Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ez nem a történet vége

2020. április 12. 18:00 - csmsdvd

20200413.jpg

„Gyakran szenvedünk, de nem omlunk össze. Ha nem is tudjuk, mit tegyünk, de nem adjuk fel. A nehéz időkben Isten velünk van, és amikor elesünk, újra felkelünk... mert tudjuk, hogy Isten támasztotta fel az Úr Jézust. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is feltámaszt. Aztán maga mellé állít együtt, az ő jelenlétében” (2Kor 4,8–9.14 CEV fordítás).

Amikor bizonytalan a jövő, amikor a világ elakad és sok a félelem, úgy tűnhet a történetednek vége lesz.

A Biblia az mondja nekünk: „Gyakran szenvedünk, de nem omlunk össze. Ha nem is tudjuk, mit tegyünk, de nem adjuk fel. A nehéz időkben Isten velünk van, és amikor elesünk, újra felkelünk... mert tudjuk, hogy Isten támasztotta fel az Úr Jézust. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is feltámaszt. Aztán maga mellé állít együtt, az ő jelenlétében” (2Kor 4,8–9.14 CEV fordítás).

Nem veszíthetsz. A végén nyertes leszel, függetlenül attól, mi történik. Akkor is, ha egy világméretű betegség veszi el az életed, ha hiszed, hogy Jézus Krisztus a Szabadítód, akkor éppen Isten közelségébe fogsz kerülni.

A történeted éppen csak elkezdődött.

Láttál valaha olyan TV műsort, ahol minden rész egy drámai bizonytalansággal fejeződik be, azt sugallva, hogy a főhős lehet, nem éli túl. Fokozott a feszültség.

Mi van akkor, ha ki tudnád várni a műsor végét, és az egész sorozatot egyszerre tudnád végignézni?

Amikor tudod, hogy a sorozat további hat részből fog állni, nem izgulnál annyira, hogy a főszereplő ki tud-e kerülni a nehéz helyzetéből. Egyik epizód sem jelenti a történet végét.

Mi sem tudjuk, mennyi időnk van itt a földön, de ez nem jelenti azt, hogy remény nélkül élünk. Ahhoz, hogy egy világméretű járvány közepén reménnyel legyünk, a távlati gondolkodást kell megváltoztatnunk. Az örökkévalóság fényében kell élnünk.

Egy nap, amikor Jézussal találkozol, a mennyországban minden fájdalmad, betegséged, szomorúságod, aggodalmad és bánatod elmúlik.

Ezekre számíthatsz: „letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak” (Jel 21,4).

Ez nem a történet vége. Nem tudjuk, mit tartogat a jövő, de tudjuk, ki tartja kezében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon kell változnod, hogy a félelemről a reményre összpontosíthass?
  • Milyen eszközeid vannak arra, hogy a reménységre biztasson, amikor elkeseredsz vagy félsz?
  • Miért szeretnénk, hogy lássa a világ, hogy a keresztyéneknek van reménysége és hite a válság közepén?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.05.)

Szólj hozzá!

Koncentrálj arra, ami nem változik!

2020. április 11. 03:00 - Lencsés Tamás

20200411.jpg

„Ha tengereken kelsz át, veled leszek; és ha folyókon, nem borítanak el, ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg” (Ézs 43,2).

Ha minden bizonytalanná válik körülötted, a stabilitás kulcsa, hogy a meg nem változtatható igazságra fókuszálsz. Az elkövetkezendő napokban tehát arra kell összpontosítanod, ami soha nem változik: Isten jellemére és Igéjére.

Íme néhány meg nem változtatható igazság, amire emlékeztetned kell magad ebben a bizonytalan időszakban:

Isten mindig látja, hogy min mész keresztül. „De nézd, az Úrnak szeme az igazakon nyugszik, azokon, akik bíznak kegyelmében” (Zsolt 33,18).

Isten mindig törődik azzal, hogy min mész keresztül. De én az Úrra emelem tekintetem, az Istenben bízom, aki megment, az én Istenem meghallgat engem” (Mik 7,7).

Istennek van hatalma megváltoztatni azt, ami veled történik. „Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!” (Mt 7,7).

Isten mindig az ő jóságával cselekszik érted. „Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket” (Róm 8,28).

Isten terve mindig jobb, mint a tied. „Hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak, nem a pusztulásra, mert reménységgel teli jövőt szánok nektek” (Jer 28,11).

Isten szeretete soha nem szűnik meg feléd. „Mert a hegyek megindulhatnak, és megrendülhetnek a halmok, de az én szeretetem nem hagy el soha” (Ézs 54,10).

Ha egyszer Jézus Krisztusba fektetted bizalmad, nem veszítheted el az üdvösséget. Ezért szenvedem ezt is, de nem szégyellem, mert tudom, kinek hittem, és biztos vagyok benne: elég hatalmas ahhoz, hogy rábízott kincsemet megőrizze addig a napig” (2Tim 1,12).

Nem számít éppen min mész,  keresztül Isten veled van. „Ha tengereken kelsz át, veled leszek; és ha folyókon, nem borítanak el, ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg” (Ézs 43,2).

Ahhoz, hogy a téged körülvevő pánikot imádkozásra, az aggodalmaidat imádságra, szorongásodat imádatra cseréld, fókuszálj kevesebbet arra, amit a közösségi média mond, és figyelj jobban Isten meg nem változatható igazságára!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten melyik jellemvonása nyújthat vigaszt és reményt neked a megpróbáltatás időszakában?
  • Van terved a szentírás memorizálásához? Miért fontos ez?
  • Kinek kell ma az életedben hallania Isten ígéreteiről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.04.)

Szólj hozzá!

Ez is el fog múlni

2020. április 10. 03:00 - Deltajulietttango

20200410.jpg

Ez a mi mostani, könnyű szenvedésünk ugyanis a dicsőségnek igen nagy, örök mértékét szerzi meg nekünk, ha nem a látható dolgokra figyelünk, hanem a láthatatlanokra. Mert a látható ideigvaló, a láthatatlan pedig örökkévaló” (2Kor 4,17–18).

Amikor beüt a válság, okos lépések szükségesek azért, hogy túljuthassunk rajta: figyelünk arra, amit a szakértők mondnak, jó döntéseket hozunk, és haladunk tovább nem elfelejtve, hogy a válság el fog múlni. Nem tart örökké.

A Biblia Péter első levele 4. fejezetének 12. versében azt mondja: „Szeretteim, ne lepődjetek meg azokon az égő fájdalmakon, amelyek megpróbáltatásul értek benneteket, mintha valami hallatlan dolog esett volna veletek” (TLB fordítás).

Ebben a világban mindig is lesznek próbatételes és teszteléses időszakok – ez száz százalék. Mióta a bűn belépett a világba, semmi sem működik tökéletesen. A bolygónkon minden tönkrement – az időjárás, a gazdaság, a testünk és még a legjobb terveink is. Semmi sem működik tökéletesen ebben az életben, mert a bűn mindent elrontott itt a földön.

Ézsaiás próféta könyve 24. fejezetében azt írja: „A föld szenved népének bűnei miatt, [mert ők] áthágták Isten törvényeit, és megtörték az örökre szóló parancsokat [...] összetörik a föld teljes összeomlással” (4–5 és 19. versek, TLB fordítás).

Minden elveszett, összezavarodott és elhagyott lett. Még a természet is feljajdul. Mi eltűnődünk azon, miért engedte Isten a bűnt és a gonoszságot belépni a világba, de ez azért van, mert a választás lehetőségét adja nekünk.

Mi vagyunk azok, akik a gonoszságot okozzuk. Mi vagyunk azok, akik önzőek vagyunk és énközpontúak, és problémákat okozunk a társadalomban és környezetünkben. Ezért imádkozzuk az Úr imádságát: „Amint a mennyben, úgy a földön is” – mert ez itt nem a mennyország. A mennyország tökéletes hely, ahol nincs bánat, sem betegség, szomorúság, stressz; nem kellene azt várnunk, hogy mennyország legyen a földön. Egy nap majd odaérünk, de még nem vagyunk ott.

Túljutunk ezen a megpróbáltatáson is. Egy nap a koronavírus-válság már csak a múltunknak lesz része. Hamarosan, amikor a másik oldalról tekintünk majd rá, rácsodálkozunk, mit is tett Isten e nagy baj közepette.

És akkor majd még több kihívással kell szembenéznünk, és ellenállnunk az ellenségeskedéseknek. Ez a mi valóságunk része a földön. De mindig remélünk, mert „ez a mi mostani, könnyű szenvedésünk ugyanis a dicsőségnek igen nagy, örök mértékét szerzi meg nekünk, ha nem a látható dolgokra figyelünk, hanem a láthatatlanokra. Mert a látható ideigvaló, a láthatatlan pedig örökkévaló” (2Kor 4,17–18). 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen lelki, fizikai és érzelmi növekedést akarsz elérni addigra, amikor a legvégén visszatekintesz majd történelmünk eme heves időszakára?
  • Miközben Isten nem okoz rossz eseményeket, mit gondolsz, hogyan akar ezektől megváltani?
  • Mibe fektetted reményedet most, a válság idején? Elegendő lesz, hogy fenntartson téged? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.03.)

Szólj hozzá!

Nem minden igaz abból, amit hallasz

2020. április 09. 03:00 - gerbeaud

20200409.jpg

„A hiszékeny mindent elhisz, amit hall, a megfontolt megszűr és mérlegel minden szót” (Péld 14,15 The Message fordítás).

Ha töltöttél a napokban időt az interneten vagy TV nézéssel, nagyon sok információt kaphattál sokféle forrásból. Fontos, most jobban, mint bármikor máskor, hogy emlékezz, nem minden igaz abból, amit hallasz.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 15. verse azt mondja: „A hiszékeny mindent elhisz, amit hall, a megfontolt megszűr és mérlegel minden szót(The Message fordítás).

Nem mindenki tudja, hogy mit beszél, aki az interneten, a közösségi médiában, TV-ben vagy rádióban megszólal. Nem mindenkit érdemes meghallgatni, aki a koronavírus krízisről beszél. Jól meg kell ezeket válogatni!

Sokan kihasználják a válságot, és saját terveik vannak erre. Lesznek olyanok, akik megpróbálnak ezekből a bizonytalan napokból politikai vagy pénzügyi hasznot húzni. Elkezdenek majd árat emelni, az emberek félelmeire rájátszani és összeesküvés-elméleteket gyártani, hogy az emberek félelmükben meggondolatlan döntéseket hozzanak. Ne dőlj be ezeknek!

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 14. fejezetének 8. versében: „A bölcs előretekint. Az ostoba nem néz szembe a tényekkel, és becsapja magát” (TLB fordítás).

A Biblia újból és újból elmondja, hogy különösen válságban mindig tényekre alapozd a döntéseidet és a tetteidet, és ne hibás statisztikákra, hóbortokra, félelemre vagy érzésekre. 

Isten mindent megadott neked ahhoz, hogy bölcs és megfontolt legyél válsághelyzetben. Mindent megítélhetsz az ő Igéje tükrében, és bízhatsz abban, hogy mindig a bölcsesség útja felé kormányoz. Jézus követőjeként a benned élő Szent Szellem megadja neked a tisztánlátást. Továbbá megvan a józan eszed is! Ez Isten ajándéka, és most itt van az ideje, hogy ésszel és körültekintően járj el!

Jézus tanítványaiként nem csak a hit emberei kell, hogy legyünk, hanem a tényeké is.

„Ismerd meg a valóságot minden áron, és szilárdan ragaszkodj hozzá józan ésszel!” (Péld 23,23 TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ellenőrzöd az információt, amit a közösségi médiában találsz, mielőtt megosztod másokkal?
  • Mit mondanál annak, aki senkiben nem bízik a válság idején?
  • Miért fontos, hogy Jézus tanítványaiként a tények embereinek is ismerjenek minket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.02.)

Szólj hozzá!

Ne aggódj miatta! – Itt van, hogy hogyan.

2020. április 08. 03:00 - Tomes Lívia

20200408.jpg

„Add oda minden aggodalmadat és gondodat Istennek, mert ő törődik veled” (1Pt 5,7 NLT fordítás).

Nem csak akaraterő szükséges ahhoz, hogy abbahagyd az aggódást. Ezt már tudod, mert már megpróbáltad. Arra gondoltál: „Nem kellene aggódnom miatta”, és mégis továbbra is aggódsz.

Ahhoz, hogy abbahagyd az aggódást több kell, mint akaraterő. Ezt a négy dolgot kell megtenned:

1. Ismerd meg Istent!
Jézus a Máté evangéliuma 6. fejezetének 32. versében azt mondja: „Azok az emberek, akik nem ismerik Istent és azt, ahogyan munkálkodik, bosszankodnak ezeken a dolgokon” (The Message fordítás). Ha nincs kapcsolatod Istennel, akkor minden okod megvan az aggodalmaskodásra. Meg kell ismerned Istent! Mint hívő ember van mennyei Atyád, aki megígérte, hogy gondoskodik rólad. Te Isten gyermeke vagy, és a gyermekek különleges kiváltságokban részesülnek. Amikor aggódsz, Isten azt mondja: „Te az én gyermekem vagy. Miért viselkedsz úgy, mint egy árva? Majd én vigyázok rád.”

2. Tedd Istent az első helyre életednek minden területén!
Máté evangéliuma 6. fejezetének 31–33. verseiben azt mondja: „Egyáltalán ne aggódj azért, hogy lesz-e elegendő ételed és ruhád. [...] Mennyei Atyád tökéletesen tudja, hogy ezekre szükséged van, és megadja neked, ha első helyet adsz neki az életedben, és úgy élsz, ahogyan ő akarja” (TLB fordítás). Minden alkalommal, amikor eltávolítod Istent az életed középpontjából, és bármi mást teszel oda – mindegy, milyen jó az – aggódni fogsz.

3. Egyszerre egy napot élj meg!
A Biblia azt mondja: „Tehát, ne aggódj a holnap miatt, mert a holnapnak vannak saját gondjai. Minden napnak megvan a saját problémája” (Mt 6,34 NCV fordítás). Ha a holnap miatt aggódsz, nem tudsz örülni a mának. Elmulasztod a mai nap áldásait. Rendben van, hogy a holnapot tervezni kell, de a mai napot kell megélned. Továbbá, amikor a holnap miatt aggódsz, a jövő nyomasztó lesz. Isten azonban megadja neked a kegyelmet és az erőt, amire szükséged van, amikor odaérsz. Most csak a mai napra szükséges erőre van szükséged.

4. Bízz Istenben, hogy törődik veled!
„Add oda minden aggodalmadat és gondodat Istennek, mert ő törődik veled”
(1Pt 5,7 NLT fordítás). Hogyan teheted ezt? Az egyik módja, hogy jegyezd meg Istennek a Bibliában található ígéreteit. Ezek olyanok, mint a biztosítási kötvények a hívők számára. Ha tudod, hogy valami biztosított, akkor már nem aggódsz miatta. Egy másik módszer az imádkozás. Ha annyit imádkoznál, amennyit aggodalmaskodsz, akkor sokkal kevésbé kellene aggódnod.

Mi lesz az eredménye, ha ezt a négy lépést megteszed? Hihetetlen nyugalom: „Isten békéjét fogod megtapasztalni, ami sokkal csodálatosabb, mint amit az emberi elme képes megérteni” (Fil 4,7 TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van-e valami, ami felváltotta Istent az életed középpontjában? Hogyan növelte az aggodalmadat?
  • Mi a helyzet a holnap vagy többi nap aggodalmával? Rábízod-e ma ezeket az aggodalmakat Istenre?
  • Mi az első az életedben: aggódni vagy imádkozni? Szerinted miért van ez így?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.01.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása