Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tudod a pénzed a legjobban felhasználni?

2020. február 02. 03:00 - Besther

20200202.jpg

„Azt mondom nektek, használjátok a világi gazdagságot, hogy barátokat szerezzetek magatoknak, hogy amikor az elfogy, örömmel fogadjanak majd titeket az örök lakóhelyeken” (Lk 16,9 NIV fordítás).

A pénzed felhasználásának legjobb módja, ha másokat segítesz abban, hogy a mennybe jussanak. Jézus ezt mondja: „Azt mondom nektek, használjátok a világi gazdagságot, hogy barátokat szerezzetek magatoknak, hogy amikor az elfogy, örömmel fogadjanak majd titeket az örök lakóhelyeken” (Lk 16,9 NIV fordítás).

Mi az, amit nem mond itt Jézus? Nem mondja, hogy „jegyet tudsz venni” a mennybe, mert nem is lehet. Jézus már megfizette ennek az árát a kereszten. Nem mondja, hogy megveheted az üdvösségedet, mert nem tudod megvenni. Ingyen van. Ajándék. És kegyelem által.

Jézus itt azt mondja, hogy a pénzed használd arra, hogy emberi kapcsolatokat, lelki barátságokat építs, amik örökké tartanak. Használd a vagyonodat arra, hogy jó irányba befolyásold a dolgokat!

Amikor arra használod a pénzed, hogy az embereket közelebb vidd Jézushoz, hogy megismerhessék őt, akkor barátokat szerzel az örökkévalóságra, és jutalmat is nyersz az örökkévalóságra.

Képzeld el, amikor egy nap meg fogsz halni, és a mennybe kerülsz, találkozol majd emberek százaival, akik ott állnak a menny kapujában, tapsolnak, éljeneznek, és azt kiabálják: „Rád vártunk! Olyan boldogok vagyunk, hogy megérkeztél! Mi mind azért lehetünk itt, mert te pénzt áldoztál arra, hogy mi meghalljuk az evangéliumot. Egy életre, vagyis inkább egy örökkévalóságra a barátaid és a lekötelezettjeid vagyunk! Ha nem így használtad volna a pénzed, akkor nem hallottuk volna, hogy miként juthatunk a mennybe.”

Te is költesz ilyesmire a pénzedből? Fog bárki is a mennybe kerülni azért, mert te pénzt áldoztál rá?

Amikor vásárolsz egy Bibliát, és odaadod valakinek, akinek nincs, akkor már kincset szereztél a mennyben. Amikor pénzt szánsz egy olyan szolgálatra, mely az örömhírt terjeszti a világon, akkor már az örökkévalóságba fektettél be. Amikor egy gyülekezeti ház felépítését segíted, mely utat mutat Isten megismeréséhez, akkor kincset szereztél a mennyben.

Ez a pénzed felhasználásának a lehető legjobb módja, mert már „előre küldöd” azt. A pénzt nem viheted magaddal a mennybe, de „előre küldheted” oda. Hogyan? Úgy, hogy emberekbe fekteted be, akik majd ott lesznek veled a mennyben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi lehetne például az, amibe be tudnál fektetni most, és az örökkévalóságban lenne eredménye?
  • Hová fekteted be jelenleg a legtöbb pénzed? Mennyiben igaz erre az, hogy emberekbe és az ő örökkévalóságban töltött jövőjükbe fektetsz be?
  • Hogyan tudod az örökkévalóság távlatát a hétköznapokon is szem előtt tartani, hogy bölcs pénzügyi döntéseket tudj hozni akár nagy, akár kis dolgokban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.26.)

Szólj hozzá!

Amit a hamis sáfár jól csinált

2020. február 01. 03:00 - daniella_89

20200201.jpg

„A bölcs a jövőre néz. A bolond megpróbálja magát becsapni, és nem hajlandó szembenézni a tényekkel.” (Péld 14,8 TLB fordítás).

A Lukács evangéliuma 16. fejezetében található hamis sáfár történetében a főszereplő − annak ellenére, hogy nem becsületes – hősként jelenik meg. Miért? Mert tudta, hogy meg fog szűnni az állása, és ezért eltörölte az adósságok egy részét, amivel más emberek az ő urának tartoztak. Abban bízott, hogy ha majd egy nap, amikor neki lesz segítségre szüksége, ezeknek az embereknek eszébe jut, hogy tartoznak neki egy szívességgel. Természetesen nem azért jó példa ő, mert tisztességtelen dolgot tett. De akkor mi az, ami tetszett Jézusnak vele kapcsolatban?

Ez a vagyont rosszul kezelő ember három dolgot csinált jól, és Isten szeretné, ha te is megtanulnád ezeket alkalmazni a pénzügyeidben.

Először is, ez az ember előrelátó volt. Mérlegelte, átgondolta a jövőt. Ma minden reklám arra tanít minket, hogy a most-ra fókuszáljunk: most csináld, most költsd el, most szerezd meg, és ne gondolj a jövőre. Ezért kevés olyan ember van, akinek van megtakarítása.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 8. verse ezt mondja: „A bölcs a jövőre néz. A bolond megpróbálja magát becsapni, és nem hajlandó szembenézni a tényekkel." (TLB fordítás). Van néhány dolog, amivel szembe kell nézned a pénzügyeidet illetően, és minél tovább vársz ezzel, annál nehezebb lesz rendbe hozni.

A második dolog, amit Isten szeretne, ha úgy tennél, mint a történetben szereplő ember, az a tervkészítés. Honnan tudhatod, hogy van 'pénzügyi terved'? Nagyon egyszerű: nézd meg, van-e költségvetésed. A költségvetés megmutatja, mit kell kifizetned a pénzedből. Ha nincs költségvetésed, akkor nincs pénzügyi terved sem. „Terveket kellene készítenünk – Istenre hagyatkozva, hogy vezet minket." (Péld 16,9 TLB fordítás).

A harmadik dolog, amit ez az ember jól csinált, és amit nekünk is tennünk kell, az a gyors, jelenben való cselekvés. Nem halogatott, nem késlekedett, hanem tette azt, amit eltervezett. Nem azt mondta, "egy nap majd rendezem a pénzügyeimet"... "egy nap majd elkezdek megtakarítani a nyugdíjas éveimre"... Ne felejtsd el: az „egy nap majd...” általában azt jelenti, hogy soha.

A sáfár ezt mondja Lukács evangéliuma 16. fejezetének 4. versében: „Tudom már, mit fogok tenni! És amikor már nem lesz munkám, lesznek barátaim, akik örömmel látnak majd az otthonaikban.” (GNT fordítás). Ez az, ami tetszett Jézusnak. Nem az, hogy nem volt becsületes, hanem az, hogy tudott tervet készíteni, és azt megvalósítani. Ha csak sodródsz az életben, az nem bölcs dolog. Tekints a jövőre, és tervezz.

Amikor Jézus arról beszél, hogy gondoljunk a jövőre, akkor nem a nyugdíjas évekre utal. Inkább arra, hogy gondoljunk arra, hogy mi vár ránk a halál után. Amikor a jövőre nézel, olyan tervet készíts, ami tetszik Istennek, és azt valósítsd is meg. Ezáltal befektetsz a jövőbe, és örök jutalmat aratsz majd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a kemény tények a pénzügyeidben, amikkel ma szembe kell nézned? Milyen nehéz döntések tehetik jobbá az életedet?
  • Gondolj az utolsó három nagyobb vásárlásodra vagy befektetésedre. Hogyan igazodnak a három alapelvhez, amit ma megnéztünk?
  • A költségvetésed és a terveid hogyan tükrözik az örökkévalóság távlatát?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.25.)

Szólj hozzá!

Isten próbára tesz a pénzügyeiden keresztül

2020. január 31. 03:00 - Lilla:)

20200131.jpg

„Bízz a pénzedben, és összetörsz. Bízz Istenben, és virágozz, mint egy fa!” (Péld 11,28 TLB fordítás)

Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen. Nem csak úgy automatikusan adja bárkinek az áldást. Először letesztel, hogy valóban megbízható vagy-e. Mielőtt Isten szellemi erővel ruházna fel, anyagi javakat ad. Ha nem bánsz jól a pénzzel, akkor mégis miért kellene rád bíznia azt, ami igazán fontos?

Isten kedvenc eszköze, amivel próbára tesz, a pénz, ami három dolgot mutat meg:

A pénz megmutatja, mit szeretsz a legjobban. Arra szánod a legtöbb időt és pénzt, amit a legjobban szeretsz, és ezt tökéletesen alátámasztja a naptárad és a bankszámlád is. Jézus azt mondja: „Ne halmozzatok fel kincseket itt a földön! [...] Gyűjtsetek kincseket a mennyben! [...] Ahol a kincseid vannak, oda kívánkozik a szíved is” (Mt 6,19–21 NLT fordítás). Ahol a szíved akarod, hogy legyen, arra szánd a pénzed, és azzal foglalkozz!

A pénz megmutatja, miben bízol leginkább. Megmutatja, miben hiszel. A pénzben vagy Istenben bízol a biztonságot illetően? A pénztől vagy Istentől várod, hogy boldog légy? A példabeszédek könyve 11. fejezetének 28. verse ezt mondja: „Bízz a pénzedben, és összetörsz. Bízz Istenben, és virágozz, mint egy fa!” (TLB fordítás).

A pénz megmutatja, hogy bízhat-e benned Isten. Ha valaki rosszul kezeli a pénzt, sokszor az életét sem tudja jól irányítani. Isten látni akarja, hogyan bánsz az anyagi dolgokkal, mielőtt szellemi áldásokat bízna rád. A Biblia ezt mondja: „Ha nem voltatok megbízhatóak a világi javak kezelésében, ki bíz majd rátok igazi gazdagságot? És ha nem voltatok megbízhatóak más tulajdonával kapcsolatban, ki ad majd nektek saját tulajdont?” (Lk 16,11–12 NIV fordítás).

Közvetlen kapcsolat van az érettség és a pénz között. És közvetlen kapcsolat van a szellemi erő és a között, hogy hogyan bánsz a birtokodban lévő dolgokkal. Közvetlen kapcsolatban áll Isten áldása és az, hogy mit teszel a pénzeddel.

Ne felejtsd el, hogy ezek kapcsolatban állnak egymással! Ahogy bánsz a pénzzel, meghatározza, hogy mennyire áldja meg Isten az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A bankszámlád alapján te mit szeretsz a legjobban?
  • Kértél már Istentől több áldást az életedre? Mit gondolsz, a pénzügyeid mennyire vannak kihatással arra, hogy Isten mennyit hajlandó rád bízni?
  • Mit jelent a Lukács evangéliuma 16. részében olvasható „igazi gazdagság”, amit Isten azokra bíz, akik felelősséggel használják az ő ajándékait?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.24.)

Szólj hozzá!

Hogyan legyél bölcs menedzser?

2020. január 30. 03:00 - csmsdvd

kulcs.jpg

„Volt egyszer egy gazdag ember, aki megbízott egy menedzsert, hogy kezelje ügyleteit” (Lk 16,1 NCV fordítás).

Semmi sem a te tulajdonod. Amiről azt hiszed, hogy a tiéd, azt is csak kölcsön kaptad. Nem volt a tiéd, mielőtt megszülettél, és nem lesz a tiéd halálod után sem. Minden Istené, te csak néhány évtizedre kaptál kölcsön mindent.

Lukács evangéliuma 16. fejezetében Jézus egy történetet mesél el egy emberről, aki egy sáfárt bíz meg, hogy gazdálkodjon a vagyonával. Mi is mindannyian gazdálkodunk. Mindened, amid van, Isten ajándéka, és egy kis időre megkaptad, hogy gazdálkodj vele. Isten azt szeretné látni, hogy gondos gazdája vagy annak, amit egy kis időre rád bízott. Szeretné látni, hogy jól sáfárkodsz az ő tulajdonával.

Ha az életben minden dologra úgy tekintesz, hogy azt csak kölcsön kaptad, akkor nagyon sok aggodalomtól fogsz megszabadulni.

Képzeld csak el, hogy például amikor ránézel az autódra, ezt mondod: „Ez az autó Istené, nem az enyém. Ő kölcsön adta nekem, és én használhatom.” Így legközelebb, amikor van egy koccanásos baleseted például, ezt mondhatod: „Istenem van egy horpadás az autódon. Ez nem a saját autóm. Te adtad kölcsön nekem, és te adtál pénzt rá, hogy megvegyem. Istenem, mit szeretnél csinálni ezzel az autóval?” Nagyon sok aggodalomtól szabadulsz meg, amikor Isten bölcsességére hagyatkozol azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket ő bízott rád.

Ugyanis a helyzet a következő: amikor te vagy a felelős a dolgokért, és te magad vagy a sorsod irányítója, akkor neked kell fizetni. Így aztán aggódnod kell, hogy miből lesz meg valamire az anyagi fedezet.

Viszont amikor Istenben bízol az ő gyermekeként, és csak egy menedzser, egy gazdálkodó, egy sáfár vagy,  és nem a főnök, akkor nem kell azzal törődnöd, hogy honnan lesz valamire meg a pénz. Te munkavállaló vagy, Isten pedig a munkaadó. Ő az egyedüli felelős, ha javadalmazásról vagy pénzügyekről van szó.

A történet első bekezdése ezt mondja: „Volt egyszer egy gazdag ember, aki megbízott egy menedzsert, hogy kezelje ügyleteit” (Lk 16,1 NCV fordítás). Viszont ez a menedzser elherdálta gazdája vagyonát.

Valahányszor elszórod, elpazarlod a pénzt, Isten vagyonát herdálod el. Ha megérted ezt az igazságot, megváltozik a viszonyod a vásárláshoz.

Ha úgy tekintesz a pénzre, hogy az Istené, akkor megváltozik az, ahogyan arról gondolkodsz. Ha csak sáfárként, menedzserként tekintesz magadra, és nem tulajdonosként, akkor megváltozik az életed, és lehetőséged nyílik arra, hogy a legtöbbet hozd ki abból, ami rád van bízva.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire bánsz jól azzal, amit Isten rád bízott? Beleértve a tested, az értelmed, az időd, a vagyonod, a képességed és a lehetőségeidet is.
  • Az elmúlt havi vásárlásaidra gondolva, mit tettél volna másképp, ha tudtad volna, hogy Istené a pénzed, te pedig csak gazdálkodsz azzal?
  • Mint Isten erőforrásainak sáfára, honnan merítesz bölcsességet ahhoz, hogy jó döntéseket hozzál a rád bízott dolgokkal kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.23.)

Szólj hozzá!

Mondd meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen!

2020. január 29. 03:00 - nagynikoletta

puzzle-money-finance.jpg

„Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (Péld 21,5 GNT fordítás).

Ahhoz, hogy pénzügyi szempontból felelőssé válj, és megtapasztald Isten áldásait ezen a területen, el kell fogadnod Istent ellátódként, add vissza neki a jövedelmed első 10 százalékát, vezess megfelelő nyilvántartást, tegyél félre a jövőre, és fizesd vissza, amivel tartozol. Aztán meg kell tervezned a kiadásaidat. Ez a költségvetés spirituális szokása.

A költségvetés egy világosan megtervezett költekezés. Ez azt jelenti, hogy te mondod meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen, ahelyett, hogy azon tűnődsz, hova tűnt. A pénzügyi célok elérésének egyetlen módja az, hogy meghatározod, hogyan szeretnéd felhasználni a pénzedet, majd készítesz erre egy tervet, hogy eszerint történjen.

A pénzügyi szabadságot nem az eredményezi, hogy többet keresel. Ez abból fakad, hogy kevesebbet költesz. A pénzügyi szabadság nem azon alapul, hogy mennyit keresel. Ennek alapja az, hogy hogyan költöd el azt, amit megkerestél. Pénzügyi szempontból szabad lehetsz bármilyen szintű is legyen a jövedelmed.

Ha nem tudod, hogyan kezeld a pénzt a jelenlegi szinteden, akkor azt sem fogod tudni, hogyan kezelj többet. Meg kell tanulnod, hogyan tervezd meg a kiadásaidat.

A Példabeszédek könyve 21. fejezetének 5. verse azt mondja: „Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (GNT fordítás). A „túl gyors cselekedet” ma az impulzusvásárlásnak felel meg. Ez egy spontán, nem tervezett kiadás: meglátod és megóhajtod, így meg is szerzed.

Hogyan törheted meg az impulzusvásárlás szokását? Beilleszted a költségvetésbe! Megmondod a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen. Felállítasz egy tervet.

Aztán kevesebbet vásárolsz. Ha adósságban vagy, az utolsó hely, ahova pihenésképpen menned kellene, az a bevásárlóközpont. Ha nem akarod, hogy megcsípjenek, maradj távol a méhektől! Számos tanulmány igazolta már, hogy ha kevesebbszer mész vásárolni, kevesebbet költesz.

Ezek nem mélységes új ismeretek, de minden bizonnyal nehezen követhetőek. Amikor nehézzé válik, hogy megváltoztasd a kiadási szokásaidat, hogy leülj és letisztázd a költségvetésedet, illetve ki is tarts mellette, jusson eszedbe, hogy Isten figyel. Látni szeretné a hűségedet a pénzkezelésben, és segít megtenni az összes szükséges lépést, hogy felelősségteljes sáfára légy mindannak, amit neked adott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha nem találsz rá a számodra megfelelő költségvetési stílusra, akkor kérdezd meg barátaidat, ők hogyan követik nyomon a kiadásaikat! Miért fontos, hogy rátalálj a számodra megfelelő költségvetési módra?
  • Mi az az egy dolog, amit abbahagyhatsz, s így kevesebbet fogsz költeni?
  • Elhiszed azt, hogy nem kell több pénzt keresned ahhoz, hogy pénzügyi szempontból szabad legyél? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2020.01.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása