Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nyisd meg az egész szívedet Jézusnak!

2021. december 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Nyisd meg a könyörülő szívedet - Joyce Meyer Ministries - Magyar

„Figyelj! Itt állok és kopogtatok az ajtódon. Ha meghallod a hangomat, és kinyitod az ajtót, bejövök, és együtt fogunk enni.” (Jel 3,20 CEV)

Gondoltál már arra, hogy mit gondolhatott a fogadós, aki nem adott szállást Isten fiának? Szerintem valahogyan így hangzott volna a vallomása:

„Ez volt a legforgalmasabb időszak, amelyet fogadósként tapasztaltam, egyetlen egyszer az üzleti életben Augustus császár és népszámlálása jóvoltából. Nagy kereslet volt az éjszakai szállásra. A fogadómat egy hónapra lefoglalták, és ez az időszak bevételt jelentett egész életemre.

De aztán megjelent az a pár. Honnan tudhattam volna, hogy kik ők? Nem néztek ki másként, mint egy tucat másik család, akiket már visszautasítottam. Ezért csak annyit mondtam: »Sajnálom, tele vagyunk. Nincs üres szobánk. Nincs hely számotokra.«

Arra gondoltam, hogy legalább szívességet teszek nekik, és megengedem, hogy az állatokkal aludjanak a fogadó mögötti istállóban. Nyilvánvalóan nem tudtam, kik ők. De az egész történelemben és az örökkévalóság hátralévő részében az az ember leszek, aki azt mondta: »Sajnálom, nincs hely.« Én vagyok az, aki a világ Megváltóját egy helyre helyeztem az állatokkal. Ez az én örökségem: nem adtam helyet Jézusnak.

Elmulasztottam Jézust, mert túl elfoglalt voltam ahhoz, hogy észrevegyem, amit Isten közvetlenül előttem végzett. Nem volt megfelelő Jézus időzítése az életemben, ezért csak eldobtam magamtól. De most, hogy jobban belegondolok, úgy tűnik, hogy mindig van valamilyen elterelés, kényelmetlenség vagy elfoglaltság, amit ürügyként használhatunk arra, hogy ne adjunk helyet Jézusnak.

Ha újra kezdhetném, az egész fogadót neki adnám. Lemaradtam arról, hogy zörgetnek az ajtómon. De neked még van időd befogadni őt. Még van időd megvizsgálni az életedet, és átgondolni, hogy a szobád tele van-e azzal, ami a legfontosabb vagy csak mindennel zsúfolt. Még van időd lefoglalni a helyet a legfontosabb vendégnek.”

Amikor Jézus kopogtat, megadhatod neki azt a fogadtatást, amelyet megérdemel, mint Teremtőd, Megváltód és a királyok Királya. És kopogtatni fog, mert a szíved arra lett tervezve, hogy Isten éljen benne. Valójában most is kopogtat. Hallod őt? Figyelsz? Kinyitod az ajtót?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A legtöbb ember életében van egy bizonyos zavaró tényező, amelyhez minden alkalommal visszatér, amikor ürügyre van szüksége, hogy ne töltsön időt Istennel és a Biblia tanulmányozásával. Mi ez a különösen zavaró tényező számodra?
  • Mit jelent az, hogy Jézus kopogtat a szíved ajtaján? Hogyan történt ez meg az életedben?
  • Mi az egyik módja annak, hogy ma helyet csinálj Jézusnak?

Nyisd meg a szívedet ma Jézusnak!

Megnyitottad valaha a szívedet Jézus előtt, és megkaptad az általa kínált üdvösséget? Ha készen állsz ma erre, akkor imádkozz így:

„Kedves Istenem, hallom, ahogy kopogtatsz szívem ajtaján, és ki akarom nyitni számodra. Megvallom, hogy vétkeztem, és szükségem van a bocsánatodra és irgalmadra. Köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy elküldted Jézust meghalni a bűneimért, hogy bűnbocsátást nyerjek.

Jézus, megígérted, hogy aki hisz benned, nem pusztul el, hanem örök élete lesz veled az örökkévalóságban, a mennyben. Hiszek benned, és elfogadlak Uramnak és Megváltómnak. Szeretnélek beengedni szívem minden szobájába, és életem hátralévő részében szolgálni akarlak. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imádságot, és befogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt nekem a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni számodra, ami segít téged a Jézussal járás kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.24.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Szánj időt arra, ami igazán számít Karácsonykor!

2021. december 30. 03:00 - gabormel

matha_es_maria.jpg

„Márta, Márta – válaszolt az Úr –, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig kevés dologra van szükség – vagy valójában csak egyre. Mária a jobbat választotta, és azt nem is veszik el tőle soha.” (Lk 10,41–42 NIV)

Idén karácsonykor kevesebbet kell tenned, nem többet. Életed leegyszerűsítésével több élvezetet, nagyobb kiteljesedést és kevesebb stresszt érhetsz el.

Az év egyik legelfoglaltabb időszakában meg kell bizonyosodnod arról, hogy a naptárad, az elméd és a szíved fontos dolgokkal töltöd meg, nem pedig olyan jelentéktelenekkel, amelyek még öt év múlva sem fognak számítani, még kevésbé az örökkévalóságban.

Az általam említett jelentéktelen dolgok nem gonosz dolgok. Megtöltheted az életed jó dolgokkal, amelyek megakadályozzák, hogy időt tölts Istennel. Folyamatosan részt vehetsz a szolgálatban, és annyira elfoglalt lehetsz az Istenért végzett munkával, hogy nem hagysz időt Istennek, hogy benned munkálkodjon.

Példa erre Mária és Márta esete, akik nővérek voltak és Jézus barátai is egyben. Egy nap meghívták őt az otthonukba vacsorázni. Mária Jézus lábánál ült, és hallgatta tanítását. Márta pedig azzal volt elfoglalva, hogy aggódott az étel miatt, és arra ügyelt, hogy minden a helyén legyen.

Nem úgy hangzik, mint a karácsony? Hónapokat töltesz el azzal, hogy ajándékokat vásárolsz és csomagolsz, feldíszíted a házat, égősorokat raksz, fát állítasz, képeslapokat küldesz, ételeket készítesz és bulikat szervezel. Aztán, amikor elérkezik a karácsony, rájössz, hogy annyira el voltál foglalva a készülődéssel, hogy nem szántál időt Jézusra.

„Márta minden figyelmét elvonták az előkészületek, amelyeket el kellett végezni. Odament hozzá, és megkérdezte: »Uram! Nem törődsz azzal, hogy húgom elnézi, hogy egyedül végzem a munkát? Szólj neki, hogy segítsen nekem!« »Márta, Márta – válaszolt az Úr –, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig kevés dologra van szükség – vagy valójában csak egyre. Mária a jobbat választotta, és azt nem is veszik el tőle soha.«” (Lk 10,41–42 NIV)

Mária tudta, hogy egy dologra érdemes rászánni az időt: megismerni Isten Fiát.

Semmi más nem fog számítani az örökkévalóságban. Isten nem azért hozott a földre, hogy csak dolgozz, és aztán nyugdíjba vonulj. Azért hozott ide, hogy megismerd őt.

Azt kívánom neked ezen a karácsonyon, hogy állj meg, vegyél levegőt, és összpontosíts arra az egyetlen dologra, ami a legfontosabb ebben az életben: Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a jó dolgok, amelyek megragadják a figyelmedet, és visszatartanak attól, hogy az Istennel való kapcsolatod elmélyítésére összpontosíts?
  • A társadalom azt mondja, hogy minden nap egy hosszú feladatlistát kell teljesítened ahhoz, hogy sikeres legyél. Mit mond erről a Biblia?
  • Milyen új karácsonyi hagyományt kezdhetsz el ebben az évben, ami segít abban, hogy ebben az időszakban jobban összpontosíts Jézusra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.23.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Ezen a karácsonyon ismerd meg a Megmentődet!

2021. december 29. 03:00 - Erika1832

ae3d58db70cf25950554683f1d697f7d.jpg

„Eljött a világba, amely a sajátja volt, de a saját népe nem fogadta be őt. De mindazoknak, akik elfogadták őt és hittek benne, megadta a jogot, hogy Isten gyermekeivé váljanak.” (Jn 1,11–12 NCV)

Senki sem tökéletes. Ezt nyilvánvalóan mindenki tudja. Utazásaim során több ezer emberrel találkoztam világszerte, és még soha nem találkoztam olyannal, aki azt állította volna magáról, hogy bűntelen.

Én a saját magam által felállított mércéimnek sem felelek meg, még kevésbé az Isten által felállítottaknak – és ezzel te is így vagy. Mindannyiunknak vannak hibái, és mindannyian tévedünk.

Ezért van szükséged neked is arra, hogy megismerd Jézust, a Szabadítót, aki azért jött, hogy a bűneidért meghaljon.

A mennyország egy tökéletes hely – nincs szomorúság, búslakodás, sem betegség. A mennyország túlszárnyalja a legvadabb álmaidat is. Ez az ország tökéletes, de te és én, mi nem vagyunk azok. Ha Isten beengedné a tökéletlen embereket a mennybe, akkor az már nem lenne tökéletes. Ha Isten beengedne minket a mennybe minden tökéletlenségünkkel együtt, akkor a menny se lenne jobb, mint a föld.

De Istennek volt egy terve: elküldte Fiát, Jézus Krisztust – akinek a földre jövetelét karácsonykor ünnepeljük –, hogy tökéletes életet éljen helyetted. Aztán Jézus meghalt, hogy kifizesse a bűneid árát, hogy ne neked kelljen azokért megfizetned. Így juthatsz a mennybe, hogy hiszel benne. Micsoda lehetőség!

„Eljött a világba, amely a sajátja volt, de a saját népe nem fogadta be őt. De mindazoknak, akik elfogadták őt és hittek benne, megadta a jogot, hogy Isten gyermekeivé váljanak.” (Jn 1,11–12 NCV)

Ha bízol Jézusban mint Megváltóban, akkor Isten családjának részévé válhatsz, és ez a család örökké fenn fog állni.

Isten teremtett mindenkit, és ő mindenkit szeret. Istennek mindenkivel van célja. De ő csak azoknak az Atyja, akik úgy döntenek, hogy a család tagjává válnak teljesítve a családi követelményeket: higgyenek a Fiúban, akinek a megszületését karácsonykor ünnepeljük. Ez a feltétel.

Isten az, aki megalkotott téged, de meg is mentett téged. Azért jött el karácsonykor, hogy meghaljon minden bűnödért.

Nem tudok ennél jobb okot adni arra, hogy rá összpontosíts, és szánd oda magad neki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít a forgalmas karácsonyi szezon alatt elvégzett mindennapi feladataidban az a tudat, hogy a kegyelem és nem a tetteid mentettek meg?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy őt válaszd? Miért nem hívhatja őt mindenki Atyának?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz, hogy Jézus legyen a középpontban idén karácsonykor?

Bízd ma magad Jézusra mint Megváltódra!

Mi lehetne jobb időpont a karácsonynál, hogy bízz Jézusban mint Megváltódban? Ha készen állsz rá, hogy ma neki szenteld az életed, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit valaha tettem, meg lesz bocsátva, felismerem életem célját, és egy nap befogadsz engem a mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűnömet, és hiszem, hogy te vagy Isten, az én Megváltóm. Uramként fogadlak be életembe. Az életem minden részét ma átadom neked. Követni akarlak, és azt tenni, amit mondasz.

Jézus, hálás vagyok a szeretetedért és az áldozatodért, amely lehetővé teszi számomra, hogy csatlakozzak hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm neked, hogy nem kell kiérdemelnem vagy dolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan neked szentelem az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha ennek az imának elmondásakor fogadtad be Jézust az életedbe, akkor írj nekem egy emailt a Rick@PastorRick.com e-mail címre, hadd tudjak erről, mert szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, ami segít megkezdened az utadat Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.22.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Növekedj Isten igéjének fényében!

2021. december 28. 03:00 - Anita.B

timothy-eberly-pryaezvpymw-unsplash.jpg

„Én vagyok a világ világossága. Ha engem, követsz, nem kell majd a sötétben járnod, mert tiéd lesz a világosság, ami az élethez vezet.” (Jn 8,12 NLT)

Zöldségkertészként elmondhatom, hogy minél több a napos óra, annál nagyobbra nő a palánta. Több, mint 30 éve egy speciális izzót használok a kertészkedéshez, az úgynevezett növesztő lámpát. Egy bizonyos típusú fényt bocsát ki, amely a növények és fák növekedését serkenti. Olyan területeken használják, ahol nincs elég fény a növények túléléséhez. Fiatal vörösfenyőfákat ültettem a házam árnyékos oldalára, és addig használtam rajtuk a növesztő lámpát, amíg elég magasak nem lettek ahhoz, hogy maguktól napfényhez jussanak. Ma ezek a fák körülbelül 12 méter magasak.

A fény kulcs az élethez. Minden növény fotoszintézissel növekszik, ami a fénytől függ. Az ember látása és teste rendszereinek normális működése a fénytől függ. Ha nincs fény, nincs energia. Ha nincs fény, nincs növekedés. Fény nélkül nem lehet élni.

Ami igaz a fényre fizikai értelemben, az igaz spirituális értelemben is. A sötét napjaidon, amikor a nap elbújik, és nem látod a fényt, szükséged van Jézus fényére, hogy jó irányba változhass.

Két módja van annak, hogy változz: amikor látod a fényt, és amikor érzed a melegét. Az egyik módja sokkal kevésbé fájdalmas, mint a másik. Ha csak akkor változnál, amikor látod a fényt, akkor nem kellene változtatnod, amikor érzed a meleget.

Akarod tudni, mi a növekedési fényed? Isten igéje. Isten igéjének tanulmányozása segít majd, hogy növekedj Isten megismerésében és az iránta való szeretetben.

Az Efezus 1,16–17 ezt mondja: „Szüntelenül imádkozom értetek, kérem Istent, hogy… adjon nektek bölcsességet és éleslátást, hogy növekedhessetek” (NLT). Ha ismered Isten igéjét, a világossága elárasztja majd szívedet. Akkor megérted majd, milyen csodálatos jövőt ígért neked Isten.

A Bibliában a világosság és az élet kéz a kézben járnak: „Te vagy az életadó. A te világosságod által élvezzük az életet” (Zsolt 36,9 NCV).

Az életet élvezni kell, nem csak elviselni, nem pusztán karácsonykor, hanem egész évben. A kulcs az, hogy Isten világosságában éljünk.

Ezért mondta Jézus: „Én vagyok a világ világossága. Ha engem, követsz, nem kell majd a sötétben járnod, mert tiéd lesz a világosság, ami az élethez vezet.” (Jn 8,12 NLT)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az egyik módja annak, ahogy az élet “melege” megváltoztatott téged? Végeredményben lelkileg vagy más módon fejlődtél?
  • Miért kell ismerned az ígéreteket, amiket Isten neked tett?
  • Isten világosságában élni megköveteli, hogy igéjében maradjunk. Milyen változásokat kell végrehajtanod ahhoz, hogy következesen tanulmányozd a Bibliát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az egyetlen módja az újrakezdésnek

2021. december 27. 03:00 - ReveSz

„A múltban tele voltatok sötétséggel, de most tele vagytok világossággal az Úrban. Úgy éljetek tehát, mint a világossághoz tartozó gyermekek! A világosság mindenféle jóságot, helyes életet és igazságot hoz.” (Ef 5,8–9 NCV)

Néhány évvel ezelőtt New York város tisztviselői ultraibolya fényt használó vízfertőtlenítő létesítményt építettek, hogy elpusztítsák a baktériumokat és fertőtlenítsék a város ivóvizét, amelyet mintegy 160 km-ről vezetnek be. A klór helyett a rendszer a nap erejét és fénysugarait használja fel a víz fertőtlenítésére és higiénikussá tételére. Naponta több mint 4 millió köbméter vizet fertőtlenítenek.

A fény nagyszerű fertőtlenítőszer. Tisztít, fertőtlenít és átszűr.

Isten fénye hasonló módon működik a te életedben is. A káros szavak, gondolatok és cselekedetek lelkileg, érzelmileg és néha fizikailag is megbetegítenek. Amikor megvallod bűneidet Istennek, az ő megbocsátása betölt, átmos és megtisztít téged.

A Biblia ekképpen mondja: „Ha azt állítjuk, hogy közösségben vagyunk vele, és mégis a sötétségben járunk, akkor hazudunk, és nem élünk az igazság szerint. Ha azonban a világosságban járunk, ahogy ő a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” (1Jn 1,6–7 NIV)

Manapság nagyon sok ember azért él át sötét napokat, mert bűntudat, szégyen és megbánás terhét cipelik. Lehet, hogy kívülről sikeresnek tűnnek, de belülről a titkaik gyötrik őket.

Van rá mód, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba? Van-e mód az újrakezdésre? Igen, ezt úgy hívják, hogy újjászületés. Ez nem azt jelenti, hogy új életet kezdesz, és keményebben próbálkozol. Azt jelenti, hogy egy vadonatúj életet kapsz, ahol minden meg van bocsátva. Mindent megtisztít Krisztus fénye, a megbánás és a szégyen sötétsége pedig megszűnik.

„A múltban tele voltatok sötétséggel, de most tele vagytok világossággal az Úrban. Úgy éljetek tehát, mint a világossághoz tartozó gyermekek! A világosság mindenféle jóságot, helyes életet és igazságot hoz.” (Ef 5,8–9 NCV)

Milyen titkolt megbánást, bűntudatot vagy szégyent kell megtisztítani és fertőtleníteni az életedben? Csak tedd ki Krisztus fényének! Ezután tovább léphetsz, tele reménnyel Jézusban, a világ világosságában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudja néha a karácsonyi időszak a felszínre hozni azt a bűntudatot vagy megbánást, amit az év többi részében sikerült elfojtanod?
  • Milyen módon tudsz úgy élni, „mint a világossághoz tartozó gyermekek”? (Ef 5,8 NCV)
  • Ha belegondolsz, hogy milyen sok ember hordozza a bűntudat és a szégyen titkos terhét, hogyan változtatja meg ez azt, ahogyan viselkedsz vagy reagálsz az emberekkel szemben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: újrakezdés
süti beállítások módosítása