Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Te nem Isten vagy - ne viselkedj úgy!

2020. augusztus 23. 03:00 - Anika Enikő

„Csak az túl ostoba ahhoz, hogy megtalálja a hazavezető utat, aki kikészíti magát a munkával” (Préd 10,15 GNT fordítás).

Nem vagy Isten. Nem tudod mindenre a választ. Nem tudsz bármit megtenni. Ha küzdesz azzal, hogy egyensúlyban legyen az életed, akkor ezek az elismerések mindent átalakíthatnak.

A Biblia ezt mondja: „Csak az túl ostoba ahhoz, hogy megtalálja a hazavezető utat, aki kikészíti magát a munkával” (Préd 10,15 GNT fordítás).

Bolondság kikészítened magad a munkával. Tudod, hogy ha túlhajszolod magad, akkor Istent játszol? Erre mondhatjuk, hogy minden tőled függ, hogy minden összeomlik, ha nem tartod fenn a világ forgását.

Ez egyszerűen nem igaz! Nem vagy a világmindenség vezérigazgatója. Az univerzum nem fog darabjaira hullani, ha pihensz egy kicsit, és ha időt szánsz arra, hogy egyensúlyt teremts az életedben. Isten mindent a kezében tart.

Gyakran tesszük ezt magunkkal, mert megpróbáljunk mindenkinek a kedvében járni. Tanuld meg ezt a leckét ma: Nem tudsz mindenkinek a kedvében járni. Még Isten sem tud mindenkinek a kedvében járni! Mert egyikünk azt szeretné, hogy essen, a másikunk pedig azt, hogy süssön a nap. Képtelenség megpróbálni megtenni azt, amire Isten sem képes.

Amikor mások elvárásai szerint élsz, akkor válladra veszel egy csomó „kellene” dolgot. Lehet, hogy az gondolod, hogy: „Többet kellene dolgoznom”, vagy „Olyan aktívnak kellene lennem, mint az összes többi szülő”, vagy „Önkéntesnek kellene jelentkeznem”. Vedd észre azonban a következőt: Senki nem kényszerít arra, hogy mindezeket megtedd. Ha túlhajtod magad, az a te döntésed. Te döntesz úgy, hogy túlórázol vagy nem; és a döntésed részét képezik a következmények.

Amikor megtagadod az emberségedet, és mindent megpróbálsz megcsinálni, akkor megfosztod Istent az ő dicsőségétől. A Biblia kijelenti: „Ez a kincsünk cserépedényekben van, hogy megmutassa, ez az egészen kimagasló hatalom Istentől van, nem tőlünk” (2Kor 4,7 NIV fordítás).

Pál emlékeztet bennünket arra, hogy emberi lények vagyunk. Törékenyek és esendők. A cserépedények könnyen törnek. Ha elejted őket, összetörnek. Az agyag edényekkel megfelelően és gondosan kell bánni. Ha nem, akkor tönkre fognak menni.

Ám a jó hír az, hogy gyengeségeinken keresztül Isten hatalma és dicsősége keresztülragyog. Nem kell elrejteni az emberségünket. Helyette ünnepelheted Isten hatalmát, ami a korlátaidon keresztül munkálkodik.

Tehát valld be: Ember vagy. Hála Istennek ezért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Mi késztet arra, hogy túlhajszold magad?
  • Figyeld meg a reakciódat, amikor ezt az állítást olvasod: „Megfosztod Istent az ő dicsőségétől, amikor megpróbálsz mindent magad csinálni.”
  • Miként és hogy vezethet a túl sok munka rossz munkamorálhoz?
(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.16.)
Szólj hozzá!
Címkék: munka

A kulcs a kiegyensúlyozott élethez: Jézus

2020. augusztus 22. 03:00 - Anika Enikő

„Keressétek először az Isten országát és az ő akaratát, majd minden más szükségetek is betöltődik” (Mt 6,33 NCV fordítás).

Ha valóban kiegyensúlyozott életet szeretnél élni, akkor csupán egyetlen egy ember van a történelemben, akit mintaként magad elé állíthatsz, és ő Jézus. Ha ő áll az életed középpontjában, akkor az életed kiegyensúlyozottabb lesz.

Gondolj úgy az életedre, mintha ez egy kerék lenne. A keréknek a központja a kerékagy. Az életed minden küllője, amelyek a kapcsolataidat jelentik, a családodat, a munkádat, a céljaidat, ebből a középpontból ered. Mi mindannyian egy bizonyos középpont köré építjük az életünket. A kérdés az, hogy mi is ez a középpont. A családod jelenti a középpontot, a munkád vagy a pénz?

Vagy Jézus?

Honnan tudhatod meg, hogy mi köré építed az életedet? Vess egy pillantást azokra a dolgokra, amikről és amikre a leggyakrabban gondolsz. Ezek azok, amik vezetnek és motiválnak téged.

Az életed középpontja kritikus tényező a kiegyensúlyozott élet kialakításához. A szilárd középpont szilárd élethez vezet. A gyenge, laza középpont gyenge élethez vezet. Amikor az emberek azt mondják nekem, hogy az életük szétesett, akkor számomra ez azt jelenti, hogy hiba van a középpontban, és Isten helyett valami más foglal ott helyet.

A középpont nem csupán megteremti a stabilitást, hanem irányítja, és befolyással bír minden másra az életünkben. Bármi is az, amit az életed középpontjába helyezel, az képezi és adja az erődnek a forrását is. A kerék ereje mindig a közepéből kifelé fordul, soha nem fordítva.

Tedd Jézust az életed középpontjába, és ő gondoskodni fog a stabilitásról, az irányításról és a szükséges erőről. A Biblia ezt mondja: „Keressétek először az Isten országát és az ő akaratát, majd minden más szükségetek is betöltődik” (Mt 6,33 NCV fordítás).

Amikor úgy döntesz, hogy Jézust teszed az életed középpontjába, akkor minden más terület, a család, a munka, a célkitűzések egyensúlyt fognak találni benne. Isten vezetni fogja az életedet, hatással lesz rá, megerősíti és stabillá teszi.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Ha úgy tekintesz az életedre, mintha az egy kerék lenne, akkor mi lenne a középpontban?
  • Mik a legnagyobb zavarok, amelyek visszatartanak a kiegyensúlyozott élettől?
  • Mit gondolsz, hogy mi jelenti a legnagyobb akadályt arra nézve, hogy Jézust tedd az életed középpontjába?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.15.)
Szólj hozzá!

Ha bálványokat készítesz, akkor úgy végzed, mint azok

2020. augusztus 21. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 

„Azok, akik bálványokat készítenek, úgy végzik, mint azok. Csakúgy mint mindenki, aki bízik bennük” (Zsolt 115,8 GW fordítás).

Még a jó dolgok is — mint a házasságunk, családunk, hobbink, az emberek, akiket csodálunk, még a lelkészünk is a templomban — lehetnek bálványok, ha nagyobb figyelmet kapnak tőlünk, mint a kapcsolatunk Istennel.

Bármikor, amikor arra gondolsz, hogy a kiteljesedés attól jön, akivel vagy, vagy amit csinálsz, akkor egy mély csalódottságba taszítod magad. Alkotott dolgok egyszerűen nem adhatnak értelmet nekünk az életben, kizárólag a mi Alkotónk teheti ezt meg.

A Biblia azt mondja: „A szegény, megtévesztett bolond... bízik valamiben, ami egyáltalán nem segíthet rajta. Még csak meg sem kérdezheti magától: »Ez a bálvány, amelyet a kezemben tartok, hazugság?«” (Ézs 44,20 NLT fordítás).

Isten igazságában akarunk élni, nem a kezünk által alkotott hazugságban. Ezek a bálványok nem fognak eltűnni, miután kiábrándulást okoznak. Valójában irányítani fognak bennünket.

Másrészről, ha Jézust értékeled mindezek felett, akkor hozzá hasonlóvá fogsz válni.

Szóval, ha más dolgokat teszünk az első helyre, és azok lelkileg megrontanak minket, akkor miért tesszük ezt?

Mert olyan istent akarunk, akit irányíthatunk. Kezelni akarjuk őt. De miért akarnál követni egy olyan istent, akit irányítani és kezelni tudsz? Az egyáltalán nem isten.

Tudod mit? Nem kell elfogadnod egy ilyen istent. Választhatod azt, hogy átadod magad egy mindent tudó, mindenek felett álló Istennek, aki jóval messzebb vihet téged, mint a fantáziád vagy a bálványaid képesek. És ez olyan valóság, amely nem fog csalódást okozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttál más embereket, hogy bálványokat csináltak az életükben, amelyek végül uralkodnak rajtuk?
  • Hogyan válhatnak még az egészséges dolgok is bálvánnyá az életünkben?
  • Van valami jelenleg az életedben, ami kockáztatja, hogy bálvánnyá válik? Ha igen, akkor hogyan tudod elengedni az irányítást, hogy ez ne történjen meg? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.14.)

Szólj hozzá!

Hogyan bízzunk Isten időzetésében a fájdalmas pillanatokban?

2020. augusztus 20. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Gondolataim teljesen különböznek a te gondolataidtól, mondja az ÚR. És utaim jóval távoliabbak, mint amit el tudsz képzelni. Amiként a menny sokkal magasabban van a földnél, úgy az én utaim sokkal magasabbak a te utaidnál, és gondolataim jóval magasabbak a te gondolataidnál” (Ézs 55,8–9 NLT fordítás).

Amikor fájdalmas helyzetben vagy, és imádkozol, de nem érkezik a válasz, akkor fel kellene adnod? Nem. Az a munkád, hogy folytasd az imádkozást, és bízzál Isten válaszában, mert tudod, hogy mindent, amit az életedben tesz, vagy engedi, hogy megtörténjen, a javadra fogja fordítani. Elfogadod a „Nem”, a „Lassan!”,  a „Növekedj!” vagy a „Menj!” választ, mert tudod, hogy Isten jó Atya, még akkor is ha fájdalmas helyzetben vagy.

Ha egy orvos műtétet végez, és felvág téged, az némi fájdalommal jár. De ha a műtét megmenti az életedet, akkor mondanád azt, hogy ő egy rossz orvos? Nem, mert éppen megmentette az életedet.

Amikor Isten nem azonnal vet véget a fájdalmadnak, akkor azt mondja neked abban a pillanatban: „Kegyelmem elegendő számodra, és képes vagy kezelni egy kis fájdalmat – és még sok fájdalmat az életedben –, mert én veled vagyok, és mindezt a javadra fogom fordítani.”

Sok fájdalom ért életem folyamán. Tény, hogy szinte minden, amit tanultam, fájdalmon keresztül történt. Semmit sem tanultam élvezet által. Csak nagyon keveset tanultam a siker által. De rengeteg tanultam a fájdalom által. Istent sokkal jobban érdekli, hogy Isten embere legyek, mint hogy kényelmesen éljek. És Istent jobban érdekli, hogy téged Isten emberévé tegyen, mint hogy rövid távon kényelmes életed legyen. Kényelmesen létezel majd az egész örökkévalóságban, a mennyben.

A Szentírásban azt olvassuk: „Gondolataim teljesen különböznek a te gondolataidtól, mondja az ÚR. És utaim jóval távoliabbak, mint amit el tudsz képzelni. Amiként a menny sokkal magasabban van a földnél, úgy az én utaim sokkal magasabbak a te utaidnál, és gondolataim jóval magasabbak a te gondolataidnál” (Ézs 55,8–9 NLT fordítás).

Miközben egy szinten imádkozol, Isten sokkal magasabb szinten gondolkozik az életedről és egy sokkal távolabbi szemszögből. Jót akar tenni az életeddel, jobban, mint te magad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tanultál az átélt fájdalmak által?
  • Jézus követőjeként miért létfontosságú növekedni, és hozzá hasonlóvá válni?
  • Hogyan tudsz bátorítani valakit, aki most fájdalmas időszakon megy keresztül, és imái megválaszolására vár?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.13.)

Szólj hozzá!

Előre köszönd meg Istennek!

2020. augusztus 19. 03:00 - csmsdvd

jonas_1.jpg

„Én hálaéneket zengve áldozok neked, eskümet megtartom. Az ÚRé a győzelem!” (Jón 2,10 GW fordítás).

Amikor reménytelenséget érzel, a hálaadás nem tűnhet eredményesnek. Minek adjál hálát, amikor padlót fogtál?

Lásd meg Jónást! Amikor a nagy hal gyomrában van, imádsága végén, mielőtt még Isten megmentené, példát mutat nekünk, hogy kell Istennek előre hálát adni, mielőtt meghallgatja imádságunk: „Én hálaéneket zengve áldozok neked, eskümet megtartom. Az ÚRé a győzelem!” (Jón 2,10 GW fordítás).

Mi a különbség előre hálát adni vagy utána? Amikor addig várok a köszönéssel, ameddig Isten válaszol imádságomra, az hálaadás. Viszont amikor Istennek előre megköszönöm, mielőtt meghallgatná imám, az hit. Mi csak akkor szeretnénk megköszönni Istennek, ha válaszol imádságunkra, viszont Istenben való hitünket mutatjuk meg azzal, ha ezt előre is megtesszük.

Hogyan köszönöd meg előre Istennek? Jónás ennek három formáját mutatja számunkra:

Jónás úgy köszönte meg, hogy dicsőítette Istent. A zsidókhoz írt levél 13. fejezetének 15. versében ezt olvassuk: „Jézus által vigyük Isten elé a hálaadás áldozatát mindenkor, azaz nevéről vallást tévő ajkaink gyümölcsét.”

Jónás úgy köszönte meg Istennek, hogy visszatért küldetéséhez. Jónás tudta, hogy elrontott valamit. Mi mindannyian jártunk már így, Isten viszont nem állítja le a neked szánt küldetést. Jónás életének küldetése nem változott meg. A te életed küldetése sem változik meg, amikor elfuserálsz valamit.

Jónás úgy köszönte meg Istennek, hogy sikerének ő volt a bizodalma. A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5. és 6. versei ezt tanítják: „Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne függj a saját megértésedtől! Keresd az ő akaratát mindenben, amit teszel, és ő megmutatja neked, melyik utat válaszd!” (NLT fordítás).

Jónás próféta könyvének első fejezetében azt látjuk, ahogy Jónás Isten elől fut. Jónás próféta könyvének második fejezetében azt látjuk, hogy Jónás Istenhez és az ő kegyelméhez fut. A következő fejezetben pedig azt fogjuk látni, hogy Jónás Istennel fut.

Isten sohasem hagy el, akkor sem, ha nem engedelmeskedsz akaratának. Ez az, amiért meg tudod előre köszönni, még mielőtt meghallgatta volna imádságodat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan nézhet ki az az imádságod, amikor előre megköszönöd Istennek a majdani válaszát?
  • Mikor adott Isten második esélyt neked? Milyen hatással volt ez rád?
  • Magyarázd el a hála különbségét imádkozás előtt és után!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.12.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása