Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit mond a nyelved a szívedről?

2020. június 28. 03:00 - Anika Enikő

20200628.jpg

„Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (Mt 12,34 NLT fordítás).

Semmi titok nincs abban, ha egy ideges természetű ember békés természetűvé változik. Ahhoz, hogy megszerezd az erőt ehhez a változáshoz, Isten szeretetével kell megtelnie a szívednek.

A Biblia ezt írja: „A szeretet nem gerjed könnyen haragra” (1Kor 13,5). Másképpen szólva, ha tele vagy haraggal, akkor majdnem minden bepöccent. Ám amikor Isten szeretetével van tele a szíved, akkor megváltozik a szemléleted. Ahhoz, hogy Isten szeretetével teljen meg a szíved, kapcsolatba kell, hogy lépj vele. A Jézus Krisztussal való kapcsolatod meghatározza, hogy mennyire vagy türelmes, és mennyire tűröd jól a haragot.

Ez azt jelenti, hogy meg tudsz változni: a Szentlélek segítségedre van a változásban. Amikor keresztény leszel, Isten hatalma él benned. Még krízishelyzetben is, amikor az embereknek nincs munkájuk, vagy amikor a gyerekek otthon vannak, és az embereknek el kell szigetelődniük egymástól: minden erőd megvan ahhoz, hogy meglépd a nehéz változásokat az életben.

És ez ott kezdődik, hogy a szívedbe tekintesz. Máté evangéliuma 12. fejezetének 34. verse mondja: „Mert akármi van a szívedben, az meghatározza, mit mondasz” (NLT fordítás).

Íme néhány dolog, amit a nyelv felfedhet:

  • Az éles nyelv mérges szívre utal.
  • A negatív nyelv félelmekkel teli szívet rejt.
  • A dicsekvő nyelv bizonytalansággal teli szívre utal.
  • A túl aktív nyelv rendezetlen szívet rejt.
  • A bíráló nyelv bűnös szívet rejt.
  • A kritikus nyelv keserű szívet takar.

Ha a nyelved mérges szívet rejt, akkor kérd Istent, hogy gyógyítsa meg fájdalmakkal teli, sebzett szívedet az ő szeretetével. A harag a szívedben fakadhat abból, hogy valamikor elutasításban, bántalmazásban részesültél, illetve szeretetlen környezet vett körül.

Amint elkezded érzeni, hogy Isten szeretete befogad téged, a szíved meg fog változni, és teremni fogja a türelem és a kedvesség gyümölcsét. Isten megígéri hogy: „Új szívet adok nektek, és új lelket teszek belétek” (Ez 36,26 ESV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent Isten szeretetével betöltekezni, illetve az, hogy Isten szeretete vezet?
  • Mi lenne az első szó, amit az emberek használnának a szíved jellemzésére, ha abból kellene, hogy megítéljenek, hogyan beszélsz, illetve reagálsz másokra?
  • Az Isten szeretetében való elrejtettség érzése miért segít abban, hogy több szeretetet és türelmet mutass mások iránt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.21.)

Szólj hozzá!

Nem mindenféle düh bűnös

2020. június 27. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (Péld 29,11 NLT fordítás).

Sok ember azt gondolja, hogy mindenféle düh bűnös, de ez nem igaz.

A düh csak akkor válik bűnné, amikor helytelen módon fejezik ki.

Néha a leghelyesebb válasz a düh egy bizonyos helyzetben. Még szeretetet is kifejezhet. Tény, hogy a Biblia azt mondja, hogy Isten jogosan lesz dühös, és az egyetlen módja, amiért képes vagy dühöt érezni, mert saját képére teremtett.

De van olyan is, amit bűnös dühnek nevezünk. Amikor felrobbanunk mérgünkben vagy meg sem szólalunk. Ez akkor történik, amikor fenyegetünk, sértegetünk vagy lekicsinyítünk valakit.

A kezelhetetlen düh bűn. Viszont a düh, amelyet irányítani tudunk, eszköz, mert tiszta fejjel gondolkozol az adott helyzetben. Ezáltal Isten szeretetével válaszolhatsz még akkor is, ha tévedsz.

Mert Isten érted van, nem ellened, és lehetőséget ad, hogy válassz, hogyan kezeled a dühödet. A Szentlélek munkálkodása által irányíthatod.

Voltál már valaha egy nagy vita közepén otthon, amikor megszólalt a telefon, és kedvesen beleszóltál, hogy „Szia!” Mi is történt? Képes voltál azonnal megváltoztatni a hangtónusodat, mert akartad.

A példabeszédek könyve 29. fejezetének 11. verse azt mondja: „A bolondok helyet adnak a dühnek, a bölcsek csendesen visszatartják” (NLT fordítás).

Dühösnek lenni csak választás kérdése. Valószínűleg volt már rá példa, hogy azt mondtad: „Az őrületbe kergetsz!” De senki sem tudja kontrollálni az érzelmeidet az engedélyed nélkül. Eldöntheted előre, hogy miként fogsz válaszolni és kezelni a dühödet.

A Krisztussal való kapcsolatod fogja meghatározni, hogy mennyire tudod irányítani a dühödet. Még krízis esetén is kezelni tudod a dühöt a benned élő Isten szeretetével.

Amikor pedig bölcsen és helyesen kezeled azt, az nagyszerű házasságot, nagyszerű barátságot, nagyszerű üzletet, nagyszerű vezetőt és nagy előrehaladást fog eredményezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít az, ha már előre kitalálod, hogy miként kezeled a düh érzését?
  • Miért vezet a kapcsolatok és a fejlődés összeomlásához, ha nem tudod kezelni a dühödet?
  • Volt olyan időszak, amikor jogosan voltál dühös? Hogyan kontrolláltad a válaszodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.20.)

Szólj hozzá!

Engedd el, amit nem tudsz irányítani!

2020. június 26. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Láthatjátok, hogy a hite és cselekedete összhangban van, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Ha túl akarsz jutni egy krízisen, például egy világméretű járványon, akkor meg kell tanulnod, hogy mi az, amit irányítani tudsz, és mi az, amit Istenre kell bíznod.

Isten aktívan jelen van a mentális, spirituális és érzelmi életedben. Azt akarja, hogy bölcs döntéseket hozz a Biblia iránymutatásával és imáidon keresztül.

Aztán, amikor olyan dologgal nézel szembe, amelyet nem tudsz irányítani, bízz Istenben, hogy a javadra fogja fordítani a dolgokat.

Van erre egy jó bibliai példa Ábrahámmal: „Láthatjátok, hogy a hite és cselekedetei összhangban vannak, és hitét cselekedetével teljesítette be” (Jak 2,22 NIV fordítás).

Könnyű átesni a ló túloldalára. Például mondhatod azt, hogy minden Istentől függ, és olyan szinten passzívvá válsz, hogy nem csinálsz semmit. A másik véglet pedig az, amikor mindent a saját erődből akarsz elérni, és úgy viselkedsz, mintha Isten nem lenne jelen az életedben.

Mindkét hozzáállás helytelen. Jó egészséget fenntartani az egyensúlyról szól, és ugyanez vonatkozik az érzelmi életedre is. Megtalálni az egyensúlyt, ami segít felismerni, mi az, ami a te irányításod alatt áll, és aztán bölcs döntéseket hozol Isten útmutatása alapján, ahogy olvasod az ő Igéjét és beszélgetsz vele imában. Valamint megtanulni elengedni azokat a dolgokat, amelyeket csak Isten tud kezelni.

A Gyűrűk ura című sorozatban van egy olyan pillanat, amikor Frodó arról panaszkodik, hogy minden gonosz és fájdalmas a világban. Azt mondja Gandalfnak: „Azt kívánom, hogy ezek közül egyik se történt volna meg.”

Lehet, hogy te is ugyanezt mondod ebben az időszakban.

Gandalf bölcsen válaszolt, és azt mondta Frodónak: „Mindannyian tapasztalunk nehéz időszakokat életünk folyamán; de erről mi nem dönthetünk. Amit el kell döntenünk, az az, hogy mit kezdünk az idővel, amit kaptunk.”

Annyit kell tenned, hogy eldöntöd, mit kezdesz az idővel, amit kaptál.

Sok minden van az életedben, amit nem tudsz irányítani.

Nem tudod irányítani a világjárványt, sem azt, ahogyan a kormány és az emberek kezelik azt.

Nem tudod irányítani életed körülményeit, de választhatsz hogyan válaszolsz, és ez fog változást hozni. Isten mindig ott van, hogy segítsen a választásban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok az irányíthatatlan dolgok az életedben, amelyektől stresszelsz, mert irányítani próbálod őket?
  • Mit gondolsz, Isten miért adta neked a választás lehetőségét, és hogy néhány dolgot irányíthass az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.19.)

 

Szólj hozzá!

Miért kell megosztani másokkal a fájdalmaidat?

2020. június 25. 03:00 - csmsdvd

20200625.jpg

„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét” (Gal 6,2).

A koronavírusos válságos helyzetben hangsúlyos szerepe kell, hogy legyen az érzelmi egészségnek. Az érzések nem jók és nem is rosszak, csak érzelmek; de fontos, hogy megfelelően megosszuk őket Istennel és egy megbízható baráttal. Az Biblia azt mondja „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét” (Gal 6,2).

Az érzéseidet nem kell mindenkivel megosztani, de szükséged van valakire, akiben megbízol. Valakire, akihez odamehetsz, és megkérdezheted tőle: „Elmondhatom neked, hogyan érzem most magam?” Valaki olyanra, aki odafigyel rád, osztozik fájdalmadban, csalódottságodban, és aztán segít továbblépni.

Pál jó példát mutat arra, hogy hogyan kell az érzéseinket megosztani, ahelyett hogy elfojtanánk azokat. „Mert azt akarjuk, testvéreim, hogy tudjatok arról a nyomorúságról, amely Ázsiában ért minket: rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk” (2Kor 1,8).

Ha Pál - aki Jézus Krisztus mellett a valaha élt legnagyobb keresztyén volt, tudott zsigeri-szinten őszinte lenni arról, ami vele történt, akkor mi is lehetünk azok.

Problémáink megosztásába beletartozik csalódásaink, félelmeink és érzelmeink megosztása is. Szokatlan időket élünk. Mindenki megpróbáltatás alatt van a járvány miatt. Ebben a felbolydult világban veszteségeket és elszalasztott lehetőségeket tapasztalunk meg. Lehet, hogy ki kellett hagynod a diplomaosztódat, egy szeretted temetését, egy esküvőt vagy éppen az unokád születését.

Ezeket a fájdalmakat el kell viselni, de nem magadba zárva. A szomorúság, a bánat jó és egészséges dolog. Ezek segítségével alakulunk. Fájdalmunk megosztása másokkal megakadályozza, hogy elszigetelődjünk, hogy magányosak legyünk, és ez emlékeztet minket Isten gondoskodására.

Isten úgy teremtett minket, hogy szükségünk legyen egymásra. Úgy alkotott minket, hogy megosszuk egymással érzéseinket. De azt is szeretné, hogy vele is megosszuk érzéseinket: „Az ÚR ott van, kimenti azokat, akik elkeseredettek, és reményt ad. Az ÚR emberei lehet, hogy sokat szenvednek, de ő mindig biztonságosan átsegíti őket” (Zsolt 34,18–19 CEV fordítás).

Lehet, hogy neked nem természetes megosztani az érzéseidet másokkal. De ez az egyetlen lehetséges útja annak, hogy érzelmileg egészséges maradj. Keresd meg azt a személyt, akiben megbízol, és aki segít, hogy feldolgozd azt, ami veled történt. És légy te is ilyen barátja valakinek!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Lehet, hogy nagyon kreatívnak kell lenned abban, hogy hogyan oszd meg az érzéseidet valakivel, aki nincs melletted, vagy esetleg nagyon kényelmetlen megosztani érzéseidet valaki mással Milyen módokon tudnád közölni fájdalmaidat és a többi érzéseidet egy baráttal? Hogyan tudnád ezt megtenni?
  • Mit gondolsz, Isten miért szeretné, hogy megvalld érzéseidet, csalódásaidat és félelmeidet valaki másnak is, ne csak Istennek? Vajon miért úgy teremtett téged, hogy szükséged legyen másokra is?
  • Ha azt gondolod, senkinek sincs szüksége barátként rád, kérd Istent, hogy segítsen neked meglátni mások vívódásait, és segítsen elérni azokat, akiknek szüksége van arra, hogy megosszák veled fájdalmaikat.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.18.)

Szólj hozzá!

Ez a legjobb módja napjaid elkezdésének és befejezésének

2020. június 24. 03:00 - Lencsés Tamás

20200624.jpg

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (Mt 4,4 NIV fordítás).

A mostani bizonytalan és zaklatott napokban fontos, hogy a lelked feltöltésével kezdd, és azzal is fejezd be a napjaidat. A lelked vezet abban, hogy hogyan gondolkodsz abban, ahogyan érzel és ahogyan döntesz. Hasonlóan a testedhez, a lelkedet is minden nap táplálni kell, hogy egészséges maradjon. Ha nem táplálod azt, akkor a lelked és az érzelmeid lemerülnek.

Miként tölthetted fel újra és újra a lelked? Úgy, hogy minden nap beletöltöd Isten Igéjét. Jézus azt mondta: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (Mt 4,4 NIV fordítás). A Biblia maga az élet. Ne csak akkor olvasd, ha problémád van, vagy ha tanácsra van szükséged! Ne csak akkor nyisd ki, amikor arra van szükséged, hogy erőre kapj! Minden nap tápláljon, és ezzel rendszeresen erősítsen és növeljen az igazságban és a szeretetben!

Ne azzal kezd a napod, hogy a telefonodat bújod, vagy a híreket hallgatod! Ne hagyd, hogy nap mint nap az töltse be a gondolataid, amit a tévében látsz! Ezek egyike sem fogja táplálni a lelked.

Ha csak egyetlen egy új szokást alakítasz ki a világjárvány alatt, akkor az legyen az, hogy Isten szavaival kezded  el és fejezed be napjaidat. Amikor abbahagyod a Biblia olvasását, ha teheted, hagyd kinyitva azt! Ha a Biblia be van csukva, hajlamosak vagyunk átsiklani felette. Ha azonban nyitva hagyod annál a résznél, amit utoljára olvastál, könnyebb emlékezni arra, hogy következetes akarsz lenni a Biblia olvasásában.

Nem számít, milyen sokat olvasod azt. Csak az számít, mennyire engeded Isten Igéjének, hogy megváltoztasson. Megváltoztassa azt, hogy miként látod Isten szeretetének fényében önmagadat, másokat, körülményeidet, és  miként engeded elmélyülni, valamint növekedni Istennel való kapcsolatodat.

„A legfőbb Úr bölcs szavakat adott nekem, hogy tudjam, hogyan kell enyhíteni a fáradtságot. Reggelente felébreszt engem, és megnyitja elmém, hogy megértsem akaratát” (Ézs 50,4 NLT fordítás).

Fáradtnak és leharcoltnak érzed magad? Tápláld a lelked, és maradj érzelmileg egészséges úgy, hogy napjaidat Isten Igéjével kezded és azzal is fejezed be.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen lelki céljaid vannak erre az évre? Miként akarsz fejlődni keresztény utadon a jelen járványhelyzetben?
  • Hogyan kell módosítsd a napi beosztásod, hogy időt fordíts a Biblia tanulmányozásra és a fizikai egészségedre?
  • Megváltoztatott-e téged a világjárvány alatt a világ vagy Isten igéje?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása