Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten Igéjén töprengj, ne a gondjaidon!

2023. január 08. 03:00 - gerbeaud

"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." (Fil 4,6-7)

Ha aggódsz, ne nyomd el, ne fojtsd el, ne tagadd le! Valld be inkább! Beszélj róla Istennek!

Ha megpróbálod elnyomni az aggodalmakat, megbetegszel. Ez olyan, mintha egy dobozos üdítőt felráznál, majd betennéd a fagyasztóba. Fel fog robbanni!

A Biblia elmagyarázza, hogyan érdemes megvallani Istennek az aggodalmaidat: "Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban" (Fil 4,6-7).

Mi az a békesség, amely felülmúlja az értelmet? Az, amikor békesség van benned, de nincs rá logikus, racionális okod. Épp most vesztetted el a munkádat, de valahogy mégis békéd van ezzel kapcsolatban. De miért? Mert az Úr a te pásztorod. Vagy épp most hallottad az orvostól a rettegett "rák" kifejezést. Valamilyen okból kifolyólag békességgel viseltetsz a helyzet iránt. Miért? Az Úr a te pásztorod.

Az értelmet meghaladó béke nem azt jelenti, hogy nem vagy szomorú, frusztrált vagy zavarodott. Azt jelenti, bízol Istenben, hogy gondoskodik rólad. Tudod, hogy Ő irányít, és minden dolgot a javadra fordít, és vezet téged, amikor a dolgok sötétnek tűnnek. Ezért csak add át neki továbbra is a gondjaidat, mert ő képes kezelni azokat.

Miután Isten kezébe helyezted az aggodalmaidat, valami mással kell megtöltened az elmédet - Isten Igéjének igazságával. Ennek egyik módja az elmélkedés.

Ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor tudod, hogyan kell elmélkedni. Elmélkedni egyszerűen azt jelenti, hogy újra és újra egy gondolatra összpontosítasz. Valójában átveheted azokat a szokásokat, amelyeket akkor alkalmazol, amikor - az elmédet valamire összpontosítva - aggódsz, hogy helyette Isten Igéjére összpontosíts.

Kezdd egy kis részlettel a Szentírásból. Először is olvasd el a részt lassan, esetleg néhányszor hangosan, különböző szavakra vagy mondatokra helyezve a hangsúlyt. Másodszor, gondolkodj el Isten jellemének igazságán és a szöveg összefüggésein Isten történetének keretein belül. Harmadszor, válaszolj Istennek az imént olvasottak fényében; ez történhet csendben vagy hangosan. Negyedszer, pihenj meg Isten Igéjében figyelve arra, hogy mit akar Isten mondani a Szentíráson keresztül.

Mit akarsz, hogy inkább a fejedben járjon, a gondjaid vagy Isten Igéje? Tegyél még ma valamit ennek érdekében: Valld be az aggodalmaidat, majd töltsd meg az elmédet Isten igazságával, amit a Bibliában találsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Számít-e, ha konkrétan fogalmazol, amikor Istenhez imádkozol az aggodalmaidról? Miért igen vagy miért nem?
  • Olvasd el a 23. zsoltárt, majd gyakorold a mai áhítat elmélkedéssel kapcsolatos utasításait! Milyen új felismerésekre jutottál?
  • Pál a filippiekhez írt levele 4. részének 7. versében azt mondja, hogy Isten békessége "megőrzi" a szívedet és a gondolataidat. Szerinted ez mit jelent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.01.) 

Szólj hozzá!

Minél jobban bízol Istenben, annál kevésbé fogsz aggódni

2023. január 07. 03:00 - sznezsa

6990-bedtime-prayer.jpg

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem.” (Jn 14,1)

Tudod, hogy milyen örökös aggodalomban élni, ugye? Feszültnek érzed magad, úgy érzed, hogy a gyomrod görcsben van, és az egész tested feszült. De nem kell így élned! Bármi, amit megtanultunk, elfelejthető! Ideje elkezdeni elfelejteni az aggodalmat!

Isten megígérte, hogy gondoskodik rólad; ez az Ő dolga, és nem a tiéd. Az aggodalom elengedésének a kiindulópontja ezen alázatos hozzáállás fenntartása: „Isten az Isten, és nem én." Ha megérted ezt a fontos igazságot, az aggodalom kezd eltűnni az életedből.

A Biblia azt mondja: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem.” (Jn 14,1)

Bármikor, mikor aggódsz, az az életed azon részét fedi fel, ahol még nem Istent helyezted az első helyre. Ez azért van így, mert életed minden olyan része, ahol nem Isten irányít, bizonytalanság és aggodalom forrásává válik.

Szóval mit tehetsz ez ellen? Üdvözöld Jézust életed „házában”. Adj neki hozzáférést életed minden területéhez – a nappalihoz, a hálószobához, a konyhához és az összes szekrényhez is! Ő már tudja, mi van benne. Valójában Isten jobban ismeri a szükségleteidet, mint te magad. Vannak olyan szükségleteid, amikről nem is tudsz – azonban egyikük sem fogja meglepni Istent.

Jézus ezt mondta: „Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá!” (Mt 6,32-33)

Ha Jézus Krisztust az első helyre teszed életed minden területén, az leegyszerűsíti a prioritásokat, és sokkal kevesebb aggodalomra ad okot.

Jézus ezt tanította: „Én vagyok a jó pásztor, ismerem az enyéimet, és az enyéim is ismernek engem... Életemet adom a juhokért.” (Jn 10, 14-15)

Ha Isten annyira szeretett, hogy meghalt érted, akkor biztosan szeret annyira, hogy tápláljon, vezessen, és kielégítse szükségleteidet.

Próbáld ki ezt: Kezdd minden napod úgy, hogy emlékezteted magad arra, hogy Isten jóságos. Amikor felébredsz, ülj az ágyad szélére, és mondd: „Az Úr az én pásztorom. Ezért, Jézus, azt várom, hogy táplálj, vezess és kielégítsd a szükségleteimet. Életem minden területén neked adom az első helyet, és bízok benned.”

Amint minden napodat úgy kezded, hogy bízol Istenben, meg fogod látni, hogy aggodalmaid elszállnak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életed mely „szobáinak” kontrollját vagy hajlamos megtartani magadnak és ezzel, aggodásokat okozol magadnak?
  • Miért kell az aggodalom elengedéséhez alázat?
  • Mit tehetsz elsőként minden nap, hogy ne aggódj? Mit tehetsz este, lefekvés előtt?

Ma rábízod Jézusra az egész életedet?

A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Jn 3,16)

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak átadd az életedet, imádkozd el ezt az egyszerű imát: „Édes Istenem! Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérek. Hiszem, hogy Jézus a bűneim megváltására halt meg, és hogy Te feltámasztottad Őt. Jézus, mint Megváltómban akarok bízni benned, és a mai naptól fogva Uramként akarlak követni. Ahelyett, hogy aggódnék a saját életem irányítása miatt, azt akarom, hogy Te irányítsd az életemet, és hogy segíts teljesíteni az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.31.)

Szólj hozzá!

Hogyan szokjunk le az aggódásról?

2023. január 06. 03:00 - Erika1832

ima01.jpg

"Ezért mondom nektek: Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit fogtok enni vagy inni, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (Mát 6,25 NIV).

Isten a forrása mindannak, ami az élethez szükséges. Ő a Jó Pásztor, aki táplál, vezet, és kielégíti a szükségleteidet. Nem kell máshol keresned. Nem a Wall Streeten kell keresned, sem a kormányon számon kérni. Nem a házastársadtól, a nyugdíjszámlától vagy a munkádban kell keresni.

Ha a biztonságodat valamibe bele akarod helyezni, akkor olyasmibe kell tenned, amit soha nem vehetnek el tőled. Elveszítheted az egészségedet. Elveszítheted a munkádat. Elveszítheted a jó megjelenésed. Elveszítheted a családodat. Elveszítheted az életed. Elveszítheted az elmédet. Még az utadat is elveszítheted.

De Isten soha nem vész el. És nincs egyetlen olyan szükséged sem, amit Isten ne tudna betölteni. A Filippi 4,19 azt mondja: "Isten minden szükségedet kielégíti az ő dicsőséges gazdagsága szerint Krisztus Jézusban." (ESV).

Akkor miért aggódnak az emberek ennyire? Az aggódás talán az egyik leggyakoribb bűn a bolygónkon. Ez egyenes következménye annak, hogy elfelejtjük, hogy Isten mindig jó. Amikor elfelejtjük Isten jóságát, akkor imádság helyett pánikba esünk; imádat helyett aggódunk.

A Biblia azt mondja: "Ezért mondom nektek: Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit fogtok enni vagy inni, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (Mát 6,25 NIV).

Nyilvánvaló, hogy Isten nem akarja, hogy bármi miatt is aggódj. Mégis nehéz leszokni az aggódásról. Ez az emberi természet része!

Szóval hogyan hagyd abba az aggódást? Először is ismerd fel, hogy az aggodalom távol tart Isten jóságától. Ezután döntsd el, hogy nem akarsz aggódni, hogy a legjobbat tudd kihozni magadból. Ezután vidd az aggodalmaidat Isten elé imádságban, ahelyett, hogy aggódnál miattuk.

Ne felejtsd el: A legjobb módja annak, hogy abbahagyjuk az aggódást, ha elkezdünk imádkozni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan hatott rád az aggodalom fizikailag, érzelmileg és lelkileg?
  • Miért segít az istentisztelet abban, hogy ne aggódj?
  • Szánj most egy kis időt arra, hogy imádkozol azokért a dolgokért, amelyek miatt aggódsz, és add át ezeket Isten gondviselésének. Aztán gondolkodj el azon a változáson, amit a szívedben tapasztaltál, miközben imádkoztál.

Biztosan tudod, hogy hova fogsz kerülni, ha meghalsz?

Sokan aggódnak a halál miatt, mert nem tudják, hová fognak kerülni utána. De Jézus azért jött, hogy megmentsen a halálfélelemtől.

A Biblia azt mondja, hogy minden ember vétkezik, és hogy a bűn büntetése a halál. De Isten annyira szeret téged, hogy elküldte a Fiát, Jézust, hogy megfizesse a bűneidért járó büntetést, hogy befogadjon Isten családjába, és hogy megmentsen a halálfélelemtől.

Ha készen állsz arra, hogy csatlakozz Isten családjához, íme az ima, amivel megkezdheted: "Tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és a saját elgondolásaim szerint éltem, nem a tied szerint. Szeretném, hogy ez megváltozzon, mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és hozzád akarok menni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit én rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy magadra vetted minden bűnömet, és elfogadhatóvá tettél a mennyben. Kérlek, ments meg a bűneimtől és a halálfélelmemtől. Hiszek benned, és bízom abban, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imát, kérlek írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Szeretnék néhány kiadványt küldeni neked ingyenesen, ami támogatni tud a továbbiakban.

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.12.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A remény hinni Isten jóságában

2023. január 05. 03:00 - Anita.B

pexels-yelena-odintsova-5063828.jpg

De én hiszem, hogy még meglátom az ÚR jóságát az élők földjén. Reménykedj az ÚRban, légy erős és bátor szívű, reménykedj az ÚRban!” (Zsolt. 27,13-14)

Istennek csak jó tervei vannak az életedre nézve. Sosem voltak, és soha nem is lesznek rossz tervei számodra.

Bár sok ember életéből hiányzik Isten terve, mert nem bíznak Istenben. Ehelyett úgy döntenek, a saját terveiket követik, ami végül reménytelenséghez és pesszimizmushoz vezet.

Minél jobban megérted Isten jóságát, annál bizakodóbb leszel — mert a remény előrevetíti Isten jóságát. Csakis azért van igaz reményed, mert Isten jó; Isten jósága nélkül nincs racionális ok a reményre.

Dávid király azt mondja a Zsoltárok 27,13-14-ben, De én hiszem, hogy még meglátom az ÚR jóságát az élők földjén. Reménykedj az ÚRban, légy erős és bátor szívű, reménykedj az ÚRban!"

Mindent, amit Isten érted, rajtad keresztül, veled, és benned tesz, azért teszi, mert jó. Isten jósága az életedben sohasem azon alapszik, hogy te mennyire vagy jó; mindig Isten jellemén alapul, nem a tiéden. 

Harcolsz a csüggedés, a kétség, vagy a kétségbeesés ellen? Akkor vedd le a szemed a problémáidról — és tekints mindarra a jóra, amit Isten elvégzett az életedben. Akár le is írhatod őket és listát készíthetsz! Meg fogsz lepődni mindazon, amivel szembesíted magad, és ez emlékeztetőül szolgál majd az elkövetkezendő napokban.

A Jeremiás 29,11 azt mondja, “Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok”.

Hogyan jelenik meg Isten jósága életedben? Úgy, mint a létfenntartás, az egyensúly, a rugalmasság, az útmutatás, a magabiztosság, a bizonyosság, a befolyás, az öröklés — és még sok minden más, valamint ezek áldásai. Mindezt kegyelmének és jóságos jellemének köszönhetően bocsátja gyermekei rendelkezésére.

Ez reményt ad nekem — és reményt adhat ma neked is!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért nyersz szabadságot, ha elismered, hogy Isten jósága az ő jellemén alapszik, és nem a tiéden?
  • Mit tehetsz, miközben arra vársz, hogy Isten megszabadítson egy nehéz időszaktól? Hogyan nyerhetsz bátorságot, ha megbízol Istenben ezekben az időkben?
  • Hogyan ismerheted és értheted meg még jobban Isten jóságát?

Ha még sosem hívtad be Krisztust az életedbe és nem tapasztaltad meg Isten mindennemű jóságát, kezdheted ezzel az egyszerű imával: “Kedves Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért és te feltámasztottad őt. Bízni akarok benne, mint Megváltómban, és mint Uram, követni őt a mai naptól fogva. Kérlek helyezd az életembe Szentlelkedet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, hogy elfogadd Jézust, kérlek írj nekem egy angol nyelvű üzenetet a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek elindulni a Jézussal közös utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.29.)

 

Szólj hozzá!

Isten jó, még a legrosszabb időkben is

2023. január 04. 03:00 - ReveSz

 

Come Follow Me: New Perspective about Peter walking on water - Latter-day  Saint Missionaries

"Védj meg engem, Istenem, mert bízom benned. Azt mondtam az Úrnak: 'Te vagy az én Uram. Minden jó, amim van, tőled származik." (Zsolt 16,1-2 NCV fordítás)

Nem minden jó, ami az életedben történik. De Isten jó - és Ő a jóságát az életedbe árasztja.

Lehet, hogy a körülmények most nagyon nehezek az életedben, de Isten képes a rosszat is megragadni és jót kihozni belőle. Még a legrosszabb időkben is bízhatsz ebben: Istennek jó célja, jó terve és jó oka van arra, amit tesz.

A Zsoltárok 16:1-2 szerint: "Védj meg engem, Istenem, mert benned bízom. Azt mondtam az Úrnak: Te vagy az én Uram. Minden jó, amim van, tőled származik'" (NCV fordítás).

Bárhol is vagy most az életben, jót tenne neked egy emlékeztető Isten jóságáról. És néha a legjobb módja annak, hogy emlékezz valamire, az, ha imában beszélsz róla Istennel.

Megállnál most, hogy imádkozz és beszélgess Istennel az Ő jóságáról? Mondj valami ilyesmit:

"Istenem, te olyan jó vagy. Soha nem érdemelném meg a jóságodat. Sajnálom, hogy gyakran elfelejtettem vagy kételkedtem jóságodban. Bocsásd meg hálátlanságomat és önző énközpontúságomat. Nélküled semmi vagyok. Mint Dávid király a Bibliában, én is kétségbe esnék, ha nem ismerném jóságodat. Nyisd meg a szemem, hogy lássam, milyen jó vagy valójában, és engedd, hogy jóságod átalakítsa az életemet.

Istenem, a lelkemnek helyreállításra van szüksége. Nem mindig gondolkodom helyesen. Nem mindig választok helyesen. Nem mindig érzek helyesen. Szükségem van arra, hogy helyreállítsd sérült lelkemet, elmémet, akaratomat és érzelmeimet. Miközben egyre inkább megismerem jóságodat, bízom abban, hogy bűneim megbocsátást nyertek, mert eljöttem hozzád, és azt vallottam, hogy szükségem van a Megváltóra. Elengedem azokat az embereket, akik megbántottak, és áldó imát imádkozom értük. Szövetségre lépek veled, és arra kérlek, hogy segíts nekem abban a teherben, amit cipelek. Jézus Krisztus nevében. Ámen."

Isten jóságának legnagyobb példája Jézus élete, halála és feltámadása. Nem fogod teljesen megtapasztalni jóságát, amíg meg nem tapasztalod az ő üdvösségét. Ha nem ismered Jézust mint Megváltót, akkor most rögtön imádkozhatod ezt:

"Jézus Krisztus, meg akarlak ismerni. Meg akarom tanulni, hogyan szeresselek téged és, hogyan bízzak benned. Kérlek, bocsásd meg nekem a bűneimet. Kérlek, fogadj be a családodba, nem azért, mert megérdemlem, hanem mert a kereszten megfizettél minden bűnömért. Köszönöm az üdvösség ajándékát. Elfogadom, és kérem segítségedet, hogy hűségesen kövesselek téged, mint Uramat. Ezt a te nevedben imádkozom. Ámen."

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért önteltség nem elismerni Isten jóságát?
  • Hogyan láttad, hogy Isten a veled történt rossz dolgokat valami jóra fordította?
  • Amikor visszatekintesz, és felismered Isten jóságát életedben, hogyan befolyásolja ez a jelenlegi körülményeidre vonatkozó látásmódodat? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása