Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az előre megfontolt irgalom elkötelezett cselekedetei

2019. július 21. 03:00 - Anika Enikő

„Isten megáldja azokat, akik irgalmasok, mert hozzájuk irgalmas lesz” (Mt 5,7 NLT fordítás).

Képtalálat a következőre: „acts of mercy”

A tegnapi áhítatban az irgalomról beszélgettünk, és annak 7 szemszögéről. Ma azt szeretném, hogy minden aspektust nézzünk meg, és néhány személyes alkalmazásbeli kérdésről gondolkodjunk.

Azt a kihívást szeretném hozzád intézni, hogy a héten mindegyik kategóriában szándékosan vigyél véghez egy irgalmas cselekedetet. Várj! Nincs feszültség az irgalom és a személyes felelősség között? De van. Ám személyesen eldöntöttem, ha hibázok, akkor inkább úgy hibázok, hogy túl nagylelkű, túl irgalmas és túl megbocsátó leszek, mert Jézus ezeket a dolgokat tökéletesen vitte véghez értem a kereszten.

Nos, tehát miképp leszel irgalmas?

Légy türelmes az emberek csípős megjegyzéseivel kapcsolatosan! Ki az az ember az életedben, akinek idegesítő megjegyzési vannak? Miképpen lehetnél vele türelmes a héten?

Segíts valakinek körülötted, akinek fájdalma van! Ki az, akinek nyilvánvalóan valami fájdalma van, és akinek segíthetsz ezen a héten? Ha nem jut eszedbe senki, akkor nem figyelsz eléggé. Nézz körül jobban!

Adj az embereknek második esélyt! Kinek van szüksége egy második esélyre? Hogyan lehetnél irgalmas és könyörületes hozzá ezen a héten?

Tégy jót azokkal, akik megbántottak! Lehet, hogy egy régi seb miatt búslakodsz, amit még nem voltál képes feldolgozni. Meg kell bocsátanod, és jóra kell fordítanod! Ki az az ember az életedben? Felhívod, vagy meglátogatod őt ezen a héten?

Légy kedves azokhoz, akik megsértenek téged! Ki sért meg? Lehet, hogy egy politikus vagy egy humorista, akiért imádkozhatsz. Vagy egy ismerős a Facebookról, akinek más nézetei vannak, és meglehetősen támadó dolgokat mond. Hogyan lehetnél szándékosan kedves, ehhez az emberhez ezen a héten?

Építs szeretethidat a népszerűtlenek irányába! Ki az első ember, aki eszedbe jut, amikor egy kitaszítottra gondolsz? Ki az, aki az ebédidejében egyedül étkezik, vagy ki az, akinek úgy tűnik, hogy nincsenek barátai a focipályán? Milyen konkrét dolgokat fogsz megtenni azért, hogy szeretettel áthidald az űrt közted és egy ilyen ember között?

Tartsd többre a kapcsolatokat a szabályoknál! Ki az a nem hívő, akit meghívhatnál vacsorára magadhoz az elkövetkezendő hetekben? Odalépsz-e hozzá, és meghívod ezt a személyt a gyülekezetbe? Ez a te kegyelmi szolgálatod.

Ma mondd el ezt az imát: „Mennyei Atyám! A te Igéd elítél engem. Szeretném az áldásaidat az életembe, és szeretnék irgalmas ember lenni. Ahogyan megnézem az irgalom 7 aspektusát, eszembe jutnak a hiányosságok és a gyengeségek a saját életemből. Imádkozom, hogy ne csak meghalljam az Igét, hanem meg is cselekedjem azt. Adj nekem bátorságot ahhoz, hogy irgalmas lehessek! Adj erőt ezen a héten, hogy hitből az irgalmasság radikális és szándékos tetteit vigyem véghez, melyek rád mutatnak! Jézus nevében. Ámen!”

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.14.)

Szólj hozzá!

Az irgalom számtalan oldala

2019. július 20. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta. Békeszerető is, mindig gyengéd, engedni akar másoknak. Irgalommal van tele” (Jak 3,17 NLT fordítás).

 
Képtalálat a következőre: „irgalom képek”

  

Az irgalom olyan mint a gyémánt: sokoldalú. Ma megnézzük az irgalmat 7 szemszögből, mert garantálom, hogy ha megtanulod, hogyan legyél az irgalom ügynöke, akkor az át fogja változtatni a kapcsolataidat.

1. Az irgalom azt jelenti, hogy türelmes vagy az emberek csípős megjegyzéseivel szemben.

Hogyan válhatsz türelmesebbé a gyerekeiddel, a társaddal, a munkatársaiddal vagy a barátaiddal szemben? A Biblia azt mondja a Jakab levele 3. fejezetének a 17. versében, hogy„A felülről való bölcsesség először is tiszta. Békeszerető is, mindig gyengéd, engedni akar másoknak. Irgalommal van tele” (NLT fordítás). Minél bölcsebbé válsz, annál türelmesebbé és irgalmasabbá is.

2. Az irgalom azt jelenti, hogy bárkinek segítesz körülötted, akinek fáj valami.

Nem szeretheted felebarátodat, mint magadat anélkül, hogy irgalmat gyakorolnál. A Példabeszédek 3,27 mondja: „Amikor csak lehetséges, tegyél jól azokkal, akiknek szükségük van rá” (GNT fordítás). Ám Isten nem csupán figyeli, hogy mit teszel; hanem figyeli a hozzáállásodat is. „[Amikor] irgalmas vagy, tedd azt örvendezve” (Róm 12,8).

3. Az irgalom azt jelenti, hogy adsz második esélyt az embereknek.

Amikor valaki megsért bennünket, akkor az jön természetesen, hogy bosszút akarunk állni az illetőn, vagy egyből leírjuk. Ám a Biblia ezt mondja: „Hagyjátok abba, hogy keserűek, indulatosak vagy dühösek legyetek másokra! Ne ordítsatok egymással, ne átkozzátok egymást, és ne legyetek durvák se! Ehelyett legyetek kedvesek, irgalmasok, és bocsássatok meg egymásnak épp úgy, mint ahogy Isten is megbocsátott nektek Krisztus miatt” (Ef 4,31–32 CEV fordítás).

4. Az irgalom azt jelenti, hogy jót teszel azokkal, akik megsértenek.

Az irgalom az, amikor azt adod az embereknek, amire szükségük van, és nem azt, amit megérdemelnek. Miért kellene így tennünk? Azért, mert ez az, amit Isten velünk tesz: „...szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő [Isten] jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas” (Lk 6,35–36).

5. Az irgalom azt jelenti, hogy kedves vagy azokhoz, akik megbántanak. 

Jobban kell, hogy érdekeljen az, hogy embereket nyerj meg Krisztusnak, mint az, hogy a vitát megnyerd. Júdás levelének 22–23 versében ez áll: „Legyetek irgalmasok azokhoz, akiknek kétségeik vannak! Mentsétek meg őket kiragadva a pokol tűzéből! Legyetek irgalmasok másokhoz is, még ha féltek is, hogy foltosak lehettek az ő bűnös életük miatt” (GW fordítás).

6. Az irgalom azt jelenti, hogy szeretethidat építesz a népszerűtlenek irányába. 

Ez az, amit szándékos irgalomnak nevezek, mert szándékosan olyan emberekkel kötsz barátságokat, akiknek nincsenek barátaik, vagy akiket nem fogad be a társadalom, illetve akiket a munkahelyük sem fogad el. Amikor a farizeusok megkérdezték, hogy Jézus miért evett a vámszedőkkel és más népszerűtlen emberekkel, akkor Jézus ezt mondta: “Azt akarom, hogy irgalmasok legyetek, ne áldozatot ajánljatok! Mert azért jöttem, hogy ne azokat hívjam, akik igaznak gondolják magukat, hanem azokat, akik tudják, hogy bűnösök" (Mt 9,13 NLT fordítás).

7. Az irgalom azt jelenti, hogy a kapcsolatokat többre értékeled, mint a szabályokat.

A Rómaiakhoz írott levél 13. részének 10. verse ezt mondja: „A szeretet betölti Isten törvényének a követeléseit” (NLT fordítás). Ha irgalmas akarsz lenni, akkor tedd az embereket a rendelkezések elé! Tedd a szükségeiket az eljárások elé! Tedd a kapcsolatokat az előírások elé! Válaszd a szeretetet a törvény helyett!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A mai kultúrában, miért könnyebb gyakran a vitát megnyerni, mintsem embereket Krisztusnak?
  • Ha az irgalom azt jelenti, hogy a kapcsolatokat tartsuk többre, mint a szabályokat, akkor neked hogyan kellene változtatnod a munkatársaiddal való kapcsolatodon? És ha a gyerekeidre gondolsz?
  • Ezen a héten hogyan lehetnél szándékosan irgalmas azokkal az emberekkel körülötted, akiknek fájdalmaik vannak?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.13.)

Szólj hozzá!

Miért kellene irgalmasnak lenned?

2019. július 19. 03:00 - Krnl

„Isten megáldja azokat, akik irgalmasok, mert hozzájuk irgalmas lesz” (Mt 5,7 NLT fordítás).

2019_07_12_21_52_30.jpg

Jézus azt mondja a Máté szerinti evangélium 5. részének 7. versében: „Isten megáldja azokat, akik irgalmasok, mert hozzájuk irgalmas lesz” (NLT fordítás).

Más szavakkal: amit adsz, azt fogod kapni. Meg kell tanulnod, hogy az irgalmasság szolgája legyél, ha azt akarod, hogy Isten áldása legyen az életeden.

De miért várja el Isten, hogy irgalmas legyél másokhoz? Miért kellene irgalmasnak lenned?

1. Mert Isten irgalmas hozzád.

Isten irgalma olyan bőséges, és az ő szeretete irántunk olyan nagy, hogy amíg mi szellemileg halottak voltunk az engedetlenségünkben, ő Krisztussal együtt életre keltett minket. Isten kegyelme által mentett meg benneteket.” (Ef 2,4–5 GNT fordítás).

Isten azt akarja, hogy add tovább az irgalmat, amit tőle elfogadtál.

2. Mert Isten parancsolja, hogy legyél irgalmas.

Szeretnéd tudni röviden, hogy miről szól az egész élet? Erről: „Az ÚR elmondta neked, hogy mi jó. Ez az, amit az ÚR követel tőled: tedd azt, ami helyes, szeresd az irgalmasságot, és élj alázatosan Isteneddel.” (Mik 6,8 GW fordítás).

3. Mert a jövőben több irgalomra lesz szükséged.

A jelen és a mennybe kerülésed között rengeteg hibát fogsz elkövetni, és szükséged lesz Isten irgalmára. De nem tudod elfogadni azt, amit te nem akarsz megadni másoknak. Jakab levele 2. fejezetének 13. verse mondja: „Irgalmasnak kell lenned másokhoz, különben Isten sem lesz irgalmas hozzád, amikor ítéletet mond feletted. De az, aki irgalmas, félelem nélkül állhat meg az ítéletkor” (NCV fordítás).

4. Mert az irgalmasság vagy elhozza a boldogságot, vagy elvezet hozzá.

A Máté szerinti evangélium 5. fejezetének 7. verse azt mondja, hogy Isten megáldja azokat, akik irgalmasok. Az áldott szó azt is jelenti, hogy boldog. Így minél többet tanulod, és minél többször kimutatod ezt a tulajdonságot, annál inkább áldott és boldog leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy szeretni az irgalmasságot?
  • Szerinted Isten hogyan áldott meg, amikor irgalmasságot mutattál mások iránt, még akkor is, ha nehéz volt így tenned?
  • Gondolj néhány esetre, amikor irgalmas lehettél másokhoz a múlt héten! Hogyan változtatta meg ez egy konkrét helyzet kimenetelét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.12.)

Szólj hozzá!

Hogyan maradj éhes Istenre?

2019. július 18. 03:00 - csmsdvd

„Annyira vágyakoznotok kell a tiszta szellemi tej után, hogy felnőjetek a megváltás teljes átélésre. Esedezzetek ezért a táplálékért!” (1Pt 2,2 NLT fordítás).

larisa_birta_curcubata.jpg

Éhezel Istenre?

Egész életedben lehetőséged van fenntartani Isten iránt a szellemi éhséget. Az alábbiakban felsorolok öt szempontot, aminek figyelembe vételével fenntarthatod a szellemi étvágyadat:

  1. Emlékeztesd magad, hogy Isten mennyire szeret téged!

Minél inkább megérted, hogy Isten mennyire szeret téged, annál inkább fogod szeretni őt. A Bibliában az Efezus 3,18–19-ben ezt olvassuk: „Legyen erőtök megérteni, […] milyen széles, milyen hosszú, milyen magas és milyen mély az ő szeretete! Éljétek át Krisztus szeretetét, bár ez túl nagy a teljes megértéshez. Akkor betölt benneteket az élet teljessége és az erő, amely Istentől származik” (NLT fordítás).

  1. Ne egyél ételpótlót!

Szellemi lény vagy egy Isten alakú űrrel a szívedben, amit egyedül Isten tölthet be. Amikor ezt az űrt fizetéssel, ranggal, vággyal, tulajdonnal, hatalommal, tekintéllyel vagy bármi mással próbálod kitölteni, ami nem Isten, akkor az nem telik meg. A Példabeszédek könyvének 15. fejezetének 14. verse szerint: „Az értelmes szív tudásra éhezik, az ostobák pedig hulladékot esznek” (NLT fordítás).

  1. Isten megismerése legyen a legfontosabb célod!

A boldogság az istenismereted mellékterméke. Jézus az mondja a Mt 6,33-ban: „Keressétek először Isten királyságát, és amit Isten akar! Ezután az összes többi szükségeteket is betölti” (NCV fordítás).

  1. Merülj el Isten igéjében nap mint nap!

A Biblia lelkünk tápláléka. Ha egy héten csak egyszer eszel, a tested nem marad egészséges. Hasonlóan Isten igéjét is naponta kell fogyasztanod. „Annyira vágyakoznotok kell a tiszta szellemi tej után, hogy felnőjetek a megváltás teljes átélésre. Esedezzetek ezért a táplálékért!” (1Pt 2,2 NLT fordítás).

  1. Az étvágyat a társaság is befolyásolja

Amikor olyan emberek társaságában vagy, akik csak politizálnak, akkor te is azzal fogsz foglalkozni. Amikor olyanokkal vagy, akik csak sporttal foglalkoznak, akkor te is azzal fogsz törődni. A Példabeszédek könyve 2. fejezetének 20. verse szerint „Csatlakozz a jó férfiak és nők társaságához, és maradj az igazak ösvényein!” (The Message / NLT fordítás). 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit jelent az, hogy valaki Istenre éhes?
  • Hogyan tudod magad emlékeztetni a nap során Isten szeretetére?
  • Miről beszélsz a legtöbbet a barátaiddal? És a házastársaddal? Hogyan elégítik ki ezek a beszélgetések a szellemi éhségedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.11.)

Szólj hozzá!

Nem számít, hogy mit tettél, megmenekülhetsz

2019. július 17. 03:00 - FAmelita

„Ha tehát kimondod és elismered, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor megmenekülsz. Mert a szívünkkel hisszük, hogy Isten számára elfogadhatóvá lettünk, és a szánkkal mondjuk el másoknak, amit hiszünk, hogy megmeneküljünk” (Róm 10,9–10 NLT fordítás).

A Róma 1,17 azt mondja: „Az örömhír mutatja meg, hogyan teszi Isten a maga számára elfogadhatóvá az embert" (NCV fordítás).

Hogy hogyan rendezte Isten a kapcsolatot velünk? Ez maga az evangélium, és három pontból épül fel.

Először, mi nem tudunk magunktól megigazulni.

A menny egy tökéletes hely, ahol nincs bűn, szomorúság, gonoszság vagy igazságtalanság. De van egy probléma: mi tökéletlenek vagyunk, és Isten nem engedhet be bűnös embereket a mennybe, mert akkor az is bűnös hellyé válna.

A Róma 3,20-ban ez áll: „Mert senki sem képes arra, hogy a törvény parancsainak teljesítésével Isten számára elfogadhatóvá legyen. Hiszen a törvény csak rávilágít a bűneinkre, hogy világosan meglássuk, és felismerjük azokat” (NLT fordítás).

Csak azok az emberek gondolják, hogy meg tudják tartani Isten törvényeit, akik nem ismerik azokat, mert Isten törvényei tökéletesek, közülünk pedig senki sem az. Nem tudunk magunktól azzá válni. Ezért Istennek szüksége volt egy tervre.

Másodszor, Isten elküldte Jézust, hogy kifizesse a bűneink árát, hogy mi igaznak neveztessünk.

Amikor megszeged az emberek törvényét, akkor ki kell  fizetned a bírságot az embereknek. Ha Isten törvényét szeged meg, Istennek kell fizetned, ami az örökkévalóságot jelenti a pokolban. Valakinek meg kell fizetnie az összes olyan dologért, amivel megbántottál másokat, magadat és Istent. De Istennek volt egy terve: – „Elküldöm a fiamat, hogy kifizesse a büntetést. Ő átveszi a helyedet, így neked nem kell a pokolba menned. Velem maradhatsz örökké!”

Érted már, hogy miért hívják az evangéliumot jó hírnek? Azt jelenti, hogy a kereszten Jézus Krisztus kifizette az árát minden eddig és minden ezután megtett rossz tettednek. Jézuson keresztül rendezve lett a számlád Istennel.

...nem az általunk véghez vitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket...” (Tit 3,5 NLT fordítás).

Harmadszor pedig, hit által el kell fogadnunk, amit Isten tett értünk.

Ahhoz, hogy rendben legyél Istennel, el kell hinned, és el kell fogadnod hittel, hogy Jézus kifizette az árat a bűneidért a kereszten. Utána Isten családjának a tagja vagy. Itt végre azt az életet élheted, amit ő szeretne, hogy élj, utána pedig a mennyországban leszel egy örökkévalóságon át. Ez a megigazulás.

A Róma 10,9–10 ezt írja: „Ha tehát kimondod és elismered, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor megmenekülsz. Mert a szívünkkel hisszük, hogy Isten számára elfogadhatóvá lettünk, és a szánkkal mondjuk el másoknak, amit hiszünk, hogy megmeneküljünk” (NLT fordítás).

Halleluja! Mindannyian megmenekülhetünk, attól függetlenül, hogy kik vagyunk, mit tettünk, vagy mennyi ideig tettük.

A mai nap van az a nap, hogy elrendezd ezt magadban. Ha nem vagy biztos benne, hogy a mennybe jutsz halálod után, kérlek imádkozz így: „Kedves Istenem, köszönöm, hogy megteremtettél, hogy terved és célod van a életemmel, és megismertetted magad velem. Köszönöm, hogy szabad akaratot adtál nekem választani, hogy elfogadom, vagy elutasítom a megváltást. Ma alázatosan arra kérlek, hogy ments meg, nem azért, amit én tettem, hanem azért, amit Jézus Krisztus tett értem. Nem értem teljesen az egészet, de amennyire tudom, Fiadba helyezem bizalmamat. Istenem, meg akarlak ismerni. Meg akarom tanulni, hogy szeresselek téged. Az életem hátralévő részében, kérlek, te adj éhséget és szomjúságot a megigazulás után. A te kegyelmedbe és megbocsátásodba helyezem bizalmamat. Azt akarom, hogy te légy az életem ura. Ámen!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

    Ha elmondtad a fenti imát, kérlek küldj egy e-mailt nekem erre a címre: Rick@PastorRick.com (angol nyelven), hogy értesüljek róla. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes (angol nyelvű) anyagot segítségül a Jézussal való utazásodhoz.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása