Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem bízni Istenben: egyenes út a stresszhez

2024. június 16. 03:00 - daniella_89

 

„Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.” (Zsoltárok 20:8, NIV fordítás)

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy miben – vagy kiben – bízunk.

Ma olyan társadalomban élünk, amely elutasítja a bizalmat, ahol senki nem bízik meg senkiben – legalábbis ezt mondjuk. Szkeptikusak vagyunk mindennel és mindenkivel szemben. Nem bízunk se a kormányban, se az újságírókban. Az alkalmazottak nem bíznak a munkáltatóikban, a vásárlók nem bíznak a cégekben. Még az időjárás-jelentésben sem bízunk! Amikor leásol a mai bizalomválság mélyére, akkor azt találod, hogy annak oka leginkább az, hogy társadalmunk "igazság-válságban" van.

Az igazság  és a bizalom együtt járnak. Abban az emberben bízol, aki igazat mond, és nem bízol abban, akiről úgy gondolod, hogy nem mond igazat. Ha pedig nem hiszed, hogy létezik abszolút igazság, akkor képtelen vagy bárkiről is elhinni, hogy igazat mond.

A bizalom hiánya mérhetetlen stressz forrása az életünkben. Úgy születtünk, hogy bízzunk. Isten azzal a képességgel és vággyal alkotott minket, hogy bízzunk egy nálunknál nagyobb személyben, ugyanis Ő azt akarta, hogy kapcsolatban legyünk vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor kitalálsz valami mást, amiben bízhatsz. Ez lehet a diplomád a falon, a pénzed a bankban, vagy lehet a házastársad, a karriered vagy a hobbid. Az a vágy, hogy valami önmagunknál nagyobban bízzunk, nem új a nap alatt. Azok, akik leírták Isten beszédét, a Bibliát, pontosan felismerték ezt a saját kultúrájukban is. A Szentírás azt mondja a Zsoltárok 20:8-ban, hogy „Némelyek harci kocsikban bíznak, mások a lovakban, mi azonban Istenünknek, az ÚRnak nevében bízunk.”

A Bibliában van egy bizonyos szó arra, amiben jobban bízunk, mint Istenben: ez a bálvány. Isten Igéje azt mondja, hogy saját érdekünkben tartsuk távol magunkat a bálványoktól: „Ha jót akartok saját magatoknak … ne vétkezzetek azzal, hogy bármilyen formájú bálványt készítetek magatoknak.” (5Mózes 4:15b-16a, GNT fordítás).

Hogyan ismerheted meg az igazságot? Úgy, hogy időt töltesz az Ige olvasásával és tanulmányozásával, és elmélkedsz azon. Akkor ismered meg az igazságot, ha megismered Jézus Krisztus személyét. És ha ezt teszed, akkor megtalálod azt, akiben mindenkinél jobban bízhatsz, és megtalálod az alapot, amire ráépítheted az életedet. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha kísértést érzel arra, hogy másban bízz, mint Istenben, akkor mi az?
  • Az Istenben való bizalom hiánya hogyan vezet stresszhez az életedben?
  • Gondold át, hogy az életed milyen területein élsz meg stresszt. Mit mutat ez az Istenbe vetett bizalmadról? Hogyan tudnál ezen változtatni?

Bízol Isten ígéretében, hogy Ő üdvösséget ad, ha hiszel Jézus Krisztusban? Ha kész vagy arra, hogy rábízd az életedet Jézusra, mondd el ezt az imát:

"Drága Jézus, azt ígérted, hogy ha hiszek benned, Te megbocsátasz minden rosszat, amit tettem, és egy nap befogadsz majd engem az örökkévaló otthonodba, a Mennybe.

Megvallom a vétkeimet és befogadlak az életembe Uramként és Megváltómként. Bízom a Te szavadban, ami azt mondja, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem azért, amit én teszek. Ma az életem minden részét a Te irányításodra bízom.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Arra szeretném használni az életem hátralévő részét, hogy Téged szolgáljalak, és ne magamat. Rád bízom az életemet, és arra kérlek, ments meg és fogadj be a Te családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Készen állsz felelősségteljesen válaszolni?

2024. június 15. 03:00 - Lilla:)

 

"A bolond ember minden érzelmét kinyilvánítja, a bölcs ember uralkodni tud azokon." (Péld 29,11, GW fordítás)

Az érettség és felelősségvállalás legvilágosabb bizonyítéka az, hogy képes vagy kezelni az életben a stresszt, a problémákat és a fájdalmakat anélkül, hogy dühös lennél. A felelősségvállalás kulcsa, hogy megtanulod kontrollálni érzelmi reakcióidat. Ahelyett, hogy felrobbannál a haragtól, amikor az emberek megbántanak, Isten azt akarja, hogy tégy jót velük.

Az érzelmeinket általában szavakon keresztül fejezzük ki. A Példabeszédek könyve 29. részének 11. verse ezt mondja: "A bolond ember minden érzelmét kinyilvánítja, a bölcs ember uralkodni tud azokon."

Ha meg akarsz tanulni felelősséget vállalni, Isten azt mondja, hogy használnod kell az elméd, mielőtt mozogni kezd a szád. Nem mondhatsz ki csak úgy bármit, ami épp eszedbe jut. Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Ez a felelősségvállalás.

A Biblia azt mondja, "az emberek minden meggondolatlanul kimondott szóról számot fognak adni az ítélet napján" (Mt 12,36 NCV). Egy napon, amikor a mennybe jutunk, minden meggondolatlan szavunkat számon fogják kérni rajtunk. Az érzelmeinket nem mindig tudjuk kontrollálni, de Isten azt fogja megítélni, hogy mennyire voltunk felelősek ezek kifejezéséért.

A felelősségteljes viselkedés az, hogy nem próbálod meg kiegyenlíteni a számlát olyan emberekkel, akik megbántanak. Ha valaki rágalmaz, meglop vagy rosszul bánik veled, ne süllyedj le az ő szintjére azzal, hogy te is ezt teszed. Ehelyett válaszd a jobb utat – Isten útját –, és bocsáss meg neki. Bízz Istenben, hogy Ő majd kezeli ezt és igazságot szolgáltat. Aztán lépj tovább.

"Ne győzzön le a rossz, inkább te győzd le a gonoszt jóval." (Róm 12,21)

Mi az első reakciód, ha valaki bevág eléd autóval? Ha megtudod, hogy valaki pletykál rólad, hogyan reagálsz? Ha valaki megbánt a szavaival, a tetteivel, vagy épp nem törődik veled, te is ugyanúgy kezdesz vele viselkedni, csak hogy tudja, mit érzel?

Jézust követni azt jelenti, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyekkel tiszteljük őt és amelyek azt mutatják, hogy felelősségteljesen cselekszünk. Ha van rá lehetőséged, gondolkozz, mielőtt megszólalsz! És utána válaszd az irgalmasságot és a megbocsátást.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Amikor megbántanak, milyen stratégiákat tudsz használni, hogy ne reagálj meggondolatlanul?
  • Miért hit kérdése az, hogy megtanulunk uralkodni a reakcióinkon?
  • Kik és hogyan kérhetik számon tőled, hogy tudsz-e uralkodni a reakcióidon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.08.)

Szólj hozzá!

Készíts tervet a pénzkezelésre

2024. június 14. 03:00 - papk

poverty-4561704_640.jpg 

„A bölcs emberek gazdagságban és fényűzésben élnek, de az ostobák azonban olyan gyorsan költik el a pénzüket, ahogyan hozzájutnak.” Péld 21,20 (GNT fordítás)

42 évig voltam lelkész, és sok olyan házaspárral beszéltem, akiknek a házassága küzdött, és még a különélésen is keresztülmentek. És elmondhatom, hogy az első számú ok, amiért a párok elválnak, nem a házasságtörés. Nem a bántalmazás.

Hanem az adósság! Egy 2023-as felmérésben a megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy az eladósodott partner az egyik fő ok arra, hogy fontolóra vegyék a válást.

Nem kellene meglepődnünk azon, hogy az adósság ennyi problémát okoz a kapcsolatokban. A Biblia világossá teszi, hogy egyszerű ostobaság nem bölcsen gazdálkodni a pénzünkkel - és az ostobaságnak sosem lesz jó vége. A Példabeszédek könyve 21. rész 20. verse szerint: „A bölcsek gazdagságban és fényűzésben élnek, az ostobák azonban olyan gyorsan költik el a pénzüket, ahogyan hozzájutnak” (GNT fordítás).

Kultúránk oly gyakran meggyőz minket arról, hogy most vásároljunk, és később fizessünk. Az átlagos amerikai állampolgár egy időben minden egyes 1000 dollár után 1300 dollárt tett a hitelkártyájára. Ez egyenesen az eladósodáshoz vezet, és Isten ezt bolondságnak nevezi!

Barátom, senki sem sodródik csak úgy bele az adósságba - vagy ki belőle. Ha a pénzügyi jövődet a felelősségvállaláshoz való elkötelezettségre akarod építeni, akkor azt  szándékossággal kell kezdened. Miután megtetted ezt a fontos elkötelezettséget, szükséged van egy tervre, hogy eljuss oda.

Gyermekkoromban a szüleim megtanították nekem a 10-10-80 elvét. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy szándékosan hozzuk meg a pénzügyi döntéseinket.

  • Adj vissza 10 százalékot Istennek. Isten megáldja életed azon területeit, ahol őt helyezed előtérbe.
  • Tarts meg 10 százalékot a jövőre nézve. Kötelezd el magad, hogy minden alkalommal, amikor pénzt keresel, megtakarítasz.
  • Élj 80 százalékkal. Csak a bolondok költenek el mindent, amit kapnak.

Tetszik vagy sem, Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen téged. Ő a felelősségtudatodat teszi próbára. Amikor Isten a mennybe érve megnézi a pénzügyi döntéseidet, azt fogja kérdezni: „Felelősen bántál azzal, amit a földön adtam neked?”.

Az, hogy erre a kérdésre hogyan válaszolsz, a ma meghozott döntéseiden fog alapulni. Készíts egy olyan tervet, amely bölcsen gazdálkodik a forrásaiddal, és visszaad Istennek, megtakarít a jövőre, és a lehetőségeidhez mérten költ.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legnagyobb kísértés a bűnre, amikor a pénzügyeiddel való felelősségteljes gazdálkodásról van szó?
  • Mit találsz nehezebbnek, hogy a jövedelmed 10 százalékát Istennek add, vagy hogy megtakarítsd? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Hogyan tudsz segíteni a gyermekeidnek vagy a családodnak megérteni Isten pénzügyi felelősséggel kapcsolatos nézeteit?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezek a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Felelős vagy azért, hogy mi tölti ki a gondolataidat

2024. június 13. 03:00 - R.K.A.

2024_06_06_kep.jpg„A bölcs ember éhes a tudásra, míg a bolond szeméttel táplálkozik.” Péld 15,14 (NLT fordítás)

Az elménk irányítja egész lényünket. Gondolataink befolyásolják érzelmeinket. Az érzelmeink pedig hatással vannak a cselekedeteinkre.

Fontos, hogy mit gondolunk, mert minden az elménkben kezdődik. Ahhoz, hogy felelős emberek legyünk, irányítanunk kell a gondolatainkat.

De szeretnélek megszabadítani a hamis bűntudattól: nem vagy felelős minden egyes kósza gondolatért, ami átfut az elméden. A kóbor gondolatok különböző okok miatt jutnak eszünkbe, például véletlenül meghallott beszélgetések kapcsán, olyan dolgok miatt, amelyeknek szemtanúi vagyunk, vagy amit az ördög ültet az elménkbe.

Felelős vagy azért, hogy hogyan kezeled ezeket a kóbor gondolatokat. Luther Márton azt mondta: „Nem tudod megakadályozni, hogy a madarak a fejed fölött repüljenek, de azt megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadban.”

Isten számon fogja kérni rajtad, hogy mit engedsz be az elmédbe.

Elképesztő, hogy egyesek mit néznek - nem is beszélve arról, hogy mit engednek nézni a gyerekeiknek. Jézus sok követője olyan tévéműsorok nézésével és podcastok hallgatásával tölti az idejét, amelyeknek egyáltalán nincs erkölcsi, érzelmi vagy ismereteket átadó értéke. Sok pénzt fizetnek azért, hogy szórakozásként deviáns viselkedést lássanak. Az ilyen műsorokat néző emberek azt mondták nekem: „Amikor ilyeneket nézek, az engem nem zavar. Nem érint meg. Nem hat rám."

De ez egyszerűen nem igaz!

A tudósok egymás után írják a tanulmányokat, amelyek azt állítják, hogy soha nem felejtünk el egyetlen látott jelenetet sem. Még ha nem is emlékszünk tudatosan a jelenetre, a gondolat azonnal megelevenedik – élénk színekkel -, ha egy másik gondolat feléleszti.

Más szóval: „Ha szemét kerül be, szemét is fog kijönni”. Ami bejut az elmédbe, az elkerülhetetlenül meghozza gyümölcsét a viselkedésedben és a hiedelmeidben. Valójában, amikor az olcsó szórakozás már nem zavar, ez egy figyelmeztető jelzés arra, hogy már átlépted a határt.

A Sátán egyik legnagyobb trükkje, amellyel bűnös életmódhoz vonz, a komédia. Ezért van az, hogy a tévében vagy a filmekben a deviáns viselkedés gyakran komikus szituációban kezdődik. Ha a Sátán el tudja érni, hogy nevess valamin, ami bűnös, akkor már elvesztetted a csatát.

A bűn nem vicces. A bűn miatt került Jézus a keresztre.

A Példabeszédek könyve 15. fejezetének 14. versében ezt olvassuk: „A bölcs ember éhes a tudásra, míg a bolond szeméttel táplálkozik.” (NLT fordítás)

Vágysz Isten jobb megismerésére, vagy megelégszel a szórakozás állandó étrendjével, amely összetöri a szívét? Hatalmadban áll eldönteni, hogy mivel táplálod az elmédet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A média mely formája csábít a leginkább?
  • Kinek tartozol felelősséggel azért, hogy mit nézel és hallgatsz?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel tudsz segíteni abban, hogy gyermekeidnek megtanítsd ezeket az elveket?

Hogyan döntesz Jézussal kapcsolatban?

A Bibliában azt olvassuk, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki a mennybe jutást: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az imát:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz majd a mennyei örök otthonodba.

„Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy Te feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Őt követni, mint Uramat. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.06.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Nem kell bűntudattal élned

2024. június 12. 03:00 - Antal Péter Dávid

green-park.png„Az az ember, aki nem hajlandó beismerni a hibáit, soha nem lehet sikeres. De ha bevallja és elhagyja őket, kap még egy esélyt.” Péld 28,13 (TLB)

Isten mindig kész újabb esélyt adni neked. Ez a kereszténység egy alapja. Mindannyian felelőtlenek voltunk. Mindannyian elrontottuk. A Biblia azt mondja nekünk: „Nincs a földön egyetlen olyan ember sem, aki mindig jó és soha nem vétkezik.”
(Préd 7,20 NLT).

Nem kellene úgy végigcsinálni az életet, hogy olyan dolgok miatt gyötör a bűntudat egész végig, amelyekben felelőtlenek voltál. A bűntudat tönkreteszi az önbizalmat, rontja a kapcsolatokat, a múltban tart, és még az egészségre is ártalmas. Néhány évvel ezelőtt olvastam egy jelentést, amely szerint a kórházban levők 70 százaléka távozhatna, ha tudnák, hogyan oldják fel a bűntudatukat.

Isten ennél sokkal jobbat akar az életeddel. Nem akarsz bűntudatban élni. És itt van egy fontos igazság, amelyhez mindig ragaszkodhatunk: nem is kell állandó bűntudattal élnünk.

Ehelyett Isten azt akarja, hogy az ígéret és a remény tudatában élj. Még a meghozott ostoba döntéseidből is jót tud hozni, ha átadod neki ezeket a kudarcokat.

Mit kell tenni ehhez?

Valld be Istennek, hogy hibáztál. Ez nem lesz meglepő neki. És ez nem fogja megváltoztatni a rólad alkotott elképzelését. Ha megteszed ezt a lépést, a következőket várhatod tőle:

Isten azonnal megbocsát. Abban a pillanatban, amikor elismered a bűnödet Isten előtt, ő megbocsát neked.

Isten szabadon megbocsát. Nem kell kiérdemelni, és soha nem fogod megérdemelni.

Isten teljesen megbocsát. Teljesen tisztára törli a bűnödet.

A Biblia azt ígéri, hogy „az az ember, aki nem hajlandó beismerni hibáit, soha nem lehet sikeres. De ha megvallja és elhagyja őket, kap még egy esélyt” (Péld 28,13 TLB).

Ha bűntudatba és szégyenérzetbe süllyedtél, akkor valószínűleg újra és újra belesüllyedsz majd, bármi is okozta azt. Azt fogod mondani magadnak, hogy elrontottad, tehát rossz ember vagy. Mivel rossz vagy, úgy gondolod, hogy újra el fogod rontani majd. Ez egy ördögi kör, amelyből nem látszik a kiút, nem tudunk kiszabadulni – legalábbis magunktól nem.

Emberi erőnél többre van szükséged. Megváltóra van szükséged! El kell engedned bűntudatodat, és Isten megbocsátásának szabadságában kell élned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatással volt rád a bűntudat testileg, érzelmileg, mentálisan és lelkileg?
  • Mi tart vissza attól, hogy Istentől kérj bocsánatot?
  • Mire kell ma bocsánatot kérned?

 

Nem számít, mit tettél vagy hol voltál... 
Isten megbocsát neked.

Bízz Istenben és az általa nyújtott kegyelemben. Valld meg bűneidet, és kérd Istent, hogy bocsásson meg neked. Kérd, hogy váltsa be Jézus ígéretét, hogy az üdvösség ingyenes és nyitott mindenki számára, aki elfordul bűneitől, és vállalja, hogy Uraként és Megváltójaként követi őt. Alázatosan kérd Istent, hogy fogadjon örökkévaló családjába.

Készen állsz? Kezdd el a közös utat Jézussal, mondd el ezt az egyszerű imát: „Drága Istenem, tudom, ha meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját utam szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, most azonnal. El akarok fordulni a bűneimtől és feléd akarok fordulni.

„Köszönöm, hogy elküldted Jézust meghalni mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy megfeleljek a te szent mércédnek.

„Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél az ég számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy be fogod tartani az ígéretet, hogy azonnal és biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha az imént elmondott ima által fogadtad be Jézust  a szívedbe, akkor kérlek, hogy, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.) 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása