Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag haragot, a bölcsesség türelmet hoz

2021. május 23. 03:00 - gerbeaud

„Az ember bölcsessége türelmet eredményez; dicsőségére válik, ha elnéz egy sértést” (Péld 19,11 NIV).

A megsértett emberek megsértenek másokat.

Ha valaki megbánt téged, az azért van, mert őt is megbántották. Aki nem ad kedvességet, az maga sem érzi a kedvességet. Aki nem szeret, az úgy érzi, hogy nem szeretik őt.

Amikor valaki durva, keserű, barátságtalan, gúnyolódó, rosszindulatú vagy arrogáns, akkor egész lényével azt kiabálja, hogy „Szenvedek! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem magam biztonságban!”

Azok, akik biztonságban érzik magukat és akiket szeretnek, nem így viselkednek. Az a személy, akit szeretnek és biztonságban érzi magát, nagylelkű és irgalmas más emberekkel szemben.

Hogyan kell válaszolni, ha valaki megbánt? Sok ember számára a harag a kézenfekvő válasz.

Van egy széles körben elterjedt nézet, miszerint az emberben csak egy meghatározott mennyiségű harag lehet, és amikor a „vödör” megtelik, akkor ki kell önteni, vagyis az embernek ki kell adnia magából a haragját, és amikor ez a „vödör” kiürül, akkor az egy katartikus élmény lesz.

Ha te ezt elhiszed, egész életedben küzdeni fogsz a haraggal. Az az igazság, hogy nem csak egy vödörnyi harag van benned, hanem  egy egész haraggyár! És ez a gyár folyamatosan tud termelni. Amikor megszabadulsz a haragod egy részétől, egy újabb adag termelődik majd. Sőt, minél több haragot adsz ​​ki magadból, annál több termelődik.

Újabb és újabb tanulmányok mutatták ki, hogy az agresszió csak még több agressziót szül. A dühkitörések még több haraghoz vezetnek, majd egy idő után ez válik állandó reakcióvá.

Tehát nem lehet csak úgy kiönteni a haragodat, mert akkor a haragvödör csak újra megtelik. Ehelyett el kell engedned a haragot.

A példabeszédek könyve 19. fejezetének 11. versében azt olvassuk: „Az ember bölcsessége türelmet eredményez; dicsőségére válik, ha elnéz egy sértést (NIV).

Amikor az a célod, hogy „kiegyenlítsd a számlát”, akkor nem vagy különb az ellenfelednél. Ehelyett inkább reagálj bölcsen, és hunyj szemet a sértések felett! Nézz túl a másik szavain, és lásd meg a fájdalmát! Adj szeretetet és türelmet!

Az amerikai költő, Edwin Markham írt egy rövid verset, amely így hangzik:

„Ő egy kört rajzolt, ami kirekesztett – mint eretneket, lázadót, elvetendő dolgot. De a Szeretetnek és nekem eszünk volt a győzelemre: kört rajzoltunk, ami befogadta őt.”

Amikor valaki megbánt, van választásod: válaszolhatsz haraggal, ami csak még több haragot szül majd, vagy válaszolhatsz bölcsen, szeretettel, felülemelkedve a sértéseken és legyőzve a rosszat jóval.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mikor láttál bizonyítékot arra, hogy „haraggyár” működik a saját életedben vagy máséban? Mihez vezetett ez?
  • Gondolj egy alkalomra, amikor úgy döntöttél, hogy harag helyett bölcsességgel és türelemmel válaszolsz! Mi történt ekkor?
  • Mikor mutatott valaki türelmet irántad harag helyett? Hogyan hatott ez rád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.16.)

Szólj hozzá!

A harag ára

2021. május 22. 03:00 - gabormel

inbrief-arguments-p7-lowrez.jpg

„Az értelmes emberek megfékezik a haragjukat, a forró indulat nagy ostobaságot mutat” (Péld 14,29 NLT).

Amikor valaki haragszik rád, könnyű neked is haragot mutatni iránta. De mielőtt megengednéd magadnak, hogy dühös legyél te is, számolj az ezzel járó veszteséggel! Számold ki a harag árát!

A Biblia nagyon konkrétan szól a nem féken tartott haragról. A példabeszédek könyve 29. fejezetének 22. verse így szól: „Az indulatos ember bajt okoz; a forrófejű pedig sok bűnt követ el” (NCV). A példabeszédek könyve 15. fejezetének 18. versében ezt olvasod: „A forró indulat veszekedést idéz elő” (GNT). Szintén erről ír A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. verse, amiben ez áll: „A forró indulat nagy ostobaságot mutat” (NLT).

Nagy ára van annak, ha hagyod, hogy a harag átvegye az irányítást: bajba fogsz kerülni, vétkezni fogsz, veszekedéseket fogsz előidézni, és hibákat fogsz elkövetni.

Mindig veszítesz, amikor elveszíted az önuralmad. Elveszítheted például valakinek a tiszteletét, a családod szeretetét, az egészségedet vagy akár a munkádat is.

Talán olyan vagy, hogy a haragodat arra használod, hogy más embereket helyes cselekedetekre ösztönözz. De ne tedd! Lehet, hogy ez rövid távon kifizetődik, hosszú távon azonban a harag csak még több haragot, közönyt és elidegenedést szül.

Hány gyerek idegenedik el egy szülőtől a féken nem tartott harag miatt? Hány ember idegenedik el a barátjától, a barátnőjétől, a férjétől vagy a feleségétől, mivel valaki elvesztette a hidegvérét? A harag mindennél gyorsabban teszi tönkre a kapcsolatokat.

Ha megérted, hogy a haragra válaszként adott haragnak mindig ára van, kevésbé valószínű, hogy dühös leszel, amikor valaki ezt váltja ki belőled.

Tehát mielőtt visszavágnál, kérdezd meg magadtól: „Tényleg ezt akarom? Hibát akarok elkövetni? Még többet akarok vétkezni? Veszekedéseket akarok? Ostobán akarok viselkedni?”

A példabeszédek könyvének 14. fejezetének 29. verse ezt mondja: „Az értelmes emberek féken tartják a haragjukat, a forró indulat nagy ostobaságot mutat” (NLT).

A haragnak mindig ára van. Mielőtt visszavágnál, számolj a költségekkel! Aztán válaszd a bölcs utat: fékezd meg a haragodat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módszereket használsz a hidegvéred megőrzéséhez, amikor valaki megharagszik rád vagy támadás ér?
  • A kapcsolataidat tekintve mi az ára annak, ha nem fékezed meg a haragodat?
  • Vannak, akik a harag és a megfélemlítés eszközével akarnak irányítani más embereket. Mi lenne erre jobb módszer?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.15.)

Szólj hozzá!

A bölcsek elnézőek másokkal

2021. május 21. 03:00 - Erika1832

nem_latja_a_fatol_az_erdot.jpg

„A szeretet elfelejti a hibákat; az azokról való morgolódás még a legjobb barátokat is szétszakítja” (Péld 17,9 TLB).

A Biblia szerint a bölcsesség "tele van irgalommal és a jó cselekedetek gyümölcsével" (Jak 3,17 NLT). Más szavakkal, még akkor is, ha az emberek hibáznak, bűnt követnek el, elbotlanak vagy kudarcot vallanak, bölcs dolog kegyelmet tanúsítani irántuk.

Isten egyszerre a legbölcsebb és legkegyelmesebb személy az univerzumban. Az életedben minden – még a következő lélegzeted is – az ő ajándéka. Ha azt kapnánk, amit megérdemlünk, már nem élnénk. Isten mégis pontosan azt adja nekünk, amire szükségünk van, és nem pedig azt, amit megérdemlünk. Ő tele van irgalommal.

Ugyanígy a bölcs emberek is azt adják másoknak, amire szükségük van, és nem azt, amit megérdemelnek. Nem hangsúlyozzák mások hibáit, hanem inkább irgalmasak. Elnézően bánnak az emberekkel, mert tudják, hogy Isten is elnézően bánik velük.

Nem bölcs dolog ítélkezni. Ha irgalmas vagy, akkor Istenre hasonlítasz.

A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt mondja: „A szeretet elfelejti a hibákat; az azokról való morgolódás még a legjobb barátokat is szétszakítja” (TLB).

Egy nagyon jó példa erre Mike, aki évekig a Saddleback gyülekezet munkatársa volt. Azon a napon futottam össze vele, amikor a feleségével, Sallyvel az 50. házassági évfordulójukat ünnepelték. Sally épp indulni készült a kocsijával, amikor odamentem hozzá, hogy gratuláljak neki. Megkérdeztem tőle: „Mi a titka az 50 éves házasságnak?” Rám nézett, és azt mondta: „Pásztor, én soha nem próbáltam megváltoztatni őt.”

Miután elhajtott, odamentem Mike-hoz, és tőle is megkérdeztem: „Mike, mi a titka az 50 éves házasságnak?” Ezt mondta: „Én soha nem próbáltam megváltoztatni őt.”

A házasságuk 50 éve alatt Sally és Mike egész biztosan sokszor látták, hogy a társuk ügyetlenkedik vagy hibázik. De bolond ítélkezés helyett azt választották – ahogy A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse mondja –, hogy elfelejtették egymás hibáit. Bölcsen irgalmasságot gyakoroltak egymás felé újra és újra.

Ma, holnap és holnapután is válaszd, hogy irgalmas leszel a környezetedben lévő emberekkel. Ha bölcs vagy, és úgy élsz, hogy tele vagy irgalommal mások felé, az hosszú távon hatalmas nyereséget hoz majd számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt, hogy valaki irgalmas volt hozzád ahelyett, hogy azt adta volna, amit megérdemeltél? Milyen hatással volt ez rád?
  • Isten irgalmasságának bizonyítékát hol látod az életedben?
  • Milyen kapcsolatodban voltál inkább ítélkező, mint irgalmas? Mi az egyik gyakorlati módja annak, hogy irgalmas lehess ma afelé a személy felé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.14.)

Szólj hozzá!

A bölcs emberek figyelembe veszik mások érzéseit

2021. május 20. 03:00 - Anita.B

joseph-frank-avtr-h28qmi-unsplash.jpg

A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató(Jak 3,17).

Tudod, mi az a két legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek egy kapcsolatban? Az egyik, hogy arra reagálnak, amit a másik mond, anélkül, hogy figyelembe vennék, hogyan érez az a személy. A második, hogy nem törődnek a másik érzéseivel, mert ők maguk nem érzik ugyanazt.

Mindkét eset ellenszere ugyanaz: egyszerűen légy figyelmes!

Vegyük szemügyre közelebbről ezeket a hibákat és azt, hogy mit tehetsz helyettük!

1. hiba: anélkül reagálsz, hogy próbálnál megértő lenni.

Az emberek gyakran túl nagy figyelmet szentelnek valaki szavainak, és nem figyelnek eléggé a mögöttük rejlő érzelmekre. Amikor valaki dühös, gyakran mond olyat, amit nem gondol komolyan. Túloznak, és olyan szavakat használnak, amiket nem állt szándékukban használni. Ahelyett, hogy pusztán meghallgatod a szavakat, keresd a mögöttük megbújó érzelmeket. Az emberek nem mindig azt mondják, amire gondolnak – de mindig azt érzik, amit éreznek.

Ha a kapcsolatokat illetően bölcs vagy, figyelni fogsz az érzésekre. Ne csak arra koncentrálj, amit a gyermeked, a házastársad, a szomszédod vagy a főnököd mond – ezek a szavak talán haragot váltanak ki belőled. Ehelyett figyelj arra, hogy vajon mit éreznek. Amikor az emberek gorombák vagy undokok, valójában azt kiáltják a világnak, hogy: „Fájdalmat érzek!” A sértett emberek mindig bántják társaikat. És valójában ezeknek a goromba embereknek van a leginkább szüksége a kedves szavakra.

2. hiba: nem törődsz az érzésekkel, amiket te nem érzel.

Amikor nem érzed ugyanazt, amit valaki más, akkor talán teljes mértékben elutasítod az érzéseit. Engedd meg, hogy feltegyek egy kérdést: Lehetséges, hogy az egyik ember fázik, a másiknak pedig melege van, miközben ugyanabban a szobában vannak? Igen. Tehát miért kellene vitát generálni abból, ahogyan az emberek éreznek?

Amikor nem törődsz valakinek az érzéseivel, akkor lekicsinyled őt. Valaki talán azt mondja neked: „Hülyének érzem magam.” Ne csak annyival rendezd le, hogy azt mondod: „Nem vagy hülye.” Helyette kérdezd meg: „Miért érzel így? Mi mondatja ezt veled?” A szavak mögé kell látnod, és eljutni a valódi okokig.

Az érzések nem jók és nem is rosszak. Egyszerűen csak vannak. Senkinek nem kell megvédeni az érzéseit. Csak arra van szükségük, hogy ezt mondd: „Hallak téged.”

A Biblia azt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató (Jak 3,17).

A mennyből jövő bölcsesség által megálljt parancsolhatsz annak, hogy figyelmen kívül hagyod vagy elutasítod mások érzéseit. Hagyhatod, hogy a barátod fáradtnak érezze magát, és nem próbálod meg lebeszélni róla. Hagyhatod, hogy a házastársad szomorú legyen, és nem próbálod meg lebeszélni róla. A bölcs emberek figyelembe veszik mások érzéseit.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatást vált ki az emberekből, amikor bántanak, te pedig mégis kedves vagy velük?
  • Milyen szokásokat kell megváltoztatnod vagy felvenned ahhoz, hogy inkább az emberek érzéseire figyelj, ne csak a szavaikra?
  • Mennyire fontos figyelemmel hallgatni, amikor megpróbáljuk megérteni az emberek érzéseit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.13.)

Szólj hozzá!

Hogyan legyünk bölcsek a kapcsolatokban?

2021. május 19. 03:00 - ReveSz

„Bármelyik bolond el tud kezdeni egy veszekedést, annál inkább tiszteletreméltó kimaradni belőlük” (Péld 20,3 GNT).

A bölcs emberek béketeremtők, nem pedig rendbontók. A bölcs emberek nem sértődékenyek. Nem keresik folyton a konfliktust, és nem fordulnak szembe szándékosan más emberekkel.

A helyzet az, ha elég hosszú időt töltesz valakivel, rájössz majd, hogy mi irritálja azt a személyt. Ezen irritáló dolgokat megjegyezheted magadnak, hogy később, amikor vitába kerülsz majd, fegyverként használhasd. Mikor ez a személy mond majd olyasmit, ami fáj, amit támadásnak érzel vagy megalázónak gondolsz, akkor előhozod majd ezeket a dolgokat, és ellene használod. Előveszed a titkos fegyvert. És ez mindig működik.

Tudod, minek hívja a Biblia ezt a fajta viselkedést? Ostobaságnak! Nem visz közelebb a megoldáshoz, és nem segít a kapcsolaton. Valójában csak fájdalmat okoz a kapcsolatnak. Ez nem bölcs dolog,

A példabeszédek könyve 20. fejezetének 3. verse ezt mondja: „Bármelyik bolond el tud kezdeni egy veszekedést, annál inkább tiszteletreméltó kimaradni belőlük” (GNT).

Mindannyian használunk olyan stratégiákat a kapcsolatainkban, amelyek a visszájára sülnek el. Bántóak, károsak, és nem azt hozzák neked, amit akartál. De amikor hiányzik a bölcsesség, akkor így is, úgy is felhasználjuk őket.

Itt van néhány visszájára elsülő stratégia:

1. Összehasonlítás: Sose hasonlítsd a feleséged, a férjed, a gyerekeid, a főnököd vagy bárki mást más emberekhez, mert minden ember teljesen különböző! Az összehasonlítás haraghoz vezet.

2. Elítélés: Amikor a kapcsolatban az elítélés nyomását helyezed a másikra, pont az ellentettjét fogod elérni annak, amit szeretnél. Nem működik, és ostobaság!

3. Ellentmondás: William James a híres pszichológus mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mit kell figyelmen kívül hagyni.” Vannak dolgok, melyek egyszerűen nem érdemlik meg a figyelmedet, csak annyi szükséges, hogy figyelmen kívül hagyd ezeket.

A Biblia A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. versében azt mondja: „A bölcs ember ura az érzelmeinek, tudja, hogy a haragja bajt hozhat” (TLB fordítás). Mondtál vagy tettél már valaha valamit indulatból? Mindannyian elkövettünk már ilyet. Amikor haragra gerjedsz, az intelligenciád eltűnik. Mondasz és teszel buta dolgokat, amik érdekeid ellen dolgoznak.

Angolban az „anger” (harag) és a „danger” (veszélyes) szó között csak egyetlen betű a különbség. Amikor mérges leszel, akkor veszélyes területen vagy. Bántani készülsz másokat – és magadat – a saját haragoddal.

A jó hír az, hogy nem kell hagynod, hogy a harag kihozzon a sodrodból. Választhatod a béketeremtést a bajkeverés helyett. Kövesd A példabeszédek könyve bölcs tanácsát: Irányítsd indulatodat, és maradj ki a vitákból! Te – és az emberek, akikkel kapcsolatban vagy – boldogok lesztek attól, hogy ezt megtetted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen visszájára elsülő stratégiákat használtál már a kapcsolataidban? Hogyan hatottak rád vissza ezek negatívan?
  • Hogyan bántott meg a saját haragod téged és a körülötted élő embereket?
  • Mikor döntöttél úgy, hogy kimaradsz egy vitából, vagy hogy kordában tartod az érzelmeidet? Mi volt az eredménye?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.12.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása