Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az, hogy "miért" imádkozol, sokkal fontosabb, mint az "amiért" imádkozol

2023. szeptember 10. 03:00 - Besther

fountain-3412242_1280.jpg"Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." (Jak 4,3)

Isten meg akarja áldani az életedet és nézni, ahogy te is megáldod mások életét ugyanazokkal a jótéteményekkel, amelyeket ő ad neked. Valójában, az egyik feltétele a megválaszolt imának az, hogy hajlandóak vagyunk Isten áldásait felhasználni a kevésbé szerencsések megsegítésére.

A Példabeszédek 21,13 ezt mondja, "Aki bedugja fülét a nincstelen segélykiáltására, annak sem válaszolnak majd, amikor ő kiált."  Isten azt mondja, hogy ha figyelmen kívül hagyod a körülötted lévőket, akik nyilvánvalóan nehéz helyzetben vannak, akkor nincs értelme elvárni tőle, hogy kisegítsen a saját nehézségeidből.

Isten azt akarja, hogy olyan légy, mint ő, Isten pedig a szeretet. Az egyik módja, hogy bizonyítsd, hogy van benned szeretet az, ha kész vagy nagylelkű lenni másokkal szemben. A gondviselés elve az egész Szentíráson végigvonul: Isten azért áld meg minket, hogy áldássá váljunk mások számára.

Például, kérhetsz jó egészséget Istentől, de aztán mit fogsz kezdeni az egészséges testeddel, miután megkaptad? Csak azért imádkozol, hogy magadon segíts vagy azért imádkozol, hogy másoknak is tudj segíteni? Amikor azt kéred Istentől, hogy áldja meg a vállalkozásod vagy karriered, akkor készen állsz arra, hogy Isten áldásából egy darabot visszaadj? 

A Biblia ezt mondja a Jakab 4,3-ban, "Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." Az imádságban fontos a motiváció. Az, hogy miért imádkozol, sokkal fontosabb, mint az, amiért imádkozol.

Lehetséges jó dologért imádkozni rossz motivációval? Biztosan. Nem azt mondom, hogy soha ne imádkozz magadért. Jézus ezt mondja imaként, "mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma". (Mát 6,11) De ellenőrizd a motivációd. Készen állsz arra, hogy az áldást megoszd másokkal, vagy felhalmozod magadnak?

Istent nem érdekli egyszerűen az önzésed kielégítése. Az imádság feltételei: legyen őszinte kapcsolatod Istennel, megbocsátó hozzáállásod más emberekhez és hajlandóságod megosztani Isten áldásait másokkal. Isten szeret téged, ezért megtanít hatékonyan imádkozni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Milyen módon láttad már, hogy Jézus egy követője Isten áldásait használja mások megáldására? Hogyan érintette ez az életed, vagy valaki más életét?
  • Hogy áldott meg Isten téged? Hogyan tudod ezeket az áldásokat megosztani másokkal? 
  • A következő elcsendesedésedben gondolj a motivációdra, míg imádkozol. Ha Isten megadja neked azt, amit kérsz, hajlandó vagy megosztani azokat másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.03.)

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan bízz Istenben a késedelmekben?

2023. szeptember 09. 03:00 - daniella_89

"Legyetek türelemmel testvéreim az Úr eljöveteléig. Nézzétek, hogy várja a földműves a drága termésének növekedését. Türelmesen várja az őszi és tavaszi esőket. Nektek is türelmesnek kell lennetek. Ne adjátok fel a reményt! Az Úr hamarosan itt lesz." (Jak 5,7-8 GW)

istockphoto-951927816-170667a.jpeg

Bármilyen problémával nézel szembe, emlékezned kell arra, hogy Isten munkálkodik a színfalak mögött. Türelmesnek kell lenned, és bíznod kell benne.

De hogyan csináld? Mit teszel, amíg várakozol? Hogyan építed a hited, ami bízik Istenben a késedelmek idején?

A Biblia azt mondja: "Legyetek türelemmel testvéreim az Úr eljöveteléig. Nézzétek, hogy várja a földműves a drága termésének növekedését. Türelmesen várja az őszi és tavaszi esőket. Nektek is türelmesnek kell lennetek. Ne adjátok fel a reményt! Az Úr hamarosan itt lesz." (Jak 5,7-8 GW)

Reménykedve kell várakoznod, mint a földműves. Amíg a földműves várakozik, előkészül az aratásra. Készenlétben van. Nem üldögél, azon gondolkodva "Vajon meg fog ez nőni, vagy nem?" Ők várják a termés növekedését. Előkészülnek az betakarításra, így amikor az eljön, learathatják a hasznukat.

Így tehát, várd, hogy Isten cselekedjen és gondoskodjon! A Zsoltárok 130,5 azt mondja: "Reménykedve várok, bízva Istenben, hogy megsegít, mert megígérte" (TLB fordítás) Ez az ígéret több helyen is ott van a Bibliában, például az Ézsaiás 49,23-ban: "Senki nem lesz csalódott, aki segítségre vár." (GNT fordítás)

Mire vársz, hogy Isten megcselekedje? Lehet, hogy arra vársz, hogy formálja át a házasságodat, oldjon meg anyagi gondot, gyógyítson meg sérülést, vagy érintsen meg valakit a családodból, aki még nem hívő. Bármire is vársz, hogy Isten megtegye az életedben, valóban számítasz arra, hogy megteszi? Ha nem készíted fel magad miközben várakozol, igazából nem nagyon várod, hogy bármi is történjen.

Sokszor megesik, hogy mikor azt gondoljuk, Istenre várunk, Isten éppen ránk vár. Talán nem állsz készen arra, hogy kezelni tudd azt az áldást, amit adni akar neked, tehát vár arra, hogy lelkileg érett legyél rá.

Van egy dolog, ami segít neked türelmesen várni Istenre: az Ő jóságára és kegyelmére való emlékezés. Ő munkálkodik az életedben, akkor is, ha te nem látod, mit tesz, és akkor is, ha úgy gondolod, az időzítése túl lassú.

Csendesedj el, tölts időt Isten igéjével, és tanuld meg, hogyan lehetsz még inkább hasonló Jézushoz. Azután foglald el magad azzal a munkával, ami felkészít az aratásra.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mire vársz, hogy Isten megcselekedje az életedben? Mit gondolsz, mi az, amire Ő vár ugyanekkor?
  • Milyen módon készítheted fel magad miközben Isten munkálkodására várakozol?
  • Isten igéje hogyan bátorított a várakozás idején?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehetsz magabiztos a bizonytalan időkben is?

2023. szeptember 08. 03:00 - Lilla:)

 sunrise-1634197_1920.jpg

„Légy türelmes, pihentesd a szíved a végső bizonyosságban!” (Jak 5,8 Phillips)

Manapság nehéz lehet megmondani, hogy mi igaz és mi nem. Egymással ütköző információkat kapunk rengeteg forrásból. Úgy tűnik, hogy vannak tanulmányok és kutatások, melyek mind ellentmondanak egymásnak.

Amikor a dolgok bizonytalannak tűnnek, biztosan kapaszkodhatunk ebbe az igazságba: Isten irányít.

A Biblia mondja: „Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap. Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van. Ne panaszkodjatok, testvéreim, egymásra, hogy el ne ítéltessetek! Íme, a bíró az ajtó előtt áll.” (Jak 5,7–9 GW)

Miért emlékeztet Jakab minket ennyi alkalommal arra, hogy az Úr visszatér? Mert alapvető bizonyosságunk, hogy Isten irányít.

A történelem Isten története. Nem egy körforgás. Nincs olyan, hogy az élet körforgása. A történelem egyenes vonalú, és a tetőpont felé halad. Istennek van egy terve, van egy célja, és egy nap Jézus vissza fog térni.

Minden be van ütemezve. Nem tudjuk, hogy mikor jön vissza, azonban a Biblia sokkal többet beszél Jézus második eljöveteléről, mint az elsőről. Ez azt jelenti, hogy ennek meg kell változtatnia azt, ahogy a mindennapjainkat éljük. Nagy reményekkel kell élnünk!

Bár úgy tűnhet a jelenlegi helyzet, hogy az irányítás kicsúszott a kezedből, és fájdalmas dolgokon kell átesned, valójában Isten irányítása alól semmi nem kerül ki. Légy türelmes! Isten időzítése tökéletes. Ő sosem késik. Ő irányít.

A Phillips fordítás alapján Jakab levele 5. fejezetének 8. versében azt olvassuk: „Légy türelmes, pihentesd a szíved a végső bizonyosságban!”

Mi a végső bizonyosság? Az, hogy Jézus egy napon vissza fog térni. Ezt semmi sem állíthatja meg. Sem ember, sem hatalom. Az a tudat, hogy a történelem Isten kezében van, és Jézus megígérte, hogy visszajön, elegendő magabiztosságot kell adjon ezekben a bizonytalan időkben is.

Amikor úgy érzed, hogy semmi másra nem számíthatsz, számíts arra, hogy Isten kezében van minden! Jézus pedig vissza fog térni hamarosan, hogy mindent megújítson és helyre tegyen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent Jézus visszatérésében reménykedve élni?
  • Segítséget és magabiztosságot ad az a tudat, hogy Isten irányítja a történelmet? Miért igen vagy miért nem?
  • Milyen helyzetekben kell emlékeztetned magad arra, hogy Isten kezében van minden? Hogyan látod őt nap mint nap ebben a környezetben?

Mit teszel majd, amikor Jézus visszatér?

A Biblia azt mondja, hogy csak akkor juthatsz a Mennybe, ha hiszel Isten fiában, Jézus Krisztusban. Nincs külön módja, hogy ezt kiérdemeld: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Ef 2,8–9)

Ha készen állsz arra, hogy odaszánd az életedet Jézusnak, mondd el ezt az imát:
"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit eddig tettem meg lesz bocsájtva, megtanulom, mi az életem célja, és befogadsz majd engem az örökkévaló otthonodba egy napon.
Megvallom, hogy vétkeztem és bocsánatodat kérem. Hiszek abban, hogy Jézus meghalt azért, hogy elvegye a bűneimet, te pedig feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban és követni őt. Vezesd az életem és segíts a te akaratod szerint élni. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imát, kérlek jelezd nekem egy e-mail formájában (rick@pastorrick.com), hogy küldhessek neked egy ingyenes anyagot, ami segítségedre lesz majd a Jézussal induló utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.01.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Amit csinálsz, az a legjobb felhasználása az életednek?

2023. szeptember 07. 03:00 - papk

  

time-3216244_640.jpg"Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata."

Efézus 5,15-17 

 Ha hatást akarsz gyakorolni az életedre, akkor irányítanod kell az idődet. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg kezelni az idődet, akkor korlátozni fogod az életed örökségét.

Az Efézus 5,15-17 azt mondja: "Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.".

Mindannyiunknak ugyanannyi időnk van minden héten: 168 óra. Az számít, hogy mit teszel vele! Ha elpazarlod az idődet, akkor az életedet pazarolod, mert az időd az életed. Meg kell állnod, és meg kell kérdezned: "Ez a legjobb felhasználása az időmnek? Ez a legjobb felhasználása az életemnek?"

Nincs időd mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem várja el, hogy mindent megtegyél. Ne érezd tehát bűntudatod emiatt! Eleve csak néhány dolog van, amit érdemes megtenni.

A hatékony emberek rájönnek, hogy mi a lényeges és mi a jelentéktelen az életben, és több időt töltenek a lényeges dolgokkal, és kevesebbet a jelentéktelenekkel. Nem tudsz megszüntetni mindent, ami triviális az életedben, de csökkentheted.

Ez talán egyszerűen hangzik, de gyakran nehéz választani aközött, hogy mi a legjobb az életednek és mi a legkönnyebb az életednek - különösen, ha fáradt vagy. Amikor fáradt vagy, nem akarod a legjobbat tenni. Azt akarod tenni, ami könnyű. Ezért, ha tényleg akarsz valamit kezdeni az életeddel, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, nem lesz elég szellemi, érzelmi és fizikai erőd ahhoz, hogy azt mondd: "A legkönnyebb helyett a helyes dolgot fogom tenni".

Ne pazarold el az életed. Ne elégedj meg a második legjobbal. Ne csak létezve éld le az életed. Nem arra teremtettünk, hogy csak tengődj. Isten küldetésre és célra teremtett téged. Ez azzal kezdődik, hogy megkérdezed: "Amit csinálok, az a legjobb felhasználása az életemnek?".

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely dolgok veszik el a legtöbb idődet?
  • Mennyire segítenek ezek a dolgok abban, hogy beteljesítsd a küldetésed?
  • Mit tudnál változtatni a napirendeden és a prioritásaidon, hogy több pihenést kapj?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.31.)

Szólj hozzá!

Hogyan hatnak a döntéseid másokra?

2023. szeptember 06. 03:00 - BlaZsu

onzes.jpg

„Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást..” Róma 14,12-13 TLB fordítás

Az egyik legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetünk, hogy elfelejtjük, milyen nagy hatással vannak tetteink a körülöttünk élő emberekre. Nagy a kísértés minden nap, hogy olyan döntéseket hozzunk, melyek számunkra a legjobbnak tűnnek, de pusztító hatással lehetnek a körülöttünk élő emberekre. Ha bölcs döntéseket akarsz hozni, meg kell kérdezned magadtól: „Hogyan hat a döntésem másokra?".

A mi kultúránk épp ellenkezőleg működik. Társadalmunk arra tanít minket, hogy csak magunkra gondoljunk. Isten azonban azt akarja, hogy másokra is gondolj, ne csak magadra! Sőt, a Biblia azt tanítja, hogy Isten aszerint fog megítélni téged, hogy a döntéseid hogyan hatottak más emberekre.

A Római levél 14. fejezetének 12. és 13. versében ezt olvashatjuk: „Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást.” (TLB fordítás)

Talán rossz ezt hallani, de az az igazság, hogy állandóan figyelnek bennünket. Ha szülő vagy, különösen tudatában kell lenned annak, hogy gyermekeid mindig figyelnek. Vigyáznod kell arra, hogy mit mondasz és mit teszel, mert nemcsak a saját életedre, hanem a következő generációra is hatással vagy.

Mutass tiszteletet azok iránt, akik szolgálják és védik a közösséget. Ha egy rendőr megállít és megbírságol, még ha szerinted igazságtalanul is, bánj vele tisztelettel!

Ne jelents beteget, ha igazából strandra mész a családoddal!

Ne hozz haza semmit a munkahelyedről, hogy személyes céljaidra használd!

Ne csalj az adóbevallásoddal, és főként ne dicsekedj ezzel a tettel a gyerekeid előtt!

Ne nézz  a gyerekeiddel a tévében és a moziban ártalmas tartalmakat. Gondold át, hogy egyáltalán szükséges-e képernyő előtt tölteni az időt.

Az érett emberek képesek mások érdekében korlátozni a saját szabadságukat. Nem azért, mert félnek attól, hogy mások mit gondolnak róluk, hanem mert a szeretet motiválja őket. Nem minden helyzetben egyértelmű, hogy mi helyes vagy helytelen. Ilyen esetekben meg kell kérdezned magadtól: „Hogyan hat a döntésem másokra?".

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan befolyásolja az önelégültséged azt, hogy átgondolod-e a döntéseid másokra gyakorolt hatását?
  • Számít-e egy másik ember ellenkező véleménye, ha szerinted helyes, amit teszel? Miért vagy miért nem?
  • A gyakorlatban hogyan korlátozod mások érdekében a szabadságodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása