Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Add Istennek a legértékesebb idődet

2022. augusztus 14. 03:00 - ReveSz

 "Az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt. Csak velük osztja meg ígéreteinek titkait."

Zsolt 25:14 (TLB fordítás).

 selective focus photo of brown and blue hourglass on stonesHa mély kapcsolatot akarsz építeni Istennel, akkor le kell lassítanod a rohanó életben és csendben kell lenned.

Az Istennel való barátság olyan, mint bármely más barátság - időt kell szakítanod rá. Ha nem szakítasz időt az igazi barátaidra, akkor ők nem is igazán a barátaid. Szánj időt a barátaidra. Ha Isten lesz a legjobb barátod, akkor a legjobb idődet kell neki adnod.

A Biblia azt mondja: "Légy nyugodt, és tudd meg, hogy én vagyok az Isten" (Zsoltárok 46:10 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy jobban megismerd Istent, csendben kell lenned - tehát mindennap csendes időt kell vele töltened.

A Zsoltárok 25:14 azt mondja: "Az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt. Egyedül velük osztja meg ígéreteinek titkait" (TLB fordítás).

Sokan nem ismerik Istent. Nem tapasztalták meg Isten szeretetét. Nem tudják, miért teszi azt, amit tesz. Pedig a Biblia azt mondja, hogy az Istennel való barátság azok számára van fenntartva, akik tisztelik őt - más szóval, akik lelassítanak és időt töltenek vele.

Milyen lenne egy barátság, ha soha nem fektetnél bele időt? A barátságoknak szükségük van a figyelemre. Soha nem fogod Istent bensőségesen megismerni, ha csak a templomi istentiszteletekre jársz.

Olvasnod kell Isten Igéjét, és meg kell kérdezned tőle: "Istenem, van valami, amit mondani akarsz nekem?". Nem kell díszes kifejezéseket vagy szavakat használnod. Csak beszélj hozzá hitelesen. Aztán hallgassátok meg!

A Biblia ezt így mondja: "Amikor Isten elé állsz, ne csinálj belőle színházi előadást... Keress egy csendes, félreeső helyet, hogy ne ess kísértésbe, hogy szerep játékot játssz Isten előtt. Csak legyél ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire csak tudsz. A hangsúly rólad Istenre fog áthelyeződni, és elkezded majd érezni az ő kegyelmét" (Máté 6:5-6 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen zavaró tényezők akadályozzák meg, hogy csendben legyél Isten előtt? Hogyan tudod korlátozni ezeket a zavaró tényezőket?
  • Miért könnyebb vagy élvezetesebb néha a barátaiddal időt tölteni, mint Istennel? Mit értesz félre Istennel kapcsolatban, amikor így érzel?
  • Az emberek néha túlbonyolítják az Istennel töltött csendes időt. Milyen dolgokat tehetsz azért, hogy lelassulj, elcsendesedj, és egyszerűen és őszintén tölts időt Istennel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.07).

Szólj hozzá!

Isten ismerete az, ami igazán számít

2022. augusztus 13. 00:00 - FodorImi

priority.jpg

„Minden más értéktelen, összehasonlítva az én Uram Jézus Krisztus ismeretének végtelen gazdagságával. Őérte minden mást eldobtam, szemétnek tekintek, csak hogy megnyerhessem Krisztust.”
(Fil 3,8 – NLT).

Szabad idődben soha nem kerülhetsz barátságba Istennel. Ahhoz, hogy az Ő barátjává válj, az ő megismerését kell első helyre tenned.

Pál apostol így beszél: „Minden más értéktelen, összehasonlítva az én Uram Jézus Krisztus ismeretének végtelen gazdagságával. Őérte minden mást eldobtam, szemétnek tekintek, csak hogy megnyerhessem Krisztust.” (Fil 3,8 – NLT).

Te ezt teszed? Keresed Istent teljes szíveddel minden nap?

Emlékezz, annyira fogsz közel kerülni Istenhez, amennyire te hajlandó vagy. Csak akkor fogsz Isten barátjává válni, amikor elhatározod, hogy Isten barátja akarsz lenni.

Ha távol érzed magad Istentől, vajon ki távolodott el? Te voltál az. Senki mást nem hibáztathatsz. Nem hibáztathatod a házastársad, a szüleidet vagy a gyerekeidet. Te vagy az, aki nem tette Istent első helyre az életében.

Megismerni és szeretni Istent az emberiség legnagyobb kiváltsága, és Isten által ismerve és szeretve lenni a mi legnagyobb örömünk.

Megfigyeltem, hogy meg lehet mondani, mi a fontos az embereknek az alapján, hogy mivel dicsekednek. Ha a gyerekeik a legfontosabbak, akkor velük dicsekednek. Ha a munkájuk az életük legfontosabb része, akkor a munkájukkal dicsekednek. Ha az utazás és az élmények, akkor arról beszélnek. Ha a bulizásról vagy új ruhák vásárlásáról beszélsz legtöbbet, mit gondolsz, mit értékelsz legtöbbre? Azzal dicsekszel, ami a legfontosabb a számodra.

Isten azt mondja a Jeremiás könyve 9. fejezet 23-24. versében: „A bölcsnek nem kellene dicsekedni a bölcsességével, sem az erősnek az erejével, sem a gazdagnak a gazdagságával. Ha valaki dicsekedni akar, azzal dicsekedjen, hogy ismer és megért engem.” (GNT).

Isten ismerete az, ami igazán számít – erről szól az élet. A világmindenség Istene szeret téged és kapcsolatban akar lenni veled. Az Ő közelségében lenni békét és jövőt ad számodra. Ez a jó hír!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kell életed prioritásait átrendezned, hogy Isten jobb megismerése az első helyre kerüljön?
  • Az alapján, amiről a legtöbbet beszélsz, mit mondanának az emberek, mi a legfontosabb számodra?
  • Amivel dicsekszel, az a legfontosabb számodra. A mindennapi beszélgetésekben hogyan dicsekedhetsz az Istennel való kapcsolatoddal?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.08.06.)

Szólj hozzá!

Isten szeretete felszabadít, hogy félelem nélkül szeress

2022. augusztus 12. 03:00 - Besther

love-gce5a9780f_1920.jpg

"A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben."  (1Ján 4,18).

A kapcsolataidat a szabadság vagy a félelem jellemzi?

Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor egy dilemma előtt találod magad: vágysz más emberek közelségére, de közben félsz ettől a közelségtől. Szeretnéd a másokkal való intimitás szabadságát, de közben halálosan félsz is.

A félelem gyakran harcot okoz a kapcsolat irányításáért. Ha félsz, akkor bizonytalan vagy. A bizonytalanság pedig arra késztet, hogy megpróbálj másokat irányítani és közben más irányítási erőfeszítésének ellenállni. Ennek eredményeként nem tudsz közel kerülni más emberekhez, mert ide-oda harcolsz az irányításért. A bizonytalanság az, ami meggátolja az intimitást és tönkreteszi a kapcsolataidat.

Ha a bizonytalanság rombolja a kapcsolatokat, akkor vajon mi építi őket? A szeretet! A szeretet épít kapcsolatokat.

A Biblia azt mondja az 1János 4,18-ban, "A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben." 

A szeretet elűzi a félelmet azáltal, hogy leveszi rólad a fókuszt és átteszi másokra. Az emberek gyakran kérdezik tőlem: "Szoktál idegeskedni, amikor sok ember előtt beszélsz a Saddleback gyülekezetben ?" A válasz: "Természetesen."

De itt van a különbség: én leveszem magamról a fókuszt és az előttem álló emberekre koncentrálok inkább. Ha ott állnék és arra gondolnék, hogy vajon mit gondolnak a hajamról vagy a beszédmodoromról, akkor félnék. De abban a pillanatban, amikor arra kezdek gondolni, hogy mennyire szeretem a gyülekezeti családomat, a félelem elszáll. 

Ez minden kapcsolatban így működik. A másik emberre való koncentrálás adja meg azt az erőt, hogy kihajítsd a félelmet az életedből.

Hogyan találod meg az erőt, amivel másokra összpontosíthatsz? Kezdd azzal, hogy felismered, Isten mennyire szeret téged. Abban a pillanatban, amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, nem kell többé bizonyítanod. Biztonságban vagy Isten szeretetében, nem kell azzal töltened az életed, hogy másokat próbálsz lenyűgözni.

Tudod, hogy milyen felszabadító és élvezetes így élni? Amikor biztonságban vagy a Krisztussal való kapcsolatodban, akkor már nincs többé nyomás rajtad más elvárásai miatt. Az identitásod és önértékelésed Krisztusban van, nem abban, hogy mások mit gondolnak rólad.

Isten szeretete felszabadít, hogy másokat félelem nélkül szeress.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen bizonytalanságok vagy félelmek tartanak vissza attól, hogy megnyisd életed és szíved valakinek, akár barátnak, házastársnak vagy családtagnak?
  • Mikor éreztél szabadságot egy kapcsolatban? Milyen tulajdonságok segítettek téged és a másik embert, hogy az a kapcsolat félelemmentes legyen?
  • Mit gondolsz, mit érez irántad Isten? Ez a megértés miként változtathatja meg a kapcsolataidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.05.)

 

Szólj hozzá!

Az alázat építi a kapcsolatokat

2022. augusztus 11. 03:00 - daniella_89

 

92d0e76cb9994d568825daf92900350c-1024x575.jpeg

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)

Az öntelség tönkreteszi a kapcsolatokat. Különböző megnyilvánulási módjai lehetnek, például a kritika, a versengés, az akaratosság vagy a felszínesség.

Az a probléma az önhittésggel, a gőgösséggel az, hogy saját magunkat tévesztjük meg vele. Ha túl önközpontú vagy, nem fogod ezt észrevenni a saját életedben – viszont mindenki más igen.

A Példabeszédek könyvének 16:18-as igeverse szerint "Pusztulást hoz a gőgösség, az öntelt viselkedés romba dönt." (NCV-fordítás). Szeretem ennek az igeversnek a Message-fordítás szerinti kifejtését: „Először az elbizakodottság, azután az összeomlás – minél nagyobb az egó, annál nagyobb a zuhanás."

Míg a önteltség mérgezi a kapcsolatokat, az alázat pont az ellenkezőjét teszi: építi azokat. A Filippi 2:3 elmondja, hogyan küzdd le az önhittséget alázattal: „Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)  Péter I. levelének 3:8-as igeverse ezt tovább részletezi: „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat.”

Hogyan tudunk növekedni az alázatban? Úgy, hogy hagyjuk, hogy Jézus Krisztus elkezdje átvenni az irányítást a gondolataink, a szívünk, a magatartásunk és reakcióink felett.  Az Efezusiakhoz írt levél 4:23-24 része így szól: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat és új emberré tegyen!” (CEV-fordítás)

A kapcsolatoknak van egy alaptörvénye: olyanná válsz, amilyen emberekkel töltöd az idődet. Ha mogorva emberekkel töltesz időt, magad is zsémbesebbé válsz. Ha vidám emberekkel, akkor te is vidámabb leszel.

Ha alázatosabb szeretnél lenni, tölts több időt Jézus Krisztussal, mert Ő alázatos. Ahogy egyre több időt töltesz vele imádság és az Ő Igéjének olvasása által, úgy egyre jobban megismered és egyre inkább hasonlóvá válsz hozzá.

A Filippi 2:5-6 így fejezi ki ezt: Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban volt. Bár Ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodnia kellene.” (NLT-fordítás)

Jézus az alázatosság tökéletes példája. Azért jött az mennyből a Földre, hogy emberré váljon, köztünk éljen, életét adja értünk és feltámadjon értünk. Amikor Ővele töltesz időt, alázatosabbá válsz. Ez az alázat pedig építi a kapcsolataidat.

 Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen közös jellemvonásaik és szokásaik vannak azoknak az embereknek, akiket alázatosnak tartasz?
  • Hogyan nyilvánul meg az, hogy másokat többre tartasz magadnál?
  • Mit gondolsz, hogyan kellene Isten Szent Lelkének változtatnia a gondolkodásmódodon, hogy jobban hasonlíts Jézusra?

 Készen állsz arra, hogy megalázd magad és elfogadd Isten bocsánatát?

Isten megígérte, hogy aki hisz Jézusban, azok számára nincsen kárhoztató ítélet. Azért küldte el Jézust, hogy megmentsen a bűneidtől. A kereszthalálával megfizetett minden rosszért, amit tettél, és amit még tenni fogsz. Azzal, hogy feláldozta magát a bűneidért és neked adta az Ő igazságát, lehetségessé tette, hogy kapcsolatod legyen Istennel, az Atyával.

És az örömhírnek itt még nincs vége. Isten feltámasztotta Jézust a halálból, bebizonyítva ezzel, hogy hatalma van a bűn és a halál felett. Ez pedig lehetővé tette, hogy az örökkévalóságot Ővele töltsd a Mennyországban.

Ha készen állsz arra, hogy megalázd magad és átadd az életed Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imádsággal: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és most a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy Ő meghalt a bűneimért, és hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Őbenne mint Megváltómban, és követni akarom Őt mint Uramat ettől a naptól fogva. Kérlek, vezesd az életem, és segíts megtenni a Te akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az egészséges kapcsolatok az önzetlenségen múlnak

2022. augusztus 10. 03:00 - Lilla:)

happy-mothers-day-2527433_1920.jpg

"Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit – figyelmen kívül hagyva Istent! – csak gyomot arat. Nem tud mást felmutatni az életében, csak gyomot! Aki azonban Istennek válaszolva vet, engedve, hogy Isten Szentlelke munkálkodjon benne, az az igaz életet fogja learatni, az örök életet."

(Gal 6,7-8 - The Message fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat. Ez az első számú oka a konfliktusoknak, vitáknak, válásoknak, sőt még a háborúknak is.

A Jakab levél 4. részének első versében ezt olvassuk: "Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a bennetek dúló kívánságok okozzák ezeket?" Minden baj az énközpontúsággal kezdődik.

Az önzés nagyon könnyen belopakodhat egy kapcsolatba. Amikor elkezdesz egy kapcsolatot, nagyon keményem dolgozol azon, hogy önzetlen legyél. Azonban ahogy múlik az idő, az önzőség elkezd belopózni. Az emberek sokkal több energiát fektetnek egy kapcsolat elkezdésébe, mint annak fenntartásába.

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, viszont az önzetlenség javítja azokat. Mit jelent az önzetlenség? Azt, hogy kevesebb "belőlem" és több "belőled".  Azt jelenti, hogy többet gondolok másokra, mint magamra, és mások szükségeit a sajátjaim elé helyezem. A Filippibeliekhez írt levél 2. részének 4. versében ezt olvassuk: "Mindenkinek inkább mások érdekeit kellene néznie, és nem a sajátját." (CSB fordítás).

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki az emberekből, és bizalmat épít a kapcsolatokban. Sőt, ha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, akkor a másik is változni fog. Amikor önzetlen vagy, már nem az vagy, aki azelőtt voltál, ezért másként kezdenek el hozzád viszonyulni.

Sokszor láttam már ilyet. Olyan emberek, akiket képtelenség volt szeretni és mindenki menekült a környezetükből, megváltoztak, amikor valaki kedvesen és önzetlenül közeledett hozzájuk. Amikor valaki azt kapja, amire szüksége van, és nem azt, amit érdemel, akkor csodálatos módon megváltozik.

A Biblia azt mondja a Galatabeliekhez írt levél 6. részének 7-8. versében, hogy "Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit – figyelmen kívül hagyva Istent! – csak gyomot arat. Nem tud mást felmutatni az életében, csak gyomot! Aki azonban Istennek válaszolva vet, engedve, hogy Isten Szentlelke munkálkodjon benne, az az igaz életet fogja learatni, az örök életet." (The Message fordítás).

Ez a Biblia alapelve a vetésre és az aratásra. Amit vetsz, azt aratod. Amikor önzetlenséget vetsz, Isten áldását fogod learatni. Ő így alkotta meg az univerzumot: minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld. Azt akarja, hogy egyre inkább rá hasonlíts, Ő pedig önzetlen. Mindened, amid van, az Ő ajándéka, Isten feléd való önzetlenségének a jele. Az önzetlenség végső jutalma az örök élet.

De amíg itt vagy a Földön, akkor érzed a legnagyobb elégedettséget, amikor másokért adod önmagad. Jézus azt mondta: "Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és a Jó Hírért." (Mk 8,35 - TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az, amit a legnehezebben adsz oda másnak? (Az időd? A pénzed? Vagy az érzelmeid?)
  • Hogyan tudnád ezen a héten gyakorolni azt, hogy ezt odaadod valakinek? 
  • Hogyan tapasztaltad meg Isten áldását akkor, amikor önzetlen voltál?

Rábíztad már Jézusra az életed?

A Biblia azt mondja, hogy csak akkor juthatsz be a mennybe, ha hiszel Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem vásárolhatod meg a helyed a Mennyben: "Kegyelemből van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka –, és nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen." (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld a bűneidet és rábízd Jézusra az életed, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, mindent, amit korábban rosszul tettem, Te megbocsátasz, megtudom az életem célját, és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe.
Megvallom bűneimet, és elfogadom Jézust Megváltómnak és Uramnak. Jézus, követni és szolgálni akarlak téged. Alázatosan átadom az életem neked, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a te családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása