Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapaszkodj erősen Isten Igéjébe!

2019. október 20. 03:00 - FodorImi

dh_1.jpg

„Ragaszkodjatok erősen az élet igéjéhez!” (Fil 2,16 NLT fordítás).

Isten sok csodálatos dolgot ígért számodra, ha elmélkedsz az Igéjén, aztán pedig alkalmazod annak igazságát az életedben.

Hogyan kell elmélkedni? Ha tudsz aggódni, akkor már azt is tudod, hogyan kell elmélkedni. Az aggódás az, amikor veszel egy negatív gondolatot, és erről gondolkozol újra, meg újra, meg újra. Másrészről viszont, amikor veszel egy szakaszt a Szentírásból, és erről gondolkozol újra, meg újra, meg újra: ez az elmélkedés.

Ha csupán akkor hallgatod az Isten Igéjét, amikor elmégy a gyülekezetbe, akkor gyengén rögzül az Ige, és könnyen kiesik az elmédből.

A 119. Zsoltár 16. verse azt mondja: „Törvényed boldoggá tesz engem, soha nem feledkezem meg Igédről” (GW fordítás). Akarsz boldog lenni? Isten alapelveinek követése eredményez boldogságot, és akkor fogsz emlékezni ezekre az elvekre, ha memorizálod őket, elmélkedsz rajtuk, és alkalmazod azokat.

Ezen felül pedig a 119. Zsoltár 35. verse azt mondja: „Add meg nekem, hogy parancsolataid ösvényén járjak, mert itt találom meg a boldogságom” (NLT fordítás). Rendszerint mindenféle rossz helyeken keressük a boldogságot. Isten azonban azt mondja, hogy a boldogság az ő parancsainak útján található.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi vonja el a figyelmedet attól, hogy Isten Igéjén elmélkedj?
  • Ki az az életedben, aki segíteni tud, hogy memorizáld a Szentírást? Hogyan segíthetitek egymást ebben az egészséges szokásban?
  • Hogyan tapasztaltad meg a boldogságot Isten igazságainak és utasításainak követése által?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.13.)

Szólj hozzá!

Boldogságszokás: tartsd tisztán a lelkiismeretedet!

2019. október 19. 03:00 - Erika1832

 azori_szigetek3_2.jpg„Micsoda boldogság azoknak, akiknek bűnét megbocsátották! Micsoda öröm, amikor a bűnöket elfedik! Micsoda megkönnyebbülés azoknak, akik bevallották bűneiket, és Isten törölte a feljegyzésüket” (Zsolt 32,1–2 TLB fordítás)

A boldogságunkat elveszíthetjük bűntudat vagy szégyenérzés miatt. A bűntudattól meg kell szabadulnunk, és a tiszta lelkiismeret megőrzésére kell törekednünk, ha boldogok akarunk lenni. Nem érezhetjük magunkat egyszerre bűnösnek és boldognak.

A Filippiekhez írt levél 2. részének 15. verse ezt mondja: „Tiszta, ártatlan életet éljetek Isten gyermekeiként, mint fényes világosság ragyogjatok ebben az elferdült és romlott emberekkel teli világban.” (NLT fordítás).

Talán ezt mondod magadban: „Én szeretnék boldog lenni, de hogyan őrizzem meg tisztán a lelkiismeretemet, amikor ebben a pillanatban sem tiszta?” Tégy úgy, ahogy a 32. Zsoltár 1–2. verse mondja: „Micsoda boldogság azoknak, akiknek bűnét megbocsátották! Micsoda öröm, amikor a bűnöket elfedik! Micsoda megkönnyebbülés azoknak, akik bevallották bűneiket, és Isten törölte a feljegyzésüket.” (TLB fordítás).

A boldogság, az öröm és a megkönnyebbülés három olyan dolog, amit mindenki szeretne elérni az életben. Mindannyian szeretnénk boldogok lenni. Mindannyian szeretnénk élvezni az életet. Mindannyian szeretnénk megszabadulni a fájdalmainktól. A Biblia azt mondja, hogy mindez a tisztaságból fakad, a tisztaság pedig Isten megbocsátó kegyelméből ered.

Hogyan tartsd tisztán a lelkiismeretedet?

Minden nap kezdetén és végén csinálj egy szellemi leltározást! Mondd el Istennek mindazt, ami közé és közéd került, és a nap folyamán összegyűlt szeméttel is foglalkozz! Gyakorold az úgynevezett szellemi légzést: bűnvallásban kilélegzed a bűneidet, majd belélegzed Isten erejét és tisztaságát. „Ha megvalljuk bűneinket, ő hűséges és igazságos, és meg fogja nekünk bocsátani a bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól.” (1Jn 1,9 NIV fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A mai napról mit kell elmondanod Istennek, hogy a lelkiismeretedet kitisztítsd?
  • Hogyan tudnád átalakítani az életedet, hogy legyen időd minden nap megcsinálni a szellemi leltárt?
  • Hogyan tudod megvalósítani, hogy Jézus Krisztus számára „fényes világosság” legyél a világban? Mit mond a Krisztusban való boldogságod a világ számára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.12.)

Szólj hozzá!

Tudd meg, hogy Isten a te oldaladon van!

2019. október 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

ovokezek.jpg

„Isten dolgozik benned, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azt tedd, ami neki tetszik” (Fil 2,13 NLT fordítás).

Nem számít, hogy mivel nézel szembe ezen a héten, nem egyedül kell megbirkóznod vele. Isten veled van, benned van, és érted van.

A filippieknek írt levél 2. fejezetének 13. verse ezt mondja: „Isten dolgozik benned, vágyat és erőt ad ahhoz, hogy azt tedd, ami neki tetszik.” (NLT fordítás)

„Isten dolgozik benned.” A dolgozik szó görögül energos, amelyből az energia szavunk származik. Isten az energia vezetője az életedben. Nem csak akaraterővel haladsz tovább. Nem csak a saját erődből. Isten azt mondja, hogy ő fogja megadni neked azt az erőt, amire szükséged van, mindegy mivel nézel szembe.

Ő nem csak benned van, hanem veled is van. A Biblia azt mondja: „Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok... Azon a napon megtudjátok, hogy én az Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek” (Jn 14,18.20 RÚF). Ez aztán az ígéret! A Biblia azt mondja, Krisztus benned van, a Biblia azt mondja, védett vagy Krisztussal, és elpecsételt a Szentlélekkel. Ez azt jelenti, hogyha az ördög el akar jutni hozzád, a Szentháromságon kell átjutnia! Ez meglehetősen jó védelem! Ez nagyszerű a félelem enyhítésére.

Nem csak veled és benned van Isten, hanem érted is van. A rómaiakhoz írt levél 8. fejezetének 31. verse azt mondja: „Ha Isten értünk van, senki sem győzhet le minket.” (NCV fordítás)

Amikor a pásztor vezeti a nyájat, a pásztorkutyák hátulról terelgetik a juhokat a helyes irányba.

A Biblia azt mondja, hogy az életedben a pásztorkutyák Isten jósága és kegyelme. Isten olyan dolgokat ad, amelyeket nem érdemlünk meg: ez az ő jósága. És nem adja neked azokat a dolgokat, amelyeket tényleg megérdemelsz: ez az ő kegyelme.

Kelj fel minden reggel, és mondd: „Istenem, köszönöm, hogy ma velem leszel, bennem leszel, és értem leszel.”

Ez nem nagyszerű hír? Isten veled van, Isten benned van, és Isten érted van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan néz ki, amikor hozzáférsz Isten erejéhez, ami rendelkezésedre áll?
  • Mikor kételkedtél leginkább Isten jelenlétében? Kérj Istentől hitet, hogy meglásd őt, amint munkálkodik az életedben.
  • Hogyan változik meg egy nehéz helyzet kilátása, amikor tudod, hogy Isten a te oldaladon van.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.11.)

Szólj hozzá!

A pozitív ima szilárd kapcsolatokat hoz létre

2019. október 17. 03:00 - ReveSz

ben-white-bebqppehem4-unsplash_1.jpg

„Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcsét Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására” (Fil 1,9-11).

Pál nem egyszerűen csak imádkozott az életében lévő emberekért, hanem örömmel imádkozott értük.

Vannak dolgok más emberek életében, amiket szeretnél megváltoztatni. Nem magad akarod megváltoztatni, hanem azt akarod, hogy ők változzanak. Mi mindig más embereket akarunk megváltoztatni. De nem lehet.

Azonban imádkozhatsz, és hagyhatod, hogy Isten elvégezze a munkáját bennük.

A pozitív ima lényegesen hatásosabb, mint a pozitív gondolkodás. A világ összes pozitív gondolata sem fogja megváltoztatni a házastársad, a gyermeked, a barátod vagy a helyzeted. A pozitív gondolkodás téged tud megváltoztatni, senki mást. De a pozitív ima képes megváltoztatni valaki mást is.

Mi a leggyorsabb módja annak, hogy egy rossz kapcsolatot jóra változtass? Kezdj el imádkozni a másik emberért! Téged biztos meg fog változtatni, és megváltoztathatja a másik személyt is.

Pál még azt is elmondta nekünk, hogyan imádkozzunk másokért: „Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcsét Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására” (Fil 1,9-11).

Ebből az igéből megtudhatjuk, hogy négyféleképp imádkozhatunk az életünkben lévő emberekért:

Imádkozz azért, hogy növekedjenek a szeretetben: „Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel”.

Imádkozz azért, hogy bölcs döntéseket tudjanak hozni: „hogy megítélhessétek, mi a helyes”.

Imádkozz azért, hogy feddhetetlenek legyenek: „hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára”

Imádkozz azért, hogy olyanokká váljanak, mint Jézus: „és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcsét Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására”.

Imádkozz így magadért és az életedben bárki másért, és figyeld, hogyan formálja újjá Isten a reményvesztett és halottnak hitt kapcsolatot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj bármilyen feszült kapcsolatra az életedben: hogyan tudnál a mai áhítatban kifejtett négy dologért imádkozni?
  • Hogyan változtat meg téged a pozitív ima, és nem csak azt a személyt, akiért imádkozol?
  • Szánj egy kis időt arra, hogy elolvasd a Gal 5,22–23-at! Hogyan láthatsz többet ebből a gyümölcsből az életedben, ahogy Jézust követed?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.10.)

Szólj hozzá!

Szelektív memória: koncentrálj a jó időkre!

2019. október 16. 03:00 - Besther

thumbnail_large.jpg

„Hálát adok Istennek a segítségért, amit nekem adtatok” (Fil 1,5 NCV fordítás).

Pál apostol a filippiekhez írta a könyvet, ahhoz a gyülekezethez, amit ő indított el. Annak a városnak, ahol egy Lídia nevű asszony megnyitotta előtte otthonát, és másokkal együtt befogadta Pált. A filippi gyülekezet még Pál missziós útjait is támogatta. Ezért mondja Pál a filippiekhez írt levél 1. részének 5. versében: „Hálát adok Istennek a segítségért, amit nekem adtatok” (NCV fordítás).

Pál apostol igencsak rossz időket élt meg Filippiben. Itt volt a legnehezebb dolga a gyülekezet elindításával. Amikor megérkezett a városba, akkor az emberek ütlegelték őt, ostorozták, megalázták, hamis vádakkal letartóztatták, bebörtönözték, és még egy földrengést is túlélt. Ezek után pedig a város vezetői udvariasan megkérték, hogy hagyja el a várost.

Pál azonban ezt mondta a hívőknek: „Minden alkalommal, amikor rátok gondolok, hálát adok Istenemnek” (Fil 1,3 NLT fordítás).

Mit tett Pál apostol? Szelektált az emlékei között. Filippi nem volt boldog hely a számára, sok üldöztetést és szenvedést kellett elviselnie abban a városban. Ő mégis úgy döntött, hogy nem ragad bele a fájdalmas emlékekbe. Helyette háláját fejezte ki a jó dolgokért, amik érte és rajta keresztül történtek.

Minél régebb óta ismersz valakit, annál valószínűbb, hogy természetesnek veszed a jelenlétét, a hibáit keresed, és a rossz dolgokra emlékszel a jók helyett.

Még mindig ragaszkodsz néhány, az életedben lévő emberekkel kapcsolatos fájdalmas emlékhez? Soha nem engedted el azokat, és nem tudod élvezni ezeket a kapcsolatokat, mert továbbra is ragaszkodsz a múlthoz.

Meg kell értened, hogy az emlékek választások. Egyszer hallottam egy történetet két barátnőről, akik beszélgettek. Az egyik megkérdezte a másiktól: „Nem emlékszel, hogy mikor tette ezt a férjed?” A barátnője így válaszolt: „Világosan emlékszem, hogy elfelejtettem.”

Az emlékek választások. Ha meg akarod tartani a fájdalmas emlékeidet, akkor tedd azt! De nem leszel boldog! Pál apostolnak is rengeteg oka lett volna, hogy a rossz emlékekre koncentráljon. Helyette inkább hálás volt az életében lévő emberekért és a munkáért, amit Isten bennük és általuk végzett. Amikor te ezt teszed, akkor Isten sokkal jobban megáldja kapcsolataidat, mint gondolnád. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért van az, hogy időnként a fájdalmas emlékeket könnyebben őrizzük meg, minthogy jókra cserélnénk le azokat?
  • A jó emlékekre való összpontosítás miként változtatja meg a jövővel kapcsolatos elvárásaidat?
  • Hogyan tudod kimutatni háládat azoknak az embereknek, akiket Isten helyezett életedbe? Légy konkrét, amennyire csak lehetséges!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.09.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása