. Mondhatnád: „Nem szeretek szomorkodni!” Sajnos nem minden esik jól, ami egészséges, és ami segít. Engedned kell, hogy az elszenvedett veszteségeken sírj és gyászolj azért, hogy tovább tudj lépni, és elnyerd Isten áldását.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen veszteségeket nem sikerült meggyászolnod? Milyen hatással volt rád ez fizikailag, érzelmileg és szellemileg?
  • Honnan tudod, hogy mikor kell véget vetni a bánkódásnak?
  • A gyakorlatban hogyan néz ki az, ha hagysz gyászolni valakit, és támogatod őt veszteségében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása